Activitatea Bancara pentru Dezvoltarea Durabila

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Activitatea Bancara pentru Dezvoltarea Durabila.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Danila Nicolae

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1. Piaţa bancară europeană în prezent 3
2. Piaţa bancară din România 7
3. Activitatea bancară pentru dezvoltarea durabilă 9
3.1 Ce este „sustainable banking”? 10
3.2 Evaluarea bãncilor în functie de implicarea în dezvoltarea durabilã 13
3.3 Clasificarea dupã criteriile de sustenabilitate create de SAM Group 15
4. “Sustainable banking” în România 18
4.1 Evaluarea ABN AMRO conform Principiilor Ecuator 20
4.2 Avantajele activitãţii bancare pentru dezvoltare durabilã 24
4.3 Caracteristicile activitãţii de succes în domeniul bancar pentru dezvoltare durabilã 25
5. Concluzii 26
6. Bibliografie 27

Extras din document

1. Piaţa bancară europeană in prezent

În prezent piaţa bancară din Europa Centrala si de Est este dominata de bănci internaţionale, astfel ca jucătorii regionali puternici îşi consolidează în continuare poziţia în ECE. Totuşi pe termen mediu şi lung, pe lângă procesul de recuperare a decalajelor de intermediere financiară, tot mai importante în dezvoltarea sistemului bancar devin condiţiile macroeconomice pozitive.

Coordonatele principale ale pietei financiar-bancare din Europa Centrala si de Est se poate sintetiza astfel:

- Mediu dinamic cu jucători internaţionali foarte active

- Creştere puternică a profitabilităţii bancare

- Condiţiile macroeconomice bune continuă să sprijine activitatea bancară

- Sectorul produselor bancare pentru populaţie rămâne cel mai dinamic

Piaţa bancară din ţările Europei Centrale şi de Est rămâne dominată de bănci internaţinale importante, investitori pe termen lung cu o strategie de poziţionare bine definită. La sfârşitul anului 2006, cota de piaţă a băncilor internaţionale a continuat să crească pe fondul unui nou val de privatizări în ţările din Europa de Sud Est , urcând de la 78% în 2005, la 82% în 2006 (exclusiv Rusia, Turcia şi Ucraina). Cu puţine privatizări şi oportunităţi de achiziţii rămase pe pieţele mai stabile din Europa Centrală şi de Est, investitorii internaţionali încep să se concentreze spre est, către pieţe ca Rusia, Ucraina, Georgia şi Kazakstan. În Rusia, Turcia şi Ucraina există cea mai mică proporţie de bănci internaţionale din regiune, deci sunt posibile consolidări ulterioare în această zonă.

Tabel 1.

Sursa: “Sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est în 2006”

“Băncile internaţionale vor continua să joace un rol semnificativ în ECE, considerând această regiune drept piaţă de creştere. Unele bănci vor începe să se extindă gradat către zone noi, în curs de dezvoltare”, a declarat Federico Ghizzoni, Directorul Diviziei UniCredit Group Poland’s Markets Division şi Membru în Comitetul de direcţie pentru regiunea ECE în cadrul Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).

Economiştii UniCredit Group previzionează faptul că viitoarea transformare a peisajului bancar va avea legătură cu două motive majore: pe de o parte, concentrarea permanentă la nivel domestic în statele din ECE. “Pe de altă parte, şi mai important, concentrarea în piaţa ECE ar putea fi “importată”. Aceasta poate fi consecinţa unui obiectiv mai amplu pentru fuziunile şi achiziţiile transfrontaliere în Europa de Vest, căci doar trei dintre grupurile financiare internaţionale din ECE sunt jucători semnificativi în privinţa dimensiunii pe scena bancară europeană,” a spus Debora Revoltella, Economist Şef pe regiunea ECE în cadrul UniCredit Group.

Toate sistemele bancare din regiunea ECE sunt caracterizate de jucători moderni şi dinamici, în contextul unei presiuni competitive accentuate. Întregul sector bancar din regiune cuprinde 2.600 de bănci, cu active totale de aproximativ 1.400 miliarde euro, care reprezintă circa 5,6% din bilanţul financiar consolidat al tuturor băncilor din Zona Euro. Un număr restrâns de jucători internaţionali consideră regiunea ca o a doua piaţă de creştere, controlând circa 26% din totalul activelor bancare din regiune la sfârşitul lui 2006.

Clasamentul primelor trei bănci din ECE este condus de UniCredit Group, care desfăşoară operaţiuni în ECE prin BA-CA, fiind lider incontestabil cu active totale de 109 miliarde euro şi profit net după impozitare (înainte de plăţi către acţionariatul minoritar) de 1,7 miliarde euro3. Erste Bank se clasează pe locul al doilea, cu active totale de 61,5 miliarde euro şi profit net după impozitare (înainte de plăţi către acţionariatul minoritar) de 805 milioane euro. Raiffeisen International este pe locul al treilea, cu active totale de 55,9 miliarde euro şi profit net după impozitare (înainte de plăţi către acţionariatul minoritar) de 686 milioane euro.

Tabel 2.

Sursa: “Sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est în 2006”

Câţiva dintre primii 10 jucători din ECE profită de o reţea regională extinsă. UniCredit rămâne în continuare pe cea mai bună poziţie din regiune, fiind prezent în 20 de ţări , poziţie recent consolidată prin planurile anunţate de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni al celui de-al treilea jucător din Kazakstan, ATF Bank, şi al celui de-al şaselea jucător din Ucraina, Ukrsotsbank. Raiffeisen International şi Société Générale urmează cu o reţea de 15 ţări. Société Générale în mod special a fost foarte activă în ultimele luni, fiind implicată în câteva operaţiuni de fuziuni şi achiziţii în regiune, extinzând reţeaua cu cinci pieţe noi (Albania, Croaţia, Macedonia , Moldova şi Georgia).

Regiunea Europei Centrale şi de Est va continua să înregistreze rezultate bune în privinţa profitabilităţii, pe fondul perspectivelor macroeconomice pozitive şi a unei creşteri susţinute în volume. Doar în 2006, profiturile brute (înainte de venituri şi cheltuieli extraordinare) în ţările ECE-9 au crescut anual cu 33% atingând 27,5 miliarde euro, marcând o accelerată semnificativă comparativ cu anul anterior (2005: +27%).

Experţii UniCredit Group anticipează faptul că profitul din regiune va creşte cu 15,3% în perioada 2007-2009, toate ţările arătând rate de creştere apropiate de sau peste 10% pe an (excepţii: Republica Cehă cu 6% şi Ungaria cu 7% creştere). Cea mai puternică evoluţie este previzionată în Rusia, cu o creştere medie de 19,7% în privinţa profiturile brute în perioada 2007-2009. O bună profitabilitate este de asemenea aşteptată în Bulgaria (+14.3%) şi în Polonia (+13.7%). “Aceste predicţii pozitive fac ca ţările din ECE să rămână şi în viitor o piaţă de creştere importantă pentru băncile internaţionale din regiune”, a mai spus Federico Ghizzoni.

Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Bancara pentru Dezvoltarea Durabila.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FINANŢE, BĂNCI, ASIGURARI ŞI BURSE DE VALORI