Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 15988
Mărime: 1.55MB (arhivat)
Publicat de: Emanoil Butnaru
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. Cap 1. Considerații generale privind produsele și serviciile bancare 6
  3. 1.1. Istoricul BRD-Groupe Société Générale 6
  4. 1.2. Domeniul de activitate 7
  5. 1.2.1. Banca de Retail 7
  6. 1.2.2. Banca Clienților Corporativi 8
  7. 1.2.3. Banca de Investiții 9
  8. 1.3. Oferta de produse și servicii a BRD GSG 9
  9. 1.3.1. Produse și servicii aferente persoanelor fizice 9
  10. 1.3.2. Produse și servicii aferente persoanelor juridice 10
  11. 1.4. Evoluția principalilor indicatori economico - financiari 11
  12. Cap. 2. Considerații privind piața de retail Banking 13
  13. 2.1. Abordări conceptuale privind retail banking-ul 13
  14. 2.2. Evoluția activității de retail banking în cadrul BRD GSG 13
  15. 2.3. Cardul- instrument de plată specific retail banking-ului 16
  16. 2.3.1 Trăsături generale ale cardurilor BRD GSG 17
  17. 2.3.2 Tipuri de carduri existente la BRD GSG 17
  18. 2.4. Evoluția cardului bancar în România 20
  19. 2.5. Evoluția cardurilor la BRD - Groupe Société Générale 21
  20. 2.6. Studiu de caz pentru serviciile de Internet si Mobile Banking 23
  21. 2.6.1. Operațiunea de deschidere a conturilor curente pentru persoane fizice 23
  22. 2.6.2. Închiderea contului 24
  23. 2.6.3.Serviciul de Internet banking 25
  24. 2.6.4 Adoptarea serviciilor de Mobile Banking 26
  25. 2.6.5.Servicii componente ale Internet banking-ului în cadrul 27
  26. BRD Groupe Societe General 27
  27. 2.7. Apariția și evoluția serviciului de Internet banking 29
  28. 2.8. Evoluția serviciilor de Internet și Mobile banking in cadrul BRD Groupe Societe General 29
  29. 2.9.Caracteristici ale serviciului de internet banking MyBRD Net 30
  30. 2.9.1. Condiții de utilizare 30
  31. 2.9.2. Meniu principal 31
  32. 2.9.3. Accesarea serviciului MyBRD Net 32
  33. 2.9.4. Securitatea serviciului 33
  34. 2.9.5. Metode de autentificare 34
  35. 2.9.6. Funcționalități consultative 35
  36. 2.9.7. Funcționalități tranzacționale 37
  37. 2.9.8. Centru support 37
  38. 2.9.9. Alte servicii atașate serviciului de internet banking 38
  39. Concluzii 1
  40. Bibliografie 3

Extras din proiect

INTRODUCERE

Această lucrare are ca scop tratarea unei teme extrem de importantă pentru activitatea bancară din contextul economic contemporan și anume retail banking-ul, devenit o afacere profitabilă atât pentru persoanele fizice, care îşi îmbunătăţesc prin această modalitate nivelul de trai, cât și pentru băncile care îşi valorifică resursele existente și care au efect asupra economiei naţionale, pentru care retail banking-ul reprezintă un suport al dezvoltării economice.

Argumentaţia alegerii aceastei teme a constituit-o dorinţa de explorare a unei zone din activitatea bancară ce se prevedea interesantă și importantă pentru sistemul bancar, dar și dorința de culturalizare în domeniul banking-ului și al evoluției tehnologiei în sistemul bancar.

În primul rând, trebuie definit conceptul de retail banking. Retail banking-ul reprezintă activitatea bancară cu clienții săi, reprezentați de persoane fizice, persoane fizice autorizate şi întreprinderi. Retail banking-ul are ca și caracteristici principale o mare varietate de servicii și produse, conturi şi tranzacţii, un număr mare de clienţi, o dependenţă semnificativă faţă de evoluţia tehnologiilor noi, precum şi un nivel de cooperare ridicat între bănci, întreprinderi, comercianţi şi clienți. În ultimul timp, activitatea de retail banking a devenit, din perspectiva strategiilor de dezvoltare, un obiect important de preocupare pentru marile bănci. Are cel mai mare grad de rentabilitate în condiţiile unei economii de consum, întrucât, cu cât este mai mare volumul operaţiunilor, cu atât mai profitabilă devine activitatea de retail.

Această lucrare se axează pe structura BRD-Groupe Société Générale. Piaţa retail banking-ului a cunoscut o dinamică puternică în ultimii ani, BRD-Groupe Société Générale axându-se pe a continua să dezvolte și să promoveze ofertele de produse și servicii adaptate diverselor categorii de clienți.

Ideea de bază care a constituit punctul de plecare al studiului de caz a fost aceea că, în condiţiile unei lumi în continuă schimbare, cu un mediu cu nevoi din ce în ce mai diversificate, în care au devenit o necesitate, o obișnuință, să se efectueze tranzacții într-un timp rapid, se apelează la plăți fără numerar, în monedă de cont, iar instrumentul principal folosit este cardul bancar. Cardul este, așadar, intrumentul de plată specific retail banking-ului. Dar datorită faptului că ne aflăm in secolul vitezei și timpul a devenit un lux, băncile au creat produse și servicii din ce în ce mai atractive, evoluând de la clasicul card, la internetul care a devenit un important mijloc de comunicare între bancă și clienții acesteia.

Prezenta lucrare, cu titlul “Consideraţii privind evoluţia pieţei de retail banking pe exemplul BRD GSG” este structurată pe 2 capitole.

În primul capitol, cu titlul „Considerații generale privind produsele și serviciile bancare” am realizat o amplă caracterizare a BRD-Groupe Société Générale, bancă care a oferit sprijin în vederea realizării acestei lucrări, din mai multe puncte de vedere: istoric, domeniul de activitate, analiza produselor şi serviciilor pe care le oferă, cifre cheie și analiza principalilor indicatori.

În Capitolul II: „ Considerații privind piața de retail banking” am prezentat o evoluție a pieței de retail banking în cadrul BRD-Groupe Société Générale, cu accent pe un serviciu important, și anume internet banking-ul, incluzând conceptele teoretice referitoare la acesta, functionalitățile si avantajele pe care acest serviciu le oferă pentru persoane fizice prezente în oferta BRD-Groupe Société Générale, evoluția serviciului de internet banking în România și evoluția serviciului de internet banking în cadrul băncii analizate. Totodată, în cadrul acestui capitol am realizat un studiu de caz pentru serviciul MyBRD Net și MyBRD Mobile, în care sunt descrise caracteristicile acestuia, operațiunea de deschidere a unui cont curent pentru persoana fizică, operațiunea de închidere și produsele atașate cardului și bineînteles operațiunea de activare a serviciului MyBRD Net și MyBRD Mobile, precum si modalitățile de utilizare ale acestuia.

Ultima parte, de concluzii, cuprinde referiri cu privire la activitatea BRD-Groupe Société Générale, la nivel general şi în ceea ce priveşte evoluția internet banking-ului în ultimii ani.

CAP 1. CONSIDERAȚII GENERALE PRIVIND PRODUSELE ȘI SERVICIILE BANCARE

1.1. Istoricul BRD-Groupe Société Générale

BRD-Groupe Société Générale SA se poate defini ca fiind o societate publică pe acţiuni înfiinţată în România. Banca este înmatriculată la Registrul Comerțului sub nr. J40/608/19.12.1991 având codul de înregistrare fiscală 361579/1992 și un capital social de 696 901 518 lei. Banca are sediul social la Turnul BRD, Bd. Ion Mihalache 1-7, Bucuresti, cod 011171, sector 1, România. Banca funcționează în temeiul Legii societăților comerciale nr. 31/1990 și în temeiul Ordonanței de Urgență nr.99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, precum și conform altor reglementări. Potrivit articolelor 5 și 6 din Capitolul II din Actul constitutiv, obiectele de activitate ale băncii pot fi rezumate într-unul singur, respectiv desfăşurarea de activităţi bancare .

Istoria BRD-Groupe Société Générale a început în anul 1923, fiind descendentă a Societăţii Naţionale pentru Credit Industrial, având scopul de a încuraja dezvoltarea economică, atât a României, cât și a industriei românești. Statul deţinea 20% din capitalul social şi BNR 30%, restul aparținând particularilor, printre aceștia regăsindu-se un grup de foşti directori de la Marmorosch Blank & Co., prima bancă modernă existentă în România. Finanţarea etapelor de la începutul dezvoltării sectorului industrial din România a reprezentat scopul noii instituții.

După cel de-al doilea război mondial, potrivit Legii naţionalizării din anul 1948, Societatea Naţională de Credit Industrial devine Banca de Credit pentru Investiţii. În anul 1957, după ce sistemul financiar a fost reorganizat, Banca de Credit pentru Investiţii va obţine monopolul în România pentru finanţarea, atât pe termen mediu, cât şi lung, a tuturor sectoarelor industriale, exceptând agricultura şi industria alimentară, şi își schimbă numele în Banca de Investiţii. În această perioadă, cea mai mare parte a finanţărilor care provin de la Banca Mondială sunt derulate prin Banca de Investiţii.

Banca Română pentru Dezvoltare s-a înființat ca bancă comercială în anul 1990, cu statutul juridic de societate pe acţiuni. Acest lucru s-a realizat prin preluarea activelelor și pasivelor Băncii de Investiţii, fiind nu numai o schimbare de firmă, ci și conturarea unor noi orientări și concepții în funcționarea și organizarea băncii. În 1992, BRD-Groupe Société Générale devine membru operațional al sistemului internațional de comunicații financiar – bancare SWIFT, asigurând legături eficiente și rapide cu bănci membre la nivel global.

Achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni de către Groupe Société Générale s-a realizat prin semnarea, în decembrie 1998, a unui contract de vânzare-cumpărare de acţiuni între Fondul Proprietăţii de Stat, autoritatea românească care se ocupa de participaţiile statului şi Société Générale. Prin acest contract, G.S.G. subscrie o majorare a capitalului de 20% şi achiziționează un pachet de acţiuni prin care devine proprietara a 51% din noul capital majorat al Băncii Române pentru Dezvoltare.

În anul 1999, Banca Europeană de Dezvoltare (BERD) cumpără de la Fondul Proprietăţii de Stat 4,99% din capitalul social al BRD - Groupe Société Générale. În ianuarie 2001, BRD-Groupe Société Générale este listată la BVB (Bursa de Valori Bucureşti), în prima categorie, ajungând într-un timp scurt printre cele mai tranzacţionate societăţi. În urma unei campanii de rebranding, în 2003, denumirea juridică de Banca Română pentru Dezvoltare a fost schimbată în BRD-Groupe Société Générale SA. Identitatea nouă a băncii consolidează în acest fel poziţia sa, crescând vizibilitatea identității Grupului - mamă. În anul 2004, Société Générale a achiziționat și restul participației statului român în capitalul BRD – Groupe Société Générale, majorându-și astfel acțiunile de la 51% la 58,32% .

Acestea sunt câteva din cele mai importante momente din istoria BRD-Groupe Société Générale, momente care au definit personalitatea ca instituţie şi care au ajutat la crearea unui bun renume şi o poziţie de vârf pe piaţa bancară românească.

Bibliografie

1. Berea O. Aurel, Berea A. Octavian - Orientări în activitatea bancară contemporană, Editura Expert, București, 1999;

2. Dănilă Nicolae, Berea Aurel Octavian - Managementul Bancar-fundamente și orientări, Editura Economică, București, 2000;

3. Dănilă Nicolae - Retail Banking, Editura Expert, Bucureşti, 2004;

4. Nanu Roxana - Reforma sistemului bancar din România, Editura Universitaria, Craiova, 2002;

5. Oprițescu Marin, Popescu Jenica, Spulbăr Cristi Marcel - Monedă și credit, Editura Universitaria, Craiova, 2011;

6. Spulbăr Cristi - Optimizarea managementului bancar, Editura Universitaria, Craiova, 1999;

7. Spulbăr Cristi - Managementul bancar, Editura Sitech, Craiova, 2012;

8. Spulbăr Cristi, Nițoi Mihai - Sisteme bancare comparate, Editura Sitech, Craiova, 2012;

9. Spulbăr Cristi - Instrumente financiare derivate, Editura Universitaria, Craiova, 2010;

10. Spulbăr Cristi - Development of retail banking versus credit risk, Competitives And Stability In The Knowledge-Based Economy. International Conference, Craiova, Romania;

11. Radu Popescu, Cristian Tudorancea, Florin Berbec - Cardul-instrument modern de plată, Editura Tribuna Economică, 1998

12. Dezvoltarea durabilă a sectorului financiar- bancar al României în perioada 2005-2025. Finanțarea marilor proiecte, www.bnr.ro, Strategia 2005;

13. Evoluția sistemului Bancar Românesc, www.bnr.ro;

14. Globalizare și integrare europeană, Cazul României, prezentarea guvernatorului BNR;

15. Institutul bancar Român - Management bancar, vol I și II;

16. Institutul bancar Român - Instituții și activități fiannciar bancare;

17. Raport anual - Banca Națională a României – www.bnr.ro, 2008-2009;

18. Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, BNR mai 2009, www.bnr.ro;

19. Colecția revistei „Capital”, 200-2009;

20. Colecția revistei „Piața Financiară”, 2001-2009;

21. Colecția revistei „The Banker”, 2007-2009;

22. Intranet BRD

23. Procedura N4I41P1, depozitele bancare;

24. Procedura N4I67, carduri ;

25. www.bnro.ro;

26. www.brd.ro;

27. www.businessday.ro;

28. www.ghiseulbancar.ro;

29. www.insse.ro;

30. www.nocash.ro;

31. www.topbussiness.ro.

Preview document

Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 1
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 2
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 3
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 4
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 5
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 6
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 7
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 8
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 9
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 10
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 11
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 12
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 13
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 14
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 15
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 16
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 17
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 18
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 19
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 20
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 21
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 22
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 23
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 24
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 25
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 26
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 27
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 28
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 29
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 30
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 31
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 32
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 33
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 34
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 35
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 36
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 37
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 38
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 39
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 40
Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Consideratii Privind Activitatea de Retail Banking pe Exemplu BRD-GSG.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza privind operațiunile cu carduri în practica Băncii Comerciale Române Erste Bank, sucursala Brăila

INTRODUCERE Ca mai în toate domeniile, dorinţa de îmbunătăţire şi perfecţionare a rezultatelor prin experienţă şi cercetare au condus spre...

Cardul bancar - instrument necesar în lumea modernă

Capitolul 1 Scurt istoric privind sistemul bancar romanesc 1.1 Sistemul bancar românesc – dezvoltare sustenabilă, pregătit pentru continuarea...

Evoluții și implicații privind activitatea bancară de retail

Cap 1. CARACTERISTICI GENERALE ALE ACTIVITĂŢII BANCARE DE RETAIL 1.1. Istoria activităţii bancare de retail Operaţiunile bancare au apărut si...

Analiza pieței produselor și serviciilor de internet banking pentru persoane fizice în România

Capitolul I. Serviciul de internet banking oferit persoanelor fizice În zilele noastre se vorbește despre internet ca fiind un fenomen care a...

Internet banking pe piața din România - evoluții și perspective

Capitolul 1: Aspecte generale ale Internetului Banking 1.1. Conceptul de Internet Banking De-a lungul anilor s-a constatat că Intenet Banking a...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Ai nevoie de altceva?