Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 10739
Mărime: 265.11KB (arhivat)
Publicat de: Octavian Crin Matei
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ciobanu Anamaria
Academia de Studii Economice Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori

Cuprins

  1. 1. Introducere 2
  2. 2. Diagnosticul întreprinderii 2
  3. 2.1. Diagnosticul juridic 2
  4. 2.2. Diagnosticul resurselor umane 4
  5. 2.3. Diagnosticul operațional 6
  6. 2.4. Diagnosticul comercial 8
  7. 2.5. Diagnosticul financiar 10
  8. 2.5.1. Analiza poziţiei financiare 10
  9. 2.5.2. Analiza performanţei financiare 12
  10. 2.5.3. Analiza cash-flow-urilor 15
  11. 2.5.4. Diagnosticul rentabilităţii 17
  12. 2.5.5. Diagnosticul riscului 20
  13. 2.5.6. Planificarea necesarului de finanţare 22
  14. 3. Criteriile de evaluare a investiţiei 22
  15. 3.1. Valoarea Actualizată Netă (VAN) 23
  16. 3.2. Rata Internă de Rentabilitate (RIR) 25
  17. 3.3. Termenul de Recuperare (TR) 26
  18. 3.4. Indicele de Profitabilitate (IP) 26
  19. 4. Analiza de sensitivitate 27
  20. 5. Pragul de rentabilitate contabil şi financiar 31
  21. 6. Arborele de decizii şi Opţiunile reale 33
  22. 7. Simularea Monte-Carlo 35
  23. 8. Concluzii 36
  24. Bibliografie 37

Extras din proiect

1. Introducere

Această investiţie a fost motivată de faptul că băile termale din România datorită proprietăţilor curative, precum şi a peisajului, atrag anual mii de turişti, atât din ţară cât şi din străinătate. Apele termale din România sunt o sursă importantă pentru stimularea economică a zonei, pentru tratarea diverselor afecţiuni cronice. Şi fiecare poate profita de beneficiile acestei surse naturale de sănătate.

Această "Staţiune a bucuriei", numită Băile Felix este cea mai mare staţiune din România. Ea este situată în apropierea oraşului Oradea, spre nord-vest şi se bucură chiar şi în timpul iernii de avantajele unui "microclimat".

Elaborarea lucrării de faţă a reprezentat un demers complex de studiu, analiză şi cercetare a unor aspecte semnificative referitoare la activitatea companiei S.C. Turism Felix S.A pe parcursul ultimilor trei ani 2008-2009-2010.

Proiectul îşi propune să analizeze performanţa societăţii S.C. Turism Felix S.A şi oportunitatea realizării unui proiect de investiţii din surse proprii (autofinanţare).

Prezenta lucrare este structurată pe trei capitole, astfel:

- prima parte tratează analiza diagnosticului pe componente: juridic, operaţional, al resurselor umane, comercial, precum şi aspectele financiare;

- în partea a doua a lucrării se regăseşte fundamentarea ratei de actualizare k, estimarea costului capitalului;

- ultima parte conţine concluziile referitoare la analiza perfomanţei şi evaluarea proiectului de investiţii propus.

Demersul de analiză şi cercetare a unor aspecte economico-financiare esenţiale ale activităţii companiei S.C. Turism Felix S.A a vizat realizarea tabloului de ansamblu şi descrierea cifrică a evoluţiei principalilor indicatori economici ai activităţii acestei societăţi. Printre cele mai reprezentative metodologii actuale de analiză şi proiectare a sistemelor se numară şi metodologiile de analiză şi diagnostic.

Printre cele mai importante obiective ale acestei analizei diagnostic se regăsesc:

- depistarea aspectelor favorabile care merită să fie extinse sau generalizate;

- prevenirea fenomenelor producătoare de dezechilibre structurale sau de tulburări funcţionale;

- găsirea căilor de remediere a eventualelor dezechilibre, deficienţe şi dificultăţi puse în evidenţă cu ocazia analizei, ţinând seama şi de concurenţă;

- precizarea direcţiilor de dezvoltare în domeniul organizării şi conducerii.

Nu în ultimul rând trebuie avută în vedere conjunctura economică actuală. Nu este deloc de neglijat faptul că traversăm o perioadă de criză financiară, care poate avea efecte negative în toate domeniile economice de la furnizori până la consumatorii finali de produse.

2. Diagnosticul întreprinderii

2.1. Diagnosticul juridic

S.C. Turism Felix S.A. este înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului sub numărul J05/132/1991, având cod unic de înregistrare nr. RO 108526. Funcţionează ca o societate pe acţiuni având drept activitate de bază tratament balnear, alimentaţie publică şi agrement, turism intern şi internaţional, exploatarea surselor de apă termominerală şi distribuirea acestora. Activitatea principală este HOTELURI ŞI ALTE FACILITĂŢI DE CAZARE SIMILARE. S.C. TURISM FELIX S.A. a fost înfiinţată iniţial la 15.10.1990 pe structura fostului Complex de Hoteluri şi Restaurante.

Din anul 1997 şi pe parcursul anului 2006, acţiunile societăţii au fost înscrise şi s-au tranzacţionat pe piaţa bursieră RASDAQ, având simbolul „TUFE”. În 19.02.2007, societatea a fost admisă la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de S.C. Bursa de Valori Bucureşti S.A.

În cursul anului 2010 societatea a fost administrată de un Consiliu de Administraţie format din trei membri pe baza unui contract de administrare, întrunindu-se lunar în şedinţe, urmărind realizarea obiectivelor strategice aprobate de AGA privind dezvoltarea şi modernizarea activităţii societăţii. Societatea nu are cunoştinţă ca persoanele prezentate să fi fost implicate în litigii sau proceduri administrative în ultimii 5 ani sau să fi avut restricţii privind ocuparea de funcţii de conducere în cadrul societăţii. Nu există acorduri, înţelegeri sau legături de familie între membrii consiliului de administraţie şi membrii conducerii executive.

În cadrul societăţii există implementat un sistem de control intern, pentru principalele activităţi fiind stabilite proceduri de lucru. Controlul intern se asigură la toate nivelele, în cadrul societăţii fiind organizat un birou de control financiar intern.

Capitalul subscris şi vărsat la data de 31.12.2010 este de 49.614.945,60 lei reprezentând 496.149.456 acţiuni la valoare nominală 0,1 lei/acţiune. La sfârşitul anului 2010, administratorii, directorul general şi echipa managerială deţineau împreună un număr de 7.223.424 acţiuni (1,46 % din capitalul social).

Valorile mobiliare ale societăţii nu se tranzacţionează pe alte pieţe din ţară sau din alte ţări. Compania nu a emis obligaţiuni sau alte titluri de creanţă în anul 2010, şi nici anterior acestui an, astfel încât nu are nici-un fel de obligaţii faţă de deţinătorii de astfel de valori mobiliare.

Principalele capacităţi de cazare, alimentaţie publică şi tratament ale societăţii constă în: un complex de patru stele (Internaţional) cu o capacitate totală de 340 locuri de cazare, 535 locuri alimentaţie publică, 600 locuri piscină, 400 locuri de tratament balnear şi alte facilităţi, două complexe hoteliere de trei stele (Termal şi Nufărul) cu o capacitate totală de 448 locuri de cazare, 784 locuri alimentaţie publică, 400 locuri tratament balnear şi alte facilităţi, patru complexe hoteliere de două stele (Poieniţa, Mureş, Someş şi Unirea) cu o capacitate totală de 1.588 locuri de cazare, 1.385 locuri alimentaţie publică, 1.400 locuri de tratament balnear şi alte facilităţi. În afară de aceste complexe societatea are în exploatare trei ştranduri (Apollo, Felix şi Venus), complexul de alimentaţie publică Poiana, care include Clubul Dark cu o capacitate de 300 de locuri.

În total societatea dispune de 2.394 locuri de cazare, 2.892 locuri alimentaţie publică şi cinci baze de tratament care pot efectua pana la 8.300 proceduri pe zi, săli de conferinţă cu o capacitate de 1.100 locuri, baze de agrement: piscine si ştranduri în 5aer liber, mini aqua parc, cluburi, terenuri de sport, săli de fitness, centre de welness etc.

Toţi furnizorii sunt certificaţi ISO/HCCP sau sunt în curs de certificare. Furnizorii acceptaţi au fost evaluaţi în baza ISO9001. Toate mărfurile alimentare şi materialele aprovizionate sunt însoţite de certificate de calitate, declaraţie de conformitate, fişă de securitate, certificat sanitar veterinar în funcţie de specificul fiecărui produs. Aprovizionarea cu materii prime se face direct de la furnizori sau distribuitori direcţi, reuşindu-se astfel negocierea unor preţuri avantajoase pentru societate. Preţurile sunt bine corelate în raport cu calitatea.

În cursul anului 2010 S.C. Turism Felix S.A. şi-a desfăşurat activitatea financiară şi de investiţii prin utilizarea în principal a surselor proprii de finanţare. În cursul anului 2010 a fost angajată o linie de credit (descoperire de cont) în valoare de 3.500.000 lei în vederea optimizării temporare a fluxurilor de numerar.

Bibliografie

1. Ilie Vasile, Gestiunea financiară a întreprinderii, Editura MeteorPress, Bucureşti, 2010

2. Ion Stancu, Finanţe - Gestiunea financiară a întreprinderii, Volumul III, Editura Economică, Bucureşti, 2003

3. Georgeta Vintilă, Gestiunea financiară a întreprinderii, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2005

Preview document

Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 1
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 2
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 3
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 4
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 5
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 6
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 7
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 8
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 9
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 10
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 11
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 12
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 13
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 14
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 15
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 16
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 17
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 18
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 19
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 20
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 21
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 22
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 23
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 24
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 25
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 26
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 27
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 28
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 29
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 30
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 31
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 32
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 33
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 34
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 35
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 36
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 37
Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Analiza Performantei si Evaluarea unui Proiect de Investitii Directe.docx

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Analiza performanței și evaluarea unui proiect de investiții directe în cadrul SC Antibiotice SA

1. INTRODUCERE Firma Antibiotice S.A. a fost înfiinţată în anul 1990 conform Legii nr.15/1990 şi a Hotărârii Guvernului nr.1200/1990 ca societate...

Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom

1. INTRODUCERE 1.1. Prezentarea companiei PETROM Evoluția companiei în ultimii ani Petrom reprezintă cea mai importantă companie de petrol și...

Evaluarea unui proiect de investiții la Biofarm SA

INTRODUCERE Lucrarea noastră are drept obiectiv efectuarea unui studiu de fezabilitate al societății comerciale “Biofarm SA” in vederea realizarii...

Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe

1 Prezentarea generală a agentului economic Societatea comercială ALBALACT S A este cea mai mare companie de lactate din România cu capital...

Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe

1. INTRODUCERE Prin prezenta lucrare ne propunem să reliefam principalii factori determinaţi ai analizei poziţiei financiare a firmei, ai...

Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe

INTRODUCERE Prezentarea firmei SA este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (exceptând Rusia). SA...

Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe

CAPITOLUL I – Introducere 1. Motivarea temei O dată cu aderarea României la Uniunea Europeană şi creşterea concurenţei în domeniul proiectării,...

Analiza performanței și evaluarea unui proiect de investiții directe - Romgaz

Rezumat Lucrarea are drept obiectiv realizarea unui studiu de fezabilitate a Societatii Nationale de Gaze Naturale Romgaz SA în vederea realizarii...

Ai nevoie de altceva?