Politici de guvernanta corpotiva - Raiffeisen Bank

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Politici de guvernanta corpotiva - Raiffeisen Bank.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Audit

Cuprins

Introducere 4
Trecerea în revistă a literaturii de specialitate 5
Raiffeisen Bank 6
Comparație între site-ul băncii Raiffeisen Bank și site-ul băncii Transilvania 9
Guvernanța corporativă în cadrul Raiffeisen Bank 11
Analiza situațiilor financiare a Raiffeisen Bank 14
Concluzii 21
Bibliografie 22

Extras din document

Rezumat

Guvernanța corporativă este un domeniu nou, în România, guvernanța a apărut, din punct de vedere conceptual și al reglementărilor, abia la începutul anilor 2000. Prin acest studiu am încercat să aduc în atenție beneficiile pe care le poate avea adoptarea unui cod de guvernanță corporativă. Am analizat din puctul de vedere al unui client site-ul raif-feisen.ro, încercând să punctez aspectele pozitive și nega-tive, inclusiv o comparație cu alt site bancar.

Cuvinte cheie: guvernanță corporativă, situații financiare, site bancar, responsabilitate sociala

Introducere

Guvernanța corporativă este un concept care preocupă în ultimul timp din ce în ce mai mult profesia contabilă. Guvernanța corporativă oferă un grad mai mare de asigurare asupra faptului că la nivelul entității este implementat un sistem de control eficient, garantând astfel că afacerea este condusă în interesul investitorilor și al părților interesate. Deși conceptul și practicile de guvernanță corporativă au primit mai multă atenție în România în special după anul 2000, acestea reprezintă în continuare un punct critic datorită relevanței pentru bunele practici de management și pentru atragerea investitorilor și ca urmare a pașilor destul de mici făcuți în această direcție.

Guvernanța corporativă este ansamblul de norme și practici prin care managementul companiei își duce la îndeplinire obiectivele stabilite prin implementarea strategiei adoptate, în mod responsabil, corect și transparent în privința relației sale nu doar cu participanții la piața de capital, ci cu toate părțile - clienți, acționari, investitori, autorități de supraveghere, angajați, comunitate.

În acest proiect am analizat site-ul băncii Raiffeisen Bank în ceea ce privește transparența față de utilizatori și în special politica de guvernanță corporativă. Prima parte cuprinde recenzia literaturii de specialitate, aducând în discuție elementele referitoare la stadiul actual al cunoștiințelor aferente principiilor de guvernanță, precum și abordări teoretice privind evoluția în timp a acestei problematici. A doua parte analizează site-ul băncii, inclusiv comparația cu alt site bancar și politica de guvernanță corporativă, urmată de o analiză a situațiilor financiare și în final, am redat o serie de concluzii.

Raiffeisen Bank International Group (RBI), compania-mamă a Raiffeisen Bank România, are sediul în Viena, fiind prezentă pe 15 piețe din regiune. RBI reprezintă unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiar-bancare pentru sectoarele corporativ și de investiții din Austria și o bancă universală de top în Europa Centrală și de Est.

Istoria Raiffeisen Bank în România începe în anul 1994, când Grupul Bancar Austriac Raiffeisen a deschis o reprezentanță în București. În anul 1997, aceasta a fost transformată în subsidiara Raiffeisen Bank (România), oferind servicii și produse pentru companii. În 2002, a avut loc fuziunea ce a rezultat din absorbția Raiffeisen Bank România, de către Banca Agricolă Raiffeisen, prin emisiune de acțiuni, cu scopul de a eficientiza operațiunile Grupului Raiffeisen în România.

Emblema băncii Raiffeisen Bank peste tot în lume este reprezentată de crucea cu căluți. Simbolul este preluat de pe frontoanele caselor de la țară din Austria. Acolo tradiția spune că pentru bun augur, cele două bârne care încheie acoperișul unei case trebuie să se încrucișeze. Iar dacă crucea are doua capete de căluți, locatarii casei vor fi păziți de rele. Raiffeisen a transformat acest simbol al protecției în propria marca deoarece membrii comunității Raiffeisen se protejează reciproc de dificultățile economice, colaborând și susținându-se unul pe celălalt.

Fisiere in arhiva (1):

  • Politici de guvernanta corpotiva - Raiffeisen Bank.doc

Bibliografie

1. Ana MORARIU, Flavia STOIAN, Gheorghe SUCIU - Audit Intern și Guvernanță Corporativă, Editura Universitară, București, 2008
2. Marcel G. ,Guvernanța corporativă, Editura Economică, Bucurști, 2008
3. Pereș I. et al. (2009), Guvernanța corporativă și auditul intern, Editura Mirton, Timișoara
4. http://www.ectap.ro/
5. http://documents.worldbank.org/curated/en/831651468781818619/pdf/30446.pdf
7. www.bnr.ro
8. Bălăceanu, C. & Predonu, A.M.(2010), Practici ale guvernanței și guvernanța corporativă, Analele Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Seria Economie, Nr. 4, p.267-277
9. http://www.springerlink.com/content/v1r6p53541416269/
10. www.ecgs.org