Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5920
Mărime: 77.25KB (arhivat)
Publicat de: Anca S.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bilan Irina

Cuprins

  1. 1. Uniunea Europeană și protecția socială 3
  2. 2. Evoluția sistemelor de pensii din țările Uniunii Europene 5
  3. 2.1. Evoluția sistemului de pensii din Germania 9
  4. 2.2 Evoluția sistemului de pensii din Franța 12
  5. 2.3 Evoluția sistemului de pensii din Marea Britanie 14
  6. Concluzii 15
  7. Bibliografie 17

Extras din proiect

1. Uniunea Europeană și protecția socială

Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relaţiile dintre statele membre şi între popoarele acestora, într-o manieră coerenta, având drept suport solidaritatea.

Odată cu tratatul de constituire, din 1957, s-a făcut remarcabilă și politica socială a comunităţii europene. Altfel spus, Tratatul de la Roma a pus bazele politicii sociale prin articolele sale referitoare la libera circulaţie a muncitorilor şi la libertatea de stabilire a acestora, în contextul creării pieţei comune. Instrumentul de finanţare a politicii sociale şi cel mai vechi dintre fondurile structurale, Fondul Social European a fost creat și prevăzut în acest tratat.

Un la doilea pas a fost constituit de adoptarea Actului Unic European (The Single European Act), în 1986, care conţine directive privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, introduce dialogul social şi conceptul de coeziune economică şi socială.

Anul 1989 constituie un moment important al construcţiei sociale europene prin adoptarea primului document programatic al politicii sociale – Carta Socială, ce stabileşte drepturile sociale fundamentale şi, odată cu acestea, direcţiile de acţiune ale politicii sociale.

În 1990, Tratatul de la Maastricht (ratificat în 1992) stabileşte ca unul din obiectivele Uniunii atingerea unui „nivel ridicat de ocupare a forţei de muncă şi al protecţiei sociale, egalitatea între femei şi bărbaţi creşterea standardelor de viaţă şi a calităţii vieţii”.

În 1991 a fost adoptat Protocolul Social (Social Policy Protocol), ce a fost anexat Tratatului de la Maastricht şi care stabileşte obiectivele politicii sociale: promovarea ocupării forţei de muncă, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă, combaterea excluziunii sociale, dezvoltarea resurselor umane, etc. (semnat de 11 state membre, nu şi de Marea Britanie).

Cartea Verde (Green Paper), a fost lansată în 1993 și a deschis procesul de discuţie asupra viitorului politicilor sociale la nivel comunitar şi este urmată, în 1994, de Cartea Albă (White Paper) – ce a stabilit priorităţile politicii sociale până în anul 2000. Acestea au fost concretizate în programele de acţiune socială pentru perioadele 1995-1997 şi 1998 -2000.

În 1997, prin Tratatul de la Amsterdam (ratificat în 1999) este abrogat Protocolul Social, este lansat Acordul Social (Social Policy Agreement) şi este integrat un nou articol în Tratatul UE, un articol privind ocuparea forţei de muncă şi cunoscut ca Titlul VIII.

1998 este anul în care Marea Britanie semnează Acordul Social şi participă astfel la politica socială comunitară.

Anul 2000 constituie un moment major în evoluţia politicii sociale prin elaborarea Strategiei de la Lisabona (Lisbon Strategy), prin care este stabilit obiectivul pe zece ani al Uniunii Europene, reprezentat de transformarea economiei comunitare în cea mai competitivă economie bazată pe cunoaştere. Tot în acest an a fost adoptată şi Agenda Politicii Sociale , ce preia acele obiective specifice şi elemente ale strategiei ce ţin de politica socială şi le converteşte într-un program de acţiune pe 5 ani, care constituie cadrul politicii sociale actuale.

În 2003 a avut loc evaluarea intermediară a Agendei Sociale, ce are ca rezultat ajustarea priorităţilor Agendei în funcţie de progresul înregistrat până în acest moment şi de schimbările politice, economice şi sociale înregistrate la nivel comunitar.

Prin Tratatul de la Roma a fost stabilită baza legală a politicii sociale, fiind, întărită prin Actul Unic European (1986/1987) şi consolidată prin Tratatul de la Maastricht (1992) şi Tratatul de la Amsterdam (Tratatul Uniunii Europene 1997).

Momentul de început al politicii sociale este reflectat în Tratatul de la Roma prin câteva articole referitoare la libera circulaţie a muncitorilor şi a libertăţii de stabilire a acestora, în contextul creării pieţei comune. Actul Unic European a completat această linie prin o serie de articole referitoare la sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, dialogul cu partenerii sociali şi coeziunea economică şi socială.

Parlamentul European este implicat în procesul decizional prin Comitetul pentru Ocupare şi Probleme Sociale, ale cărui responsabilităţi au în vedere diverse aspecte ce ţin de politica de ocupare a forţei de muncă şi de politica socială.

Principalii actori instituţionali implicaţi în procesul de decizie şi de implementare a politicii sociale sunt reprezentaţi de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Miniştri) şi Comitetul Economic şi Social, sprijiniţi în activitatea lor de trei agenţii europene şi un număr egal de parteneri sociali.

Bazat pe principiul subsidiarităţii, sistemul de protecţie socială are ca obiectiv satisfacerea nevoilor minimale ale fiecărui cetăţean. Aceasta presupune atât complementaritatea măsurilor de protecţie între piaţă, familie, comunitate, instituţii comunitare caritabile, stat şi, în ultima vreme, instituţii supranaţionale (Uniunea Europeană), sau internaţionale (FMI, Banca Mondială) cât şi o coerenţă şi complementaritate între instituţiile statului, pe axa central-local, în furnizarea serviciilor sociale şi între Uniunea Europeană şi guvernul din fiecare stat membru.

Preview document

Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 1
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 2
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 3
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 4
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 5
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 6
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 7
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 8
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 9
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 10
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 11
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 12
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 13
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 14
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 15
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 16
Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Tendinte in Evolutia Sistemelor de Pensii Practicate in Tarile Uniunii Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul de Pensii în România

INTRODUCERE Indiferent de obiectivele financiare pe care oricare dintre noi şi le propune: achiziţionarea unei case sau a unei maşini, întemeierea...

Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene

Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a început în anul 1951, între şase tări europene (Belgia, Germania,...

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Asigurări internaționale

1) Subiectele asigurarii: asigurarea implica o serie de factori: persoane fizice si juridice intre care se nasc raporturi sau sau relatii juridice...

Te-ar putea interesa și

Protecția socială în comunitatea europeană

1. Introducere Existenţa unui sistem de protecţie socială eficient, rezultă din acţiunile sociale ale tuturor factorilor implicaţi...

Tendințe în Evoluția Sistemelor de Pensii Practicate în Țările Uniunii Europene

Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a început în anul 1951, între şase tări europene (Belgia, Germania,...

Ai nevoie de altceva?