Comunicare si Transparenta in Politici Monetare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Comunicare si Transparenta in Politici Monetare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Angela Roman

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Introducere 3
Strategiilor de comunicare în politici monetare 4
Rolul strategiilor de comunicare 5
Transparenta si strategiile de comunicare ale BNR 6
Transparenta si comunicarea politicii monetare la Banca Centrală Europeană 8
Comparatie între BNR si BCE 11
Concluzii 12
Bibliografie 13

Extras din document

Introducere

Proiectul de fată cu titlul “Comunicare si transparentă în politici monetare” are ca scop tratarea unor probleme importante atât pentru băncile centrale dar cât si pentru celelalte bănci, respectiv aplicarea unei bune comunicări si a transparentei politicilor monetare adoptate. Proiectul analizează din punct de vedere teoretic importanta care trebuie acordată de către bănci acestor lucruri si impactul lor asupra economiei.

Lucrarea este structurată în 5 paragrafe, primele două prezintă strategiile si rolul politicilor de comunicare, următoarele două prezintă o analiză în paralel a comunicarii si transparentei Băncii Nationale a României respectiv Banca Centrală Europeană iar în ultima parte am realizat o comparatie între cele două bănci prezentate la paragrafele 3 si 4.

În elaborarea lucrării s-au avut în vedere cărţi, site-uri şi articole din presă.

Strategiilor de comunicare în politici monetare

Comunicarea băncii centrale constă în transmiterea de informatii către piete, media, politicieni si publicul larg informatii care să vizeze analizele, actiunile si procesele de luare a deciziilor, astfel încât cei interesati să poată întelege măsurile de politică monetară aplicate în scopul îndeplinirii obiectivelor propuse.

Banca centrală foloseste strategiile de comunicare cu scopul de a influenta inflatia, somajul si chiar productia. Influenta ei se realizează în mod indirect prin modificările pe care aceasta le face privind rata dobânzii sau rezervele minime obligatorii. Acestea influente se văd în timp, de obicei un an, dar banca centrală nu asteptă rezultatele deoarece ele ar putea fi negative si astfel ea utilizează diferite strategii pentru bunul mers al economiei.

Banca centrală vizează câteva aspecte în stabilirea strategiilor de comunicare cum ar fi : stabilirea unor obiective, metodele de analiză utilizate si procesele prin care se iau deciziile pentru îndeplinirea obiectivelor.

Atunci când banca centrală îsi propune să îndeplinească anumite obiective pe termen lung, ea tine cont de particularitătile lor, iar dacă banca îsi propune un singur obiectiv aceasta îsi usurează munca prin propunerea unor tactici si metode care să îndeplinească cât mai rapid obiectivul propus. Indiferent de obiectivele pe care banca centrală si le propune aceasta are datoria de a comunica cât mai pe înteles, reliefând interconditionările propuse de îndeplinirea obiectivului, astfel, uneori banca poate chiar să dezvăluie si obiectivele pe termen scurt, cum ar fi evolutia ratei dobânzii.

În ceea ce priveste metodele de îndeplinire a obiectivelor banca centrală este transparentă în ceea ce priveste metodele econometrice abordate în realizarea de previziuni si simulări. În întreaga lume economistii financiari aplică în paralel metode proprii de analiză care uneori diferă de cele ale băncii centrale, dar acest lucru nu demonstrează că una din metodele de analiză este mai bună, deoarece rezultatele se văd în timp si pot să difere în ambele cazuri de rezultatele obtinute în calcul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare si Transparenta in Politici Monetare.doc

Alte informatii

proiect semestrial, predat la Fac. Al.I.Cuza Iasi, master Banci si piete financiare, obiect Politici monetare