Evoluția Monetară

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 17782
Mărime: 67.87KB (arhivat)
Publicat de: Emanoil Ianis Rusu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Boldea

Cuprins

  1. I. NAŞTEREA MONEDEI
  2. II. DE LA MONEDA METALICĂ LA MONEDA ELECTRONICĂ
  3. III. EVOLUŢIA ISTORICĂ A MONEDEI
  4. 1. Sistemul comercial
  5. 2. Sistemul bimetalist aur-argint
  6. 2.1. Bimetalismul integral
  7. 2.2. Bimetalismul paralel
  8. 2.3. Bimetalismul parţial
  9. 3. Sistemul monometalist aur-monede (Gold Standard)
  10. 4. Sistemul etalon aur-devize (Gold Exchange Standard)
  11. 5. Sistemul monetar internaţional de la Bretton Woods
  12. 5.1. Sistemul Monetar Internaţional: etape premergătoare şi realizări
  13. 5.1.1. Definire
  14. 5.1.2. Etape premergătoare
  15. 5.2.Crearea Sistemului Monetar Internaţional de la Bretton Woods
  16. 6. Sistemul monetar internaţional actual (Kingston-Jamaica)
  17. 7. Sistemul monetar „previzibil” al viitorului
  18. IV. EVOLUŢIA MONETARĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI
  19. 1. Antichitate
  20. 2. Evul Mediu
  21. 3. Epoca contemporană

Extras din proiect

NAŞTEREA MONEDEI

Moneda nu are inventator, cum nu au nici focul şi nici roata. Nu are nici dată, pentru că sute de generaţii au participat la crearea ei. Istoria monedei se confundă cu istoria schimburilor, reprezentând ultima etapă a acesteia.

La început, omul nu a simţit nevoia monedei pentru că făcea parte dintr-un grup organizat pe baze patriarhale, care ignora alte comunităţi dispersate în natură. În interiorul, ca şi în exteriorul tribului, tranzacţiile erau inexistente sau extrem de rare. Schimburile au apărut cu prima diviziune socială a muncii: între împletitorul de coşuri şi olar, între tribul care pescuia şi cel care vâna etc. Moneda a apărut în istoria societăţii umane, în tranzacţii, sub forma unor mărfuri obişnuite şi foarte variate. Procesul de schimb în natură, numit troc a fost prima formă de schimb, el având un caracter întâmplător, atât în interiorul societăţii , cât şi în punctele de contact între diferite zone. Acest mod de economie se mai numeşte şi economie naturală.

Economia naturală este caracterizată de două mari procese. Primul proces prevede necesităţile a doi indivizi care doresc reciproc să efectueze schimbul unei mărfi pe alta. Al doilea proces impune stabilirea unei egalităţi privind valoarea dintre aceste două mărfuri. De acea se cerea un etalon de comparare a mărfurilor între ele, un instrument de schimb, o marfă unică drept intermediar în tranzacţii. Locul trocului este luat, astfel, de o marfă care, pe lângă utilizarea sa normală (ca bun de consum sau de producţie), servea drept instrument de schimb. Alegerea instrumentului de schimb nu se făcea cu totul întâmplător. Bunurilor trebuia să le fie recunoscute anumite avantaje, reclamate de nevoi locale şi limitate, care puteau fi satisfăcute de o marfă oarecare, dar cu frecvenţă relativ mare în procesul schimbului.

Din lumea mărfurilor s-au desprins anumite produse care se puteau schimba pe toate celelalte. Acestea au fost dintre cele mai diverse şi neaşteptate. Iată câteva dintre acestea: argila şi ceramica, carapacea de broască ţestoasă, dinţii de delfin, uleiul de măslin, colţii de mistreţ, scalpul de ciocănitoare, vitele, porcii, caii, peştele, oile, caprele, sclavii, orezul, ceaiul, tutunul, smoala, lâna, sarea, porumbul, grâul, vinul, cacao, berea, cuţitele, sapele, vesela, porţelanul, pietrele simple, pietrele preţioase, fierul, alama, argintul, aurul, bronzul, nichelul, pieile şi blănurile de animale, ş.a. Fireşte, aceste produse au servit drept bani la diferite popoare şi în diferite epoci. În Islanda erau folosiţi ca bani peştii uscaţi, în Alaska - pieile de castor, în statul american Virginia – tutunul, în Mexic - boabele de cacao, în Asia Centrală (Mongolia, Tibet) – ceaiul; în Coreea - orezul; în Africa Centrală - sarea. Într-o mare parte a continentului african s-au întrebuinţat şi în secolul nostru în calitate de bani nişte scoici albe mici, numite “cauris”. În Sudan, la începutul secolului XX, se dădeau 1000 de asemenea scoici pentru 1 franc.

Există numeroase dovezi ale acestor forme incipiente de bani. Astfel, utilizarea frecventă a animalelor în funcţie de bani a lăsat “urme” până în zilele noastre. Numele monedei naţionale a Indiei, rupia, vine de la cuvântul sanscrit “rupa”, care însemnă turmă. De la latinescul “pecus”, care însemnă animal, avem “pecunia” cu sens de bani şi “pecuniar’ care însemnă bănesc. Tot de la un cuvânt latinesc, “capita”, însemnând “turmă”, s-a format termenul “capital”.

Toate mărfurile – bani enumerate mai sus au o serie de dezavantaje, care au influenţat negativ evoluţia schimbului. Cirezile de vite nu sunt un echivalent exact şi stabil. Printre altele, ele au calitatea de a se înmulţi de la sine, prin reproducere, contravenind cu ideea lui Aristotel că “banii sunt sterpi”. Uleiul de măsline, spre deosebire de vite este uşor divizibil, valoarea părţilor fiind egală cu valoarea întregului, dar prezintă dificultăţi în ceea ce priveşte transportul fără risc: reprezintă o valoare mică într-un volum prea mare. Fierul are acelaşi inconvenient, dar pe deasupra rugineşte.

Măsurarea valorii mărfurilor obişnuite va fi posibilă prin stabilirea unui bun în calitate de etalon monetar. Metalele, în general cele preţioase, au fost preferate pentru a fi folosite în scop monetar – devenind materia monetară prin excelenţă, întrucât acestea prezintă o serie de calităţi fizice şi chimice. Avantajele monedei realizate din metale scumpe sunt următoarele:

- Sunt puţin alterabile în timp faţă de alte metale, deoarece nu sunt supuse coroziunii;

- Aliate cu alte metale ele capătă un grad de rezistenţă ridicat înlăturând dificultăţile pe care le creează manipularea lor;

- Pot fi divizibile, acesta fiind un avantaj mare faţă de pietrele preţioase, care la rândul lor exprimă şi ele o valoare ridicată, însă nefiind divizibile devin improprii scopului monetar;

- În condiţii asemănătoare de extracţie şi prelucrare, metalul preţios este identic sub raportul substanţei monetare, cel mai mult acesta diferă din punct de vedere al valorii pe care i-a imprimat-o stratul de rocă;

- Metalul preţios reprezintă într-un volum mic o valoare mare, ceea ce-l face apt pentru a îndeplini importanta funcţie de etalon;

- Monedele din metal preţios sunt uşor transportabile, ceea ce reduce sau exclude total cheltuielile pentru transportul lor;

- Falsificarea metalelor preţioase este relativ uşor de recunoscut de specialişti după greutate, culoare sau alte caracteristici care le diferenţiază net de alte metale sau bunuri.

Potrivit afirmaţiilor lui Babilon, "Metalele, graţie calităţilor lor speciale, au ocupat tot locul, nemailăsând animalelor şi celorlalte bunuri decât amintirea tradiţională a vechilor preponderente".

Iniţial au fost folosite metalele şi aliajele comune (cupru, bronz, fier) ca monede, apoi au apărut metalele preţioase (aurul şi argintul). În lumea orientală, monedele şi-au făcut apariţia în Mesopotamia şi Asia Mică, în secolul al II-lea î.e.n., în formă iniţială de lingouri de cupru şi bronz, mai apoi de argint şi aur. Grecia utilizează moneda de argint din sec. al VII-lea î.e.n. Metalul cântărit şi bătut în pecete şi piese de monede s-a impus schimburilor ca forma cea mai comodă şi evoluată. Metalele, îndeosebi cele preţioase, funcţionau ca monede, ele fiind utilizate şi pentru alte scopuri. În Egiptul Antic folosirea metalelor sub formă de bani, pentru a măsura valoarea bunurilor, se făcea după greutate. În Asia şi Chaldeea argintul era mai răspândit decât aurul. În Siria şi Palestina, instrumentul de schimb, îl constituia, atât metalul preţios, cât şi arama, iar la fenicieni, celebri navigatori şi negustori din antichitate, se utilizau mari cantităţi de metale preţioase sub formă de bare sau lingouri.

Pentru moneda de aur, etapa decisivă n-a sosit decât în ziua când a fost bătută sub formă de disc, cu efigia suveranului emiţător, jucând plenar triplul său rol, acela de a servi la facturare, la plată şi la păstrare de o manieră facilă, rapidă şi sigură.

Rotundă şi plată, moneda lenticulară poate forma teancuri sau rulouri, simplificând astfel munca intermediarilor şi tezaurizatorilor: ea complică în schimb sarcina falsificatorilor care trebuie să “dubleze” piesele, turnându-le în interior un metal comun: ea egalează şi reduce uzura, rămânând în circulaţie atâta timp cât amprenta ei se menţine vizibilă. Aceste avantaje le vor face să dăinuie de-a lungul secolelor.

Lidia pare să fi fost teatrul acestor inovaţii, al cărei promotor presupus a fost regele Gyges. Dar e posibil ca aceeaşi iniţiativă să fi fost simultan în Frigia şi Ionia, de la Milet la Efesto, de la Samos la Focida. Singura certitudine este că în acest colţ de lume şi în acest secol, au existat piese aproape rotunde, aproape plate şi bătute, care vor fi imitate pretutindeni şi în toate timpurile. Aceste prime piese au fost făcute din electrum, un aliaj din aur şi argint, în proporţii variabile. Piesele lui Gyges (14,5g, 73% aur, 27% argint) sunt puţin ovale şi aplatizate la margini, cu o triplă amprentă: una dintre ele, în cruce, reproduce imaginea vulpii, zeul Lidiei. Actul de naştere al monedei (către 670 î.e.n.) poarta amprenta religiei.

Preview document

Evoluția Monetară - Pagina 1
Evoluția Monetară - Pagina 2
Evoluția Monetară - Pagina 3
Evoluția Monetară - Pagina 4
Evoluția Monetară - Pagina 5
Evoluția Monetară - Pagina 6
Evoluția Monetară - Pagina 7
Evoluția Monetară - Pagina 8
Evoluția Monetară - Pagina 9
Evoluția Monetară - Pagina 10
Evoluția Monetară - Pagina 11
Evoluția Monetară - Pagina 12
Evoluția Monetară - Pagina 13
Evoluția Monetară - Pagina 14
Evoluția Monetară - Pagina 15
Evoluția Monetară - Pagina 16
Evoluția Monetară - Pagina 17
Evoluția Monetară - Pagina 18
Evoluția Monetară - Pagina 19
Evoluția Monetară - Pagina 20
Evoluția Monetară - Pagina 21
Evoluția Monetară - Pagina 22
Evoluția Monetară - Pagina 23
Evoluția Monetară - Pagina 24
Evoluția Monetară - Pagina 25
Evoluția Monetară - Pagina 26
Evoluția Monetară - Pagina 27
Evoluția Monetară - Pagina 28
Evoluția Monetară - Pagina 29
Evoluția Monetară - Pagina 30
Evoluția Monetară - Pagina 31
Evoluția Monetară - Pagina 32
Evoluția Monetară - Pagina 33
Evoluția Monetară - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Evolutia Monetara.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Studiu de Caz BNR

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SISTEMUL BANCAR 1.1. Banca şi activitatea bancară în timp şi spaţiu Activitatea bancară îşi are...

Piața monetară

Capitolul I. CARACTERIZAREA PIETEI MONETARE I.1 MONEDA, EVOLUTIA SI FORMELE EI Banii au aparut in urma cu peste 25 de secole,in epoca fierului,...

Evoluția Sistemului Monetar Național al României

1. Sistemul monetar: definire, conţinut, rol Sistemul monetar este definit ca un anumit mod de organizare şi reglementare a circulaţiei monetare...

Evoluția monetară în România

Perioada Modernă • Circulaţia monetară în Ţările Române în sec. XVII-XVIII La mijlocul sec. XVII, ca o consecinţă a declinului politic în care...

Sistemul Monetar Internațional

A.SCHIMBURILE SI CURSUL DE SCHIMB a. Operatiunile cu strainatatea Emisiunea monetara este unul din atributele suveranitatii statelor. Existenta...

Sistemul monetar european - geneză, esență și evoluție

CAP.I.Sistemul Monetar European: I.1.Etape premergatoare Inceputurile procesului de integrare europeana se plaseaza in deceniul al VI-lea, cand...

Evoluția agregatului monetar M1 în RM în primele 9 luni 2010

Introducere Actualitatea temei Republica Moldova este încă o ţară cu economie în tranziţie, structura financiară existentă prezintă unele...

Sistemul monetar internațional și evoluția sa

CAPITOLUL I : Sistemul Monetar International I.1. Definitii,continut,clasificare Definitie: Sistemul Monetar International poate fi definit ca...

Ai nevoie de altceva?