Sisteme Fuzzy Adaptive

Imagine preview
(6/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Sisteme Fuzzy Adaptive.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dumitrache I.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Automatica

Extras din document

Regulatoare fuzzy adaptive

Proiect sisteme inteligente

Cuprins

Generalitati

Tipuri de regulatoare adaptive fuzzy

Regulatoare fuzzy cu adaptare directa

Fuzzy model reference learning control

Dinamically focused learning

Regulatoare fuzzy cu adaptare indirecta

Generalitati

Proiectarea regulatoarelor de tip fuzzy, bazate pe informatii euristice de la expertii umani a fost folosita cu succes in multe proiecte industriale. Cu toate acestea exista destul de multe probleme care se intalnesc in momentul proiectarii regulatoarelor de tip fuzzy:

- proiectarea regulatoarelor fuzzy este facuta intr-o maniera generalizata ceea ce face foarte dificil de ales parametrii regulatorului. Este de asemenea deficil sa alegem familia de functii si baza de reguli necesare pentru a respecta anumite cereri de performanta.

- in cazul in care un sistem cunoaste modificari semnificative ale parametrilor sau perturbatii neprevazute dupa ce regulatorul fuzzy a fost proiectat este foarte greu ca acesta sa mai functioneze la parametrii normali. De asemenea aceste modificari ar putea face proiectarea regulatorului mult mai dificila. De exemplu putem considera problema pendulului invers. In cazul clasic in care in capatul pendulului avem un obiect solid regulatorul de tip fuzzy este cel mai eficient. Probleme insa apar daca in capatul pendulului atasam o sticla de apa umpluta pe jumatate. Daca aplicam regulatorului parametrii stabilti pentru pendulul clasic performantele de reglare vor fi nesatisfacatoare. Pe de alta parte am putea obtine alte valori pentru parametrii regulatorului astfel incat sa poata regla noul pendul. Nici aceasta nu este o solutie viabila deoarece in momentul revenirii la pendulul clasic performantele devin nesatisfacatoare. Din acest motiv este necesar ca un regulator sa se poata adapta anumitor schimbari in functionarea sistemului. Mai mult decat atat este necesar ca parametrii unui regulator de tip fuzzy sa poata fi obtinuti automat pentru anumite conditii initiale.

Tipuri de regulatoare adaptive fuzzy

Exista doua tipuri de proiectare a regulatoarelor fuzzy adaptive:

Regulator cu adaptare directa

Regulator cu adaptare indirecta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Fuzzy Adaptive.ppt