Analiza instrumentelor de politica monetara ale Bancii Angliei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza instrumentelor de politica monetara ale Bancii Angliei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Politica monetară face parte din sfera politicilor economice, alături de politica fiscal-bugetară și așa-numitele politici mixte, din care fac parte: manevrarea cursului de schimb

Extras din document

Introducere

În cadrul acestei lucrări, am cuprins informațiile de bază ale instrumentelor de politică utilizate de către Banca Angliei, structurate pe trei capitole, împărțite mai apoi în subcapitole.

În primul capitol, am cuprins informații generale despre politica monetară, obiectivele acesteia, respectiv instrumentele de politică monetară: manevrarea ratei scontului, operațiunile pe piața liberă, restricțiile de credit și rezervele minime obligatorii.

În al doilea capitol, am centrat câteva detalii importante despre Banca Angliei. Aceasta a fost fondată pe data de 27 iulie 1694, iar în prezent se află sub conducerea Guvernatorului Andrew Bailey. Cele mai importante decizii sunt luate de către cele trei Comitete ale Băncii: Comitetul pentru Politică Monetară, Comitetul pentru Politică Financiară și Comitetul pentru Reglementare Financiară. Cel dintâi, decide ce decizii vor fi luate pentru a se ajunge la ținta ratei inflației, de 2%. După criza financiară din 2007-2008, obiectivele Băncii Angliei au devenit: stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară.

În ultimul capitol, am prezentat instrumentele de politică monetară utilizate de către Banca Angliei. În contextul pandemiei de COVID-19, utilizează rata bancară (bank rate) și relaxarea cantitativă (QE). În momentul de față, rata bancară are o valoare de 0,1%, stabilită de către Comitetul pentru Politică Monetară, iar BoE a acumulat o valoare a achizițiilor guvernamentale de stat de 745 milioane GBP. În ceea ce privește rata inflației, aceasta are o valoare de 0,5%, cu 1,5 puncte procentuale sub țintă, din cauza pandemiei.

De asemenea, Banca Angliei utiliează și alte instrumente de politică monetară, operațiunile pe piața liberă, interprinse la inițiativa Băncii, și facilitățile permanente, utilizate la inițiativa băncilor comerciale. Facilitățile permanente sunt facilitățile de credit și cele de depozit.

Cap.1: Politica monetară

1.1. Generalități ale politicii monetare

Politica monetară face parte din sfera politicilor economice, alături de politica fiscal-bugetară și așa-numitele politici mixte, din care fac parte: manevrarea cursului de schimb, influențarea prețurilor, controlul mișcărilor de capital, etc .

Figura 1: Sfera politicii economice

Sursă: prelucrare proprie

Politica monetară reprezintă un ansamblu de acțiuni prin care autoritățile monetare (Banca Centrala) influențează cantitatea de monedă în circulație, nivelul ratei dobânzii, cursul de schimb valutar și alți indicatori economico-monetari. Cea mai importantă decizie a Băncii Centrale în acest sens, este în mod normal legată de rata dobânzii cheie .

În accepțiunea lui Costin C. Kirițescu (1908-2002), politica monetară semnifică „un ansamblu al măsurilor monetare luate de stat și de Banca centrală pentru realizarea echilibrului dintre masa banilor în circulație și nevoile de bani ale economiei, sau pentru înfluențarea într-un anumit sens a conjuncturii economice” .

Politica monetară se realizează printr-o serie de instrumente de politică monetară, ce duc la realizarea obiectivelor monetare, așa cum sunt prezentate în următorul tabel:

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza instrumentelor de politica monetara ale Bancii Angliei.docx

Bibliografie

Brăileanu, T., Politici economice, Ed. Institutul European, Iași, 2014.
Dăianu, D., Băncile centrale, criză și postcriză. România și Uniunea Europeană încotro?, Ed.Polirom, Iași, 2018.
Kirțescu, C. C., Moneda - mică enciclopedie, Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1982.
Roman, A., Politici Monetare, Ed. Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2020.
Webografie
www.bankofengland.co.uk
www.financialmarket.ro
www.global-rates.com
www.ons.gov.uk