Asociatia Internationala pentru Dezvoltare - Obiective, Resurse si Politici de Finantare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Asociatia Internationala pentru Dezvoltare - Obiective, Resurse si Politici de Finantare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alexa Ioan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1. Informatii generale 3
1.1. Scurt istoric 3
1.2. State beneficiare 4
1.3. Creditele AID 4
1.4. Instrumente de creditare 6
2. Politici de finantare 9
2.1. Informatii generale 9
2.2. Întâlnirea a 15-a de strângere a fondurilor (AID 15) 9
2.3. Intâlnirea a 16-a de strângere a fondurilor (AID 16) 10
3. Studiu cu privire la finantarea Republicii Moldova 12
3.1. Contextul tării 12
3.2. Strategia AID 14
Bibliografie 17

Extras din document

1. Informatii generale

Asociatia Internatională pentru Dezvoltare ( International Development Association, IDA) alături de Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), Corpotatia Financiară Internatională (CFI), Agentia Multilaterală pentru Garantarea Investitiilor (AMGI) si Centrul International de Reglementare a Diferendelor din Domeniul Investitiilor (CIRDI) face parte din grupul Băncii Mondiale. Scopul infiintării AID a fost acela al sprijinirii tărilor celor mai sărace dintre tările în curs de dezvoltare prin acordarea de împrumuturi pe termen lung cu rata dobânzii zero. Totodată, AID ajută la constituirea capitalului uman, a politicilor, institutiilor si infrastructurii fizice de care aceste tări au nevoie urgentă pentru a obtine cât mai repede cresterea economică sustenabilă. Scopurile AID mai pot fi si facilitarea accesului la educatia primară, asistenta medicală, asigurarea aprovizionării cu apă, reintegrarea socială si cresterea productivitătii.

1.1. Scurt istoric

Asociatia Internatională pentru Dezvoltare a luat fiintă în anul 1960 ca urmare a deciziei unui grup de state ce au dorit să acorde un ajutor tărilor în curs de dezvoltare. Sediul AID se află la Washington. Fondatorii AID au perceput această institutie ca pe o modalitate prin care statele ,,avute” să le ajute pe cele ,,sărace”. Dar totodată si-au manifestat dorinta ca AID să aibă statutul de bancă, în acest sens ea luând fiintă ca parte integrată a Băncii Mondiale. Initial AID număra 50 de membri, număr ce a crescut treptat la 130 în 1990, 158 în 1996, ajungând la 169 în prezent.

Primele credite acordate au fost în anul 1961, cu destinatia Honduras, India, Sudan si Chile.

AID completează bratul de creditare al Băncii Mondiale – BIRD- care serveste tărilor cu venituri medii. BIRD si AID împărtăsesc acelasi personal si sediu central si evaluează proiectele cu aceleasi standarde riguroase

1.2. State beneficiare

AID este una dintre cele mai mari surse de asistentă socială din lume. Ajutorul său este oferit la 79 de state din lume, dintre care 39 sunt din Africa. Acestă asistentă socială se fundamentează pe baza unui raport economic care reflectă politica de dezvoltare economică, evolutia ramurilor si sectoarelor economice si prioritătile în dezvoltarea economică. Pornind de la prevederile din raportul economic se elaborează un program pentru o perioadă de cinci ani care cuprinde direcţiile de dezvoltare economică ale ţării respective. Ţara beneficiară a asistenţei financiare prezintă periodic rapoarte privind realizarea acţiunilor din program, iar personalul agenţiei urmăreşte executarea proiectelor de investiţii.

Asociatia Internatională pentru Dezvoltare oferă ajutorul tărilor sărace din lume printre care fac parte tări din Africa ( Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Capul Verde, Camerun, CAR, Ciad, Comore, Republica democrată Congo, Coasta de Fildes, Etiopia, Eritreea, Gambia, Ghana, Guineea-Bissau, Kenya, Lesotho, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Mozambic, Niger, Nigeria, Ruanda, Sao Tome, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Tanzania, Togo, Uganda, Zambia si Zimbabwe ), tări din Asia de Est ( Cabodgia, Kiribati, Laos, Mongolia, Myanmar, Papua Noua Guinee, Samoa, Insulele Solomon, Timorul de Est, Tonga, Vanuatu, Vietnam), tări din Europa si Asia Centrală (Armenia, Azerbaidjan, Bosnia-Hertegovina, Georgia, Kosovo, Republica Kargaza, Republica Moldova, Tadjikistan, Uzbekistan), tări din America Latină si Caraibe ( Bolivia,Guyana,Haiti, Honduras, Nicaragua, Dominica, Grenasa, St Lucia, St Vincent), tări din Orientul Mijlociu si Africa de Nord (Djibouti, Republica Yemen) si tări din Asia de Sud ( Afganistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldive, Nepal, Pakistan, Sri Lanka).

Fisiere in arhiva (1):

  • Asociatia Internationala pentru Dezvoltare - Obiective, Resurse si Politici de Finantare.doc