Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi

Proiect
6.9/10 (10 voturi)
Domeniu: Automatică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 11350
Mărime: 331.86KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
VULNERABILITATI DE SECURITATE IN RETELE RADIO WI-FI

Cuprins

1.Introducere in retele wireless2

1.2Principiu de functionare2

1.3Tehnologii si standarde2

2.Probleme generale ale Wi-Fi3

3.Retele radio Wi-Fi4

3.1 Principalele caracteristici tehnice si functionale ale retelelor radio Wi-Fi4

3.2 Standarde internationale pentru IEEE 802.11; standarde internationale care specifica protocoalele si

procedurile de minimizare a riscului de securitate in retelele Wi-Fi4

3.3 Configuratii ce pot fi folosite in implementarea retelelor locale pe suport mixt Wi-Fi si cablu7

3.4 Categorii de aplicatii informatice si de comunicatii ce pot fi sustinute de retele radio Wi-Fi7

3.5 Stratul fizic in retelele Wi-Fi9

4.Identificarea configuratiilor ce pot fi folosite in implementarea retelelor locale pe suport mixt

(radio Wi-Fi si cablu)12

4.1 Topologii de retea12

4.2 Aplicatii16

4.3 Configuratii de retele de calculatoare18

5.Vulnerabilitati de securitate specifice retelelor radio Wi-Fi19

5.1 Securitatea informatiei, caracteristici si mecanisme19

5.2 Categorii de atacuri asupra retelelor20

5.3 Tehnici, algoritmi si protocoale de securitate folosite in retele wireless actuale21

5.4 Lista de vulnerabilitati de securitate specifice retelelor radio Wi-Fi22

6.Realizarea proiectelor retelelor pe suport mixt (radio Wi-Fi si cabluri) ce vor fi folosite ca

infrastructura a platformelor experimentale23

6.1 Principii ce stau la baza construirii retelelor in cadrul proiectului WFISEC23

6.2 Obiective experimentale ale proiectului24

6 3 Specificarea caracteristicilor tehnice ale echipamentelor, stabilirea pachetelor software si

coordonarea platformelor experimentale25

7. Avantajele utilizarii unei retele wireless 25

Anexa

Lista acronimelor utilizate in lucrare 27

Bibliografie 32

Extras din document

1. Introducere in retele wireless

Necesitatea unei retele de calculatoare este evidenta, fie ca este vorba de o firma mica sau mijlocie, fie ca este vorba de o retea locala. In momentul in care numarul de calculatoare din reta creste iar distanta dintre staii creste si ea, solutia calsica a retelei prin fir nu mai este viabila, fiind inlocuita cu o retea wireless. Tehnologia wireless permite legarea mai multor calculatoare in retea fara a fii nevoie de sute de metrii de cablu si fara efortul necesar pentru a cabla intreaga retea. Retelele wireless fac fata cu succes nevoii de viteza, existand chiar solutii de banda larga care depasesc unele topologii de reta prin fir.

Tehnologiile wireless nu sunt folosite numai in domeniul retelelor dintre calculatoare, aceste retele fiind domeniul de varf al comunicatiilor fara fir. Cel mai clasic exemplu de implemnatare ar fii teleomanda unui televizor care foloseste unde din domeniul infra rosu pntru a comunica cu receptorul aflat in televizor.

In ziua de astazi se cauta inlocuirea tuturor cablurilor pentru ca acestea ocupa spatiu si se defecteaza foarte usor. Astfel tehnologiile wireless au fost folosite pentru a inlocuii cablurile de tastaura, mouse, pentru a facilita conexiunea dintre unele dispozitive electronice (telefoane, playere audio portabile, aparate foto digitale, calculatoare portabile…)

In aceasta lucrare ne vom concentra doar asupra retelelor WLAN si mai precis aspura WLAN de 5GHz.

1.2 Principiul de functionare

Principiul de functionare este simplu si are la baza undele electromagnetice, unde radio sau unde infra rosii, unde prin intermediul carora se realizeaza o conexiune intre doua calculatoare fara ca cele doua calculatoare sa fie conectate intre ele prin cabluri (galvanic).

Pentru implementarea unei retele WLAN de viteza mare si care sa acopere o distanta considerabila(sute de metrii - kilometrii), se folosesc undele radio care tranmit energie de la un emitator la un receptor, semnalul radio mai poarta si numele de “purtator”. Informatia care se dorese a fii transmisa este modulata pe un semnal purtaor ca la receptie acesta sa fie demodulat si astfel se extrage informatia transmisa.

Cel mai simplu exemplu de retea wireless este reteaua peer to peer, unde sunt necesare doar doua calculatoare echipate cu placii de retea WLAN, iar distanta dintre cele doua calculatoare nu trebuie sa depaseasca 10-15 metrii. Daca se doreste legarea mai multor calculatoare in aceeasi retea, atunci este nevoie de un punct de acces (access point), la care se pot lega 15-20 de calculatoare aflate intr-o raza 152m in interior si 304m in exterior. In cazul unei companii de dimensiuni mari vor fii necesare mai multe puncte de acces pentru a acoperii o raza mai mare.

Daca se doreste legarea a doua retele aflate la distante de cativa kilometrii atunci se vor folosii antene directionale (directional antenna).

1.3 Tehnologii si standarde

Pentru a implementa o retea wireless putem lua in considerare urmatoarele tehnologii: - Narrow Band

Spread Spectrum

Frequency – Hopping Spread Spectrum

Direct – Sequence Spread Spectrum

Infrared

1.3.1 Narrow Band (banda ingusta)

Aceasa tehnologie presupune folosirea unui sitem radio de banda ingusta pentru a transmite informatia de la un punc la altu. Largimea benzii este atat de mare incat sa permita transmiterea in conditii optime a informatiei de la un punct la altu.

1.3.2 Spread Spectrum

Majoritatea reteleor de tip WLAN folosesc aceasta tehnoligie pentru a transmite informatia. Aceasta tehnologie a fost dezvoltata de armata si presupune folosirea unei bande radio largi pentru a asigura comunicarea in situatii critice. Spre deosebire de tehnologia de banda ingusta (narrow band), tehnologia Spread Spectrum utilizeaza o banda larga pentru a trnasimte, motiv pentru care semnalele sunt mai puternice si sunt mai usor de detectat de catre receptor.

1.3.3 Frequency – Hopping Spread Specrtum (FHSS)

Aceasta tehnologie este derivata din tehnologia Spread Spectrum si presupune folosirea unui purtator de banda ingusta care-si schimba frecvanta intr-un anumit mod, mod cunoscut de emitator si de receptor deopotriva.

1.3.4 Direct – Sequence Spread Spectrum (DSSS)

Si aceasa tehnologie deriva din tehnologia Spread Spectrum si presupune transimterea unui bit redundant la fiecare bit de informatie transmis. Cu cat mesajul este mai mare cu atata creste probabilitatea ca acesta sa fie receptionat corect.

1.3.5 Infrared

Sisteme din aceasta categorie folosesc frecvente foarte inalte (imediat sub spectrul vizibil) pentru a trnasmite informatie. Ca si lumina. Undele infrarosu nu pot sa treaca prin obiecte opace, de accea exista doua posibilitati de transmisie : in linie dreapta fara obstacole sau prin inprastiere (diffuse tehnology).

Primul standard in acest domeniu a fost adoptat de IEEE in 1997 si este standardul 802.11. Acest standard permitea proiectantiilor de echipamnete mobile sa interconecteze aceste echipamnete. In cazul unor canale cu zgomot rata de transfer era de 2Mbps iar in cazul unor canale puternic afectate de zgomot viteza de transfer scade la 1Mbps

In 1999 acest standard a fost inbunatatit devenind astfel 802.11b(High Rate), ajungandu-se la viteze de transfer de 11Mbps in cazul canalelor perturbate iar in cazul canalelor puternic perturbate rata ajungea la 5.5Mbps sau la 2Mbps, 1Mbps, fiind astfel perfect compatibile cu echipamnatele ce corspund standardului 802.11 din 1997

2.Probleme generale ale Wi-Fi

Wi-Fi este o marca inregistrata Wi-Fi Alliance pentru a descrie tehnologia ce sta la baza retelelor locale wireless bazate pe specificatiile IEEE 802.11. Wi-Fi a fost dezvoltata initial pentru a fi utilizata pentru laptop-uri in LAN-uri, dar in momentul de fata se utilizeaza pentru o gama mai larga de servicii inclusiv Internet si acces VoIP, jocuri, precum si conectarea dispozitivelor electronice (televizoare, play ere DVD sau camere digitale). Mai multe standarde in dezvoltare permit spre exemplu ca Wi-Fi sa fie utilizat in vehicule ca suport pentru un Intelligent Transportation System in ideea cresterii sigurantei circulatiei, a acumularii de date statistice referitoare la trafic sau comertul mobil.

O persoana avand un dispozitiv Wi-Fi (computer, telefon celular sau PDA) se poate conecta la Internet atunci cand se afla in apropierea unui punct de acces (access point). O regjune acoperita de unul sau mai multe puncte de acces este denumit hotspot. Hotspot-urile pot avea o arie de acoperire ce variaza de la suprafata unei camere la zone de cativa kilometri patrati pentru hotspot-urile care se suprapun. Wi-Fi poate fi utilizata pentru a crea o retea intretesuta (mesh network). Ambele arhitecturi pot fi utilizate in retele comunitare (community networks), retele wireless municipale ca Wireless Philadelphia, sau retele metropolitane ca M-Taipei.

Wi-Fi permite de asemenea conectarea peer-to-peer, ce face ca dispozitivele sa se poata conecta direct unele cu altele. Acest tip de conectare este utilizata de exemplu in electronicele casnice, precum si pentru jocuri.

La inceputurile comercializarii tehnologjei Wi-Fi au fost numeroase probleme deoarece

Preview document

Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 1
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 2
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 3
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 4
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 5
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 6
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 7
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 8
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 9
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 10
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 11
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 12
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 13
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 14
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 15
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 16
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 17
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 18
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 19
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 20
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 21
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 22
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 23
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 24
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 25
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 26
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 27
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 28
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 29
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 30
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 31
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 32
Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi.doc

Alții au mai descărcat și

Interfata Utilizator Universala Pentru Dispozitive Wireless - Sincronizare Dispozitive

1. Introducere Ideea de baza a proiectului a pornit de la necesitatea omului de a fii tot timpul informat. Astfel daca initial existau...

Alimentarea cu Energie Electrică a unei Întreprinderi

INTRODUCERE În ţara noastră în ceea ce priveşte consumul de energie electrică, industria are o pondere importantă faţă de restul consumatorilor,...

Tehnologia Bluetooth

Tehnologia Bluetooth În prezent există multe exemple de comunicaţie digitală pe distanţe scurte în ceea ce priveşte computerele, dispozitivele de...

Arhitecturi Lan

CAPITOLUL l NOŢIUNI GENERALE REFERITOARE LA REŢELE DE CALCULATOARE 1.1 INTRODUCERE Utilitatea calculatoarelor este de necontestat în toate...

Sistem Biometric de Identificare și Autentificare a Persoanelor pentru Autorizarea Accesului într-o Incintă

Capitolul 1. Interacţiunea utilizatorului cu tehnologia biometrică Biometria poate fi definită prin nivelul de implicare pe care utilizatorul...

Transmisii de Date

- Transmisia radio - usor de generat - penetreaza cladirile - omnidirectionale - VLF, LF, MF se propaga la sol si prin obstacole - HF se...

Protocoale de Retea

Introducere Protocoale de reţea Protocolul de reţea este numele unui sistem de comunicare prim care maşinile din reţea interactioneazǎ. Pe un...

Comunicatii in LabView

Comunicatii Internet în LabVIEW Diversele versiuni succesive ale mediului de programare grafic LabVIEW si-au adus fiecare contributia la oferirea...

Ai nevoie de altceva?