Istoria pe Calculator

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Automatică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3146
Mărime: 35.30KB (arhivat)
Publicat de: Casandra Scarlat
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Introducere

Istoria este si a fost intotdeauna un domeniu interesant, mult iubit de unii dar si detestat de altii. Istoria romanilor ar trebui insa cunoscuta de noi toti fie ca suntem sau nu pasionati de aceasta materie. Insa istoria nu se invata numai din carti. Calculatorul este folasitor si pentru aceasta materie deoarece lectiile pot fi invatate cu ajutorul acestuia. Prin acest program am incercat sa pun in prectica cele mai sus amintite si sa deschid apetitul pentru calculator si implicit pantru istorie.

Spatiul romanaesc, prin pozitia sa geografica in zona central-sud-est europeana, a constituit o importanta arie de convergenta a civilizatiilor in care au fost asimilate creator si apoi difuzate numeroase valori ale civilizatiei europene. In acest context, prezinta interes pentru istoria Europei atat evolutia unitara si multimilenara etno-culturala, cat si cea social-economica si politica stramosilor poporului roman si apoi a romanilor.

Romanii apartin civilizatiei europene, in primul rand prin originea lor latina si credinta crestina. La fel ca si italienii, francezii, spaniolii etc., ei sunt mostenitori ai Imperiului Roman de acum doua mii de ani. Dar, in timp ce toate celelalte neamuri romanice se afla in Europa apuseana si sudica si sunt grupate si vecine, numai romanii sunt relativ izolati si sunt plasati intre slavi si maghiari. De aceea, multi istorici si lingvisti i-au considerat pe romani un "miracol" sau o "enigma", nu atat prin felul in care s-au format, ci prin faptul ca au supravietuit ca romanici intr-o "mare slava" si in calea valurilor de migratori si invadatori.

Romanii au jucat un rol aparte in Europa central-sud-estica inca de la intemeierea principatelor Moldova si Tara Romaneasca, in secolul al XIV-lea. La fel ca si sarbii, bulgarii si grecii, romanii erau ortodocsi si membri ai comunitatii bizantine.Dar, in acelasi timp, romanii se diferentiau de vecinii lor. Aveau privirea indreptata atat catre Resarit, cat si spre Apus, intrucat vorbeau o limba ce se tragea din latina si isi revendicau descendenta din romani.

In privinta dezvoltarii lor, intre secolele al XI-lea si al XVIII-lea romanii se distantau, in mod fundamental, de slavii de sud si de greci. In timpul acestei lungi perioade de dominatie otomana in Europa sud-estica romanii au reusit sa-si pastreze autonomia politica si o data cu ea structurile sociale si economice traditionale. Situatia la sud de Dunare diferea izbitor. Aici, cucerirea regatelor bulgar si sarb de catre turci in secolele al XIV-lea si al XV-lea au dus la incorporarea aproape in intregime a acestor regiuni in Imperiul Otoman.

La sfarsitul secolului al XIV-lea, cand turcii ajunsasera la Dunare si voiau sa inainteze spre nord si vest, Tarile Romane, Ungaria si Polonia au devenit pentru cateva secole adevarate "porti ale crestinatatii", adica bastioane de aparare ale Europei si au avut constiinta acestui rol al lor.

Totusi cele trei secole de dominatie otomana au avut ca efect general strangerea legaturilor romanilor cu Rasaritul. In timp ce ramanii se aflau sub sfera de influenta bizantina, Occidentul catolic, apoi si protestant, a trecut de la inceputul Renasterii prin uriase prefaceri in domeniul religiei, filosofiei, stiintei, artei, institutiilor, moravurilor ect. Influenta acestor transformari a fost resimtita prea putin de romani. Desi cateva influente occidentale se manifesta in arta, desi cativa boieri si pretendenti la domnie calatoresc in Apus, aceste fenomene raman cu totul marginale, fara vreun impact asupra "mentalului colectiv".

Evolutia Romaniei in secolele al XIX-lea si al XX-lea s-a desfasurat sub semnul angajarii pe drumul europenizarii. Integrarea in Europa a inceput in secolul al XVIII-lea, mai intai in Transilvania, prin contactele cu Roma si cu Viena ale preotilor si carturarilor "uniti" si apoi dincoace de Carpati, prin patrunderea lenta a influentelor iluministe franceze. "Integrare" si nu "occidentalizare" este cuvantul potrivit, intrucat receptarea experientei si modelelor europene a fost mai curand un act de adoptare decat de imitare. Acest proces a avut loc in toate tarile ortodoxe din Europa rasariteana, dar la romani a fost mai rapid si mai cu seama, cel mai spontan, fiind favorizat de apartenenta la familia popoarelor neolatine si de afinitatile sentimentale si temperamentale cu italienii si francezii.

Intr-o prima etapa de tranzitie, ramanii s-au indepartat de traditiile patriarhale ale Sud-Estului bizantino-ortodox, apropiindu-se de dinamicele inovatii ale Occidentului. In cea de-a doua etapa, inceputa in ultima treime a secolului al XIX-lea, curentul schimbarilor ce incepusera sa se manifeste s-a cristalizat si a luat o turnura moderna in adevaratul sens al cuvantului. In perioada interbelica, Romania a apartinut mai mult ca oricand civilizatiei democratice europene, chiar daca principiile democratiei au fost uneori incalcate.

Cursul politic si economic pe care s-au angajat romanii in secolul al XIX-lea a provocat o neintrerupta controversa intre "europenisti" si "traditionalisti". Primii sustineau ca Romania face parte din Europa si ca va urma in mod inevitabil acestui curs de dezvoltare ca si Occidentul, iar ceilalti subliniau caracterul predominant agrar al tarii si in consecinta, nevoia de a ramane credincioasa traditiei.

Asteptarile europenistilor si ale traditionalistilor, deopotriva, au fost spulberate dupa al doilea razboi mondial, cand comunismul a cuprins Europa de Est. Peste patru decenii, pana in 1989, romanii au trait experimentul traumatizant al regimului totalitar, care a reorientat Romania dinspre Europa Occidentala spre Rasarit.

Despre program

Programul “Istoria pe calculator” este conceput pentru a ajuta un elev sa invete intr-o maniera vizuala istorie, mai ales capitolele referitoare la domnitorii, voievozii sau regii Romaniei sau fostelor principate. Aplicatia a fost scrisa in Delphi 6.0, mediul vizual de dezvoltare a aplicatiilor scrise in limbajul Pascal.

Programul are o interfata prietenoasa, utilizatorul fiind invitat inca de la inceput sa aleaga intre a se documenta in legatura cu domnitorii Romaniei sau a sustine un text grila. Daca utilizatorul alege prima varianta, pe monitor va aparea o fereastra noua. Pe aceasta fereastra, formular la baza, se afla o lista de tipul pop-up din care elevul poate alege un domnitor. Dupa ce domnitorul a fost selectat se va continua prin apasarea butonului de AFISARE.

Preview document

Istoria pe Calculator - Pagina 1
Istoria pe Calculator - Pagina 2
Istoria pe Calculator - Pagina 3
Istoria pe Calculator - Pagina 4
Istoria pe Calculator - Pagina 5
Istoria pe Calculator - Pagina 6
Istoria pe Calculator - Pagina 7
Istoria pe Calculator - Pagina 8
Istoria pe Calculator - Pagina 9
Istoria pe Calculator - Pagina 10
Istoria pe Calculator - Pagina 11
Istoria pe Calculator - Pagina 12
Istoria pe Calculator - Pagina 13
Istoria pe Calculator - Pagina 14
Istoria pe Calculator - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Istoria pe Calculator.doc

Te-ar putea interesa și

Protecția consumatorului în calculatoare

Introducere În vremea noastră calculatorul a devenit aproape indispensabil. Dar pe lângă aspectele pozitive, trebuie să fim atenţi şi la riscurile...

Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România

În societatea actuală cu greu se mai găsește o persoană care să nu dispună de un dispozitiv electronic personal, indiferent dacă acesta este un...

Metoda ABC

1. Metode de calculaţie a costurilor complete Metodologia de calcul a costurilor complete este construită pe baza obiectelor de calculaţie şi este...

Contabilitatea de gestiune SC AGROMEC CENEI

Introducere Un loc aparte în cadrul sistemului informațional al științelor economice îl ocupă contabilitatea, ea există pentru că este utilă prin...

Evoluția Procesoarelor

Introducere Nivelul de dezvoltare a tehnologiei creşte pe zi ce trece. În fiecare zi apare cîte un calculator mai performant cîte un procesor mai...

Infracționalitatea Informatică - Protecția Consumatorului

Capitolul I. Introducerea în lumea calculatoarelor 1.1. Istoricul calculatoarelor Calculatoarele sunt maşini de prelucrat date (informaţii)...

Arhitectura Calculatoarelor - Prezentare și Istorie Hdd și Cpu

Capitolul I: Arhitectura Calculatoarelor 1. Introducere Un P.C. (personal computer / calculator personal) se referă de obicei la un...

Prezentarea viermilor și virușilor de calculator

Ce este un virus de calculator ? Virus (Virus) - este un program care are funcţii de infectare, distructive si de incorporare a copiilor sale în...

Ai nevoie de altceva?