Curs de schimb CHF-RON

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2008
Mărime: 312.83KB (arhivat)
Publicat de: Andreea D.
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITALUL 1 DELIMITĂRI CONCEPTUALE 3
  3. CAPITOLUL 2 ANALIZA EVOLUȚIEI CURSULUI DE SCHIMB 5
  4. CAPITOLUL 3 MODELAREA EVOLUȚIEI CURSULUI DE SCHIMB CU METODA REGRESIEI 7

Extras din proiect

INTRODUCERE

Cursul de schimb este una din cele mai importante variabile economice, evoluția acestuia influențează starea economiilor, comerțul internațional, bilanțul firmelor, nivelul prețurilor, dar și averea fiecărei persoane . În plus, cursul de schimb este influențat și de evoluția celorlalți indicatori macroeconomici. Fluctuațiile cursului valutar sunt date nu numai de indicatorii macroeconomici prezenți, ci și de anticipările economice privind evoluțiile macroeconomice viitoare. Contextul politic, prețul petrolului, deciziile luate de guvernatorii băncilor centrale, tulburările sociale, sunt doar câțiva factori de influență a cursului de schimb. Așadar, cursul de schimb este o variabilă economică extrem de volatilă.

Această lucrare analizează evoluția cursului CHF/RON în perioada 2019 - 2021 și factorii care au stat la baza acestei evoluții.

CAPITALUL 1 DELIMITĂRI CONCEPTUALE

Cursul de schimb reprezintă raportul de schimb între două monede care se compară sau este prețul unei monede exprimat în raport cu moneda altei țări.

Cursul de schimb este rata la care o monedă va fi schimbată pentru o altă monedă. Este de asemenea considerată ca fiind valoarea monedei unei țări în raport cu o altă monedă. Cursurile de schimb sunt determinate pe piața valutară, care este deschisă pentru diferite tipuri de cumpărători și vânzători. Rata de cumpărare este rata la care dealerii de bani vor cumpăra valută străină, iar rata de vânzare este rata la care vor vinde această valută.

Evoluția cursului de schimb se reflectă în aprecierea/deprecierea unei monede față de o altă monedă cu care se compară. Acest fenomen este caracteristic regimurilor valutare bazate pe cursuri de schimb flotante fiind determinat de modificarea cursului de schimb ca urmare a confruntării cererii și ofertei de valută de pe piața respectivă. În momentul în care banca centrală hotărăște modificarea cursului de schimb , aceasta modifică paritatea cursului valutar, iar termenul ,în acest caz, este de valorizare/devalorizare fiind caracteristic regimurilor valutare bazate pe cursuri de schimb fixe.

La două momente diferite, într-o cotație valutară aprecierea unei monede implică deprecierea celeilalte monede, însă gradul de apreciere al uneia nu trebuie neapărat să fie egal cu cel de depreciere al celeilalte.

Cursul unei valute poate fi stabilit de:

A. autoritatea monetară dintr-o țară (curs oficial);

B. prin activitatea burselor de schimb valutar (curs bursier sau fixing);

C. prin activitatea băncilor (curs de piață);

D. neoficial pe piața neagră (curs tolerat).

A. Cursul oficial este stabilit de autoritatea monetară din țara respectivă.

Acest curs poate fi mai apropiat sau mai îndepărtat de puterea reală de cumpărare, în funcție de obiectivele politice, economice, comerciale ale acelui stat. De-a lungul anilor cursul oficial a fost reprezentat în mai multe forme:

Cursul oficial paritar se realiza atunci când monedele comparate aveau o valoare paritară fixă. Astfel, cursul oficial coincidea cu paritatea, de aceea se mai numea și curs oficial paritar.

Cursul central este derivat din cursul oficial paritar și are la bază media cotării monedelor de pe piața valutară. Acesta a fost adoptat în urma Acordului Smithonian (1971). Prin cursul central se dorea de către autoritățile monetare ale țărilor membre ale Fondului Monetar Internațional menținerea cursului pe piață al monedelor lor în limitele de ±2,25%.

Cursul oficial-convențional este o altă formă a cursului oficial și înseamnă că autoritățile monetare dintr-o țară fixează un raport între moneda națională și celelalte valute, fără a exista un raport de echivalență între puterile de cumpărare ale monedelor.

Cursul reprezentativ este cursul folosit de Fondul Monetar Internațional în evaluarea disponibilităților și operațiunilor sale interne în diferitele valute ale statelor membre. Datorită evoluției constante a cursului valutar, și cursul reprezentativ este ,periodic, actualizat.

B. Cursul bursier se stabilește la bursa valutară în funcție de cererea și oferta de valută și exprimă raportul de valoare dintre monede. Aceste cursuri sunt publicate oficial zilnic sub forma listei oficiale a cursului bursei.

C. Cursul pieței este cursul la care lucrează băncile, sau altfel spus este cursul care se formează pe piața valutară (burse, bănci) în funcție de cererea și oferta de valută. Acest curs se publică sub denumirea de: curs de schimb bancar. Cursul pieței se poate regăsi în majoritatea statelor cu monedă convertibilă: SUA, UE, Elveția, Canada, Australia, Singapore etc.

Preview document

Curs de schimb CHF-RON - Pagina 1
Curs de schimb CHF-RON - Pagina 2
Curs de schimb CHF-RON - Pagina 3
Curs de schimb CHF-RON - Pagina 4
Curs de schimb CHF-RON - Pagina 5
Curs de schimb CHF-RON - Pagina 6
Curs de schimb CHF-RON - Pagina 7
Curs de schimb CHF-RON - Pagina 8
Curs de schimb CHF-RON - Pagina 9
Curs de schimb CHF-RON - Pagina 10
Curs de schimb CHF-RON - Pagina 11
Curs de schimb CHF-RON - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Curs de schimb CHF-RON.docx

Te-ar putea interesa și

Riscul de schimb valutar - francul elvețian

Introducere Instituţiile bancare deţin un rol important în cadrul sectorului financiar, în buna funcţionare a unităţilor economice şi a economiei...

Practică UniCredit

Motivaţii pentru alegerea instituţiei în care s-a realizat Practica Motivul principal a fost alegerea unei institutii bancare in care eu mi-as...

Aspecte privind conflictele dintre cetățeni și bănci

Efervescenta si dinamica planetara supusa veacuri de-a randul unor legi naturale, legitatii democratice sau cutume nationale sta sub semnul unuia...

Proiect practică BancPost

Bancpost a fost înfiintata la 1 iulie 1991, ca banca universala, comerciala si de economii, în urma reorganizarii sectorului comunicatiilor. În...

Studiu Privind Analiza și Previziunea Cursului CHF-RON

1. Cursul valutar CHF/RON prezentat de BNR în perioada 01.03.2010–15.05.2010 Nr.crt Data Valoare curs 1 01.03.10 2,8046 2 02.03.10 2,8088 3...

Gestiunea Riscului de Curs de Schimb La O Bancă Comercială din România

1. Localizarea Băncii Transilvania în cadrul sistemului bancar românesc Istoria băncii a început în Cluj-Napoca, în 1994, din iniţiativă unor...

Proiect de practică la unitatea bancară Alpha Bank

LUNI – 11 AUGUST 2008 Prezentarea activitatii de catre conducere La inceputul anului 2000, Banca Bucuresti a fost redenumita ALPHA BANK ROMANIA...

Contacte Futures pe Valute

1. Contractele futures 1.1. Scurt istoric În Statele Unite, în secolul al XIX-lea odată cu dezvoltarea industrială au apărut şi primele...

Ai nevoie de altceva?