Baze de date - Grotto Hair Studio

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Baze de date - Grotto Hair Studio.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 33 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Ing. Viorel Stoian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Automatica

Cuprins

CAPITOLUL I. INTRODUCERE - 3 -
Notiuni introductive despre Baze de Date - 3 -
CAPITOLUL II. Hairstyling salon (Salon de coafura) - 6 -
CAPITOLUL III. SHEMA CONCEPTUALA - 7 -
3.1. Notiuni teoretice - 7 -
3.2. Schema conceptuala - 10 -
CAPITOLUL IV. SCHEMA LOGICA - 11 -
4.1. Notiuni teoretice - 11 -
4.2. Schema logica - 13 -
CAPITOLUL V. NORMALIZAREA BD - 14 -
5.1. Notiuni teoretice - 14 -
5.2. Normalizarea tabelelor bazei de date - 19 -
CAPITOLUL VI. DENORMALIZAREA BD - 24 -
6.1. Notiuni teoretice - 24 -
6.2. Denormalizarea bazei de date - 25 -
CAPITOLUL VII. SGBD - Oracle - 26 -
7.1. Notiuni teoretice - 26 -
7.2. Aplicatii - 31 -
CAPITOLUL VIII. CONCLUZII - 32 -
BIBLIOGRAFIE - 33 -

Extras din document

CAPITOLUL I. INTRODUCERE

Notiuni introductive despre Baze de Date

Definitie: Bazele de Date sunt colectii de date organizate care servesc unui anumit scop.

Organizarea datelor se refera la stocarea, reprezentarea si accesarea lor intr-un mod bine definit. Scopul pentru care sunt create bazele de date il reprezinta domeniul de interes al acestora, problemele pentru care trebuie sa gaseasca o rezolvare.

Datele pe care le contin Bazele de Date sunt in mod obisnuit de tip alfanumeric, dar pot fi si imagini, sunete, elemente multimedia.

In arhitectura bazelor de date se disting patru niveluri:

o Nivelul conceptual - este fundamental deoarece descrie sistemul ce urmeaza a fi modelat. Cel mai clar mod de a descrie sistemul este utilizarea unui limbaj natural, a unor diagrame si a exemplelor. In procesul de modelare se examineaza informatia in amanunt, la fiecare moment de timp. La acest nivel se realizeaza schema conceptuala, care reprezinta design-ul general al sistemului.

o Nivelul extern - se specifica structura bazei de date perceputa de utilizatori si se face legatura intre acest design si schema conceptuala.

o Nivelul logic - are rolul de a realiza transformarea schemei conceptuale intr-o schema logica.

o Nivelul fizic (intern) - este nivelul la care schema logica se realizeaza fizic, cu ajutorul unui sistem de gestiune a bazelor de date (SGBD).

Bazele de date ofera utilizatorilor o serie de avantaje, cum ar fi:

- reducerea redundantei datelor prin proiectarea unitara a bazei si evitarea suprapunerii unor informatii;

- pastrarea consistentei datelor prin propagarea actualizarilor dintr-un fisier la nivelul intregii baze de date;

- partajarea datelor intre utilizatorii aceleiasi aplicatii, dar si intre aplicatii diferite;

- securitatea datelor prin verificarea accesului utilizatorilor pe baza de parola si prin autorizarea operatiilor de intretinere de catre administratorul bazei de date.

Din definitie rezulta ca bazele de date implica constituirea de colectii de date structurate, dar si existenta unui software de intretinere si de exploatare a acestor structuri. In ceea ce priveste organizarea, bazele de date au evoluat de la simple structuri de date numerice si de tip text la stocarea de imagini, sunete si alte elemente multimedia. Programele de intretinere si de exploatare a bazelor de date au fost cuprinse intr-un ansamblu numit Sistem de Gestiune a Bazelor de Date - SGBD.

Definitie: Sistemul de Gestiune a Bazelor de Date este un software care gestioneaza o baza de date si permite utilizatorului sa interactioneze cu aceasta.

Functiile unui SGBD sunt urmatoarele:

- definirea structurii bazei de date si stocarea datelor;

- accesarea datelor in regim mono sau multi-user: interogare, modificare, stergere, adaugare;

- intretinerea bazei de date: pastrarea consistentei si a integritatii datelor, compactarea si reorganizarea bazei de date;

- securitatea bazei de date: salvarea si recuperarea datelor in caz de incident, protectia la acces neautorizat.

Modul conceptual de organizare a datelor folosit de SGBD-uri este descris de modelul de date, care poate fi: ierarhic, retea, relational si orientat obiect.

Modelul ierarhic: stocheaza datele in structuri de tip arbore, care stabilesc legaturi de tip parinte-copil. Nivelul de inceput al arborelui, numit radacina, poate avea orice numar de descendenti. La randul lor, acestia pot avea descendenti si asa mai departe. Modelul ierarhic a fost utilizat de catre primele SGBD-uri, dar in prezent este considerat un model depasit.

Modelul retea: este extensie a modelului ierarhic, in care un descendent poate avea mai multi parinti. El poate reprezenta structuri complexe de date, dar nu are flexibilitate si este dificil de proiectat.

Modelul relational: se bazeaza pe organizarea datelor sub forma de tabele, constituite din inregistrari, formate la randul lor din campuri. Tabelele sunt legate intre ele prin campuri speciale, numite chei. Bazele de date relationale sunt cel mai frecvent folosite, datorita modului simplu de realizare si a flexibilitatii lor.

Exemple de SGBDR: Oracle, Sybase, SQL Server, Access.

Oracle. Este realizat de firma Oracle Corporation USA. Sistemul este complet relational, robust, se bazeaza pe SQL standard extins. Arhitectura sistemului este client/server, permtand lucrul, cu obiecte si distribuit. Are BD Internet si modul de optimizare a regasirii. Ultima versiune este Oracle 10g.

SQL Server. Este realizat de firma Microsoft. Se bazeaza pe SQL si ruleaza in arhitectura client/server.

Access. Este realizat de firma Microsoft. Se bazeaza pe SQL, are limbajul procedural gazda (Basic Access) si instrumente de dezvoltare.

Modelul orientat pe obiecte: este cel mai nou tip de SGBD, care integreaza principiile programarii orientate pe obiecte si ale bazelor de date. Introducerea conceptului de obiect in cadrul SGBD-urilor a permis utilizarea tipurilor de date neconventionale. Acest model constituie suportul logic pentru gestiunea obiectelor complexe (texte, grafice, imagini, sunete) si a obiectelor dinamice (programe, simulari).

Fisiere in arhiva (1):

  • Baze de date - Grotto Hair Studio.docx

Bibliografie

1) http://www.scrigroup.com/calculatoare/baze-de-date/Notiuni-introductive-despre-ba23254.php
2) http://www.seap.usv.ro/~valeriul/lupu/cafec/capitolul1.pdf
3) https://lookaside.fbsbx.com/file/BD_Capitolul%202_Proiectarea%20bazelor%20de%20date%20relationale.pdf?token=AWx8o2h8i7gTtI7Vpixlq4GjmhTnxT_1aHJwT7l0l5VWsHYssW21wrHBcGolKZTF7n55ekdf_SVKctUJrXBbw7PxU3BjU-gJ_Opd4h8xdGzIIf_XvfOn_WTceJvXZKbljeGlW1Dq6OdUOWoy6uLskgkA
4) https://lookaside.fbsbx.com/file/BD_Capitolul_4_Normalizarea%20bazei%20de%20date.pdf?token=AWwdQMVxXvli0grv7gvgyv7NquF5mjMq63aMIkPJgSlniVqq_omJHAojdV37mxJ8V1H8S3CpxYNUaqTLYXsRVB9PNZ_Mo5YvkD642NK_MDm_52OCwWZBSlcU_N9xKoqLjtJy2E-zbGyWbQxVFZYR0gVb
5) http://bd.ase.ro/uploads/sgbd_curs/materialStudiuSGBDoracle.pdf