ATEbank România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 12561
Mărime: 63.03KB (arhivat)
Publicat de: Ortansa Voicu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Emil Chirila
Facultatea de Stiinte Economice, anul 2007

Extras din proiect

Agricultural Bank of Greece SA (ATE Bank) este noul actionar majoritar al Bancii pentru Mica Industrie si Libera Initiativa - MINDBANK, la care detine 73,30% din capitalul social.

ATE Bank a preluat Mindbank in luna iunie 2006, valoarea totala a tranzactiei fiind de peste 32 milioane euro, potrivit oficialilor ATE Bank. Preluarea Mindbank este prima tranzactie facuta de ATE in afara pietei grecesti si face parte din strategia acesteia de a-si stabili o prezenta substantiala in zona balcanica. Banca vrea sa foloseasca experienta sa in distributia fondurilor europene si in servicii acordate firmelor mici si mijlocii.

Banca este controlata de statul elen, care detine 77,32% din titlurile bancii, fara posibilitatea de a-si diminua participatia sub 51%. ATEbank este a patra banca din Grecia dupa active si detine o cota de piata de 8% din piata creditelor locale si de 10% din cea a depozitelor. Banca are o prezenta puternica pe sectorul agricol, dar si pe pietele pentru firme mari si de credite ipotecare.

Banca greceasca a primit, inca din luna august 2006, aprobarile bancilor centrale din Grecia si Romania pentru cumpararea Mindbank. ATE Bank a anuntat ca intentioneaza sa majoreze capitalul Mindbank, sa reorganizeze banca, sa introduca cele mai performante sisteme de dezvoltare a activitatilor si tehnologiilor si sa extinda rapid reteaua actuala de agentii in urmatorii trei ani.

Mindbank avea active de 284,6 milioane lei (79,7 milioane euro), care ii asigurau o cota de 0,20% din piata romaneasca la finalul lunii iunie 2006, potrivit statisticilor bancii centrale. Banca se afla pe locul 30 din cele 39 de banci romanesti, in functie de valoarea activelor.

Actionarii Mindbank au aprobat, pe 29 martie 2007, schimbarea denumirii bancii in ATEbank Romania si majorarea capitalului social cu 68,17 milioane lei pana la 116 milioane lei (34,5 milioane euro).

Actionarii Mindbank au aprobat cu unanimitate de voturi restructurarea Consiliului de Administratie al bancii si continuarea activitatii cu un numar de noua membri. A fost numit noul vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Mindbank, Epameinondas Papanikolaou, cu un mandat pana la 26 aprilie 2008.

Mindbank este printre primele banci cu capital privat infiintate in Romania dupa 1990. Mindbank a avut in 2005 un profit net sub 2 mil. euro, la active bancare de 79,2 mil. euro.

1. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA BANCII PENTRU MICA INDUSTRIE SI LIBERA INITIATIVA - MINDBANK S.A.

Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa – Mindbank S.A. a a fost infiintata in anul 1990 ca societate bancara universala. In anul in care a fost infiintata banca exista practic un vid legislativ. Legea societatilor comerciale, legea societatilor bancare si legea bancii Centrale a fost adoptate ulterior. Infiintarea bancii a fost aprobata prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 679/11.06.1990. Durata de functionare a societatii a fost stabilita la 99 ani.

Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa – Mindbank si-a inceput activitatea la1 octombrie 1990, fiind prima banca cu capital privat autohton si strain infiintata in Romania dupa anul 1989. Potrivit registrului bancilor comerciale de la BNR, Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa – Mindbank a primit licenta de functionare la data de 10 iulie 1990.

Capitalul initial de 1.5 mld lei a fost varsat de Uniunea Centrala a Cooperatiei Mestesugaresti- UCECOM , de catre alte organizatii ale Cooperatiei Mestesugaresti ,in proportie de 97.60% si de alte personae fizice si juridice in proportie de 2.40%.

La 31 decembrie 2004 capitalul social al bancii este de 370 mld. lei, 60% din totalul capitalului fiind detinut deUniunea Centrala a Cooperativelor Mestesugaresti, A.H. Bahman, Misr Romanian Bank, Doru Cojocaru si Vasile Nitescu .

Asa cum si denumirea o arata Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa – Mindbank, este angajata in sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii si a persoanelor fizice, operatiunile de retail-banking constituind una din principalele caracteristici ale bancii. Banca ofera servicii bancare prin intermediul sediului central din Bucuresti si al celorlalte 12 sucursale din:

- Bucuresti

- Brasov

- Baia Mare

- Braila

- Constanta

- Galati

- Oradea

- Pitesti

- Targu Jiu

- Craiova

- Iasi

- Cluj Napoca

Incepandu-si activitatea fara nici un fel de dotari proprii, banca a alocat an de an fonduri importante pentru construirea unor sedii necesare centralei si sucursalelor precum si pentru dotarea acestora, punandu-se accent desebit pe implementarea si dezvoltarea unui sistem informatic modern, care-I permite sa opereze in timp real atat la nivelul unitatilor sale teritoriale, intre acestea ,cat si in relatiile cu centrala bancii.

Fiind societate pe actiuni e condusa de consiliul de adminitratie format din 11 membrii.

In centrala bancii functioneaza urmatoarele departamente:

- Credite-plasamente

- Decontari externe

- Trezorerie- arbitraj

- Decontari- contabilitate

- Informatica procesare

- Juridic contencios

- Organizare, resurse umane, control si revizie

- Audit intern- serviciu independent

- Administrativ Secretariat- serviciu independent

Preview document

ATEbank România - Pagina 1
ATEbank România - Pagina 2
ATEbank România - Pagina 3
ATEbank România - Pagina 4
ATEbank România - Pagina 5
ATEbank România - Pagina 6
ATEbank România - Pagina 7
ATEbank România - Pagina 8
ATEbank România - Pagina 9
ATEbank România - Pagina 10
ATEbank România - Pagina 11
ATEbank România - Pagina 12
ATEbank România - Pagina 13
ATEbank România - Pagina 14
ATEbank România - Pagina 15
ATEbank România - Pagina 16
ATEbank România - Pagina 17
ATEbank România - Pagina 18
ATEbank România - Pagina 19
ATEbank România - Pagina 20
ATEbank România - Pagina 21
ATEbank România - Pagina 22
ATEbank România - Pagina 23
ATEbank România - Pagina 24
ATEbank România - Pagina 25
ATEbank România - Pagina 26
ATEbank România - Pagina 27
ATEbank România - Pagina 28
ATEbank România - Pagina 29
ATEbank România - Pagina 30
ATEbank România - Pagina 31
ATEbank România - Pagina 32
ATEbank România - Pagina 33
ATEbank România - Pagina 34
ATEbank România - Pagina 35
ATEbank România - Pagina 36
ATEbank România - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • ATEbank Romania.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a produselor și serviciilor bancare din România

Capitolul 1.INTRODUCERE In cadrul acestui proiect am incercat sa fac o analiza comparativa la 26 de banci din sistemul bancar romanesc.Am dorit sa...

Activitatea bancară la nivel internațional intreprinsă de băncile din Grecia

1. Bănci de renume în Grecia Grecia a înregistrat o încetinire economică bruscă după o perioadă de creştere robustă, banca centrală estimând o...

Aranjamente de Gestiune a Crizelor Financiare în Europa

Introducere Criza financiară și economică a creat riscuri reale și grave la adresa stabilității sistemului financiar și a funcționării pieței...

Transformări în sistemul bancar românesc în contextul integrării europene

Capitolul 1. Consideratii privind sistemul bancar în perioada de tranzitie la economie de piata În contextul integrarii europene restructurarea...

ATE Bank

Capitolul 1. Prezentarea organizaţiei Sediul central al ATE Banc se află la Bucureşti Calea Griviţei nr.24 telefon: 021-30.30.752 Director:...

Jobs and Advertising

Advertising is a form of communication used to encourage or persuade an audience (viewers, readers or listeners) to continue or take some new...

Depozitarul Central

1. Ce este Depozitarul Central? Depozitarul Central este o instituţie fundamentală a pieţei de capital din România, care asigur[ compensarea şi...

Producători sisteme informaționale financiar-bancare

FURNIZORII DE SOFTURI FINANCIAR-BANCARE. Principalii Producatori de Produse Financiar-Bancare sunt: 1. Probass SA Principalele produse din...

Ai nevoie de altceva?