Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 2 fișiere: docx
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 6837
Mărime: 140.63KB (arhivat)
Publicat de: Anabela Ungureanu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Berdila
MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI TINERETULUI AL REPUBLICII MOLDOVA ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA FACULTATEA FINANŢE CATEDRA BĂNCI ŞI ACTIVITATE BANCARĂ

Cuprins

  1. INTRODUCERE .3
  2. 1. TEHNICI ŞI INSTRUMENTE DE ANALIZĂ A CONTULUI CURENT AL BALANŢEI DE PLĂŢI EXTERNE .5
  3. 1.1. Interpretarea contului curent al balanței de plăți externe în actele normative.5
  4. 1.2.Indicatorii de evaluare a contului curent al balanței de plăți externe .7
  5. 1.3.Evaluarea contului curent al balanței de plăți externe a Republicii Moldova.11
  6. 2. ACŢIUNI DE POLITICĂ FINANCIARĂ ÎN VEDEREA ECHILIBRĂRII BALANŢEI DE PLĂŢI EXTERNE .18
  7. 2.1.Diagnosticarea problemelor provocatoare de dezechilibre ale contului curent al balanței de plăți externe.18
  8. 2.2.Argumentarea acțiunilor de politică financiară privind echilibrarea contului curent al balanței de plăți externe.20
  9. 2.3.Evaluarea impactului acțiunilor de politică financiară asupra contului curent al balanței de plăți externe.22
  10. REZUMAT .23
  11. BIBLIOGRAFIE .25
  12. ANEXE .26

Extras din proiect

INTRODUCERE

Importanța proiectului. Analiza soldului contului curent al BPE a R.Moldova, cât și a componentelor sale prin intermediul unui șir de indicatori, care să ne permită evaluarea acestuia în dinamică, este necesară pentru a determina tendințele economiei R.Moldova, fie de creștere și dezvoltare, fie de stagnare și regres. Totodată diagnosticarea problemelor cu care se confruntă contul curent al Balanței de plăți externe, și propunerea unor soluții de remediere, determină importanța analizei efectuate.

Scopul.În acest proiect mi-am propus să prezint o evaluare a componentelor contului curent, să depistez în rezultatul acestei evaluări problemele cu care se confruntă soldul acestora și să propun anumite soluții de ameliorare a problemelor existente. De asemenea elucidarea tendințelor de modificare ale contului curent, ne permit determinarea ritmurilor de dezvoltare a economiei R.Moldova și formularea concluziilor necesare despre politicile și metodele adoptate de către stat privind echilibrarea Balanței de plăți externe.

Obiectul investigat. Obiectul investigat în cadrul acestui proiect este contul curent al balanței de plăți externe a R.Moldova cât și a componentelor sale, în decursul anilor 2009-2011.

Metodologia cercetării. În procesul de cercetare am utilizat metoda deducției, inițial prin analiza informației generale referitoare la balanța de plăți externe, structura acesteia, și ulterior ajungând la evaluarea prin date concrete privind contul curent în raport cu componentele sale.

Baza informațională. În primul capitol ce prezintă partea teoretică am utilizat drept materie primă diverse informații găsite în literatura de specialitate și actele normative ce reglementează balanța de plăți externe a R.Moldova, calculele le-am făcut pe baza datelor statistice privitor la contul curent pentru perioada anilor 2009-2011 disponibile pe site-ul www.bnm.md.

Structura proiectului. Proiectul în cauză este divizat în două capitole. Primul capitol intitulat: „Tehnici și instrumente de analiză a contului curent a balanței de plăți externe ”, reflectă aspectele teoretice și tendințele privind esența și conținutul contului curent cât și conceptul de balanță de plăți externe,în diverse acte normative. Totodată, în primul capitol este redată și o evaluare a contului curent conform sistemului de indicatori specifici analizei acestuia. Al doilea capitol, intitulat: „Acțiuni de politică financiară în vederea echilibrării balanței de plăți externe”, are un caracter analitic pronunțat, conținând diagnosticarea problemelor ce rezultă din evaluarea contului curent din capitolul anterior, prezentarea unor soluții menite să amelioreze problemele existente, cât și elucidarea efectelor ce urmează a se produce de pe urma implementării soluțiilor propuse. Acest proiect este destinat tuturor cititorilor interesați în domeniul dat, având în vedere că informația prezentată este accesibilă și nu prezintă anumite elemente de dificultate.

Rezumatul.Compartimentul în cauză se rezumă la un tabel, în care sunt elucidate problemele dignosticate de pe urma analizei efectuate, soluțiile propuse spre remedierea problemelor depistate, cât și efectele generate de soluțiile propuse.

Bibliografia.În cadrul bibliografiei am utilizat în calitate de surse de informație 10 surse, dintre care, un act normativ,8 lucrări științifice și o sursă statistică.

Anexele.Proiectului respectiv îi sunt atașate 4 anexe, cu principalele componente ale contului curent.

Capitolul 1. TEHNICI ŞI INSTRUMENTE DE ANALIZĂ ŞI EVALUARE A CONTULUI CURENT AL BALANŢEI DE PLĂŢI

1.1. Interpretarea contului curent al balanţei de plăţi externe în actele normative

În vederea reflectării, pentru o anumită perioadă de timp, a creanțelor și datoriilor în valută, generate de schimburile internaționale de mărfuri, servicii și de mișcările de capital, țările elaborează o situație centralizatoare, sub forma unui tablou economic, cunoscut sub denumirea de Balanță de plăți externă (BPE).

Conform definiției de referință , aceasta reprezintă un tablou statistic sub formă contabilă, care înregistrează sistematic ansamblul fluxurilor reale, financiare și monetare, intervenite între rezidenții unei economii și restul lumii, în cursul unei perioade, de regulă un an.

Conform Normelor metodologice referitoare la BPE a R.Moldova, aceasta este un document statistic de sinteză macroeconomică ce reflectă în mod sistematizat toate tranzacțiile economice ale unei țări cu restul lumii pentru o perioadă de timp.

Potrivit ultimelor recomandări ale FMI în materie de BPE, aceasta trebuie să aibă o structură detaliată pe patru conturi de bază: contul curent, contul de capital, contul financiar și contul de erori și omisiuni, fiecare având detalierea sa.

Normele metodologice referitoare la BPE a R.Moldova, expun noţiunea de cont curent ca fiind o parte componentă a BPE, ce cuprinde tranzacțiile cu valori economice (cu excepția celor cu instrumente financiare) care au loc între rezidenți și nerezidenți. De asemenea aici sunt efectuate înscrierile compensatorii ale valorilor economice primite și oferite unilateral (fără furnizarea/obținerea altor valori în schimb).

Contul curent este divizat în: bunuri, servicii, venituri și transferuri curente.

Bunuri. Acest articol include tranzacțiile cu bunuri, specificându-se cele la care au loc transferul dreptului de proprietate de la rezidenți la nerezidenți și invers (precum bunuri generale, procurarea de bunuri în porturi de către cărăuși și aurul nemonetar) și cele la care nu are loc acest transfer (cum sunt bunurile pentru prelucrare și reparațiile de bunuri).

Preview document

Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 1
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 2
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 3
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 4
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 5
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 6
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 7
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 8
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 9
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 10
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 11
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 12
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 13
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 14
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 15
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 16
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 17
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 18
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 19
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 20
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 21
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 22
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 23
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 24
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 25
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 26
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 27
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 28
Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Analiza Contului Curent al BPE a Republicii Moldova.docx
  • foaie de titlu.docx

Te-ar putea interesa și

Dinamica indicelui soldului contului curent

INTRODUCERE Actualitatea temei. Într-o lume în care interdependentele economice sunt în continuă crestere, evolutiile în privinta raporturilor...

Dinamica indicatorului ponderii deficitului balanței veniturilor în PIB în perioada AA 2005-2009 - tendințe, factori, perspective

INTRODUCERE Actualitatea temei. Analiza dinamicii lichiditatii internationale in raport cu deficitul BPE este foarte utila, deoarece aceasta ne...

Ai nevoie de altceva?