Modelarea si Identificarea Robotilor Mobili si Vehiculelor Autonome

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Modelarea si Identificarea Robotilor Mobili si Vehiculelor Autonome.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 33 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Razvan Solea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Automatica

Extras din document

INTRODUCERE

Termenul de " robotics" (in traducere libera robotica) se refera la stiinta care se ocupa de studiul si utilizarea robotilor. Acest termen a fost prima data folosit de scriitorul si omul de stiinta american de origine rusa, Isaac Asimov, intr-o scurta povestioara numita " Runaround" in anul 1950.

Primii roboti s-au numit Unimates si au aparut in anii '50, fiind dezvoltati de George Devol si Joe Engelberger. Acesta din urma a format Unimation si a fost primul care a vandut roboti, fiind considerat de unii "parintele roboticii".

Proiecte desfasurate cu succes ce corporatii precum Sony (Aibo, Qrio) sau Honda (Asimo, P2, P3) au constatat o capacitate mare de adoptie a utilizatorilor pentru roboti in medii familiale. Multi specialisti in domeniu presupun deja ca pana in anul 2050, in fiecare casa de pe planeta va exista cel putin un robot cu forma humanoida.

Studiile arata insa ca pentru a putea implementa concepte din domenii precum inteligenta artificiala, este necesara construirea unor arhitecturi modulare scalabile si eficiente, atat pentru componentele hardware cat si pentru platformele software pe care acesta le utilizeaza. Aceste aspecte sunt inca la inceputul dezvoltarii lor, momentan existand destul de multe probleme si incompatibilitati intre diferitele standarde impuse de producatori.

Clasificarea robotilor:

● dupa mediu – roboti de suprafata, roboti aerieni, roboti submarini;

● dupa constitutie- roboti monocorp, roboti multicort;

● dupa locomotie – roboti cu roti, roboti cu senile, roboti cu labe, combinate.

Tipuri de roboţi:

Momentan, robotii sunt utilizati in majoritatea industriilor. Exista atat de multe tipuri de roboti folositi pentru diverse servicii, incat o enumerare a tuturor tipurilor acestora ar fi aproape imposibila. O clasificare oarecum rudimentara a celor mai intalnite tipuri de roboti ar putea fi:

- Androizi, roboti construiti ca st mimeze comportamentul si infatisarea umana;

- Roboti statici, roboti folositi in diverse fabrici si laboratoare ca de exemplu brate robot ;

- Roboti mobili, roboti care se deplaseaza intr-un anumit mediu fara interventie umana si realizeaza anumite obiective;

- Roboti autonomi, roboti care isi indeplinesc sarcinile fara interventie din partea unui operator uman si isi obtin energia necesara functionarii din mediul inconjurator;

- Tele- roboti, care sunt ghidati prin dispozitive gen telecomanda de un operator uman;

- Linii autonome de productie in fabrici, sunt tot un fel de roboti, chiar daca nu sunt mobile.

ROBOTI MOBILI

Considerente generale

Pentru a putea defini un vehicol robot, trebuie in primul rand facut apel la una din definitiile de baza ale unui robot: „un dizopozitiv mecanic care poate fi programat pentru a indeplini anumite sarcini ce-i sunt date prin control automat.”

Cuvintele cheie din cadrul definitiei de mai sus sunt: programat, respectiv control automat. Prin prisma acestora se enunta definitia unui vehicul robot:

„Un vehicul robot este un vehicul echipat cu un mecanism de propulsie, cu capacitatea de a fi programat pentru locomotie sub control automat, functional pentru o anumita sarcina data. ”

Fisiere in arhiva (1):

  • Modelarea si Identificarea Robotilor Mobili si Vehiculelor Autonome.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “ DUNĂREA DE JOS ”, GALAŢI FACULTATEA: Ştiinţa Calculatoarelor SPECIALIZAREA: Automatică şi Informatică Aplicată