Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi

Proiect
6.9/10 (10 voturi)
Domeniu: Automatică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 11350
Mărime: 331.86KB (arhivat)
Publicat de: Ladislau Niculescu
Puncte necesare: 8
VULNERABILITATI DE SECURITATE IN RETELE RADIO WI-FI

Cuprins

  1. 1.Introducere in retele wireless2
  2. 1.2Principiu de functionare2
  3. 1.3Tehnologii si standarde2
  4. 2.Probleme generale ale Wi-Fi3
  5. 3.Retele radio Wi-Fi4
  6. 3.1 Principalele caracteristici tehnice si functionale ale retelelor radio Wi-Fi4
  7. 3.2 Standarde internationale pentru IEEE 802.11; standarde internationale care specifica protocoalele si
  8. procedurile de minimizare a riscului de securitate in retelele Wi-Fi4
  9. 3.3 Configuratii ce pot fi folosite in implementarea retelelor locale pe suport mixt Wi-Fi si cablu7
  10. 3.4 Categorii de aplicatii informatice si de comunicatii ce pot fi sustinute de retele radio Wi-Fi7
  11. 3.5 Stratul fizic in retelele Wi-Fi9
  12. 4.Identificarea configuratiilor ce pot fi folosite in implementarea retelelor locale pe suport mixt
  13. (radio Wi-Fi si cablu)12
  14. 4.1 Topologii de retea12
  15. 4.2 Aplicatii16
  16. 4.3 Configuratii de retele de calculatoare18
  17. 5.Vulnerabilitati de securitate specifice retelelor radio Wi-Fi19
  18. 5.1 Securitatea informatiei, caracteristici si mecanisme19
  19. 5.2 Categorii de atacuri asupra retelelor20
  20. 5.3 Tehnici, algoritmi si protocoale de securitate folosite in retele wireless actuale21
  21. 5.4 Lista de vulnerabilitati de securitate specifice retelelor radio Wi-Fi22
  22. 6.Realizarea proiectelor retelelor pe suport mixt (radio Wi-Fi si cabluri) ce vor fi folosite ca
  23. infrastructura a platformelor experimentale23
  24. 6.1 Principii ce stau la baza construirii retelelor in cadrul proiectului WFISEC23
  25. 6.2 Obiective experimentale ale proiectului24
  26. 6 3 Specificarea caracteristicilor tehnice ale echipamentelor, stabilirea pachetelor software si
  27. coordonarea platformelor experimentale25
  28. 7. Avantajele utilizarii unei retele wireless 25
  29. Anexa
  30. Lista acronimelor utilizate in lucrare 27
  31. Bibliografie 32

Extras din proiect

1. Introducere in retele wireless

Necesitatea unei retele de calculatoare este evidenta, fie ca este vorba de o firma mica sau mijlocie, fie ca este vorba de o retea locala. In momentul in care numarul de calculatoare din reta creste iar distanta dintre staii creste si ea, solutia calsica a retelei prin fir nu mai este viabila, fiind inlocuita cu o retea wireless. Tehnologia wireless permite legarea mai multor calculatoare in retea fara a fii nevoie de sute de metrii de cablu si fara efortul necesar pentru a cabla intreaga retea. Retelele wireless fac fata cu succes nevoii de viteza, existand chiar solutii de banda larga care depasesc unele topologii de reta prin fir.

Tehnologiile wireless nu sunt folosite numai in domeniul retelelor dintre calculatoare, aceste retele fiind domeniul de varf al comunicatiilor fara fir. Cel mai clasic exemplu de implemnatare ar fii teleomanda unui televizor care foloseste unde din domeniul infra rosu pntru a comunica cu receptorul aflat in televizor.

In ziua de astazi se cauta inlocuirea tuturor cablurilor pentru ca acestea ocupa spatiu si se defecteaza foarte usor. Astfel tehnologiile wireless au fost folosite pentru a inlocuii cablurile de tastaura, mouse, pentru a facilita conexiunea dintre unele dispozitive electronice (telefoane, playere audio portabile, aparate foto digitale, calculatoare portabile…)

In aceasta lucrare ne vom concentra doar asupra retelelor WLAN si mai precis aspura WLAN de 5GHz.

1.2 Principiul de functionare

Principiul de functionare este simplu si are la baza undele electromagnetice, unde radio sau unde infra rosii, unde prin intermediul carora se realizeaza o conexiune intre doua calculatoare fara ca cele doua calculatoare sa fie conectate intre ele prin cabluri (galvanic).

Pentru implementarea unei retele WLAN de viteza mare si care sa acopere o distanta considerabila(sute de metrii - kilometrii), se folosesc undele radio care tranmit energie de la un emitator la un receptor, semnalul radio mai poarta si numele de “purtator”. Informatia care se dorese a fii transmisa este modulata pe un semnal purtaor ca la receptie acesta sa fie demodulat si astfel se extrage informatia transmisa.

Cel mai simplu exemplu de retea wireless este reteaua peer to peer, unde sunt necesare doar doua calculatoare echipate cu placii de retea WLAN, iar distanta dintre cele doua calculatoare nu trebuie sa depaseasca 10-15 metrii. Daca se doreste legarea mai multor calculatoare in aceeasi retea, atunci este nevoie de un punct de acces (access point), la care se pot lega 15-20 de calculatoare aflate intr-o raza 152m in interior si 304m in exterior. In cazul unei companii de dimensiuni mari vor fii necesare mai multe puncte de acces pentru a acoperii o raza mai mare.

Daca se doreste legarea a doua retele aflate la distante de cativa kilometrii atunci se vor folosii antene directionale (directional antenna).

1.3 Tehnologii si standarde

Pentru a implementa o retea wireless putem lua in considerare urmatoarele tehnologii: - Narrow Band

Spread Spectrum

Frequency – Hopping Spread Spectrum

Direct – Sequence Spread Spectrum

Infrared

1.3.1 Narrow Band (banda ingusta)

Aceasa tehnologie presupune folosirea unui sitem radio de banda ingusta pentru a transmite informatia de la un punc la altu. Largimea benzii este atat de mare incat sa permita transmiterea in conditii optime a informatiei de la un punct la altu.

1.3.2 Spread Spectrum

Majoritatea reteleor de tip WLAN folosesc aceasta tehnoligie pentru a transmite informatia. Aceasta tehnologie a fost dezvoltata de armata si presupune folosirea unei bande radio largi pentru a asigura comunicarea in situatii critice. Spre deosebire de tehnologia de banda ingusta (narrow band), tehnologia Spread Spectrum utilizeaza o banda larga pentru a trnasimte, motiv pentru care semnalele sunt mai puternice si sunt mai usor de detectat de catre receptor.

1.3.3 Frequency – Hopping Spread Specrtum (FHSS)

Aceasta tehnologie este derivata din tehnologia Spread Spectrum si presupune folosirea unui purtator de banda ingusta care-si schimba frecvanta intr-un anumit mod, mod cunoscut de emitator si de receptor deopotriva.

1.3.4 Direct – Sequence Spread Spectrum (DSSS)

Si aceasa tehnologie deriva din tehnologia Spread Spectrum si presupune transimterea unui bit redundant la fiecare bit de informatie transmis. Cu cat mesajul este mai mare cu atata creste probabilitatea ca acesta sa fie receptionat corect.

1.3.5 Infrared

Sisteme din aceasta categorie folosesc frecvente foarte inalte (imediat sub spectrul vizibil) pentru a trnasmite informatie. Ca si lumina. Undele infrarosu nu pot sa treaca prin obiecte opace, de accea exista doua posibilitati de transmisie : in linie dreapta fara obstacole sau prin inprastiere (diffuse tehnology).

Primul standard in acest domeniu a fost adoptat de IEEE in 1997 si este standardul 802.11. Acest standard permitea proiectantiilor de echipamnete mobile sa interconecteze aceste echipamnete. In cazul unor canale cu zgomot rata de transfer era de 2Mbps iar in cazul unor canale puternic afectate de zgomot viteza de transfer scade la 1Mbps

In 1999 acest standard a fost inbunatatit devenind astfel 802.11b(High Rate), ajungandu-se la viteze de transfer de 11Mbps in cazul canalelor perturbate iar in cazul canalelor puternic perturbate rata ajungea la 5.5Mbps sau la 2Mbps, 1Mbps, fiind astfel perfect compatibile cu echipamnatele ce corspund standardului 802.11 din 1997

2.Probleme generale ale Wi-Fi

Wi-Fi este o marca inregistrata Wi-Fi Alliance pentru a descrie tehnologia ce sta la baza retelelor locale wireless bazate pe specificatiile IEEE 802.11. Wi-Fi a fost dezvoltata initial pentru a fi utilizata pentru laptop-uri in LAN-uri, dar in momentul de fata se utilizeaza pentru o gama mai larga de servicii inclusiv Internet si acces VoIP, jocuri, precum si conectarea dispozitivelor electronice (televizoare, play ere DVD sau camere digitale). Mai multe standarde in dezvoltare permit spre exemplu ca Wi-Fi sa fie utilizat in vehicule ca suport pentru un Intelligent Transportation System in ideea cresterii sigurantei circulatiei, a acumularii de date statistice referitoare la trafic sau comertul mobil.

O persoana avand un dispozitiv Wi-Fi (computer, telefon celular sau PDA) se poate conecta la Internet atunci cand se afla in apropierea unui punct de acces (access point). O regjune acoperita de unul sau mai multe puncte de acces este denumit hotspot. Hotspot-urile pot avea o arie de acoperire ce variaza de la suprafata unei camere la zone de cativa kilometri patrati pentru hotspot-urile care se suprapun. Wi-Fi poate fi utilizata pentru a crea o retea intretesuta (mesh network). Ambele arhitecturi pot fi utilizate in retele comunitare (community networks), retele wireless municipale ca Wireless Philadelphia, sau retele metropolitane ca M-Taipei.

Wi-Fi permite de asemenea conectarea peer-to-peer, ce face ca dispozitivele sa se poata conecta direct unele cu altele. Acest tip de conectare este utilizata de exemplu in electronicele casnice, precum si pentru jocuri.

La inceputurile comercializarii tehnologjei Wi-Fi au fost numeroase probleme deoarece

Preview document

Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 1
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 2
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 3
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 4
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 5
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 6
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 7
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 8
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 9
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 10
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 11
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 12
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 13
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 14
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 15
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 16
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 17
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 18
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 19
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 20
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 21
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 22
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 23
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 24
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 25
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 26
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 27
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 28
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 29
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 30
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 31
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 32
Vulnerabilități de securitate în rețele radio Wi-Fi - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Vulnerabilitati de Securitate in Retele Radio Wi-Fi.doc

Alții au mai descărcat și

Alimentarea cu Energie Electrică a unei Întreprinderi

INTRODUCERE În ţara noastră în ceea ce priveşte consumul de energie electrică, industria are o pondere importantă faţă de restul consumatorilor,...

Sistem Biometric de Identificare și Autentificare a Persoanelor pentru Autorizarea Accesului într-o Incintă

Capitolul 1. Interacţiunea utilizatorului cu tehnologia biometrică Biometria poate fi definită prin nivelul de implicare pe care utilizatorul...

Interconectarea aplicațiilor Office cu baza de date

PREZENTARE GENERALA MICROSOFT WORD Programul Word este un program puternic si usor de utilizat. Firma Micrrosoft a testat programul Word in...

Modelarea Matlab-Simulink a Unei Sere

Cunoasterea duratei de timp de la semanat pâna la rasaritul plantelor mai are însemnatate si pentru obtinerea unor productii cat mai timpurii. Daca...

Circuite logice secvențiale

In multe aplicatii este nevoie de un element care sa prezinte 2 stari diferite, cu posibilitatea de a trece dintr-o stare in cealalta, fara sau in...

Aplicatii de retea în internet

Posta electronica (e - mail) Milioane de oameni sunt conectati într-un fel sau altul la reteaua Internet si pot trimite mesaje prin intermediul...

Proiectare conceptuală

Cerintele sistemului operational Odata ce a fost definita nevoia si abordarea tehnica, e necesar sa le tranlatam intr-un “scenariu...

Te-ar putea interesa și

Rețele wireless

Argument INFORMATIA INSEAMNA PUTERE . A avea putere inseamna sa ai bani . Suntem intr-o era in care ne batem orbeste pentru putere , deoarece...

Rețeaua GSM

INTRODUCERE Sistemul de telefonie celulara pan-european, cunoscut sub denumirea GSM (sistem global de telecomunicatii mobile - Global System for...

Auditul Sistemelor Informatice

1 Prezentarea generală a sistemului informatic si informaţional din cadrul societatii. 1.1 Definiţia sistemului informatic si informational....

Marketingul serviciilor bancare și marketingul bancar în Republica Moldova

Aparitia si dezvoltarea serviciului bancar in lume Istoria sistemului bancar isi găseşte originile in trecutul îndepărtat. Exista marturii foarte...

Aplicații wi-fi în Rețele de Date

1. Modelul ISO/OSI (Open System Interconnection, OSI; International Standards Organization, ISO) Elaborarea standardelor pentru reţele a devenit...

Analiza Managementului Comercial la SC UTI Group România

INTRODUCERE Noi am ales aceasta tema de proiect ,deoarece Societatea UTI GRUP ROMANIA, prin diviziile sale specializate, oferă soluţii complete...

Firewall

1. INTRODUCERE In comparatie cu retelele cablate, a caror infrastructura se bazeaza pe utilizarea firelor de cupru sau a fibrei optice, mediul...

Securitatea Wi-Fi

Introducere Problemele de securitate din orice reţea de calculatoare derivă dintr-o contradicţie fundamentală a Internetului şi anume caracterul...

Ai nevoie de altceva?