Tren cu Levitatie Magnetica

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Tren cu Levitatie Magnetica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si .

Arhiva contine 2 fisiere doc de 32 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Diaconu Florin

Iti recomandam sa te uiti bine pe , cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Automatica

Cuprins

1. Introducere
Un tren cu levitaţie magnetică, sau Maglev, este un tren care utilizează câmpuri magnetice puternice pentru a-şi asigura sustentaţia şi a avansa. Spre deosebire de trenurile clasice, nu există contact cu şina, ceea ce reduce forţele de frecare şi permite atingerea unor viteze foarte mari (anumite sisteme ajung la 550 km/h).
Deoarece nu pot fi folosite cu infrastructura existentă. trenurile Maglev trebuie concepute de la 0. Termenul de maglev nu se referă numai la vehicule, ci şi la interacţiunea dintre acestea şi calea de rulare. Această interacţiune este foarte importantă, fiecare componentă fiind proiectată în funcţie de cealaltă pentru a crea şi controla levitaţia magnetică.
Bobinele magnetizate din partea de jos a pistei, resping magnetii care se afla sub tren, permitandu-i acestuia sa leviteze intre 1 si 10 cm deasupra pistei. Odata ce trenul este in levitatie, se alimenteaza spirele din interiorul peretilor verticali, pentru a crea un sistem unic de campuri magnetice care trag si imping trenul. Curentul electric furnizat bobinelor alterneaza constant pentru a schimba polaritatea spirelor magnetizate. Aceasta schimbare de polaritate determina campul magnetic aflat in fata trenului sa traga vehiculul inainte, in timp ce campul magnetic din spate adauga o forta suplimentara in aceeasi directie.
- Trenul MagLev este un tren rapid, foarte sigur, cu o probabilitate aproape de zero de deraiere şi ecologic (fara emisii de gaze, zgomotul este redus, consumul redus de teren);
- Sistemul este compus în principal dintr-un electromagnet, un material feromagnetic
şi un controller;
Atractia magnetica a perechilor de magneti aflati pe verticala balanseaza forta gravitationala facand astfel ca trenul sa leviteze pe sine. Magnetii laterali stabilizeaza vehiculul impotriva fortelor laterale. Propulsia care pune in miscare trenul este data de actiunea unui motor asincron cu miscare liniara de inductie intre tren si sine. Numai miscarea pe verticala si controlul trenului suspendat vor fi luate in calcul.
2.DETERMINAREA MODELULUI MATEMATIC SI AL FUNCTIEI DE TRANSFER
Ecuatia caracteristica miscarii pe verticala a trenului.
Este de dorit ca distanta de fant d sa fie controlata astfel incat aceasta sa nu depaseasca limitele de buna functionare a trenului. Distanta de fant d ,dintre pista si magnetii trenului este:
d=z-h.
Atunci derivatele sunt :
Magnetul produce o forţă care este dependentă de magnetismul rezidual şi de curentul ce străbate circuitul magnetizat. Pentru mici modificări in curentul magnetizat i si distanţa d,aceea forţa este aproximativ: f1= - Gi+Hd, unde G şi H sunt constante pozitive. Forţa actionează pentru a accelera masa M a trenului pe direcţie verticală, astfel:
f1=M = - Gi+Hd.
Ri+Li- =v
Pentru un curent mai mare distanta z se diminueaza si d se reduce ca rezultat al atractiei trenului fata de sine.
Un model de retea pentru circuitul magnetic este dat in figura urmtoare:
Circuitul magnetic:
Acest circuit reprezinta un generator care controleaza o bobina infasurata in jurul magnetului aflat pe tren. Tensiunea indusa in bobina de miscarea trenului este reprezentata de termenul: (LH/G)d, pentru care se presupune ca pierderile de flux magnetic sunt neglijabile.
Pentru acest circuit: Ri + Li – (LH/G)d=v
Cele trei variabile de stare:
x1=d
x3=i

Fisiere in arhiva (2):

  • Primafoaie-maglev.doc
  • Tren cu Levitatie Magnetica.doc

Alte informatii

A fost prezentat in cadrul obiectului Ingineria sistemelor automate.