BCR - sucursala Galați

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 104 în total
Cuvinte : 29931
Mărime: 147.90KB (arhivat)
Publicat de: Dragoi R.
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Rolul băncilor în economie creşte substanţial la nivel zonal şi mondial în condiţiile amplificării schimburilor comune dezvoltării relaţiilor economice între state în special avântului fără precedent luat de tehnologia informaţională din ultimele decenii.

Trebuie facută o distincţie în ceea ce priveşte definirea rolului şi funcţiilor băncii privite, pe de o parte, ca elemente ale unui sistem coordonat de banca centrala, iar pe de altă parte, ca entităţi economice independente, indiferent de tipologia în care se încadreaza acestea. Atunci când vorbim de bănci ca societăţi comerciale, rolul lor este clar: acela de multiplicare a capitalului proprietarilor prin realizarea de profituri maxime în condiţiile de risc minim (această restricţie explicită decurgând din necesitatea de minimizare a riscului este tipică băncilor, unde, spre deosebire de societăţile nonbancare, volatilitatatea extremă a materiei prime utilizată de acestea – banii – impunea constituirea unor adevarate strategii manageriale de protecţie împotriva diverselor riscuri de pierdere).

O dată cu apariţia bancilor centrale ca organisme administrative cu rol de emisiune monetară şi coordonarea politicilor monetare, băncile au fost incluse într-un sistem din ce în ce mai coerent, aflat sub coordonarea, la început dedusa, iar mai apoi determinată, a băncii centrale. Rolul băncilor ca elemente ale acestui sistem constă în aceea că, alături de alte instituţii financiare care au căpătat importanţă din ce în ce mai mare în ultimele decenii, se constituie în canalele prin care banca centrală aplică măsurile de politica monetară, băncile asigurând funcţiile esenţiale pentru circulaţia valorilor în economie, de intermediari între depozitari şi împrumuturi, pe de alta parte, de mijloc de realizare a transferurilor de bani în economie.

Acest rol al entităţilor bancare incluse în sistem s-a amplificat în ultimile decenii în conditiile în care au aparut o mie de unitati în structura, forma, directia si viteza fluxurilor de marfuri, financiare si informationale, nationale si internationale. Piata financiara mondiala nu mai este în prezent dependenta pe piata marfurilor, fluxurile financiare au alte directii si alte localizari temporale decat cele materiale, noile instrumente financiare permitand decalaje în timp fata de miscarile de marfuri. Se efectueaza azi tranzactii pur financiare de valori opereaza dupa criterii ce nu au legatura directa cu concretul economic, piata valutara lucreaza în conditii de independenta, functionand în baza unor variabile ce depind mai degraba de evenimente aleatorii (politice, sociale sau naturale).

Pe de alta parte, tehnologia informatica a pus la dispozitia operatorilor financiari mecanisme de evidenta si instrumente ce tind sa înlocuiasca documentele financiare cu informatii financiare si banii cu atestari ale banilor. Operatiile de cont devin regula, iar cele cu numerar se fac numai tranzactii cu amanuntul. Bancile, prin care se deruleaza cea mai mare parte a operatiunilor financiare, devin din ce în ce mai importante în cadrul sistemelor economice nationale si internationale. Functiilor fundamentale ale sistemului bancar, de intermediar financiar si de transfer, li se adauga în prezent alta, datorata cresterii rolului bancilor în cadrul politicilor monetare ale statelor: aceea de factor de atragere si mentinere a nivelului resurselor financiare nationale în cadrul miscarilor internationale de fonduri, prin aceasta bancile asigura echilibrul monetar relativ, element considerat esential în realizarea echilibrului economic.

CAPITOLUL I

SISTEMULU BANCAR BANCAR ROMANESC IN EVOLUTIE

1.1. Originile sistemului bancar

Istoria sistemului bancar isi gaseste originile în trecutul îndepartat, existand marturii foarte vechi ce atesta practica unor activitati care, într-o forma mai mult sau mai putin evoluata se pot constitui ca primii pasi pe taramul practicii bancare.

Exista diferite pareri cu privire la originea bancilor. Unii cercetatori apreciaza ca primii bancheri au fost cei ce efectuau schimbul de bani, moment asociat aparitiei si circulatiei monedei metalice.

Dupa alti cercetatori, notiunea de banca este asociata momentului în care un grup de persoane a avut ideea sa primeasca disponibilitati banesti sub forma de depuneri de la cei ce doreau sa faca economii si, în baza acestor depozite, sa ofere imprumuturi celor care aveau nevoie de fonduri suplimentare.

Primele dovezi ale unei activitati bancare se regasesc în Orientul Apropiat (Babilon) si Egiptul Antic .

În perioada respectiva, templele erau, deopotriva, loc de rugaciune si loc de pastrare a banilor si tezaurelor.

Au fost descoperite marturii scrise privind activitatea de depuneri si imprumuturi efectuata de temple. Încrederea pe care o inspirau templele favoriza intermedierea monetara, asemanator bancilor de mai tarziu.

Detaliile referitoare la depozite, imprumuturi, dobanda perceputa si rambursarea creditelor se gasesc deja în Codul lui Hammurabi, descoperit la Susa, în anul 1901.

În sec. VI d.C., - stat si temple din Grecia antica au început sa emita monede proprii. Datorita faptului ca fiecare oras - stat isi avea moneda proprie, a aparut necesitatea schimbarii unei monede cu alta, acestea putand fi socotite primele schimburi valutare.

În aceeasi perioada, preotii ofereau imprumuturi taranilor, iar unele persoane specializate în “negoţul cu bani” ofereau aceleasi servicii altor categorii sociale. În timp, acesti “creditori”, cunoscuti sub denumirea de trapeziti (trapeza = masa instalata în piete la care-si rezolvau afacerile), au început sa perceapa dobanzi foarte ridicate, creand multe nemultumiri în randul populatiei.

Drept urmare, unele cetati grecesti au decis sa creeze banci publice. Aceste institutii erau conduse si controlate de agenti publici, în baza unor norme ce pot fi asociate primelor reglementari statale cu privire la activitatea bancilor.

În perioada timpurie a dezvoltarii imperiului roman, romanii nu s-au aratat interesati în activitati specifice bancilor. Însa, pe masura ce au cucerit teritoriile grecesti si au vazut cum functionau bancile, au înteles importanta lor. Foarte curand dupa aceea, în întreg imperiul roman au aparut atat banci de stat cat si private.

Pentru facilitatile de imprumut acordate, aceste banci aveau permisiunea sa solicite plata unei taxe al carei nivel nu era limitat. Exceptie faceau bancile din Roma unde, pentru aceste taxe, a fost fixata o limita superioara. Este interesant de remarcat faptul ca aceste banci nu puteau sa perceapa dobanzi, dar aveau permisiunea sa perceapa comisioane (clasificate ca dobanzi) pentru serviciile acordate. Totodata, bancile furnizau clientilor situatii ale conturilor pentru operatiunile efectuate. Din aceste informatii se observa ca serviciile oferite clientilor erau în proces de diversificare.

Preview document

BCR - sucursala Galați - Pagina 1
BCR - sucursala Galați - Pagina 2
BCR - sucursala Galați - Pagina 3
BCR - sucursala Galați - Pagina 4
BCR - sucursala Galați - Pagina 5
BCR - sucursala Galați - Pagina 6
BCR - sucursala Galați - Pagina 7
BCR - sucursala Galați - Pagina 8
BCR - sucursala Galați - Pagina 9
BCR - sucursala Galați - Pagina 10
BCR - sucursala Galați - Pagina 11
BCR - sucursala Galați - Pagina 12
BCR - sucursala Galați - Pagina 13
BCR - sucursala Galați - Pagina 14
BCR - sucursala Galați - Pagina 15
BCR - sucursala Galați - Pagina 16
BCR - sucursala Galați - Pagina 17
BCR - sucursala Galați - Pagina 18
BCR - sucursala Galați - Pagina 19
BCR - sucursala Galați - Pagina 20
BCR - sucursala Galați - Pagina 21
BCR - sucursala Galați - Pagina 22
BCR - sucursala Galați - Pagina 23
BCR - sucursala Galați - Pagina 24
BCR - sucursala Galați - Pagina 25
BCR - sucursala Galați - Pagina 26
BCR - sucursala Galați - Pagina 27
BCR - sucursala Galați - Pagina 28
BCR - sucursala Galați - Pagina 29
BCR - sucursala Galați - Pagina 30
BCR - sucursala Galați - Pagina 31
BCR - sucursala Galați - Pagina 32
BCR - sucursala Galați - Pagina 33
BCR - sucursala Galați - Pagina 34
BCR - sucursala Galați - Pagina 35
BCR - sucursala Galați - Pagina 36
BCR - sucursala Galați - Pagina 37
BCR - sucursala Galați - Pagina 38
BCR - sucursala Galați - Pagina 39
BCR - sucursala Galați - Pagina 40
BCR - sucursala Galați - Pagina 41
BCR - sucursala Galați - Pagina 42
BCR - sucursala Galați - Pagina 43
BCR - sucursala Galați - Pagina 44
BCR - sucursala Galați - Pagina 45
BCR - sucursala Galați - Pagina 46
BCR - sucursala Galați - Pagina 47
BCR - sucursala Galați - Pagina 48
BCR - sucursala Galați - Pagina 49
BCR - sucursala Galați - Pagina 50
BCR - sucursala Galați - Pagina 51
BCR - sucursala Galați - Pagina 52
BCR - sucursala Galați - Pagina 53
BCR - sucursala Galați - Pagina 54
BCR - sucursala Galați - Pagina 55
BCR - sucursala Galați - Pagina 56
BCR - sucursala Galați - Pagina 57
BCR - sucursala Galați - Pagina 58
BCR - sucursala Galați - Pagina 59
BCR - sucursala Galați - Pagina 60
BCR - sucursala Galați - Pagina 61
BCR - sucursala Galați - Pagina 62
BCR - sucursala Galați - Pagina 63
BCR - sucursala Galați - Pagina 64
BCR - sucursala Galați - Pagina 65
BCR - sucursala Galați - Pagina 66
BCR - sucursala Galați - Pagina 67
BCR - sucursala Galați - Pagina 68
BCR - sucursala Galați - Pagina 69
BCR - sucursala Galați - Pagina 70
BCR - sucursala Galați - Pagina 71
BCR - sucursala Galați - Pagina 72
BCR - sucursala Galați - Pagina 73
BCR - sucursala Galați - Pagina 74
BCR - sucursala Galați - Pagina 75
BCR - sucursala Galați - Pagina 76
BCR - sucursala Galați - Pagina 77
BCR - sucursala Galați - Pagina 78
BCR - sucursala Galați - Pagina 79
BCR - sucursala Galați - Pagina 80
BCR - sucursala Galați - Pagina 81
BCR - sucursala Galați - Pagina 82
BCR - sucursala Galați - Pagina 83
BCR - sucursala Galați - Pagina 84
BCR - sucursala Galați - Pagina 85
BCR - sucursala Galați - Pagina 86
BCR - sucursala Galați - Pagina 87
BCR - sucursala Galați - Pagina 88
BCR - sucursala Galați - Pagina 89
BCR - sucursala Galați - Pagina 90
BCR - sucursala Galați - Pagina 91
BCR - sucursala Galați - Pagina 92
BCR - sucursala Galați - Pagina 93
BCR - sucursala Galați - Pagina 94
BCR - sucursala Galați - Pagina 95
BCR - sucursala Galați - Pagina 96
BCR - sucursala Galați - Pagina 97
BCR - sucursala Galați - Pagina 98
BCR - sucursala Galați - Pagina 99
BCR - sucursala Galați - Pagina 100
BCR - sucursala Galați - Pagina 101
BCR - sucursala Galați - Pagina 102
BCR - sucursala Galați - Pagina 103
BCR - sucursala Galați - Pagina 104

Conținut arhivă zip

  • BCR - Sucursala Galati.DOC

Te-ar putea interesa și

Cardul modern de plată în decontările interne și internaționale

INTRODUCERE 56 1.MultiCash. Studiu de caz _ BCR 57 1.1 Introducere: 57 1.2 MULTICASH-BCR,concepte generale si arhitectura 57 Componenta pentru...

Practică la Banca Comercială Română

BANCA COMERCIALA ROMANA Banca Comerciala Româna s-a înfiintat prin Hotarâre de Guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, cu un capital...

Practică BCR

Scurt istoric. Prezentare a Bancii Comerciale Romane. Banca Comerciala Romana isi inscrie numele pe lista bancilor comerciale nou create si...

Cardul

1.CARDUL INSTRUMENT MODERN DE PLATA IN DECONTARILE INTERNE SI INTERNATIONALE Pentru achitarea diverselor obligatii banesti,exista o multitudine...

Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare

Introducere Controlul este un atribut al conducerii, o funcție a conducerii și în același timp este o activitate independentă. În calitate de...

Plan de Afaceri SC Plaxes SRL

A. DATE DE IDETIFICARE A AGENTULUI ECONOMIC Numele firmei SC PLAXES SRL Data inregistrarii la Registru Comertului 2002 3. Forma juridical de...

Privatizarea bancară în România

Cap 1. Aspecte generale ale procesului de privatizare 1.1Conceptul de privatizare Privatizarea înseamna contractarea cu entitati private sau...

Mutații în Sistemul Bancar Românesc în Perioada de Tranziție

REZUMAT INTRODUCTIV Principala trăsătură a sistemului bancar românesc de dinainte de anul 1989 o constituia caracterul centralizat al acestuia,...

Ai nevoie de altceva?