Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate

Proiect
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 84 în total
Cuvinte : 36577
Mărime: 158.56KB (arhivat)
Publicat de: George Sîrbu
Puncte necesare: 10
Am sustinut lucrarea pe care tocmai am atasat-o la ISE, la Iasi

Cuprins

  1. Capitolul I
  2. ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢII DE CREDITARE
  3. 1.1. Banca concept şi funcţiile băncii în economie
  4. 1.2. Operaţiunile bancare active - modalităţi principale de plasare a resurselor băncii
  5. 1.2.1. Creditele pentru investiţii
  6. 1.2.2. Creditul ipotecar
  7. 1.2.3. Creditul pentru agricultură în România
  8. 1.3. Consideraţii generale privind creditele neperformante
  9. 1.4. Structuri organizatorice şi funcţionale la Banca Comercială Română SA Sucursala Oneşti
  10. Capitolul II
  11. MANAGMENTUL RISCULOR DE NEPERFORMANŢĂ BANCARĂ
  12. 2.1. Definirea riscurilor bancare
  13. 2.2. Clasificarea riscurilor bancare
  14. 2.3. Riscurile financiare
  15. 2.3.1. Riscul de credit (riscul insolvabilităţii)
  16. 2.3.2. Riscul de lichiditate
  17. 2.3.3. Riscul de variaţie a ratei dobânzii
  18. 2.3.4. Riscul de piaţă
  19. 2.3.5.Riscul de schimb
  20. 2.3.6.Riscul de capital
  21. 2.4. Implicaţiile bancare ale riscului de ţară
  22. 2.5. Linii descriptive ale riscului de sistem bancar in România. Soluţii privind gestionarea riscului bancar in România.
  23. CAPITOLUL III
  24. REFLECTAREA ÎN CONTABILITATE A CREDITELOR NEPERFORMANTE
  25. 3.1. Fluxuri informaţionale în activitatea de creditare
  26. 3.2. Contabilitatea derulării creditelor
  27. 3.3. Contabilitatea provizioanelor pentru creanţe din operaţiuni cu clientela
  28. 3.4. Contabilitatea creanţelor scoase în afara bilanţului
  29. 3.5. Contabilitatea tranzacţiilor cu bunuri mobile şi imobile dobândite ca urmare a executării silite
  30. CAPITOLUL IV
  31. CONCLUZII ŞI PROPUNERI
  32. BIBILIOGRAFIE

Extras din proiect

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢII DE CREDITARE

1.1. Banca concept şi funcţiile băncii în economie

În esenţă, o bancă poate fi definită ca o instituţie care mobilizează mijloacele băneşti disponibile, finanţează şi creditează persoanele fizice şi juridice, organizează şi efectuează decontările şi plăţile în cadrul economiei naţionale şi în relaţiile cu celelalte state, în scopul de a obţine profit.

În principal, o bancă îndeplineşte următoarele funcţii:

1. Funcţia de depozit constă în:

- Efectuarea de operaţiuni de depozit la vedere şi la termen, în cont, cu numerar şi cu titluri, constând în atragerea resurselor băneşti de la persoane fizice şi juridice, în vederea păstrării şi fructificării lor;

- Efectuarea de operaţiuni de depozitare şi trezorerie pentru obiecte de valoare aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice.

2. Funcţia de investiţii constă în:

- Acordarea de credite în lei şi în valută persoanelor fizice şi juridice din ţară şi din străinătate;

- Participă în calitate de acţionar la înfiinţarea unor instituţii bancare sau nebancare în ţară sau străinătate;

- Achiziţionează active financiare în nume propriu.

3. Funcţia comercială constă în:

- Realizarea de încasări şi plăţi, în lei şi valută, generată de activităţi de export, import, prestări de servicii în turism intern şi internaţional, operaţiuni cu caracter financiar, necomercial şi alte operaţiuni legate de încasări şi plăţi între persoane fizice şi juridice din ţară şi străinătate;

- Cumpără şi vinde, în ţară şi străinătate, valută, efecte de comerţ exprimate în lei şi valută;

- Efectuează operaţiuni de scontare şi rescontare a efectelor de comerţ;

- Efectuează operaţii de schimb valutar şi arbitraj pe pieţele monetare internaţionale pe cont propriu sau în numele clienţilor;

- Participă la tranzacţiile externe financiare de plăţi şi de credit, încheie cu bănci şi instituţii financiare străine angajamente şi convenţii de plată;

- Cumpără şi vinde, în ţară şi străinătate, aur şi metale preţioase, monede;

- Emite efecte de comerţ: bilete de ordin, cambii sau trate, cecuri în favoarea unor beneficiari din ţară şi străinătate;

- Efectuează operaţiuni de vânzare cumpărare şi alte operaţiuni cu titluri emise de stat;

- Prestează servicii bancare, expertizare tehnică, economică şi financiară a diferitelor proiecte, acordă consultanţă şi asistenţă în probleme de gestiune financiară şi evaluare;

- Organizează lansarea de obligaţiuni, asigură mobilizarea împrumuturilor prin emisiunea de obligaţiuni, garantează emisiunea şi plasează obligaţiunile pe piaţa secundară.

1.2. Operaţiunile bancare active - modalităţi principale de plasare a resurselor băncii

Operaţiunile active ale băncilor comerciale sunt operaţiunile prin care băncile îşi angajează resursele în vederea îndeplinirii funcţionalităţilor statutare şi a obţinerii de profit.

Activele unei bănci comerciale reflectă modul în care au fost plasate resursele şi cuprind, în principal, următoarele categorii, în ordinea descreşterii lichidităţii acestora:

- numerarul;

- disponibilităţile în lei şi în valuta;

- disponibilităţile aflate în conturile NOSTRO;

- depozitele interbancare plasate;

- credite acordate băncilor;

- credite acordate clienţilor nebancari;

- titluri de valoare;

- plasamente în participaţii;

- plasamente în mijloace fixe;

- alte active.

- Numerarul aflat în casieria băncii

În vederea efectuării operaţiunilor de încasări şi plăţi, băncile trebuie să păstreze o anumită cantitate de numerar în casierie. Numerarul aflat în casierie nu aduce băncii nici un venit, însă asigură acesteia capacitatea de a-şi onora plăţile faţă de clienţi.

Interesul băncilor este ca fondurile sub forma numerarului din casierie să fie cât mai mici, atât cât este necesar, surplusul de numerar fiind nefolositor, mai ales ţinând seama de costul mare al oportunităţii plasării acestora în active aducătoare de venituri.

Nevoia de numerar se poate aprecia de către bănci în funcţie de datele statistice pe care acestea le deţin. Băncile se aşteaptă ca, de regulă, la sfârşit de săptămâna sau de sărbători, cererile de retragere de numerar din partea clienţilor să fie mai mari.

- Disponibilităţile în lei şi în valută aflate în contul curent la Banca Naţională a României, sub forma rezervei minime obligatorii

Rezerva minimă obligatorie reprezintă un instrument de politică monetară al cărui rol îl reprezintă asigurarea de către banca a unor resurse minime lichide, necesare satisfacerii obligaţiilor de plată ale clienţilor săi la un moment dat.

Modul de determinare a rezervei minime obligatorii are la baza, în principal, volumul depozitelor clienţilor nebancari.

Legislaţia din România referitoare la rezervele minime ale băncilor are la bază Regulamentul nr.4/1998 al Băncii Naţionale a României, care, printre altele, precizează că rezerva minimă obligatorie se constituie distinct, în lei - pentru fondurile atrase în lei şi în valută (inclusiv în Euro) - pentru fondurile atrase în valută.

Pentru rezervele minime obligatorii, Banca Naţională a României bonifică dobânzi mai mici decât dobânda pieţei, iar pentru surplusul de fonduri faţă de rezerva minima obligatorie băncile comerciale nu primesc dobândă.

Prin urmare, activitatea zilnică de administrare a fondurilor deţinute în conturile curente la Banca Naţională a României trebuie făcută cu acurateţe, în caz contrar apărând fonduri blocate inutil şi neremunerate.

- Disponibilităţile aflate în conturile NOSTRO

Conturile NOSTRO reprezintă conturile curente deschise de o bancă în evidenţele altei bănci ca urmare a stabilirii unor relaţii de corespondent.

După cum am menţionat mai sus (la conturile LORO), în scopul efectuării operaţiunilor de încasări şi plăţi în numele clienţilor săi, o bancă deschide la unele din băncile sale corespondente conturi curente.

În scopul fructificării excesului de lichiditate la un moment dat, băncile acţionează pe piaţa interbancară, prin plasarea acestor fonduri sub forma depozitelor la vedere sau la termen, în baza unor aranjamente de cont curent, prin care se pot stabili şi unele facilităţi pe care o bancă le poate acorda celeilalte bănci.

Deoarece disponibilităţile din conturile NOSTRO sunt remunerate cu dobânzi mici, în unele cazuri nici nu se bonifică dobânda, este necesar ca soldurile acestora să fie ţinute sub control zilnic, corelând volumul de operaţiuni cu plasarea surplusurilor în depozite interbancare. Totodată, se pot înregistra pierderi dacă printr-o administrare defectuoasă a acestor active, se ordonă plăţi peste disponibilul din aceste conturi (caz în care se operează pe sold debitor -overdraft).

- Depozite interbancare plasate

Acestea reprezintă plasamente pe termen scurt (care variază de la o zi la maxim un an) remunerate la nivelul pieţei şi utilizate pentru fructificarea temporară a fondurilor disponibile.

- Credite acordate băncilor în baza unei convenţii/contract încheiate între acestea:

Creditele şi împrumuturile interbancare pot fi de pe o zi pe alta, la termen şi financiare, după cum urmează:

 de pe o zi pe alta sunt credite sau împrumuturi fără garanţie (în alb), acordate sau primite, în baza unei convenţii/contract, pe o perioadă de cel mult o zi lucrătoare.

 la termen sunt credite sau împrumuturi fără garanţie (în alb) acordate sau primite, pentru un termen fix, în baza unei convenţii/contract, pentru care durata iniţială este mai mare de o zi lucrătoare.

 financiare (credite cumpărător) sunt acordate băncilor nerezidente, dar ai căror beneficiari finali sunt agenţi economici nefinanciari, nerezidenţi.

Spre deosebire de depozitele interbancare plasate, dobânzile la creditele acordate băncilor sunt mai mari datorită, în principal, termenelor mai mari pe care sunt acordate (de regulă peste 1 an).

- Credite acordate clienţilor nebancari

În general, acestea trebuie să ocupe o pondere ridicată în totalul plasamentelor unei bănci comerciale, iar profitul obţinut din activitatea de creditare reprezintă aproximativ 60-70% din totalul veniturilor realizate.

Tipurile, termenii şi condiţiile acordării de credite bancare, pe termen scurt, mediu şi lung depind, în principal, de împrejurările şi necesităţile clienţilor.

Plasamentele unei bănci în credite acordate clientelei nebancare prezintă un grad de risc ridicat, dar şi o remunerare superioară tuturor celorlalte plasamente.

Trebuie menţionat însă ca majoritatea produselor de creditare se afla sub influenţa mai multor factori care frânează dezvoltarea acestora şi în principal aceştia sunt legaţi de:

> Condiţiile macroeconomice

Tranziţia la economia de piaţa a arătat ca succesul reformelor structurale, inclusiv a celor bancare, depinde în mare măsură de stabilizarea economică.

Instabilitatea mediului macroeconomic constituie un impediment pentru buna desfăşurare a activităţii agenţilor economici (în special în cazul întreprinderilor nou înfiinţate), dar şi a băncilor, prin faptul că în condiţii mult prea puţin predictibile, planurile de afaceri ce stau la baza creditării au un grad scăzut de credibilitate din punctul de vedere al finanţatorului.

De asemenea, ponderea încă semnificativă a întreprinderilor ineficiente diminuează gradul de siguranţa a activităţii de creditare. Astfel, întârzierile înregistrate în restructurarea sectorului real, fac ca o mare parte dintre agenţii economici să nu fie eligibilă pentru acordarea de credite.

> Cadrul legal inadecvat/insuficient dezvoltat

Preview document

Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 1
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 2
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 3
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 4
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 5
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 6
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 7
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 8
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 9
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 10
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 11
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 12
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 13
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 14
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 15
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 16
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 17
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 18
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 19
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 20
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 21
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 22
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 23
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 24
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 25
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 26
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 27
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 28
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 29
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 30
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 31
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 32
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 33
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 34
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 35
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 36
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 37
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 38
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 39
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 40
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 41
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 42
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 43
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 44
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 45
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 46
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 47
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 48
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 49
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 50
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 51
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 52
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 53
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 54
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 55
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 56
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 57
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 58
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 59
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 60
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 61
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 62
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 63
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 64
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 65
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 66
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 67
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 68
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 69
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 70
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 71
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 72
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 73
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 74
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 75
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 76
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 77
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 78
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 79
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 80
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 81
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 82
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 83
Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate - Pagina 84

Conținut arhivă zip

  • Credite Neperformante - Modalitati de Recuperare si Reflectarea lor in Contabilitate.doc

Alții au mai descărcat și

Proceduri de Recuperare a Creanțelor Bancare

Argumentare Datorită faptului că îmi desfăşor activitatea în cadrul unei instituţii bancare, instituţie ce funcţionează în baza Legii nr....

Elementele esențiale ale tehnicilor bancare practicate de băncile comerciale românești

Clientela băncilor românești este asemenea categoriilor de clientelă ale băncilor internaționale. Însă, unele categorii nu sunt destul de definite...

Cauze și consecințe ale evoluției creditelor corporate neperformante

Capitolul 1. Creditele corporate neperformante 1.1. Notiuni introductive Prin definiție, un credit acordat unei persoane fizice sau persoane...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

Ai nevoie de altceva?