Designul instituțional al Băncii Centrale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3969
Mărime: 22.00KB (arhivat)
Publicat de: Maxim Cojocariu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bobeica Gabriel

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Structura 4
  3. Banca Centrala 5
  4. -Credibilitatea
  5. -Responsabilitatea
  6. -Independenta
  7. -Interactiunea cu politica monetara
  8. Recapitularea literaturii 12
  9. Concluzii 14
  10. Bibliografie 15

Extras din proiect

INTRODUCERE

Tema prezentata in paginile ce compun proiectul de fata abordeaza tot ceea ce are legatura cu Banca Centrala, incercand in acelasi timp expunerea acesteia atat din interior, functionarea acesteia in spatiul propriu, cat si din exterior, prin definirea relatiilor acesteia cu celelalte institutii bancare si a reglementarilor luate in ceea ce le priveste.

In urma selectionarii acestui subiect, din dorinta nemarginita de a pricepe cat mai elegant sistemul in care functioneaza aceasta institutie si rolul acesteia in cadrul intregii economii, am considerat ca singura cale de realizare a acestui studiu este cea a aprofundarii activitatii desfasurate in intregime de Banca Centrala.

Bancile au luat fiinta cu multe secole in urma. Initial, activitatile acestora se limitau la pastrarea valorilor mobiliare ce le erau incredintate si la executarea ordinelor de plata primite de la clientii lor.

Ca urmare a unui amplu proces de perfectionare si diversificare a activitatilor financiar-bancare, bancile s-au impus in ultimul timp ca un agent economic dinamic si cu impact major asupra intregii societati,ele nefiind in prezent doar simple intermediare intre participantii la activitatile economice.

In opinia noastra, bancile centrale joaca un rol deosebit de important, vital chiar in cadrul economiilor nationale, si asta datorita functiilor indeplinite de aceasta.Aceasta nu este preocupata, mai ales de maximizarea profitului ei, ci de realizarea anumitor obiective pentru intreaga economie nationala, obiective care ii sunt atribuite de forul legislativ.

Indiferent de caracterul mai mult sau mai putin centralizat al Bancilor Centrale, acestea exercita functii generale prin care se evidentiaza rolul in cadrul sistemelor bancare si al economiilor contemporane.

Printre functiile principale ale Bancii Centrale se numara asigurarea si reglarea cantitatii de bani in circulatie si a ratelor dobanzii, prevenirea falimentelor bancare, falimente care ar putea deregla mecanismul bancar in general.In plus, Banca Centrala ofera servicii specifice bancilor comerciale. In acest sens ea actioneaza ca o banca a bancherilor, detinand majoritatea rezervelor bancilor comerciale. Banca centrala ofera servicii specifice si guvernului. Guvernul detine un cont la banca centrala isi completeaza cecuri pentru acest cont, iar in unele tari emite obligatiuni prin intermediul acestei banci.

Fiind banca de emisiune, Banca Centrala pune in circulatie bancnote si moneda, iar aceste cantitati de bani puse in circulatie corespund ,de regula, nevoilor de lichiditate ale economiei in ansamblul ei si care se incadreaza in obiectivele de politica monetara si bugetare ale tarii.

STRUCTURA

In paginile urmatoare, am evidentiat carecteristicile fundamentale ale Bancii Centrale, constituind in cele din urma designul institutional al acesteia, si anume: credibilitatea, responsabilitatea, independenta si interactiunea acesteia cu politica monetara.

Din acest punct de vedere, au fost luate in considerare principalele aspecte care definesc in totalitate modalitatile de organizare si structurare a acestei institutii.

Credibilitatea Bancii Centrale este un factor important, necesar in cadrul realizarii tuturor tranzactiilor ce au loc prin intermediul acesteia la nivel national.O banca de emisiune bine organizata si credibila poate preveni efectele negative ale actiunilor nefavorabile luate pe termen scurt.

Gradul de independenta al unei banci centrale este asigurat intr-o mare masura prin delegarea de catre organismul legislativ a guvernatorului si a Consiliului de Administratie pe o perioada determinata de timp, prin asigurarea unei stabilitati a monedei si chiar prin neimplicarea Guvernului in cadrul desfasurarii politicii monetare.

Responsabilitatea Bancii Centrale constituie o alta trasatura esentiala a acesteia avand capacitatea de a sustine totodata caracterul credibil care o defineste in totalitate.Puterea unei banci de emisiune si capacitatea ei de a-si indeplini pe deplin functiile depind de calitatea profesionala a personalului de conducere.

Operatiunile efectuate de Banca Centrala trebuie sa fie transparente, astfel incat intreg publicul interesat sa cunoasca functionarea si motivele esentiale ale actiunilor sale, acesta nefiind totusi implicat in luarea deciziilor luate zilnic.

Politica monetara este factorul ce permite Bancii Centrale sa aiba un impact considerabil asupra dezvoltarii macroeconomice.De aceea, este necesara clarificarea rolului principal si al responsabilitatii bancii intr-o economie.

BANCA CENTRALA

~CREDIBILITATE, INDEPENDENTA, RESPONSABILITATEA, INTERACTIUNEA CU POLITICA MONETARA~

In momentul initial al formarii sistemelor bancare nu exista o delimitare intre operatiunile realizate de bancile comerciale si cele centrale sau de emisiune.Identificarea celor doua tipuri de banci s-a realizat in timp prin concentrarea emisiunii de moneda la nivelul unei singure banci, Banca Centrala, care incepe, astfel, sa detina monopolul asupra operatiunii de emisiune.

Rolul Bancii Centrale rezulta din monopolul asupra emisiunii monetare si din functia de autoritate monetara pe care a preluat-o pe masura ce s-a implicat in afacerile statului si, mai ales, in politica economica.

O Banca Centrala trebuie sa aiba clar definite obiectivele , si totodata si suficienta autoritate pentru indeplinirea acestor obiective si pentru a ramane in continuare credibila celor din exterior.

Preview document

Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 1
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 2
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 3
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 4
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 5
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 6
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 7
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 8
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 9
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 10
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 11
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 12
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 13
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 14
Designul instituțional al Băncii Centrale - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Designul Institutional al Bancii Centrale.doc

Te-ar putea interesa și

Banca Central Europeană și sistemul monetar European

Lucrarea intitulată “Instrumente de Intervenţie ale Băncii Central Europene“ îşi propune analiza detaliată a structurii politicii monetare şi a...

Tratatul de la Lisabona

Introducere Această lucrare nu are pretenţia unei analize detaliate ci doreşte să explice esenţa prevederilor Tratatului de Reformă, cât şi să...

Banca Transilvania

Cap. 1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Momentul istoric al înfiintarii Legenda unitati BT: exista unitati vor...

Strategii și Organizare Bancară

Capitolul I Politica monetară Politica monetară , este ansamblul măsurilor adoptate de banca centrală în scopul influenţării ofertei de monedă şi...

Mangementul organizației pe exemplul Banca Transilvania

Rezumat Pentru a prezenta o analiza reala a companiei aleasa ca model am cosiderat relevante raspunsurile la urmatoarele întrebari: 1....

Studiu monografic cu tema tehnică operațiunilor bancare, realizat la Banca Transilvania, din localitatea Iași

CAP 1. Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Moment istoric Banca Transilvania a fost înfiintata în decembrie 1993, la...

Activitatea de front office - Banca Transilvania

CAP 1. DESPRE BANCA TRANSILVANIA 1.1 ISTORICUL BANCII TRANSILVANIA BANCA TRANSILVANIA a fost înfiintata în decembrie 1993, în Cluj-Napoca, la...

Monografie Raiffaisen Bank agenția Alexandru cel Bun Iași

CAPITOLUL1. PREZENTAREA RAIFFEISEN BANK. ISTORIC ŞI EVOLUŢIE 1.1 Istoricul Raiffeisen Bank Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818 - 1888), fost...

Ai nevoie de altceva?