Crizele financiare din anii 80 din America Latină

Proiect
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 8763
Mărime: 1.13MB (arhivat)
Publicat de: Adina Nițu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru
Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor BĂNCI ŞI PIEŢE FINANCIARE

Cuprins

  1. Noţiuni introductive 3
  2. Cap.1. Aspecte privind debutul crizelor financiare din anii ’80 din ţările latino-americane 5
  3. Cap.2. Criza datoriei publice externe – primele semnale 13
  4. Cap.3. Principalele cauze ale crizei datoriei externe din America Latină 15
  5. Cap.4. Gestiunea crizei datoriei externe 20
  6. 4.1. Măsuri de diminuare a efectelor crizei datoriei externe 24
  7. Concluzii 26
  8. Bibliografie 27

Extras din proiect

Noţiuni introductive

America Latină este, din punct de vedere economic, una dintre cele mai interesante regiuni ale lumii. Istoria sa contemporană este marcată de profunde crize cronice şi conjuncturale, întrerupte din când în când pentru scurte momente de bunăstare. America Latină s-a aflat şi se află în umbra Statelor Unite, fiind puternic influenţată de evoluţia pieţelor financiar-valutare nord-americane şi a schimburilor comerciale inter-regionale. Monedele acestor ţări sunt, poate, cele mai instabile din lume şi nici nu este de mirare câtă vreme întreaga regiune este dependentă de fluxurile financiare externe, fiind extrem de vulnerabilă la orice modificare în volumul sau în orientarea acestora.

În decursul ultimului deceniu, economia mondială a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă cunoscând pe parcursul evoluţiei sale numeroase crize economice şi financiare care au contribuit la dezvoltarea în proporţii diferite a ţărilor lumii, la progresul sau regresul acestora în funcţie de contactul (direct sau indirect) cu fenomenele determinante ale acţiunilor respective.

Trebuie menţionat faptul că în evoluţia noastră, crizele pot fi definite ca fiind situaţii caracterizate de o instabilitate pronunţată, fiind însoţite de o volatilitate şi de o incertitudine în creştere. În situaţii de criză (orice formă ar îmbrăca ea) ne aflăm într-o permanentă stare de nelinişte şi de nesiguranţă legată de viitor, teamă sau chiar panică. Instinctul nostru de apărare şi de conservare ne îndeamnă să ne comportăm uneori iraţional şi să accentuăm şi mai mult această volatilitate deoarece fiecare dintre noi, cu capacitatea cognitivă pe care o avem filtrăm informaţia şi înţelegem fenomenul în felul nostru transpunându-l apoi într-un anumit comportament legat de piaţă. Problema cu definiţia acestor crize, constă în a spune cât de mare să fie volatilitatea sau căderea pieţelor pentru a încadra o evoluţie de acest gen în categoria unei crize. Cât de mare să fie inflaţia, şomajul sau scăderea PIB-ului unei ţări pentru a aprecia intrarea ei într-o criză. Convenţional s-a stabilit că recesiune este atunci când după 2 trimestre succesive avem de a face cu scăderea PIB-ului unei ţări sau regiuni.

National Bureau of Economic Research (NBER) defineşte criza ca fiind “o scădere semnificativă a activităţii economice sau financiare pentru câteva luni reflectată în scăderea PIB-ului, scăderea veniturilor individuale, reducerea nivelului ocupării, diminuarea producţiei industriale şi a consumului“. Există unii specialişti care clasifică aceste crize în crize sociale (inflaţie în creştere, şomaj, sărăcie), în crize financiare (volatilitate accentuată pe pieţele de capital, căderea burselor şi revenirea lor spectaculoasă), crize politice (care pot degenera în războaie), crize locale sau internaţionale, crize cauzate de dezastre naturale sau crize economice generalizate. Este dificil să facem aprecieri când o criză financiară devine una economică, sau dacă o criză economică generează o criză financiară sau invers. În principiu vorbim întotdeauna de o criză economică generată fie de cauze financiare, politice sau sociale.

Printre numeroasele crize economice şi financiare care au afectat cursul istoriei mondiale se enumără: Marea Criză Interbelică din 1929-1933; şocurile petroliere din anii 1978-1979, 1981-1982; criza Americii Latine din anii ’80 – criza datoriei publice externe; criza din Mexic 1994-1995; din Brazilia 1999, din Argentina 2001-2002, până la actuala criză financiară.

Crizele financiare ale anilor `80 din America Latină au fost considerate modele de primă generaţie. Creşterea îndatorării publice finanţate prin aportul de capital bancar a devenit nesustenabilă în urma accelerării inflaţiei şi supraevaluării cursurilor valutare. Factorii determinanţi ai acestor crize erau de natură macroeconomică, sursele lor putând fi regăsite în sectorul public, respectiv incompatibilitatea între dezechilibrul finanţelor publice şi constrângerile externe.

De asemenea, toate crizele financiare necesită injectări de lichiditate sau fonduri publice, sau în unele cazuri, fonduri private de la bănci şi instituţii internaţionale. Aceste intervenţii reprezintă costuri directe, fără a fi luate în considerare costurile cu acoperirea instrumentelor reale, garanţiile guvernamentale, modificările de rate ale dobânzilor adoptate de bănci pentru menţinerea spreadului, creşterea şomajului şi reducerea PIB-ului real.

Costul crizelor financiare din America Latină

Ţara Anul Costul % PIB

Argentina 1980-1982 55%

Argentina 1995 2%

Mexic 1995-1997 14%

Brazilia 1995-2000 5-10%

Chile 1981-1983 41%

Sursa: BIS (2001); 2004.

Cap.1. Aspecte privind debutul crizelor financiare din anii ’80 din ţările latino-americane

Pentru a înţelege şi judeca evoluţiile economice în America Latină a ultimelor decenii, trebuie explicat ceea ce s-a petrecut în perioada premergătoare deceniului 8, şi nu trebuie omisă din vedere influenţa covârşitoare a celui mai nefast dintre indicatorii economici ai acestei regiuni, şi anume rata inflaţiei.

Ţările latino-americane au parcurs cu o mare viteză drumul către criza datoriilor din 1982 din cauza unor factori interni şi externi. Cel mai important factor extern l-a constituit creşterea ratei internaţionale a dobânzii. Cel mai grav factor intern l-a constituit aplicarea unor politici valutare inadecvate, care au provocat aprecierea considerabilă a monedelor naţionale la începutul anilor ’80.

În America Latină politica valutară a avut un caracter relativ unitar. În perioade similare ale dezvoltării lor economice, politicile valutare ale acestor ţări au împărtăşit o puternică similaritate. Programele de stabilizare nu au diferit semnificativ, crizele dintr-o ţară sau alta au avut efect de antrenare şi în celelalte ţări, reformele au vizat aceleaşi obiective şi au fost îndeplinite pe aceleaşi căi.

În 1973-1976, economia acestor ţări era caracterizată de două probleme economice grave: inflaţia galopantă şi dezechilibrul balanţei externe. Rata anuală a inflaţiei în ţările Conului Sudic (Chile, Argentina şi Uruguay) a înregistrat valori foarte mari şi anume: 600% în Chile (1973), 300% în Argentina (1975), şi 100% în Uruguay (1973). Iar dezechilibrul balanţei de plăţi în anul 1973 echivala cu 20% din valoarea exporturilor în Chile, 27% în Uruguay şi 37% în Argentina. Exporturile puteau acoperi în Chile, 52,6% din datoria externă, în Argentina doar 43,4% iar în Uruguay numai 40%.

Principalul factor care a determinat creşterea preţurilor în această perioadă l-a constituit asteptările inflaţioniste ale producătorilor, care s-au grăbit să le transpună în preţuri curente. Aşteptările inflaţioniste ale producătorilor au limitat rezultatul politicilor monetare, provocând recesiune. Acest fapt a determinat abordarea programelor de stabilizare dintr-o altă perspectivă, aceea a politicii valutare. Principalul instrument l-au constituit devalorizările, realizate conform unui program prestabilit şi în procentaje descrescătoare. Obiectivul principal l-a constituit controlul inflaţiei, sperându-se în congruenţa aşteptărilor inflaţioniste cu scopurile guvernamentale implicite prin politica de devalorizări prestabilite

Politica valutară adoptată urma să influenţeze comportamentul preţurilor nu doar prin mecanismul fin al aşteptărilor inflaţioniste, ci şi, mult mai direct, prin limitarea nivelului preţurilor produselor interne la nivelul preţurilor de import, plus cheltuielile de transport şi distribuţie şi taxele vamale. Acest plafon este, în fapt, ceea ce se numeşte “legea preţului unic”. Dar, anumite particularităţi ale economiilor latino-americane s-au concretizat într-o serie de factori determinanţi pentru insuccesul acestei abordări. Practic, preţurile interne s-au menţinut deasupra celor internaţionale.

Preview document

Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 1
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 2
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 3
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 4
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 5
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 6
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 7
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 8
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 9
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 10
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 11
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 12
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 13
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 14
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 15
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 16
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 17
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 18
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 19
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 20
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 21
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 22
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 23
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 24
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 25
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 26
Crizele financiare din anii 80 din America Latină - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Crizele Financiare din Anii 80 din America Latina.doc
  • Crizele Financiare din Anii 80 din America Latina.ppt

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Stabilitatea Financiară și Moneda

Introducere Capitalismul pare a fi cel mai eficient sistem economic, al carui reglaj însă, în lipsa unor reglementări adecvate, determină apariţia...

Mediul financiar internațional

Cap 1. Sistemul Financiar International Numerosi analisti subliniazÎ frecvent cresterea formidabilÎ a miscaÎilor de capital in economia mondialÎ...

Criza economică din America Latină

“Cine atribuie crizei eşecul îşi ameninţă propriul talent şi respectă mai mult problemele decât soluţiile.” Albert Einstein Introducere...

Stabilitatea financiară - definire și metode

1. 1 INTRODUCERE De-a lungul ultimelor două decenii, abordarea stabilităţii financiare a devenit un important subiect în domeniul politicii...

Interdependențele Complexe dintre Economiile Naționale în Condițiile Globalizării

INTRODUCERE Globalizarea economică este, în mod cert, unul dintre cele mai puternice si mai vizibile trenduri de dezvoltare în noul context...

Management internațional - Venezuela

Cap.1: Prezentarea pe scurt a ţării Venezuela (denumire oficială: República Bolivariana de Venezuela) este o țară situată în nordul Americii de...

Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare

Cap I Înfințarea Trezoreriei Statului 1.1 Necesitatea și premisele înfințării Trezoreriei Statului 1.1.1. Trezoreria publică – concept si...

Analiza Indicatorilor HSBC Anglia

1. Introducere Hong-Kong and Shangai banking corporation este o bancă inființată la Hong Kong și Shanghai în 1865 și care se concentrează în...

Ai nevoie de altceva?