IA-Sisteme expert pentru detecția virușilor într-o cutie de poștă electronică a unui utilizator și stabilirea unui program corespunzător devirusării

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza IA-Sisteme expert pentru detecția virușilor într-o cutie de poștă electronică a unui utilizator și stabilirea unui program corespunzător devirusării.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Automatica

Cuprins

VP – Expert 2
Ontologia 2
Baza de cunoștințe VP – Expert 8
Baza de cunoștinte PROLOG 12
Motorul de inferență implementat în C 15
Protégé 22
Bibliografie 23
Cuprins 24

Extras din document

VP – Expert

Implementarea în VP – Expert a unui sistem care detectează existența virușilor într-o cutie de poștă electronică a unui utilizator și stabilește un program corespunzător devirusării.

Ontologia

Ontologia reprezintă specificarea explicită a unei conceptualizări pentru un anumit domeniu, cuprinzând practic un vocabular de termeni bine definiți, fiecare termen având asociat un anumit domeniu de expertiză.

Fig . 1 Ontologia unui sistem care detectează existența viușilor într-o cutie de poștă electronică a unui utilizator și stabilește un program corespunzător devirusării.

Variabila scop: asistență

Domeniul de valori: {nu_necesită, adaugă_antivirus, format+ antivirus, verifică_setări_securitate}

Explicații: Atunci când variablia scop ia valoarea “nu_necesită” , atunci sistemul nu detectează existența unui virus in cutia de poștă electronică, și prin urmare nu necesită efectuarea unei acțiuni in vederea devirusării. În mod analog, celelalte cazuri indică diverse soluții in vederea soluționării problemei indicate. Astfel, “adaugă_antivirus” sugerează adăugarea unui antivirus pentru a elimina virușii existenți, “format+ antivirus” indică atât existența virușilor, care au afectat și sistemul de calcul, sugerând reinstalarea sistemului de operare și ulterior a unui antivirus. În final,“verifică_setări_securitate” este asociat variabilei în condițiile în care sistemul de calcul funcționează fără probleme, neexistând viruși, dar contul utilizatorului prezintă totuși unele disfuncționalități.

Parametri analizați:

1. antivirus

Domeniul de valori: {inexistent, performant, evaluare}

Explicații: Valoarea „inexistent” indică faptul că sistemul de operare nu este protejat de un antivirus. Valoarea „performant” sugerează existența antivirusului, care este eficient (fiind cu licență si update-at), iar în caz contrar, atunci și antivirusul nu asigură o protecție maxima sistemului de calcul (din diverse motive), se atribuie valoarea „evaluare”.

2. performanțe_PC

Domeniul de valori: {bune, proaste}

Explicații: Dacă sistemul de calcul funcționează eficient din punct de vedere al timpului de execuție raportat la performanțele hardware și software, atunci variabila „performanțe_PC” primește valoarea „bune”. În caz contrar, se atribuie valoarea „proaste”.

3. stare_PC

Domeniul de valori: {securizat, risc, neprotejat}

4. spam

Domeniul de valori: {da, nu}

Explicații: Dacă în cutia de poștă electronică exista spam-uri, atunci variabila „spam” va lua valoarea „da”. În caz contrar, „spam” va lua valoarea „nu”.

5. conținut

Domeniul de valori: {da, nu}

Explicații: Dacă în cutia de poștă electronică exista mail-uri ce au atașate fișiere cu conținut malițios, atunci variabila „conținut” va lua valoarea „da”. În caz contrar, „conținut” va lua valoarea „nu”.

6. recepție

Domeniul de valori: {vulnerabilă, normală}

7. emitere_mail

Domeniul de valori: {normală, involuntară, nefuncțională}

Explicații: Dacă transmiterea mail-urilor se realizeaza în mod obișnuit, fără dificultăți, variabila “emitere_mail” va lua valorea „normal”. Dacă există situații în care emiterea mail-urilor se realizează involuntar, atunci variabila “emitere_mail” va lua valorea „involuntară”. În situația în care transmiterea unui mail nu se poate realiza, variabila “emitere_mail” va lua valorea „nefunctională”.

8. stare_cont

Domeniul de valori: {proastă, bună, vulnerabilă}

9. conectare

Domeniul de valori: {reușită, nereușită}

Explicații: Atunci când prin introducerea corectă a id-ului si a parolei, autentificarea eșuează, variabila “conectare” ia valoarea “nereușită”. În caz contrar, variabila “conectare” ia valoarea “reușită”.

10. cont

Domeniul de valori: {pb_majoră, pb_minoră, fără_pb}

11. infectare

Domeniul de valori: {inexistentă, eroare, vulnerabilă, virusat}

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme expert pentru detectia virusilor intr-o cutie de posta electronica a unui utilizator si stabilirea unui program corespunzator devirusarii.doc

Bibliografie

1. Sisteme bazate pe cunostințe – Ghid theoretic și practice , Mihaela Oprea ,Editura MatrixROM București, 2002 .
2. Inteligență artificială – Îndrumar de laborator, Mihaela Oprea, Editura Universității Petrol – Gaze din Ploiești, 2009.

Alte informatii

Facultatea: Inginerie Mecanică şi Electrică Specializarea: Automatica