Reductor de Turatie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Reductor de Turatie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 43 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Astronomie, Mecanica

Extras din document

Instalatia de ancorare si legare

1. Destinatie

Instalatia de ancorare si legare are rolul de a asigura fixarea navei fata de ancora, respectiv fata de cheu. Legatura de fixare (lant sau parama) suporta solicitarea data de rezultanta fortelor exterioare, care tind sa deplaseze nava.

Legatura dintre nava si elementul de fixare (ancora, binta de cheu) se realizeaza cu ajutorul lanturilor sau paramelor, care datorita raportului mic dintre grosime si lungime, precum si flexibilitatii lor, pot fi considerate fire grele, omogene si flexibile.

2. Echilibrul lanturilor de ancora si paramelor

Lanturile de ancora si paramele folosite pentru ancorare si legare sunt elemente prin care se pot transmite, la punctul de prindere, fortele exterioare care actioneaza asupra corpului navei. Aceste forte sunt întotdeauna orizontale, pe cand lanturile si paramele, datorita greutatii proprii si diferentelor cotelor punctelor de prindere, sunt curbe plane verticale.

2.1 Echilibrul lantului de ancora

Se considera un element de lant de ancora suspendat între doua puncte fixe de cote diferite, asupra caruia actioneaza tensiunea axiala T si greutatea proprie qg [N/m]. Toate fortele se afla în planul vertical, deci se poate utiliza un sistem birectangular de axe xOy, în care se inscrie un element de lant de lungime dS, înclinat cu unghiul local β fata de orizontala, solicitat la capete de fortele T si T +ΔT, iar în centrul sau de forta de greutate qgdS.

Conform notatiilor facute se poate scrie:

= cos β, = sin β.

Daca forta de greutate qg are doua componente X si Y pe cele doua axe de coordonate, conditiile de echilibru static sunt:

d (T cos β) - X dS = 0

(T cos β) = X = 0 (1)

si

d (T sin β) - dS = 0

(T sin β) = Y = qg (2)

Din relatia (1) rezulta fig.1

T cos β = const. = T0

Din aceasta relatie se pot trage urmatoarele concluzii:

- în orice punct al lantului proiectia orizontala a tensiunii T este o constanta

- în punctul de tangenta a lantului de ancora cu fundul (β = 0) tensiunea din fir este minima si egala cu cu proiectia sa orizontala

- în punctul de cota maxima a lantului, în nara de ancora (βmax ) tensiunea din fir este maxima (Tmax cos βmax = T0)

Plecând de la relatia (2) se poate demonstra:

dT - qg dy = 0,

ceea ce conduce la concluzia ca :

T - T0 = qgh

sau

T = T0 + qgh 1

2.2 Echilibrul paramelor de legare

Pentru a scrie ecuatiile de echilibru ale parâmelor de legare se observa ca acestea se comporta ca fire omogene grele foarte întinse, astfel ca se poate considera dS = dx. Rezulta ca

d T = d T0 = qg dx

Fisiere in arhiva (1):

  • Reductor de Turatie.docx