Caracteristici ale Sistemului Bancar din România

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4038
Mărime: 897.21KB (arhivat)
Publicat de: Casian Enache
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru

Cuprins

  1. 1. ISTORIA SISTEMULUI BANCAR ROMANESC
  2. 2. SISTEMUL BANCAR IN ROMANIA DUPA 1989
  3. 3. CARACTERISTICI ALE SISTEMULI BANCAR DIN ROMANIA(PANA IN 2010)
  4. - Activitatea bancara din Romania
  5. - Grad de penetrare bancara
  6. - Credite –structura si rata de crestere
  7. - Credite –structura in functie de moneda
  8. - Depozite
  9. - Ratele dobanzii
  10. - Carduri
  11. - Calitatea creditului
  12. - Profitabilitatea sistemului bancar
  13. - Costuri si retea de distributie
  14. - Analiza competitiei-cota de piata
  15. 4. CONCLUZII

Extras din proiect

1. ISTORIA SISTEMULUI BANCAR ROMANESC

Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786-1855, reprezentand 55 de placi de piatra, gasite intr-o zona de mine aurifere. Aceste mine datau din vremea Daciei Traiane si contin detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare. Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerar si percepeau dobanzi.

“In epoca moderna, primele incercari de creare a unei banci au avut loc la inceputul secolului al XIX-lea. Inca din 1861, a fost ridicata problema crearii unei banci nationale de Ion C. Bratianu, care, in discurul sau rostit in Camera in ziua de 10 ianuarie, a afirmat ca: “atata timp cat nu vom avea o banca nationala nu vor dispare crizele financiare din tara.”

Prima banca comerciala moderna s-a infiintat in Principatele Romane in anul 1865 si a functionat sub numele de Banca Romaniei. Banca era organizata ca societate comerciala pe actiuni cu un capital subscris in valoare de 25.000.000 de franci francezi. Banca Romaniiei a fost infiintata, initial, ca banca comerciala si banca de emisiune de catre investitorii englezi si francezi care conduceau Banque Imperial Ottomane. Dupa 4 ani, guvernul roman a revocat monopolul de emisiune al Bancii Romane, in acest fel, institutia continuand sa functioneze ca banca comerciala privata pana la lichidarea acesteia de catre regimul communist in anul 1948.

“Banca Nationala a Romaniei a intrat ceva mai tarziu in istorie, dar exact la momentul potrivit. Tara pasise in cel de-al doilea an al independentei sale de stat, castigata pe campurile de lupta in Razboiul din 1877-1878 si recunoscuta de puterile europene prin Congresul de pace de la Berlin. Independenta instalase in societatea romaneasca climatul potrivit pentru ca guvernul sa initieze un amplu program de accelerare a modernizarii tarii. In primele doua luni ale anului 1880, Parlamentul a adoptat trei legi de maxima importanta: rascumpararea cailor ferate, organizarea Dobrogei, revenita patria muma, si infiintarea Bancii Nationale a Romaniei.”

Progresul economic care a insotit consolidarea statului roman si ajutorul acordat de catre BNR au accelerat procesul de infiintare al bancilor comerciale private. Numarul bancilor comerciale a crescut de la 3 in anul 1880 la 215 in anul 1914. Daca infiintarea BNR si a institutiilor de creit pe termen lung a fost realizata numai cu capital autohton, in schimb, capitalul

strain a fost substantial implicat in crearea noilor banci comerciale private. Astfel, in anul 1914, institutiile bancare germane, austriece, franceze, belgiene si engleze detineau 40% din capitalul bancilor comerciale romanesti.

In ajunul primului razboi mondial, industria bancara romaneasca se caracteriza printr-un nivel ridicat de concentrare, fiind dominate de 9 banci comerciale conducatoare, numite “banci mari romanesti”. In anul 1913,aceste banci detineau 70% din totalulu resurselor bancilor comerciale, in timp ce 188 de banci mici si mijlocii detineau restul din totalul resurselor. Luand in considerare originea capitalului, componenta grupului de”banci romanesti” era urmatoarea: 4 banci cu capital national (Banca Agricola, Banca Comertului de la Craiova, Banca Romana de Scont, Banca Romaneasca), 4 banci cu capital strain (Banca Generala Romana, Banca de Credit Romanesc, Banca Comerciala Romana, Banca Romaniei), si o banca cu capital strain si autohton(Banca Marmorosch Blank&CO).

Dupa primul razboi mondial, ca urmare a politicilor nationale promovate de guvernele liberale, ponderea capitalului strain in sitemul bancar a scazut. In ciuda acestei tendinte inregistrate de capital, bancile cu capital strain si-au mentinut pozitii importante in sitemul bancar si au putut sa-si identifice mai bine profitul investitiilor decat competitorii lor romani.

In perioada 1931-1932, sistemul bancar a resimtit repercursiunile crizei economice datorita relatiilor stranse avute cu sectorul industrial.Supravegherea bancara era aproape inexistenta. Toate acestea au contribuit la colapsul unor banci mari.

In vedera intaririi sistemului bancar, Parlamentul Romaniei a aprobat la data de 8 mai 1934 “Legea privind organizarea si reglementarea comertului bancar”. In baza acestei legi, BNR a fost implicata in elaborarea unor proiecte de masuri care au avut ca scop restructurarea sitemului bancar prin lichidarea unor institutii de credit neviabile si fuziunea institutiilor slabite de criza economica. In consecinta, numarul bancilor a scazut de la 893 in anul 1933, la 523 in anul 1937 si la 246 in anul 1944.

Dupa anul 1934, interventia statului in reglementarea sistemului bancar a impus bancilor straine de pe teritoriul Romaniei sa se supuna noilor cerinte si sa aplice politica de interes general a Romaniei.

La scurt timp dupa preluarea puterii de stat de catre comunisti, prin Decretul Lege nr.197/1948, toate bancile romanesti si straine au fost lichidate, cu exceptia BNR, Comapniei Nationale a Creditului Industrial si a Casei de Economiii si Consemnatiuni, iar Legea bancara din 1934 a fost abrogate. Bancile care nu au fost lichidate si-au continuat activitatea in baza

prevederilor Codului Comercial si a legilor lor specifice.

In anii ce au urmat, sistemul bancar romanesc a fost organzizat ca un sistem bancar centralizat cu monopol de stat, sistem caracteristic unei economii centralizate. Trebuie mentionat ca, in anii ’70, intr-o perioada de liberalizare economica, in Romania, s-a permis deschiderea sucursalelor a doua banci straine: Manufacturers Hanover Trust si Societe Generale.

2. SISTEMUL BANCAR IN ROMANIA DUPA 1989

Procesul restructurarii sistemului bancar din Romania a inceput la data de 1 decembrie 1990, odata cu desprinderea activitatii comerciale desfasurate pana atunci de BNR, activitate preluata de Banca Comerciala Romana, iar Bancii Nationale a Romaniei ramanandu-i numai atributiile unei banci centrale.

O epoca dificila(incepand cu sfarsitul anului 1991 si pana in prezent), dar interesanta, provocatoare, plina de invataminte si satisfactii. Este etapa in care, in noile conditii economice, sociale si politice Banca Centrala a statului roman a redevenit, treptat, dintr-o anexa a Ministerului de Finante, o institutie noua, o banca centrala moderna, cu atributi firesti, inspirate din economia de piatat de tip European.

Un rol decisiv in acest proces l-a jucat academicianul Mugur Isarescu, cel care, in mandatele sale consecutive de Guvernator si Presedinte al Consiliului de Administratie al BNR a reusit sa redea autoritatea si independenta necesara unei astfel de institutii. A fost persoana capabila sa

coaguleze un nucleu de tineri specialisti entuziasti, bine pregatiti profesional, cu un profound spirit de echipa, dobandind impreuna succese apreciate.

Preview document

Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 1
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 2
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 3
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 4
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 5
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 6
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 7
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 8
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 9
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 10
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 11
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 12
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 13
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 14
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 15
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 16
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 17
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 18
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 19
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 20
Caracteristici ale Sistemului Bancar din România - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Caracteristici ale Sistemului Bancar din Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Poziția și ansamblul sistemului bancar din România

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor...

Sistemul Bancar din Elveția

1.Sistemul bancar din Elveţia 1.1. Caracteristici generale Încă din cele mai vechi timpuri se ştie faptul că sistemul economic din Elveţia este...

Sistemul Bancar

INTRODUCERE Sistemul bancar al unei tari este definit prin reteaua institutiilor de credit rezidente în tara respectiva si a relatiilor economice...

Sistemul bancar

1.SISTEMUL BANCAR Sistemele bancare din tarile dezvoltate se caracterizeaza printr-o serie de trasaturi, dintre care cele mai importante...

Piața bancară, rol, scop și mod de organizare

INTRODUCERE Trăim într-o lume aflată într-o permanentă schimbare, singura constantă fiind schimbarea. Expansiunea rapidă a tehnologiei...

Sistemul Bancar Românesc

Introducere Primele dovezi ale deşfăşurării unei activităţi bancare pe teritoriul României datează din anii 167 e.n.Este vorba despre un document...

Caracteristici ale Sistemul Bancar din România

Economia de piață presupune existența unui sistem bancar care să asigure mobilizarea disponibilităților monetare ale economiei și orientarea lor...

Evoluția Sistemului Bancar din România

Sistemul bancar românesc este un sistem viabil, un proces de restructurare şi asanare, fiind încheiat în linii genrale. Este deasemenea un ansamblu...

Te-ar putea interesa și

Contribuții privind asigurarea calității în serviciile bancare din România

Introducere 16 CAPITOLUL 1 – PREOCUPARI ACTUALE PRIVIND ASIGURAREA CALITATII PRODUSELOR SI SERVICIILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANA SI LA NIVEL...

Aspecte caracteristice ale sistemului bancar românesc

INTRODUCERE De fiecare dată când facem comparaţii între preţurile practicate de două sau mai multe magazine la aceleaşi produse, când ne gândim că...

Impactul serviciilor e-banking asupra riscurilor bancare

Introducere În era informației precizia mesajului este elementul definitoriu al valorii lui pe lângă celelalte aspecte legate de momentul în care...

General și Particular în Aplicarea Marketingului Financiar Bancar

CAP.1 REFLEXIA IMAGINII UNEI BANCI DIN PUNCT DE VEDERE AL IMPACTULUI ASUPRA POPULATIEI 1.1.Importanta efectuarii unui studiu in randul populatiei...

Sistemul Bancar și Privatizarea Sistemului Bancar

INTRODUCERE Procesul de privatizare a fost unul îndelungat şi lent în ţările din Europa Centrală şi de Est şi implicit în România. Privatizarea a...

Internet Banking-ul în România - Prezent și Perspective

I. Generalitati I. 1. Trasaturi caracteristice activitatii bancare, o scurta prezentare a etapelor informatizarii sistemului bancar Pe fundalul...

Concluzii ale Mutațiilor Survenite în Sistemul Bancar Românesc

CAP. 1. Retrospectiva activitÎtilor bancare în România 1.1. Scurt istoric al activitÎtii bancare românesti Primele semnalari ale unei activitati...

Analiza Mediului de Marketing asupra CEC Bank

Introducere CEC Bank este cea mai veche instituţie bancară din România și una dintre cele mai cunoscute branduri românești, cu o vechime de peste...

Ai nevoie de altceva?