Irlanda

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Irlanda.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Audit

Extras din document

IrlandaCapitolul 1. Prezentarea generală a Irlandei

1.1. Poziție geografică, istorie, apartenența la organizații internaționaleRepublica Irlanda(Poblachtna hÉireannîn irlandeză, Republic of Irelandîn engleză) este o țarăîn Europa de Vest care ocupă aproximativ 80% din insula Irlanda, cealaltă parte fiind ocupată de Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Irlanda este cel mai vestic membru al Uniunii Europene. Capitala șicel mai mare orașal țăriieste Dublin, aflat în estul insulei, a cărei arie metropolitană găzduieșteaproximativ un sfert din cei 4,6 milioane de locuitori ai țării. Țaraare frontieră terestră numai cu Irlanda de Nord, țarăcomponentă a Regatului Unit, restul limitelor țăriifiind țărmulOceanului Atlantic, la sud aflându-se Marea Celtică, la sud-estCanalulSfântul Gheorghe, șila est Marea Irlandei.

În antichitate Irlanda era locuită de triburi celtice. În secolul 5 se creștinează; în secolele 8-9 luptă cu vikingii șiîi resping. În secolul 10 au regat; în secolul 12 sunt cucerițide englezi (1171, sub Henric al II-lea al Angliei). În secolul 16 încercarea englezilor de a introduce forțatprotestantismul radicalizează mișcareade rezistențăcare se va sprijini pe catolicism. Oliver Cromwell reprimă sângeros o răscoală din 1641; urmează două războaie antiengleze(1688, 1798) care eșueazășiIrlanda este unită cu Anglia (1801) în Regatul Unit al Marii Britanii șiIrlandei. În a doua jumătate a secolului 19 irlandezii emigrează în masă datorită foametei cât șia stăpânirii străine. Mișcareanaționalăantibritanicăse intensifică. În 1916 irlandezii proclamă independențaIrlandei, dar sunt înfrânțide armata engleză. Adunarea Constituantă de la Dublin proclamă în 1914 independențaIrlandei. În1921, printr-un acord anglo-irlandez, Irlanda devine dominion (cu excepțiaIrlandei de Nord, Ulsterul); crearea statului Irlanda. În 1922 începe un adevărat război civil care opune pe cei care refuză împărțireainsulei celor de la guvernare. În 1937 Irlanda se declară independentă șisuverană sub numele de Éire. Este adoptată o nouă Constituție. În al Doilea Război Mondial îșideclară neutralitatea. În 1948 se proclamă Republica Irlanda șiiese din Comunitatea Națiunilor. În 1955 devine membră ONU; în 1973 al CEE. În 1985între Londra șiDublin se semnează un acord cu privire la Ulster. În 1933 încep discuțiileîntre britanici șiirlandezi în privințareunificării insulei în anumite condiții. În 1997 SinnFein, latura politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), este acceptat pentru prima dată la masa tratativelor în problema Ulsterului.

Irlanda

1.2. Date statistice macroeconomice

Tabelul1.1. Indicatoriimacroeconomicipeperioada2012-2017

Sursa: Prelucrare proprie conform datelor publicate pe Index Mundi

Irlanda

1.3. Structura economiei naționale

Irlanda a fost una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere în Uniunea Europeană și în OCDE în1990. În ciuda succesului inițial al strategiei exterioare, o combinație între factorii interni și integrarea europeană au generat o profunditate economică, socială și economică, criza politică din anii 1980. Din această experiență drastică a apărut o nouă perspectivă - privind economia irlandeză și abordările politice disponibile pentru un mic stat membru comun al UE de către principalii actori economici, politici și sociali din ultimul deceniu. Acest lucru a implicat o nouă înțelegere a relației dintre politica internă și guvernarea europeană și un nou modelparteneriat social. Abordarea de parteneriat, implementată din 1987, a oferit în cadrul acesteia, politicile macroeconomice, industriale și europene ale Irlandei care au reușit în cele din urmă să aibă succes.Parteneriatul social irlandez oferă o provocare analitică, deoarece țara nu prezintă caracteristicile structurale sau organizaționale asociate în mod obișnuit cu neocorporatismul.În schimb, înțelegerea de sine a oamenilor de știință sociali irlandezi pune accentul pe deliberare și rezolvarea problemelor.Astfel Republica Irlandeză are o economie mică, modernă și dependentă pe comerț extern. Cu un PIB de aproximativ $40,000 pe cap de locuitor, Irlanda este a treia cea mai bogată țară din Europa și a patra cea mai bogată din lume. Economia este caracterizată de o forță de muncă foarte educată și de o rată foarte înaltă de investiție străină.

Fisiere in arhiva (1):

  • Irlanda.pdf

Bibliografie

1. Baza de date TRAINS -Informații de analiză a comerțului2. Kee, HiauLooi, Alessandro NicitașiMarcelo Olarreaga(2009). "Estimareaindicatorilorde restrictivitatea comerțului" înThe Economic Journal, 119 (ianuarie), 172-1993. Lawless, Martina (2010b). "O abordarea modeluluide gravitate", JurnalulStatisticșiSocial InquirySocietateaIrlandei, Vol. 39, paginile1-22, 2010
4. Lawless, Martina șiEdgar Morgenroth(2016). "ImpactulprodusuluișisectorialasupraunuiHard BrexitpeîntregteritoriulUE ", documentulde lucruESRI nr.5505.Nicolae Sută, Sultana Sută-Selejan, Comerț internațional și politici comercialee contemporane, Volumul I, Editura Economică, 2013, pag.976. P. Prisecaru, Politici comune ale Uniunii Europene, Editura Economică, București, 2004, pag. 141.7.https://www.dfa.ie/our-role-policies/trade-and-promotion/doing-business-with-ireland/,8.https://www.dfa.ie/our-role-policies/trade-and-promotion/promoting-ireland/9.https://tradingeconomics.com/ireland/inflation-cpi10.www.indexmundi.com11.https://en.wikipedia.org12.http://adevarul.ro/13.http://irishexporters.ie/customs-and-trade/customs-procedures-with-economic-impact/14.https://www.austrade.gov.au/Australian/Export/Export-markets/Countries/Ireland/Doing-business/Tariffs-and-regulations15.http://incont.stirileprotv.ro/international/regimul-fiscal-lejer-a-imbogatit-irlanda-pib-ul-tarii-a-explodat-anul-trecut-taxele-mici-atragand-companiile.html16.http://www.worldstopexports.com/irelands-top-10-imports/