Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ionescu Carmen

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1.PREZENTARE.3
2.OBIECTIVUL BERD.7
3.INSTRUMENTE DE FINANTARE BERD.8
4. ETAPELE DE REALIZARE A UNUI PROIECT BERD.11
5.DOMENII RIORITARE ÎN FINANȚĂRILE ACORDATE DE BERD.12
6. RELAȚIILE ROMÂNIEI CU BERD.16
7. BIBLIOGRAFIE.18

Extras din document

PREZENTARE

Tranziţia de la sistemul centralizat la cel de piaţă a devenit un eveniment de importanţă majoră atât pe plan politic, cât şi economic, al ultimului deceniu al secolului al XX-lea, cuprinzând peste 1/3 din populaţia Globului, respectiv ţările din Europa Centrală şi de Est, noile state independente din fosta URSS, precum şi China, Mongolia şi Vietnam.

Într-un interval de timp foarte scurt şi într-un curent de integrare europeană, a apărut şi prima instituţie financiară internaţională consacrată tranziţiei, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), orientată pe linia sprijinirii doar a ţărilor din Europa Centrală şi de Est, care aveau tangenţe geografice, afinităţi culturale şi multe elemente istorice comune cu celelalte ţări europene.

România a aderat de la început la această instituţie, devenind şi membru fondator, în scopul obţinerii de ajutor financiar pe linia înscrierii în rândul statelor dezvoltate cu economie de piaţă din Europa.

BERD a fost înfiinţată din necesitatea finanţării ţărilor în tranziţie de la sistemul centralizat la cel de piaţă. Banca a fost concepută ca o instituţie financiară regională, bună cunoscătoare a particularităţilor tranziţiei, care să elaboreze politici adecvate şi să opereze în zonă după procedee specifice.

În aceste condiţii, la 29 mai 1990 s-a semnat la Paris acordul de înfiinţare a BERD, la care au aderat 62 de membri (60 de ţări şi două instituţii internaţionale: Comisia Comunităţii Europene şi Banca Europeană de Investiţii ) din patru continente. La 16 aprilie 1991 BERD lua fiinţă la Londra, ca instituţie specializată în finanţarea ţărilor din Europa Centrală şi de Est pe linia tranziţiei la economia de piaţă.

Președinții BERD

Aprilie 1991 – June 1993: Jacques ATTALI

Septembrie 1993 – Ianuarie 1998: Jacques de LAROSIERE

Septembrie 1998 – Aprilie 2000: Horst KOHLER

Iulie 2000 – Prezent: Jean LEMIERRE

Creată pentru a ajuta ţările în tranziţie să parcurgă mai uşor calea către o economie funcţională de piaţă, BERD promovează prin acţiunile sale:

• reformele structurale şi funcţionale;

• concurenţa, privatizarea şi asocierea în afaceri;

• realizarea unui sistem financiar puternic;

• crearea unui cadru legislativ coerent;

• dezvoltarea infrastructurii care să susţină dezvoltarea sectorului privat;

• co-finanţarea şi atragerea investiţiilor străine directe;

• mobilizarea resurselor de capital locale;

• crearea unui cadru instituţional cară să asigure o guvernare eficientă (inclusiv asumarea cu seriozitate a problemelor de mediu).

Mandatul BERD menţionează că ea va lucra numai în ţările în care sunt respectate principiile democratice. În mod specific, BERD promovează dezvoltarea sectorului privat prin investiţii în proiecte alese cu foarte mare atenţie, care vor atrage investiţii străine şi autohtone, participând şi la împărţirea riscului, faţă de celelalte instituţii financiare care nu o fac.

BERD are sediul central la Londra şi are filiale în 32 de ţări . BERD oferă o gama larga de instrumente de finanţare, având o abordare flexibila în structurarea finanţării produselor sale. Implicarea standard a BERD este de minimum 5 milioane Euro dar nu mai mult de 22 milioane Euro pentru o ţară / perioadă. BERD, în principiu, nu finanţează direct, proiecte destinate întreprinderilor mici şi mijlocii, chiar dacă are pregătite instrumentele necesare.

BERD a fost proiectată ca o bancă de dezvoltare şi comercială, care să asigure resursele pe termen mediu şi lung pentru economiile în tranziţie. Îmbinarea acestor tipuri de activităţi reprezintă o noutate în materie bancară, atenţia urmând să se concentreze pe nevoile ţărilor beneficiare, renunţându-se la specializarea clasică pe cele două domenii distincte.

Concepţia mai prevedea ca BERD, care e o instituţie publică formată prin contribuţii ale guvernelor să se orienteze aproape în exclusivitate către sectorul particular, sectorul de stat fiind în mod limitat şi temporar finanţat, doar în măsura în care creează condiţii pentru dezvoltarea sectorului privat.

Banca trebuie să fie sursa principală de finanţare a acestor ţări, până când acestea vor pătrunde pe piaţa financiară, la început cu sprijin BERD, ulterior, pe măsura progreselor realizate, urmând să opereze independent.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.doc

Bibliografie

1. Costin C. Kirițescu, Emilian M. Dobrescu; BĂNCILE- MICĂ ENCICLOPEDIE; Ed.Expert,1989
2. Aurel Octavian Berea; STRATEGIE BANCARĂ; Ed.Expert,2001
3. www.bnro.ro/Relatia-cu-Banca-Internationala-pentru Reconstructie-si-Dezvoltare