Băncile de credit ipotecar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 11339
Mărime: 78.83KB (arhivat)
Publicat de: Laura I.
Puncte necesare: 8
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea Valahia, Targoviste

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Apariția și dezvoltarea creditului ipotecar 4
  3. Creditele imobiliare vs. credite ipotecare 5
  4. Aspecte generale privind creditul ipotecar 6
  5. Ipoteca- considerații generale 10
  6. Ipoteca și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească 12
  7. Drepturile și obligațiile părților 13
  8. Ipotecile legale 14
  9. Avantajele și dezavantajele creditului ipotecar 15
  10. Executarea ipotecilor imobiliare 16
  11. Procesul derulării creditului ipotecar 17
  12. Garantarea creditului - este o modalitate de asigurare a împrumutătorului împotriva nerambursării împrumutului și neachitării costului acestuia de către împrumutat. 19
  13. Perioada de rambursare a creditului este legată îndeosebi de durata de viață a obiectului creditului. În cazul creditului ipotecar, termenul minim de creditare este de 5 ani și cel maxim 25-30 de ani. 19
  14. STUDIU DE CAZ 20
  15. Concluzii 26
  16. Bibliografie 27

Extras din proiect

Introducere

Creditul ipotecar este o sintagmă din ce în ce mai întâlnită pe buzele majorității românilor, cu precădere a celor tineri. Acesta a devenit principala modalitate de finanțare pentru construcția, cumpărarea sau reamenajarea de locuințe. Pentru țările în curs de dezvoltare și de adoptare a unui regim democratic stabil, dezvoltarea pieței imobiliare este un deziderat al noii generații dar pentru aceasta trebuie să se îmbunătățească condițiile macroeconomice și gradul de dezvoltare a sistemului financiar-bancar.

Pe piața bancară românească există o gamă largă de produse de creditare oferite consumatorilor. Printre ele regăsim și varianta prin care instituțiile de credit finanțează achiziția de locuințe. Ținând cont de posibilitățile financiare ale multora dintre noi, achiziția unei locuințe este posibilă, de multe ori, numai prin intermediul unui credit ipotecar. Achiziția unei locuințe prin intermediul creditelor oferite de către instituțiile de credit, este privită de multe ori ca fiind un proces anevoios.

În România există deocamdată doar trei posibilități de finanțare ipotecară: creditul ipotecar de la bancă sau de la societățile financiare și contractarea unui angajament în sistemul de economisire-creditare. Acestea sunt variantele aflate la dispoziția celor care își doresc o casă.

O discuție despre cea mai bună variantă de finanțare ipotecară trebuie să aibă în vedere costurile adiacente finanțării și nivelul veniturilor certe pe care le are solicitantul. Este drept, un credit bancar este de multe ori cea mai ieftină posibilitate de finanțare a unei locuințe.

România a făcut pași importanți în acest sens dacă luăm în considerare dimensiunea apropiată de media europeană a investițiilor publice și în ultima vreme și a celor private. De asemenea guvernul a adoptat strategii, politici și programe care vizează acele categorii de persoane care nu au încă o locuință proprie.

Locuința în sine reprezintă unul din scopurile primordiale ale vieții, deoarece un cămin propriu înseamnă independență și siguranță, un ambient confortabil în care cetățeanul să-și petreacă o mare majoritate a timpului alături de familie și prieteni. Locuința reprezintă o investiție pe termen lung și de aceea trebuie abordată cu o mare seriozitate și responsabilitate.

Cumpărarea unei case presupune și existența unei garanții pe care banca o solicită. Este nevoie de o garanție de care banca să poată dispune în cazul în care creditul solicitat nu mai poate fi plătit. Banca trebuie să-și recupereze astfel împrumutul pentru cumpărarea respectivului imobil.

Modalitatea de finanțare a construcției de locuințe este o problemă majoră pentru toate democrațiile. Pentru aceasta se creează numeroase instituții specializate și circuite speciale în acest scop. În România s-a creat deja cadrul legislativ și infrastructura dar principalele impedimente rămân încă slaba putere de cumpărare a populației, nivelul ridicat al prețului locuințelor și nivelul ridicat al dobânzilor.

Condițiile macroeconomice nefavorabile au avut un puternic impact asupra volumului surselor de finanțare a creditelor pentru investiții acordate în moneda națională, băncile întâmpinând dificultăți în atragerea de depozite în lei pe termen mediu și lung.

În aceste condiții, pentru stimularea creditelor pentru investiții sunt necesare atât adoptarea unor măsuri de eliminare a factorilor care inhibă dezvoltarea afacerilor în România, cât și îmbunătățirea condițiilor de pe piața creditului de investiții, băncile având o contribuție importantă în acest sens .

Apariția și dezvoltarea creditului ipotecar

Dezvoltarea conceptului de credit ipotecar în SUA și Europa

În țările cu economie dezvoltată și stabilă, cum sunt Statele Unite ale Americii, Canada, țările din Europa Occidentală, creditul ipotecar a cunoscut o dezvoltare însemnată mai ales după cel de-al Doilea Război Mondial, datorită importanței economico-sociale a industriei de locuințe și priorității pe care guvernele acestor țări a acordat-o dezvoltării acestui tip de credit și instituțiilor aferente. La nivel microeconomic, buna dezvoltare a pieței imobiliare, duce la o mai bună satisfacere a necesităților locative ale populației, încurajarea responsabilității individuale a proprietarilor, autoîntreținerea și stabilitatea socială. La nivel macroeconomic, dezvoltarea sectorului imobiliar conduce atât la o creștere economică susținută cât și la mărirea ofertei de locuri de muncă.

În ceea ce privește conceptul de credit ipotecar trebuie să disociem piața primară a industriei ipotecare, care reprezintă locul în care este inițiată ipoteca și sunt acordate creditele, de piața secundară a industriei ipotecare, unde se creează instrumentul financiar investițional denumit obligațiune ipotecară.

Creditul ipotecar este un împrumut garantat cu ipotecă, destinat pentru achiziționarea, construcția sau modernizarea unei locuințe, precum și pentru refinanțarea unui alt credit similar.

Piețele ipotecare din Europa sunt foarte diferite, având puternice caracteristici naționale: tradițiile și culturile naționale; produsele și instituțiile implicate; sistemele de impozitare și subvenționare; costurile aferente achizitionării locuinței; prețurile de tranzacționare; structura proprietății.În funcție de proveniența fondurilor, în practică există 2 modele fundamentale de finanțare a construcției de locuințe :

a) modele bazate pe depozitele bancare: fac parte din modelul clasic, care la nivelul Uniunii Europene este cel mai răspândit cu un procent de aproximativ 62% din creditele ipotecare. Tot la nivelul Uniunii Europene, principalele instituții care finanțează creditarea ipotecara sunt: băncile comerciale; băncile specializate de credit ipotecar și băncile de economii.

b) modele ce atrag resurse de pe piața de capital: mobilizarea surselor necesare creditelor ipotecare de pe piața de capital se face prin emiterea de obligațiuni ipotecare (denumite Mortgage Bonds) și de valori mobiliare ipotecare (Mortgage-Backed Securities). Dacă în Europa volumul valorilor mobiliare ipotecare (MBS) în circulație reprezintă aproximativ 1% din totalul surselor ipotecare, în Statele Unite ale Americii, el depașește 57%, fiind principalul instrument utilizat pentru mobilizarea surselor necesare creditării ipotecare.

Odată cu apariția și dezvoltarea fulminantă a internetului, băncile au dezvoltat și servicii online pentru clienți. Creditul online, în toate formele sale, inclusiv creditul ipotecar, începe să se extindă în toată lumea. Acest lucru se datorează în special datorită avantajelor oferite de accesarea acestui mijloc de obținere a creditelor: o paletă mai largă de opțiuni ale băncilor; contractarea creditului pentru locuință fără deplasare la bancă; posibilitatea de autoevaluare a propriilor posibilități de contractare a creditului, cât și de plată a ratelor și dobânzilor; oferirea de grafice lunare de plată a creditului și dobânzii.

Banca de credit ipotecar este o instituție de credit specializată în acordarea de credite ipotecare pentru investiții imobiliare. Aceasta nu poate atrage depozite de la public. Resursele financiare le procură, în principal, prin emisiunea de obligațiuni ipotecare.

Bibliografie

- https://ro.wikipedia.org/wiki/Credit_ipotecar

- http://www.bancamea.md/news/creditul-ipotecar-3-avantaje-i-3-dezavantaje-ale-acestui-imprumut

- https://www.dcnews.ro/prima-casa-vs-credit-ipotecar-la-ce-banci-ai-cea-mai-mica-rata-sau-cel-mai-mic-avans_521212.html

- http://www.creeaza.com/afaceri/economie/finante-banci/Creditul-ipotecar969.php

- http://www.rasfoiesc.com/business/economie/finante-banci/CREDITUL-IPOTECAR-IN-ROMANIA-S87.php

- www.wall-street.ro

- www.creditepentrulocuinte.ro

- www.9am.ro

- www.creditimobiliar.ro

- www.ing.ro

- www.bcr.ro

- www.brd.ro

- www.bancatransilvania.ro

- www.raiffeisen.ro

- www.cec.ro

- www.unicredit.ro

Preview document

Băncile de credit ipotecar - Pagina 1
Băncile de credit ipotecar - Pagina 2
Băncile de credit ipotecar - Pagina 3
Băncile de credit ipotecar - Pagina 4
Băncile de credit ipotecar - Pagina 5
Băncile de credit ipotecar - Pagina 6
Băncile de credit ipotecar - Pagina 7
Băncile de credit ipotecar - Pagina 8
Băncile de credit ipotecar - Pagina 9
Băncile de credit ipotecar - Pagina 10
Băncile de credit ipotecar - Pagina 11
Băncile de credit ipotecar - Pagina 12
Băncile de credit ipotecar - Pagina 13
Băncile de credit ipotecar - Pagina 14
Băncile de credit ipotecar - Pagina 15
Băncile de credit ipotecar - Pagina 16
Băncile de credit ipotecar - Pagina 17
Băncile de credit ipotecar - Pagina 18
Băncile de credit ipotecar - Pagina 19
Băncile de credit ipotecar - Pagina 20
Băncile de credit ipotecar - Pagina 21
Băncile de credit ipotecar - Pagina 22
Băncile de credit ipotecar - Pagina 23
Băncile de credit ipotecar - Pagina 24
Băncile de credit ipotecar - Pagina 25
Băncile de credit ipotecar - Pagina 26
Băncile de credit ipotecar - Pagina 27
Băncile de credit ipotecar - Pagina 28
Băncile de credit ipotecar - Pagina 29
Băncile de credit ipotecar - Pagina 30
Băncile de credit ipotecar - Pagina 31
Băncile de credit ipotecar - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Bancile de credit ipotecar.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza Comparativă a unui Credit Ipotecar Oferit de Cinci Bănci din România unei Persoane Fizice

INTRODUCERE Creditul ipotecar este o noțiune din ce în ce mai întâlnită pe buzele majorității românilor, mai ales a celor tineri. Acesta a devenit...

Gestiunea Riscurilor Bancare în Perspectiva Aplicării Acordului Basel II

INTRODUCERE În ultimele două decenii ale secolului XX, studiul băncilor şi activităţii bancare a constituit, pentru cercetători, unul dintre cele...

Riscurile Bancare și Modalități de Gestionare

Introducere În ultimele două decenii ale secolului XX, studiul băncilor şi activităţii bancare a constituit, pentru cercetători, unul dintre cele...

Elementele esențiale ale tehnicilor bancare practicate de băncile comerciale românești

În ansamblul economiei de piaţă ,băncile, ce formează sistemul bancar au un rol foarte important deoarece prin metodă de atragere a depozitelor de...

Executarea garanțiilor

CAPITOLUL I NECESITATEA EXISTENTEI GARANTIILOR PENTRU ACORDAREA CREDITELOR UNEI SOCIETATI COMERCIALE Bancile efectueaza plasamente in credit in...

Soluții IT în sisteme bancare informatice

SISTEME INFORMATICE FINANCIAR BANCARE De la numai cateva banci specializate existente in 1989, ulterior transformate in societati pe actiuni, in...

Managementul riscului de creditare - ING Bank

ING Bank face parte din ING Group și este o instituție financiară internațională de origine olandeză; este prima insituție care după anul 1989 a...

Analiza comparativă a produsului bancar “credit în scop locativ” pentru băncile Raiffeisen, Banca pentru Locuințe și HVB, Banca pentru Locuințe

I.SCURT ISTORIC AL SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIA.SISTEMUL DE ECONOMISIRE-CREDITARE Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe...

Te-ar putea interesa și

Analiza Comparativă a unui Credit Ipotecar Oferit de Cinci Bănci din România unei Persoane Fizice

INTRODUCERE Creditul ipotecar este o noțiune din ce în ce mai întâlnită pe buzele majorității românilor, mai ales a celor tineri. Acesta a devenit...

Serviciile Bancare în România

3.4. CREDITUL IMOBILIAR/POTECAR 3.4.1. CARACTERISTICI Cum alegi tipul de credit pentru locuinta? Imprumutul ipotecar conduce la o rata lunara...

Analiza, determinarea și acordarea unui credit ipotecar în cadrul Băncii Românești

INTRODUCERE Am ales această temă ţinând cont de faptul că economia de piaţă nu poate funcţiona fără credite, banca urmărind să asigure, prin...

Evoluții și tendințe pe piața creditului ipotecar din România

CAPITOLUL 1 ASPECTE GENERALE PRIVIND CREDITUL IPOTECAR Creditul ipotecar este principala formă de finanţare a proprietăţilor imobiliare alături de...

Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢII DE CREDITARE 1.1. Banca concept şi funcţiile băncii în economie În esenţă, o bancă poate fi definită ca o...

Analiza, Determinarea și Acordarea Creditelor Ipotecare

INTRODUCERE Visul multora dintre noi este sa aiba o „casa pe pamânt” cu un spatiu, cât de mic, de curte în care sa poti sa te bucuri din plin de...

Raport de cercetare - creditul ipotecar pentru persoane fizice între 18-50 ani Banca Transilvania

Capitolul I- Reserch proposal 1.1 Probleme decizionale 1) Campania de promovare a creditului ipotecar pentru persoane fizice ar trebui...

Studiu de caz privind acordarea unui credit ipotecar la Banca Transilvania

1.1. ORGANIZAREA SISTEMULUI BANCAR DIN ROMÂNIA Sistemul bancar românesc a cunoscut o dezvoltare cantitativă spectaculoasa în ultimul deceniu, de...

Ai nevoie de altceva?