Analiza Proiectelor Finantate de Banca Mondiala in Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza Proiectelor Finantate de Banca Mondiala in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: S.Anton

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

CAPITOLUL 1. BANCA MONDIALĂ 3
1.1. Concept şi structură 3
2.1. Funcţii şi obiective 5
CAPITOLUL 2. PORTOFOLIUL DE PROIECTE FINANŢATE DE BANCA MONDIALĂ ÎN ROMÂNIA 6
2.1. Ciclul unui proiect 6
2.2. Banca Mondială şi România 7
2.3. Proiecte finanţate de Banca Mondială 8
BIBLIOGRAFIE 16

Extras din document

CAPITOLUL 1. BANCA MONDIALĂ

1.1. Concept şi structură

Banca Mondială a fost înfiinţată la 1 iulie 1944 în urma conferinţei de la Bretton Woods (SUA), odată cu Fondul Monetar Internaţional. Banca Mondială reuneşte 185 ţări membre, responsabile de modul în care este finanţată instituţia şi de alocare a fondurilor. Sediul Băncii Mondiale este la Washington D.C., iar preşedintele instituţiei este Robert Zoellick.

Banca Mondiala este cea mai prestigioasa instituţie internaţională de dezvoltare, reprezentând un model pentru majoritatea băncilor de dezvoltare şi de asemenea reprezintă una dintre cele mai mari surse de finanţare şi de asistenta pentru tarile aflate in tranziţie si dezvoltare. Scopul ei principal este ajutorarea celor mai sărace populaţii si state, folosindu-şi resursele financiare si umane, precum si experienţa bogata, pentru a reduce sărăcia din tarile in curs de dezvoltare, crescând nivelul creşterii economice si îmbunătăţind nivelul de trai.

Procedurile sale de aprovizionare şi aprobare a fost deseori preluate şi adaptate necesitaţilor instituţiilor regionale. Misiunea Băncii Mondiale este de eradicarea sărăciei şi îmbunătăţirea standardului de viaţă al populaţiei din ţările în dezvoltare.

Banca Mondială finanţează o multitudine de tipuri de proiecte în sectoare diferite, precum agricultură, educaţie, mediu, sănătate, populaţie, energie electrică, telecomunicaţii, transport şi dezvoltare urbană, etc.

Pana in prezent, Banca Mondiala a finanţat aproximativ 40 de operaţiuni in tara, reprezentând un angajament total iniţial de peste 4 miliarde de dolari.

Operaţiunile de investiţii si împrumuturile de ajustare (PAL) abordează trei domenii largi:

-Promovarea sectorului privat si dezvoltarea unor pieţe eficiente. Aceasta include finalizarea agendei de privatizare, îmbunătăţirea serviciilor de infrastructura, crearea unui mediu de afaceri favorabil investiţiilor si creşterii economice si consolidarea eficientei pieţei muncii.

-Edificarea unor instituţii din sectorul public si îmbunătăţirea guvernării prin reforma serviciului public, îmbunătăţirea gestionarii cheltuielilor publice si a responsabilităţii, implementarea unei strategii împotriva corupţiei si reforma justiţiei.

-Constituirea capitalului uman si îmbunătăţirea protecţiei sociale prin ameliorarea asigurări de servicii sociale in domeniul sănătăţii si educaţiei si îmbunătăţirea sistemului de pensii.

In plus, programele de dezvoltare rurala si de reducere a sărăciei vizează îmbunătăţirea infrastructurii rurale, inclusiv sistemele de irigaţii, serviciile sociale si sistemul de finanţare rurala, printr-un proces participativ. De asemenea, operaţiile băncii vizează îmbunătăţirea productivităţii agricole si forestiere.

Grupul Băncii Mondiale este format din:

-Banca Internaţională de Reconstrucţie si Dezvoltare (B.I.R.D.)- şi-a început activitatea in anul 1946 si este un organism financiar interstatal, creat cu scopul de a coordona ajutoarele financiare pentru refacerea economiilor ţărilor afectate de cel de-al doilea război mondial.

-Asociaţia Internaţionale de Dezvoltare (A.I.D.)- a luat fiinţă in anul 1960, iar scopul înfiinţării ei este cel de a asigura asistenta financiara ţărilor membre, cel mai putin dezvoltate.

-Corporaţia Financiara Internaţională (C.F.I.)- a fost înfiinţată in anul 1960 cu scopul diversificării si complementarii operaţiunile efectuate de B.I.R.D., prin acordarea de împrumuturi si prin realizarea de investiţii directe de capital in sectorul particular, din tarile in curs de dezvoltare, sprijinind dezvoltarea economica a acestora.

-Agenţia Multilaterala de Garanţie a Investiţiilor (A.M.G.I.)- oferă garanţii în sprijinul invenţiilor străine din ţările dezvoltate.

-Centrul Internaţional de Reglementarea Diferendelor referitoare la Investigaţii (ICSID)- a luat fiinţă la 14 octombrie 1966, fiind o organizaţie internaţionala autonoma si are legături strânse cu Banca Mondială.

Scopul tuturor acestor instituţii este acela de a contribui la progresul economic a ţărilor în curs de dezvoltare prin finanţarea unor proiecte din sectorul public şi privat al acestor ţări prin acordarea de asistenţă tehnică şi economică.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Proiectelor Finantate de Banca Mondiala in Romania.DOC

Alte informatii

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi Facultatea de Economie si Administrarea a Afacerilor Specializarea Finanţe-Bănci