Uniunea europeana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Uniunea europeana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cioara Adrian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Scurt Istoric

Începuturile istorice ale Uniunii Europene se află în cel de-al Doilea Război Mondial. Europenii sunt hotărâți să evite repetarea unor astfel de masacre și distrugeri. La scurt timp după terminarea războiului, Europa este divizată în Est și Vest, de-a lungul a 40 de ani de Război Rece. În 1949, națiunile Europei Occidentale înființează Consiliul Europei – un prim pas către cooperarea între state, dar șase țări vor să meargă mai departe.

Începând cu anul 1950, țările europene încep să se unească, din punct de vedere economic și politic, în cadrul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, pentru a asigura o pace durabilă. Cele șase țări fondatoare sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

De-alungul timpului tot mai multe țări adereaza la Uniunea Europeană care ajunge în prezent să aibă 28 de state membre

Misiune

Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relaţiile dintre statele membre şi între popoarele acestora, într-o manieră coerentă, având drept suport solidaritatea.

Conectarea procesului interguvernamental cu mediul de afaceri, academic și sectorul social, precum și, în mod larg și general, societatea civilă din ambele regiuni.

Promovarea dezvoltării unei viziuni comune și în continuă evoluție la nivel mondial și a unei strategii comune în ambele regiuni.

Dinamizarea parteneriatului strategic bi-regional, prin acordarea de impulsuri la formularea și punerea în aplicare a politicilor și agende.

Pentru a îmbunătăți diseminarea cunoștințelor înțelegerii reciproce și a vizibilității ambelor regiuni și parteneriatul bi-regional în sine.

obiective

Unul dintre obiectivele principale ale UE este promovarea drepturilor omului, pe plan intern și mondial. Demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului sunt valorile intrinsece ale UE. Din 2009, anul intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Carta drepturilor fundamentale a UE reunește toate aceste drepturi într-un singur act. Instituțiile UE sunt obligate prin lege să le respecte, la fel și guvernele statelor membre atunci când aplică legislația europeană.

Alte obiective sunt:

• promovarea progresului economic şi social (piaţa unică a fost instituită în 1993, iar moneda unică a fost lansată în 1999);

• să afirme identitatea Uniunii Europene pe scena internaţională (prin ajutor umanitar pentru ţările nemembre, o politică externă şi de securitate comună, implicare în rezolvarea crizelor internaţionale, poziţii comune în cadrul organizaţiilor internaţionale);

• să instituie cetăţenia europeană (care nu înlocuieşte cetăţenia naţională dar o completează, conferind un numar de drepturi civile şi politice cetăţenilor europeni);

• să dezvolte o zonă de libertate, securitate şi justiţie (legată de funcţionarea pieţei interne şi în particular de liberă circulaţie a persoanelor);

• să existe şi să se consolideze în baza dreptului comunitar (corpul legislaţiei adoptate de către instituţiile europene, împreună cu tratatele fondatoare);

Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea europeana.pptx

Bibliografie

https://europa.eu/european-union/about-eu/history_ro
https://europa.eu/european-union/about-eu/countries_ro
https://europa.eu/european-union/about-eu/history/2010-today_ro
https://en.wikipedia.org/wiki/European_Union
https://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_European%C4%83
http://www.dadalos-europe.org/rom/grundkurs4/eu-struktur_1.htm
https://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_Europeană
https://eulacfoundation.org/en/mission-and-vision
http://europedirecthunedoara.ro/wp-content/uploads/2012/11/rolul-ue-in-lume_Layout-1.pdf
https://europa.eu/european-union/topics/foreign-security-policy_ro/