Constelatii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Constelatii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Radu Carmen

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Astronomie

Extras din document

In trecut oamenii si-au imaginat ca vad diferite figuri formate de stelele de pe bolta cereasca.

Aceste figuri apartineau diferitor animale, obiecte sau eroi din povesti. Asa s-au nascut diferite legende si asa a aparut si ideea ca ceea ce se intampla pe cer ne influenteaza viata.

In acest mod au aparut constelatiile, unele folosite si in prezent. In timpurile moderne termenul de constelatie se refera la o anumita regiune de pe cer, bine delimitata, care contine si una dintre figurile formate de catre cei din vechime. Una din primele hari ale cerului, din 1440, pe care se vad cateva constelatii. Harta se afla la Viena, autorul fiind necunoscut.

La inceputul secolului XVI navigatorii europeni au inceput sa exploreze emisfera sudica, si pe langa animale si locuri ne mai vazute, au intalnit si stele necunoscute. Asa au aparut constelatiile emisferei sudice ce au nume mai tehnice

La inceputul secolului XVII, astronomul Johann Bayer a numit 12 constelatii sudice; compatriotul sau Jakob Bartsch a numit alte trei constelatii. Johannes Hevelius a numit in sapte constelatii in 1687. In urma unei calatorii in Africa de Sud, Nicolas-Louis de Lacaille a numit inca 14 constelatii si a catalogat 10,000 de stele. Aceste noi constelatii sunt cunoscute sub numele de constelatii moderne.

Soarele si planetele

In general constelatiile antice sunt numite dupa figura pe care o reprezinta. Constelatii ca Leo si Orion seamana cu personajul dupa care au fost construite (un leu si un om).

Constelatiile moderne, majoritatea vizibile in emisfera sudica, au fost numite dupa prieteni, patroni ai expeditiilor si dupa diferite inventii (cum ar fi telescopul, microscopul). Datorita acestui lucru formele constelatiilor erau arbitrare si variau de la o harta la alta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Constelatii.ppt