Eximbank - banca de export-import a României

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4421
Mărime: 147.16KB (arhivat)
Publicat de: Fabiana Dragomir
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA VALAHIA DIN TÂRGOVIȘTE FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE SPECIALIZAREA FINANȚE-BĂNCI

Cuprins

  1. INTRODUCERE SI SCURT ISTORIC - 3 -
  2. CARACTERISTICI - 4 -
  3. OBIECTIVELE GENERALE ALE EXIMBANK SA - 5 -
  4. COORDONATELE DE BAZA ALE PROCESULUI DE ADMINISTRARE A RISCURILOR - 6 -
  5. ABORDAREA RISCULUI DE CREDIT - 7 -
  6. b. Riscul de credit pe contrapartida financiara - 7 -
  7. c. Riscul de concentrare asociat riscului de credit - 8 -
  8. d. Riscul de transfer - 9 -
  9. e. Instrumente de monitorizare a riscului de credit la nivel de portofoliu - 9 -
  10. f. Profilul de risc al portofoliului de credite al EximBank - 10 -
  11. RISCUL DE PIATA - 11 -
  12. a. Riscul valutar - 11 -
  13. b. Riscul ratei dobanzii - 11 -
  14. RISCUL DE LICHIDITATE - 12 -
  15. RISCUL OPERATIONAL - 12 -
  16. CONCLUZII - 14 -
  17. BIBLIOGRAFIE - 15 -

Extras din proiect

INTRODUCERE SI SCURT ISTORIC

Infiintata in 1992 ca societate pe actiuni, Banca de Export Import a Romaniei EXIMBANK - S.A. este singura banca din sistemul financiar romanesc care opereaza atat ca banca cat si ca institutie de asigurari. In intreaga lume sub denumirea de EXPORT CREDIT AGENCIES si INVESTMENT INSURANCE AGENCIES (Institutii de asigurare a creditelor de export), exista institutii publice care ofera credite, asigurari si garantii in nume si cont stat companiilor/firmelor de export de stat sau particulare din tara respectiva, care doresc sa faca afaceri in strainatate, in special in tari sau pe piete in dezvoltare, cu risc financiar si politic mai ridicat. Majoritatea natiunilor industrializate au cel putin un ECA/o astfel de institutie, care, de obicei, este un agent al statului respectiv.

Pe plan international ECAs-urile reprezinta astazi cea mai importanta clasa de institutii publice de finantare a comertului international, in integralitatea lor depasind ca marime Grupul Bancii Mondiale. ECAs-urile sunt, astfel, printre cele mai mari surse de sprijin public pentru implicarea firmelor in proiecte industriale in tarile in dezvoltare. Particularitatea ECAs-rilor din intreaga lume este scoasa in evidenta si de faptul ca, in toate sistemele financiar-bancare in care ele functioneaza, oferta lor este complementara gamei de produse si servicii financiar-bancare, de asigurare si garantare oferita de bancile comerciale sau societatile de asigurare a creditelor de export.

Peste tot in lume exista acest parteneriat intre ECAs-uri si bancile comerciale in sprijinirea exporturilor, fiind unanim recunoscut faptul ca ECAs-urile preiau riscurile, astfel incat bancile nu pot pierde fondurile imprumutate si nici dobanda aferenta. Indiferent de forma de organizare (tip ECA - agentie guvernamentala de asigurare a creditelor de export - sau tip EXIMBANK - banca si agent al statului, specializata in creditarea, asigurarea si garantarea creditelor de export si investitiilor nationale in strainatate), Guvernul confera acestei institutii un rol bine definit in promovarea exporturilor tarii respective.

Misiunea ei este clara: stimularea exporturilor si investitiilor autohtone in strainatate, prin mecanisme specifice, in scopul de a contribui substantial la dezvoltarea comertului exterior al tarii. EXIMBANK reprezinta o componenta esentiala a mecanismului de sustinere a dezvoltarii comertului exterior al Romaniei, desfasurand activitati atat in nume si cont propriu, cat si in nume si cont stat, ca agent al Statului in cadrul politicii economice a Guvernului.

Obiectivul principal al EXIMBANK este sprijinirea exportatorilor romani prin mecanisme de finantare, asigurare si garantare in scopul de a le spori competitivitatea si de a prelua riscurile comerciale si politice implicate de operatiunile de comert exterior. Incepand din 2001, Banca de Export Import a Romaniei EXIMBANK S.A. a pornit un proces de restructurare sub consultanta Bancii Mondiale in cadrul PSAL II.

Astfel s-a decis declansarea masurilor pentru retragerea bancii din operatiuni de banca comerciala si regandirea ofertei bancii care sa duca la crearea de produse si servicii caracteristice unui ECA. S-a initiat un nou tip de relatii cu bancile comerciale in sensul stabilirii unui parteneriat in complementaritatea serviciilor oferite exportatorilor romani si s-a schimbat modul de abordare a clientilor si potentialilor clienti ai bancii, precum si a promovarii ofertei EXIMBANK.

In urma rolului conferit de Programul de Guvernare 2001 - 2004, EXIMBANK si-a propus sa fie varful de lance in eforturile de crestere a volumului exporturilor si de promovare a investitiilor, strategii cheie pentru revigorarea economica a tarii. In acest sens, EXIMBANK si-a concentrat atentia asupra modalitatilor de a oferi sprijin profesional exportatorilor romani confruntati cu riscurile inerente operatiunilor de comert exterior, acordandu-le facilitati de creditare oportune, in fazele de pre- si post-livrare, faze esentiale pentru realizarea intregului potential de export al clientilor nostri. Oferind operatiunilor de export asigurari si garantii specifice impotriva posibilelor pierderi, EXIMBANK a urmarit intarirea pozitiei financiare a exportatorilor, cresterea increderii in potentialul propriu si dobandirea posibilitatii de a se mentine pe pietele actuale, precum si de a penetra mai eficient pe noi piete.

CARACTERISTICI

In raport cu anii precedenti, activitatea EXIMBANK in ultimii 2 ani se poate caracteriza prin cateva elemente majore:

a) in plan intern - banca a utilizat integral fondurile statului destinate sustinerii exporturilor, puse la dispozitia EXIMBANK de catre stat prin Legea Bugetului 2002 (1000 de miliarde in 2002), - in conditiile in care s-a practicat o politica de scadere dramatica a dobanzilor si s-au parcurs etapele esentiale ale procesului de restructurare sub consultanta Bancii Mondiale in cadrul PSAL II, banca s-a mentinut pe profit (la sfarsitul anului 2001, inregistrand un profit net de 104 miliarde lei, iar la sfarsitul anului 2002 un profit net de 202,7 miliarde lei). Toate acestea au fost posibile datorita sustinerii guvernamentale, EXIMBANK beneficiind in anul 2002 de cea mai mare majorare de capital din intreaga sa existenta.

Capitalul social se cifreaza acum la valoarea de 851,318 miliarde lei. In aceasta perioada, EXIMBANK a sustinut institutiile implicate in sprijinirea exporturilor romanesti, a creat un adevarat parteneriat cu bancile comerciale care i s-au raliat in eforturile de promovare a exporturilor romanesti si a investitiilor romanesti in strainatate. Trebuie mentionat si faptul ca toate cele sase sucursale ale EXIMBANK S.A. (Bucuresti, Timis, Cluj, Bacau, Constanta si Brasov) si-au orientat activitatea pentru indeplinirea rolului de centre regionale de promovare a facilitatilor oferite de EXIMBANK S.A., devenind legatura directa in teritoriu cu agentii economici, identificand necesitatile acestora si raspunzand cererii crescande de produse si servicii asociate tranzactiilor de comert exterior, precum si necesitatii dezvoltarii comertului regional. Astfel, punand la dispozitia exportatorilor o gama diversa de produse, un portofoliu competitiv de garantii si instrumente financiare specifice prin activitatile sale de finantare, garantare si asigurare, EXIMBANK a sustinut, in anul 2002, 14,53% din volumul total al exporturilor romanesti.

b) in plan extern - pe langa gestionarea fondurilor proprii si a fondurilor de stat, EXIMBANK a intreprins demersurile necesare si a reusit incheierea unor acorduri pentru atragerea de surse de finantare, utilizate atat pentru proprii clienti, cat si pentru bancile participante la acest program pentru clientii acestora (KfW (1999) si Commerzbank (2002)); - constienta de faptul ca o banca de comert exterior fara relatii internationale nu exista, EXIMBANK a initiat, negociat si incheiat acorduri de cooperare cu banci straine de prim rang, cu institutii similare EXIMBANK, precum si cu institutii de renume in domeniul finantarii si asigurarii creditelor de export. Toate aceste actiuni au dus la modificarea treptata a perceptiei EXIMBANK, institutia fiind din ce in ce mai mult privita ca un agent al statului, un ECA, partener si nu concurent al bancilor comerciale. Se poate afirma ca EXIMBANK Romania a devenit in ultimul timp o reala institutie de tip EXIMBANK, creand pe de o parte produse si servicii specifice atat in nume propriu, cat si in numele si contul statului completand ofertele celorlalte banci, principiul complementaritatii fiind baza colaborarii EXIMBANK cu celelalte institutii financiar - bancare, iar pe de alta parte dezvoltand un nou tip de relatii cu bancile comerciale, in scopul de a stabili un parteneriat de lunga durata in sustinerea exporturilor romanesti. Misiunea EXIMBANK S.A. este clara: stimularea dezvoltarii bunurilor si serviciilor de export si crearea de noi locuri de munca in acest sector, prin asigurarea unui acces rapid si deschis pentru exportatorii romani la facilitatile de creditare a comertului exterior.

Preview document

Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 1
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 2
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 3
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 4
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 5
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 6
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 7
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 8
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 9
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 10
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 11
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 12
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 13
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 14
Eximbank - banca de export-import a României - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • EximBank - Banca de Export-Import a Romaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Motivarea - Armă Strategică în Managementul Firmei

INTRODUCERE La ora actuala managementul resurselor umane a devenit un domeniu caruia i se acorda o importanta deosebita în cadrul oricarei...

Surse de finanțare și creditare a întreprinderii de comerț exterior

Evolutia comertului international demonstreaza existenta a doua componente ale acestuia, relativ distincte. O prima componenta este data de...

Sistemul bancar românesc și creditarea economiei

INTRODUCERE În cadrul sistemului economic, subsistemul bancar este o componentă principală fără de care, practic, economia modernă nu-și poate...

Acordarea și Garantarea Creditelor pentru Exporturi și Importuri de Către Eximbank România

CAP. 1 Banca de Export-Import a României (Eximbank SA) Banca de Export-Import a României (Eximbank) s-a înfiinţat în anul 1992 în vederea...

Gestiune bancară - sistemul bancar românesc actual

Introducere Sistemul bancar al unei tari este definit prin reteaua institutiilor de credit rezidente in tara respectiva si a relatiilor economice...

Soluții IT în sisteme bancare informatice

SISTEME INFORMATICE FINANCIAR BANCARE De la numai cateva banci specializate existente in 1989, ulterior transformate in societati pe actiuni, in...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

1. Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat – criteria si componente “Cheltuielile publice sunt modalitati de repartizare si utilizare...

Instituțiile de factoring

Scopul studiului În lucrarea Institutii de factoring am urmărit să reliefez institutiile care se ocupa de operatiunea de factoring, cat si rolul...

Ai nevoie de altceva?