Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA

Proiect
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 22956
Mărime: 162.95KB (arhivat)
Publicat de: Florentin Dinu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alexandru Buglea
UNIVERSITATEA DE VEST TIMIŞOARA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ECONOMIA ŞI GESTIUNEA PRODUCŢIEI AGROALIMENTARE

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. 1 BILANŢUL – PRINCIPALUL ELEMENT DE REFLECTARE
  3. A ECHILIBRULUI FINANCIAR 3
  4. 1.1 BILANŢUL PATRIMONIAL 4 1.2 BILANŢUL FINANCIAR 13
  5. 1.3 BILANŢUL FUNCŢIONAL 16
  6. 2 INDICATORII ECHILIBRULUI FINANCIAR 20
  7. 2.1 FONDUL DE RULMENT 21
  8. 2.1.1 FORMELE FONDULUI DE RULMENT ŞI
  9. MODUL DE CALCUL 21
  10. 2.1.2 INTERPRETAREA FONDULUI DE RULMENT 24
  11. 2.1.3 FACTORII DE INFLUENŢĂ 26
  12. 2.1.4 EFECTELE MODIFICĂRII FACTORILOR DE
  13. INFLUENŢĂ 26
  14. 2.1.5 NIVELUL OPTIM AL FONDULUI DE
  15. RULMENT 27
  16. 2.2 NECESARUL DE FOND DE RULMENT 30
  17. 2.2.1 FORMELE ŞI MODUL DE CALCUL A
  18. NECESARULUI DE FOND DE RULMENT 30
  19. 2.2.2 INTERPRETAREA NECESARULUI DE FOND
  20. DE RULMENT 32
  21. 2.2.3 FACTORII DE INFLUENŢĂ 33
  22. 2.2.4 EFECTELE MODIFICĂRII FACTORILOR DE
  23. INFLUENŢĂ 34
  24. 2.2.5 NIVELUL OPTIM AL NECESARULUI DE
  25. FOND DE RULMENT 35
  26. 2.3 TREZORERIA 35
  27. 2.3.1 MODUL DE CALCUL AL TREZORERIEI 35
  28. 2.3.2 INTERPRETAREA TREZORERIEI 36
  29. 2.3.3 FACTORII DE INFLUENŢĂ AI
  30. TREZORERIEI 37
  31. 2.3.4 EFECTELE MODIFICĂRII FACTORILOR DE
  32. INFLUENŢĂ 37
  33. 2.3.5 NIVELUL OPTIM AL TREZORERIEI 38
  34. 3 STAREA DE DEZECHILIBRU FINANCIAR ŞI TEHNICI DE
  35. RESTABILIRE A ECHILIBRULUI FINANCIAR 39
  36. 3.1 STAREA DE DEZECHILIBRU FINANCIAR 39
  37. 3.2 TEHNICI DE RESTABILIRE A ECHILIBRULUI
  38. FINANCIAR 41
  39. 4 ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR LA
  40. SC BEGA PAM SA TIMIŞOARA 44
  41. 4.1 SCURTĂ PREZENTARE A SOCIETĂŢII ŞI A
  42. MEDIULIU SĂU 44
  43. 4.2 ANALIZA ECHILIBRULUI 48
  44. 4.2.1 ANALIZA ACTIVULUI NET CONTABIL 48
  45. 4.2.2 ANALIZA FONDULUI DE RULMENT 49
  46. 4.2.3 ANALIZA NECESARULUI DE FOND DE
  47. RULMENT 54
  48. 4.2.3.1 ANALIZA NECESARULUI DE FOND
  49. DE RULMENT DE EXPLOATARE 55
  50. 4.2.3.2 ANALIZA NECESARULUI DE FOND
  51. DE RULMENT ÎN AFARA EXPLOATĂRII 57
  52. 4.2.4 ANALIZA TRZORERIEI 58
  53. 4.3 CONCLUZII 60
  54. BIBLIOGRAFIE 62
  55. ANEXE 63

Extras din proiect

INTRODUCERE

Activitatea unei intreprinderi trebuie să fie generatoare de efecte pozitive care conduc la susţinerea principiului continuităţii activităţii, deci trebuie să fie echilibrată.Pe toată durata de funcţionare a unei întreprinderi, aceasta se confruntă cu numeroase probleme de echilibru, probleme ce trebuie rezolvate.

Dacă tratăm întreprinderea ca pe un sistem, şi anume un sistem economico – social într-o continuă mişcare şi dezvoltare, iar elementele sale componente ca pe nişte variabile într-o dinamică continuă, atunci problemele echilibrului se cer a fi integrate în interiorul sistemului în funcţie de raţionalitatea şi eficienţa întreprinderii.

Echilibrul economic însoţeşte viaţa economico – socială a întreprinderii, având un caracter relativ stabil , fiind temporar . Prin urmare această stare de linişte, armonie, stabilitate între elemente structurale ale întreprinderii nu este o stare veşnică, nu este dată odată pentru totdeauna ci ea are un caracter relativ, temporar implicând stări care se schimbă de la un moment la altul, stări ce decurg unele din altele sub influenţa anumitor factori de dezechilibru.

Îmbunătăţirea şi perfecţionarea conducerii economice, a activităţii economico –sociale sunt procese continue, care însoţesc viaţa întreprinderii în contextul unui şir neîntrerupt de inter-relaţii ale tendinţelor de echilibru cu factorii de dezechilibru.

Aceşti factori ai dezechilibrului se cer însă a fi cunoscuţi şi contracaraţi, încât să nu acţioneze spontan, anarhic şi imprevizibil, cu efecte de nedorit, evitându-se apariţia unor fenomene negative în cadrul întreprinderii, fenomen care afectează echilibrul economic la nivelul întreprinderii, influenţând în cele din urmă finalitatea acesteia.

Dacă în urma constatării unei stări de dezechilibru se analizează factorii de dezechilibru care au condus la acea stare şi se iau măsurile necesare, acest fapt conduce la depăşirea stării de dezechilibru temporar şi evidenţierea echilibrului dinamic al sistemului (întreprinderii).

În cadrul echilibrului întreprinderii, echilibrul financiar are un rol important dacă avem în vedere cerinţele, solicitările întreprinderii şi resursele de satisfacere a celor dintâi. Dacă am face o paralelă între întreprindere şi o plantă, cum frunza reprezintă laboratorul plantei asigurând toate necesităţile acesteia, tot aşa echilibrul financiar asigură resursele, cerinţele echilibrului întreprinderii.

Analiza echilibrului financiar trebuie realizată prin prisma cerinţelor gestiunii întreprinderii şi a raportului dintre datorii şi autofinanţare a nevoilor pentru exploatare şi investiţii în strânsă corelare cu formarea şi folosirea fondurilor, resurselor întreprinderii.

Din aceste considerente, o importanţă deosebită prezintă structura echilibrului, a raportului în care se află şi de aici o anumită calitate a echilibrului financiar al întreprinderii.

Ne referim la necesităţi şi resurse, la încasări şi plăţi, la elementele componente ale nevoilor de resurse şi ale celor ce privesc posibilităţile lor de formare, la ansamblul fondurilor cu structura lor şi modul de utilizare (destinaţia acestora).

Analiza structurii echilibrului financiar este necesară tocmai datorită puterii sale de a releva calitatea echilibrului financiar la un moment dat sau în evoluţie. Trebuie făcută diferenţa între echilibrul static la un moment dat şi echilibrul dinamic, caracteristic evoluţiei, permanentelor schimbări din întreprindere.

În cadrul echilibrului de ansamblu, echilibrul financiar ocupă un rol important, echilibrul financiar reprezentând starea ce se caracterizează printr-un flux permanent de fonduri băneşti de natură financiară prin sistem, dar cu păstrarea integrităţii sistemului.

Echilibrul nu constă într-o simplă egalitate. El încorporează anumite particularităţi şi corelaţii între elementele sale structurale.Teoria echilibrului este o concepţie potrivit căreia în mecanismul procesului dezvoltării este esenţială starea de echilibru între obiectul în dezvoltare şi mediul ambiant.Această stare de echilibru este caracteristică în relaţia întreprindere – mediu ambiant dar şi în cea echilibru economic general – echilibru financiar.

Echilibrul economic general apare de fiecare dată ca raport între potenţialul economic pe de o parte şi cerinţele de consum productiv, social şi individual pe de altă parte.Echilibrul financiar este o parte componentă şi formă de manifestare a echilibrului economic general care exprimă egalitatea permanentă şi corelaţia dintre resursele financiare necesare realizării obiectivelor propuse şi posibilităţile de constituire a acestor resurse.

Tratarea echilibrului financiar al întreprinderii poate fi făcută atât în cadrul sistemului de ansamblu al întreprinderii cât şi în cadrul mecanismului sau subsistemului financiar al întreprinderii.

După cum am mai precizat trebuie făcută o demarcaţie între echilibrul static şi cel dinamic.Echilibrul static redă tabloul corelaţiilor şi poziţiilor la un moment dat fără a exprima evoluţia sau fluxurile în decursul perioadei. El se poate exprima printr-un şir de ecuaţii privind nevoile şi particularităţile, resursele şi destinaţiile, resursele necesare şi posibilităţile de constituire a acestor resurse. Aceste ecuaţii care dezvăluie aspectul cantitativ al echilibrului permit însă şi o interpretare calitativă evidenţiind participarea finanţării, autofinanţării şi creditării în sistemul echilibrului financiar.

Echilibrul financiar dinamic priveşte evoluţia fluxurilor de echilibrare, reprezentând de fapt comportamentul sistemului la acţiunea factorilor de dezechilibru, respectiv capacitatea de echilibrare în timp a sistemului.

Analiza echilibrului financiar, fie static, fie dinamic trebuie să aibă în vedere ipostazele resurselor şi anume: alocate, ocupate, consumate. O asemenea analiză permite relevarea aspectelor calitative ale echilibrului. La o interpretare calitativă contribuie şi analiza provenienţei resurselor financiare şi anume: finanţare, autofinanţare, creditare, a mărimii participării fiecăruia la constituirea unui fond sau a ansamblului de fonduri a întreprinderii.

1.BILANŢUL PRINCIPALUL ELEMENT DE REFLECTARE A ECHILIBRULUI FINANCIAR

Patrimoniul unei entităţi organizaţionale ce desfăşoară o anumită activitate economico-socială denumită generic entitate patrimonială constituie „materia” de reflectare în contabilitatea financiară. Literatura de specialitate a dat noţiunii de patrimoniu mai multe accepţiuni dintre care cea mai des utilizată este cea economico-juridică după care patrimoniul este format din ansamblul bunurilor şi drepturilor şi obligaţiilor ce caracterizează situaţia unei unităţi patrimoniale la un moment dat.

Putem defini bilanţul contabil ca fiind documentul de sinteză cel mai important, care asigură centralizarea şi generalizarea datelor agenţilor economici într-o formă sistematică şi unitară care prezintă o prezentare de ansamblu şi un control al activităţii derulate şi a rezultatelor obţinute la sfârşitul perioadei de gestiune.

Bilanţul contabil prin structura sa şi implicit prin datele pe care le conţine reflectă după normele metodologice generale şi în comparaţie cu exerciţiul precedent sintetizat şi sistematizat, toate elementele de activ şi de pasiv ale unităţii patrimoniale la sfârşitul exerciţiului, precum şi în alte situaţii cum sunt: fuziune, încetarea activităţii, etc.

Punctul de plecare în analiza financiară este studiul structurii financiare a bilanţului, ceea ce înseamnă studiul relaţiilor care există între diferite posturi de activ şi de pasiv, care să definească condiţiile de echilibru financiar al întreprinderii, altfel spus, capacitatea de a asigura solvabilitatea sa pentru a preîntâmpina riscul de faliment.

Studiul financiar al bilanţului constituie aspectul esenţial al analizei financiare statice. Ea se sprijină pe examinarea unei situaţii contabile (bilanţul) stabilită în principal pe baza unei reglementări. Această reglementare care este de origine naţională sau internaţională implică constrângeri formale care afectează uneori semnificaţia economică şi financiară a bilanţului.

Prezintă în schimb avantajul că furnizează un material informativ relativ uniform, astfel că analiştii financiari pot să folosească principiile generale de analiză şi pot să facă unele comparaţii.

Preview document

Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 1
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 2
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 3
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 4
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 5
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 6
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 7
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 8
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 9
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 10
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 11
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 12
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 13
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 14
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 15
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 16
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 17
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 18
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 19
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 20
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 21
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 22
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 23
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 24
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 25
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 26
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 27
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 28
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 29
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 30
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 31
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 32
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 33
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 34
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 35
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 36
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 37
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 38
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 39
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 40
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 41
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 42
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 43
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 44
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 45
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 46
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 47
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 48
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 49
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 50
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 51
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 52
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 53
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 54
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 55
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 56
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 57
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 58
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 59
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 60
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 61
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 62
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 63
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 64
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 65
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 66
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 67
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 68
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 69
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 70
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 71
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 72
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 73
Analiza Echilibrului Financiar la SC BegaPam SA - Pagina 74

Conținut arhivă zip

  • Analiza echilibrului.DOC
  • Prima.doc

Alții au mai descărcat și

Diagnosticul rentabilității și căi de îmbunătățire a profitabilității la SC Morărit Panificație Roman SA

Capitolul 1: Consideraţii generale privind analiza rentabilităţii 1.1. Obiectivele și necesitatea diagnosticului rentabilităţii Diagnosticul...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Ai nevoie de altceva?