Creditul si Procesarea Acestuia pentru Nevoi Personale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Creditul si Procesarea Acestuia pentru Nevoi Personale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 65 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marian Vasile

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

INTRODUCERE 3
1. BANCA ROMÂNEASCĂ ŞI GRUPUL NATIONAL BANK OF GREECE 4
1.1 SCURT ISTORIC ŞI LOCUL BĂNCII ROMÂNEŞTI ÎN SISTEMUL BANCAR 4
1.2 OBIECTIVELE ACTIVITĂŢII 6
1.3 PRODUSE ŞI SERVICII BANCARE 7
1.3.1 Produse şi servicii bancare oferite de Banca Românească persoanelor fizice şi juridice 7
1.3.1.1 Produse oferite persoanelor fizice: 7
1.3.1.2 Produse oferite persoanelor juridice 14
1.3.2 Preţuri de creditare 17
1.3.3 Condiţii ce se cer îndeplinite privind acordarea creditelor pentru persoane fizice la Banca Românească 18
2 CONCEPTUL DE CREDIT. TIPURI DE CREDITE 20
2.1 CONCEPTUL DE CREDIT 20
2.2 TIPURI DE CREDITE 23
3 DOBÂNDA 32
4 ETAPELE DE CREDITARE 36
4.1 EVALUAREA CLIENTULUI 36
4.2 CONTRACTAREA ŞI NEGOCIEREA CREDITULUI 37
4.3 CONDIŢII DE CREDITARE 42
5 PROCESAREA CREDITULUI PENTRU NEVOI PERSONALE LA BANCA ROMÂNEASCĂ 44
5.1 NOŢIUNI INTRODUCTIVE LEGATE DE CREDITUL PENTRU NEVOI PERSONALE (DE CONSUM) 44
5.2 CREDITUL PENTRU NEVOI PERSONALE LA BANCA ROMÂNEASCĂ 48
5.2.1 Creditul pentru nevoi personale cu ipotecă 48
5.2.2 Credite pentru nevoi personale fără ipotecă 50
STUDIU DE CAZ 53
CONCLUZII ŞI PROPUNERI 58
ANEXE 60
ANEXA 1 60
ANEXA 2 62
ANEXA 3 63
ANEXA 4 64
BIBLIOGRAFIE 65

Extras din document

INTRODUCERE

Băncile au un rol semnificativ în economie oferind produse şi servicii pentru persoane fizice şi juridice, unul dintre produse fiind şi creditul. Creditul este importat pentru o persoană deoarece se pate obţine cu acesta resursele necesare pentru anumite nevoi, iar pentru bancă este important deoarece restituirea lui este însoţită de o dobândă, deci un profit. Ambele părţi având de câştigat în urma acestei relaţii de împrumut pentru ca debitorul restituie în timp până la o dată ulterioară stabilită şi creditorul obţine un profit.

În această lucrare am tratat creditul şi procesarea acestuia pentru nevoi personale la Banca Românească membră a Grupului National Bank of Greece.

De ce este nevoie de creditele pentru nevoi personale?

Creditul pentru nevoi personale ajută omul obisnuit pentru a-şi împlinii visele în economia actuală, deoarece veniturle nu permit întotdeauna acoperirea tuturor cheltuielilor. Cheltuieli necesare, deoarece toată lumea are nevoie de bani pentru renovări, să-şi cumpere aparatură electrocasnică, pentru excursii în străinătate, pentru o maşină nouă, pentru contruirea unei case de vacanţă ş.a.

De ce Banca Românească?

Banca Românească este una dintre băncile la care nu trebuie justificată folosirea banilor pentru creditul pentru nevoi personale denumite şi credite de consum, ceea ce face ca să obţii un credit rapid şi uşor, desigur dacă îndeplineşti condiţiile de creditare ale băncii, după cum se va vedea în capitolul 1 al acestei lucrări unde este prezentată banca şi oferta acesteia de produse şi servicii.

În capitolul 2 este tratat conceptul şi tipurile de credite, tipuri care se întalnesc în viaţa de zi cu zi în oferta băncilor.

Şi cum orice produs în cazul nostru creditul, are un preţ, dobânda, capitolul 3 face o prezentare a dobânzii şi formulele folosite pentru calculul acesteia.

Băncile analizează clientul pentru a vedea dacă pot să acorde creditul în special dacă clientul deţine veniturile necesare pentru a acoperii rata luanră ce îi revine. Această analiză este prezentată în capitolul 4.

Procesarea creditului pentru nevoi personale la Banca Românească este prezentată în capitolul 5 aceasta fiind însoţită de un studiu de caz care arată costurile ce sunt suportate de către client pe o perioadă de timp la o anumită sumă.

Băncile au posibilitatea de a-şi crea propriul statut şi norme interne de funcţionare conform Legii (nr. 58 din 5 martie 1998) activităţii bancare, republicată în: „M. Of. al României”, Partea I, nr. 78 din 24 ianuarie 2005, care oferă cadrul legislativ pentru activitatea bancară.

1. BANCA ROMÂNEASCĂ ŞI GRUPUL NATIONAL BANK OF GREECE

1.1 Scurt istoric şi locul Băncii Româneşti în sistemul bancar

Cu o experienţă de 15 ani de activitate, Banca Românească oferă o gamă largă de produse şi servicii pentru persoane fizice şi corporaţii.

În octombrie 2003, cel mai mare grup financiar din Europa de Sud-Est, Grupul National Bank of Greece (NBG), a achiziţionat pachetul majoritar la Banca Românească S.A., deţinând în prezent 88,7% din capitalul social al acesteia. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este un alt acţionar important, deţinând 10,18% din capitalul social al băncii.

Banca Românească dispune de o reţea naţională formată din 125 de sucursale, din care 31 sunt situate în Bucureşti. Banca deţine un capital social de peste 119 milioane Euro. Într-o piaţă foarte dinamică, cota de piaţă a băncii a crescut de la 1,7% în decembrie 2005, la 2,57% în iulie 2007.

Grupul NBG este cel mai mare grup financiar din Republica Elenă fiind fondat în anul 1841 şi listat la Bursa de Valori din Atena încă din anul 1880. Începând cu octombrie 1999 este listat şi la Bursa de Valori din New York. Grupul NBG deţine o poziţie dominantă pe piaţa serviciilor financiare din Grecia, cu peste 1000 unităţi bancare în ţară şi în străinătate şi un portofoliu de 10 milioane de clienti.

În afara activităţilor bancare specifice, Grupul National Bank of Greece desfăşoară în România o serie de alte operaţiuni în diverse domenii financiare. Dintre companiile mai reprezentative aflate sub controlul National Bank of Greece în România se numără: ETEBA România, Societatea de asigurare - reasigurare GARANTA şi EURIAL Leasing.

Conducerea pe baze prudenţiale a activităţii este evidenţiată de iniţiativa managementului băncii de a încheia începând cu anul 1997, o poliţă de asigurare cu institutii de renume de pe piaţa londoneză de asigurari, sub egida grupului Lloyd's, din Londra. Astfel, Banca Românească a devenit prima bancă românească asigurată împotriva riscurilor de fraudă, erori şi omisiuni. Rezultatele financiare ale băncii sunt auditate de către auditorul independent Deloitte.

Banca Românească şi-a făcut cunoscut planul de dezvoltare pentru acest an, potrivit căruia banca ţinteşte o creştere a activelor la aproximativ 3 mld. euro şi aproape o dublare a portofoliului de credite, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de credit. "Dacă la sfârşitul anului 2007 Banca Românească deţinea active în valoare (estimativă) de 1,9 miliarde EUR, pentru anul acesta previzionăm o creştere a activelor totale la aproximativ 3 miliarde EUR, şi aproape o dublare a portofoliului de credite de la 1,3 miliarde EUR în luna decembrie 2007 la aproximativ 2,3 miliarde EUR la sfârşitul anului 2008. În ceea ce priveşte cota de piaţă, banca ţinteşte să ajungă la 3,50% total active în 2008 şi intenţionează să deschidă alte aproximativ 33 de unităţi teritoriale în România, cu preponderenţă în zonele urbane. Dacă la sfârşitul anului trecut reţeaua de sucursale ale Băncii Româneşti a ajuns la 122 de unităţi, la finele anului dorim să ajungem la o reţea teritorială de aproximativ 155 de unităţi. Această creştere teritorială se înscrie în strategia agresivă de creştere pornită acum un an, atât prin penetrarea teritorială, cât şi prin dezvoltarea de produse pentru sectorul corporate şi pentru cel de retail", a declarat directorul general al băncii, Andreas Maragkoudakis. La începutul anului 2007, Banca Românească deţinea o cotă de piaţă de 2,10%, situând-o pe locul 12 în topul băncilor, calculat după valoarea activelor. Cu o cotă de piaţă de 3,5% banca se situează în topul primelor zece. Cu toate că, la începutul anului 2008 pentru obţinerea unui credit ipotecar Banca Românească solicita 25% avans minim, iar gradul maxim de îndatorare nu putea depăşi 35% şi este printre puţinele bănci care acordă credite cetăţenilor români ce obţin venituri în străinătate, din rente viagere şi diurne.

Fisiere in arhiva (1):

  • Creditul si Procesarea Acestuia pentru Nevoi Personale.doc