Teorii Economice privind Gestiunea Riscurilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Teorii Economice privind Gestiunea Riscurilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 48 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

INTRODUCERE 3
Capitolul I. ESENTA SI CLASIFICAREA RISCURILOR IN CADRUL SISTEMULUI ECONOMIC 4
1.1. Notiunea de risc 4
1.2. Clasificarea riscurilor 5
1.3. Corelatia dintre risc si activitatea de asigurare 13
Capitolul II. METODE DE EVALUARE SI GESTIUNE A RISCURILOR..20
2.1. Evaluarea riscurilor 20
2.2. Metode de gestiune a riscurilor 24
2.3.Analiza pietei asiguarilor in R. M. in anul 2008 39
CONCLUZII 46
BIBLIOGRAFIE 48

Extras din document

INTRODUCERE

Actualitatea temei : Riscul este inceritudinea,probabilitatea de aparitie a unor pierderi. Acesta este fenomenul,evenimentul,sau un grup de fenomene care,odata produse,datorita efectelor sale,obliga pe asigurator sa plateasca asiguratului sau beneficiarului asigurarii,despagubirea sau suma asigurata.

Scopul cercetării : este de a înţelege esenta riscurilor in asigurari si metodele lor de gestiune.

Sarcinele referatului : cercetarea surselor de informare ce permit efectuarea concluziei privind gestiunea riscurilor.

Obiectivul investigat : obiectul principal de studiu este riscul in asigurari.

Metologia cercetării : studierea şi analiza diferitor surse informaţionale.

Baza informaţională : sursele de informare a analizei Pietei Asigurarilor in R.M.

Structura referatului, destinaţia : referatul cuprinde 2 capitole. Primul explică esenta si clasificarea riscurilor in cadrul sistemului economic. Al doilea ne descrie metodele de evaluare si gestiune a riscurilor si totodata ne face cunostinta cu piata asiguarilor in R.M. in perioada anului 2008.

Capitolul I. ESENTA SI CLASIFICAREA RISCURILOR IN CADRUL SISTEMULUI ECONOMIC

1.1.Notiunea de risc

Dacă nu ar exista risc, nu ar exista asigurări.Atunci, ce este riscul? Riscul este un pericol, primejdie care ne pândeşte pe noi, bunurile sau afacerile noastre şi pentru care societăţile de asigurări ne pot oferi protecţie. Riscul este obiectul oricărui contract de asigurare şi reprezintă elementul specific al asigurării.

Nu toate evenimentele ce pot provoca pierderi pot fi protejate de societăţile de asigurare. Pentru a fi asigurabil, orice risc trebuie să îndeplinească unele condiţii, printre care: producerea sa se ducă la pierderi financiare; probabilitatea producerii lui să fie cuprinsă între 0 şi 1, aşadar să fie posibil, dar nu inevitabil şi nici cert; să se producă în viitor, să fie întâmplător atât în ceea ce priveşte momentul viitor în care se va produce, cât şi în privinţa evenimentului (uragan, grindină, cutremur etc.); în fine, apare logic ca producerea lui să nu depindă de voinţa asiguratului sau asigurătorului, deci să nu fie favorizată de un act intenţionat al oricăruia dintre aceştia (furt, accident etc.), să se producă drept urmare a “hazardului”.

In fiecare zi se pot observa,in jurul nostru diferite evenimente,existenta unor riscuri de diferite tipuri,de multe ori cu un impact foarte ridicat: accidente,dezastre naturale,crize economice,toate presupunand grade diferite de risc,aducand pierderi importante pentru cei implicati.De cele mai multe ori riscurile nu pot fi prevazute si de aceea au un impact important asupra vietii,proprietatii si pozitiei financiare a oamenilor.

Nu exista o singura definitie a riscului;fiecare categorie de activitate si-a stabilit propria definitie a conceptului de risc.Totusi riscul a fost definit in mod traditional in termeni ce tin mai ales de incertitudine.Riscul este definit ca inceritudinea,probabilitatea de aparitie a unor pierderi. Acesta este fenomenul,evenimentul,sau un grup de fenomene care,odata produse,datorita efectelor sale,obliga pe asigurator sa plateasca asiguratului sau beneficiarului asigurarii,despagubirea sau suma asigurata.

Noţiunea de risc este specifică domeniului asigurărilor, constituind un element esenţial al contractului de asigurare.Semnificaţiile noţiuni de risc în asigurări sunt variate:

- Riscul reflectă gradul de probabilitate a ivirii unui pericol pentru care se încheie asigurarea, iar alteori proporţiile răspunderii asigurătorului.

- Riscul înseamnă evenimente-calamităţi naturale sau accidente care produc pagube şi contra ivirii cărora se acordă acoperire prin asigurare.Ca urmare, incendiul, grindina, decesul, etc.- constituie riscuri asigurabile.

- În limbaj internaţional risc înseamnă şi obiectivul asigurat sau obiectul asigurării (în cazul asigurării de bunuri- bunul, în cazul asigurării de persoane- persoana asigurată).

Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii Economice privind Gestiunea Riscurilor.docx

Alte informatii

Academia de Studii Economice din Moldova Facultatea „Finanţe”