Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Automatică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 10743
Mărime: 4.10MB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gadea Stefan

Extras din proiect

INTRODUCERE

Trăim într-o eră în care oamenii sunt pe zi ce trece mai ocupaţi şi nu au timpul necesar pentru a-şi satisface dorinţele într-un mod direct deoarece ar însemna o pierdere de timp pe care nu şi-ar permite-o. Cu atâta tehnologie disponibilă, omul încearcă să informatizeze până şi activităţile de rutină pentru a nu pierde câteva ore în rezolvarea anumitor banalităţi. De accea, în ziua de astăzi preferăm să ne aşezăm în faţa calculatorului şi să pătrundem printre rafturile magazinelor virtuale pentru a ne aproviziona atât cu produse care nu se găsesc într-un magazin tradiţional cât şi cu produse banale sau produse pentru necesarul zilnic.

Variata gamă de magazine virtuale ne stă la dispoziţie cu majoritatea produselor existente şi pe piaţa tradiţională. Putem achiziţiona produse electrocasnice, putem trimite un buchet de flori unei persoane dragi, nu putem hrăni câinele fără să ne deplasăm la un pet shop şi ne putem hrăni chiar pe noi înşine cu produsele disponibile în supermarketurile online.

Pentru cei mai mulţi, termenul comerţ electronic înseamnă a efectua cumpărături online, în World Wide Web. Totuşi, comerţul electronic este mai mult decât procesul de cumpărare/vânzare de produse şi servicii peste reţele de comunicaţii, în particular Internet. El include multe alte activităţi, cum ar fi: schimburi şi negocieri efectuate între instituţii / companii, procese interne ale companiilor pe care acestea le desfăşoară ca suport pentru activităţile de cumpărare/ aprovizionare, vânzare, angajări, planificare etc.

Dezvoltarea comerţului electronic este ţinută în loc de anumite aspecte cum ar fi lipsa de informatizare a populaţiei (în special cea din mediul rural) şi infrastructura din domeniul comunicaţiilor care nu este dezvoltată suficient. Chiar şi aşa, în ultimii trei ani numărul magazinelor virtuale din România a crescut de trei ori datorită ofertelor promoţionale existente în acest tip de magazine şi datorită comodităţii populaţiei.

În lucrarea de faţă, am prezentat caracteristicile şi particularităţile comerţului electronic în comparaţie cu ale celui tradiţional şi am analizat posibilităţile consumatorilor (femei în special) de achiziţionare a unei perechi de pantofi prin această modalitate virtuală. În aces scop, am studiat patru site-uri care comercializează încălţăminte şi accesorii pentru a-mi creea o opinie asupra posibilităţilor pe care această piaţă le oferă în mediul on-line.

Capitolul 1

Comerţul electronic: caracteristici şi activităţi specifice

Comerţul electronic este o componentă a comerţului fără magazine. El reprezintă demersul de cumpărare prin intermediul transmiterii de date la distanţă, demers specific politicii distributive a marketingului. Prin intermediul Internetului se dezvoltă o relaţie de schimb şi servicii între ofertant şi viitorul cumpărător.

Aceste servicii puse la dispoziţia atât a ofertanţilor cât şi a cumpărătorilor se clasifică în două categorii şi includ :

a) servicii principale: transfer electronic de documente, comunicaţii, coduri de bare, transfer de fişiere, poştă electronică;

b) servicii-suport pentru procesele de afaceri: cataloage electronice, sisteme-suport pentru preluarea comenzilor, logistică şi tranzacţii, sisteme de raportare statistică, informaţii pentru management.

În sens restrâns, comerţul electronic poate fi privit din patru perspective, şi anume :

-din perspectiva comunicaţiilor - reprezintă furnizarea informaţiilor, produselor, serviciilor, plăţilor, utilizând linii telefonice, reţele de calculatoare sau alte mijloace electronice;

-din perspectiva proceselor de afacere - reprezintă o aplicaţie tehnologică îndreptată spre automatizarea proceselor de afaceri şi a fluxului de lucru;

-din perspectiva serviciilor - este un instrument care se adresează dorinţelor firmelor, consumatorilor şi managementului în vederea reducerii costurilor şi creşterii calităţii bunurilor şi a vitezei de servire;

-din perspectiva online – reprezintă capacitatea de a cumpăra şi de a vinde produse, informaţii pe Internet sau utilizând alte servicii online.

În prezent se poate vorbi de un comerţ electronic tradiţional şi de un comerţ electronic prin Internet. În accepţiune "tradiţională" comerţ electronic înseamnă utilizarea în reţelele cu valoare adaugată a unor aplicaţii de tipul transferului electronic de documente (EDI), a comunicaţilor fax, codurilor de bare, a transferului de fişiere şi a poştei electronice. Dezvoltarea interconectivităţii calculatoarelor în Internet, în toate segmentele societăţii, a condus la o tendinţă tot mai evidentă a companiilor de a folosi aceste reţele în aria unui nou tip de comerţ, comerţul electronic în Internet, care să apeleze - pe lânga vechile servicii amintite - şi altele noi.

1.1 Caracteristicile comerţului electronic

Comerţul electronic reprezintă „schimbul informaţiilor de afaceri – fără documente de hârtie – utilizând EDI, E-mail, buletine electronice de informare, Transferul Electronic al Fondurilor (al banilor) şi alte tehnologii similare”.

Particularităţile comerţului prin Internet sunt :

- piaţa este deschisă la scară globală şi ea reprezintă reţeaua;

- partenerii sunt în număr nelimitat fiind cunoscuţi cât şi necunoscuţi;

- reţelele deschise sunt neprotejate şi apare necesitatea securizării acestora.

Analizând aplicaţiile curente dezvoltate prin Internet se vor identifica următoarele modele de afaceri incluse în comerţul electronic: magazinul electronic(e-shop), aprovizionare electronică(e-porcurement), magazin universal electronic(e-mall), piata unui terţ(3rd party marketpalce), comunităţi virtuale(virtual communities), furnizori de servicii cu valoare pentru canalele de comerţ electronic(value chain service provider), platformele de colaborare, brokeraj de informaţii.

Magazinul electronic este gestionat de către o companie pentru marketingul şi vânzările propiilor produse şi servicii. Minimal, conţine catalogul de produse şi/sau servicii, cu descrieri tehnice şi comerciale pentru fiecare poziţie de catalog. Catalogul este descris într-un limbaj (html, html dinamic, java) interpretabil de browserele de web. Descrierile de produse şi/sau servicii sunt gestionate de un sistem de baze de date (SGBD). Varianta medie include şi facilităţi pentru preluarea comenzilor (prin email sau forme interactive), iar varianta extinsă cuprinde şi posibilitatea efectuării on-line a plăţii ( prin cărţi de credit sau alte metode electronice). De asemenea trebuie asigurată legătura cu o bancă şi cu o companie care emite cărţi de credit, după ce s-a dotat cu un “secure server”. Acesta permite colectarea în siguranţă a informatiilor legate de clienţii site-ului şi transmiterea lor către bancă în vederea procesării. Banca derulează transferul banilor în colaborare cu compania emitententă a cărţilor de credit şi transferă informaţiile referitoare la tranzacţie. Deoarece prin intermediul lor companiile oferă persoanelor fizice o serie de servicii similare celor comerţului tradiţional, el reprezintă o categorie de afacere electronică business to consumer (B to C).

Preview document

Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 1
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 2
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 3
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 4
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 5
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 6
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 7
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 8
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 9
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 10
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 11
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 12
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 13
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 14
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 15
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 16
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 17
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 18
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 19
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 20
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 21
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 22
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 23
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 24
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 25
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 26
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 27
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 28
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 29
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 30
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 31
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 32
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 33
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 34
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 35
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 36
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 37
Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa a Site-urilor de Comert Electronic.doc

Alții au mai descărcat și

Modelarea Matlab-Simulink a Unei Sere

Cunoasterea duratei de timp de la semanat pâna la rasaritul plantelor mai are însemnatate si pentru obtinerea unor productii cat mai timpurii. Daca...

Circuite logice secvențiale

In multe aplicatii este nevoie de un element care sa prezinte 2 stari diferite, cu posibilitatea de a trece dintr-o stare in cealalta, fara sau in...

Proiectare conceptuală

Cerintele sistemului operational Odata ce a fost definita nevoia si abordarea tehnica, e necesar sa le tranlatam intr-un “scenariu...

Te-ar putea interesa și

Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic

Introducere Am ales ca subiect al acestei analize comparative 3 site-uri de E-commerce din România: www.parftumerieonline.ro, www.onlineparfum.ro,...

Analiza comparativă a site-urilor de comerț electronic existente pe piața articolelor sportive

Introducere Studiul dezvoltării sportului în istoria umană, poate arăta schimbări sociale semnificative survenite de-a lungul secolelor, în...

Analiza Comparativă a Site-urilor de Comerț Electronic din Domeniul Electronice și Electrocasnice

INTRODUCERE Decizia alegerii site-urilor de electronice şi electrocasnice pentru analiză se bazează pe faptul că acest domeniu acoperă în zilele...

Analiza comparativă a site-urilor de comerț electronic - cosmetice

Capitolul 1. Introducere Pentru elaborarea proiectului “Analiza comparativa a site-urilor” am ales ca domeniu piata cosmeticelor, analizand...

Analiza comparativă a site-urilor de comerț electronic care vizează vânzarea de bijuterii

Pentru analiza comparativă a site-urilor de comerț electronic care vizeaza vânzarea de bijuterii, am ales unele dintre cele mai vizitate site-uri...

Analiza comparativă a site-urilor de comerț electronic care vizează vânzarea de bijuterii

Introducere Pentru aceasta analiza a site-urilor noi am ales piata bijuteriilor, deoarece suntem fete, iar bijuteriile sunt unul din lucrurile de...

Analiza comparativă a site-urilor de comerț electronic din domeniul IT, calculatoare și software

Astazi, pasionati cumparaturilor, ai shopping-ului cum se spune mai modern, au tendinta de a-si indrepta tot mai mult atentia catre ultimile...

Analiză comparativă a site-urilor de comerț electronic

Comertul electronic (E - Commerce), in conceptia Organizatiei Economice de Cooperare si Dezvoltare (OECD), reprezinta desfasurarea unei afaceri...

Ai nevoie de altceva?