Gestiunea operațiunilor de creditare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 10778
Mărime: 160.70KB (arhivat)
Publicat de: Melisa Paraschiv
Puncte necesare: 7
Universitatea Valahia

Extras din proiect

1.Scopul studiului

Managementul bancar reprezinta pentru Romania un domeniu de activitate relativ nou, insa acesta joacă un rol destul de important in dezvoltarea economiei de piată.

Datorita importantei si rolului pe care il detine sistemul bancar in cadrul economiei am ales sa abordez in lucrarea de fata, o parte importanta a acestuia, si anume gestiunea operatiunilor de creditare.Ceea ce m-a determinat sa aleg studiul acestui segment al domeniului bancar, s-a datorat faptului ca operatiunea de creditare reprezintă principalul produs al bancilor comerciale si datorita modul in care managerii bancii gestioneaza aspectele ce tin de acordarea creditelor in conditii de eficienta.

Studiul de fata isi propune sa prezinte cele mai importante aspecte ale operatiunilor de creditare, printre care se numara sursele de informare cu privire la clientii bancii, la analiza economico-financiară a activităţii solicitanţilor de credite, calculul indicatorilor de bonitate, documentaţia de credite, rambursarea acestora, riscurile la care se expune banca, etc.

Datorita faptului ca, gestiunea operatiunilor de creditare este o componenta destul de vasta a sistemului bancar, in lucrarea de fata am incercat sa prezentăm ceea ce este cel mai important in etapele de acordare a unui credit de catre bancile comerciale, iar in cazul de fata, de catre Bancii Transilvania.

2.Definire obiective

-Prentarea notiunii de credit si functiile acestuia

- Prezentarea elemetele componente, ale trasaturilor si formelor creditului

- Analizarea situatiei economico - financiara a activitatii clientilor

- Analiza structurii si continutului bilantului contabil si a contului de profit si pierdere

-Riscul în activitatea de creditare

- Analiza documentatiei privind acordarea unui credit de investitii de catre Banca Transilvania

3.Cuvinte cheie

Credit - reprezinta toate operatiunile de credit si alte angajamente oferite de banca în relatia cu clientii sai.

Client - reprezinta orice persoana cu care banca a negociat o tranzactie si orice persoana care beneficiaza de serviciile bancii. Clientul trebuie sa aiba, pentru început, un cont deschis la banca.

Contrapartida - reprezinta un client care beneficiaza de un credit din partea bancii.

Garantii- Girul dat de o banca pentru un client al sau cu scopul obtinerii de catre acesta a unui credit de la o terta persoana. Banca isi asuma obligatia achitarii sumelor care rezulta din neachitarea obligatiilor de plata de catre clientul in favoarea caruia a acordat garantia bancara.

Sadenta - Data la care o obligatie devine exigibila si la care trebuie sa se plateasca o anumita suma, sa se presteze un serviciu, sa se ramburseze un credit, sa se plateasca o cambie, etc.

Boniatate- Apreciere data unui agent economic in cazul in care acesta solicita un credit de la o banca

Comision Suma incasata de banca pentru operatiile efectuate de catre clientii sai. Exista foarte multe tipuri de comisioane bancare, dintre care amintim: comision de gestionare a creditelor sau a conturilor, comision de finantare, comision de gestiune, comision pentru efectuarea operatiunilor in numerar, comision pentru operatiuni de cont curent, etc

4.Introducere

Sistemul financiar-bancar formează baza economică a societăţii, iar sistemul bancar reprezintă componenta cea mai importantă a sistemului financiar-bancar.

Domeniul relativ nou pentru economia românească managementul bancar joacă un rol decisiv în dezvoltarea unei economii sănătoase, bazată pe principiile şi criteriile economiei de piaţă.

Plecând de la cerinţele managementului bancar, trebuie precizat că managerii se confruntă în general cu aceleaşi provocări indiferent de organizaţia din care fac parte. De aici concluzia că elementele fundamentale ale managementului sunt valabile şi în cazul băncilor, cu precizarea că, în partea sa aplicativă, managementul bancar capătă forme aparte, corelate cu specificul activităţii bancare.

Sistemul bancar este guvernat de legităţi specifice, dar se supune în final aceluiaşi obiectiv comun fiecărui domeniu de activitate: organizarea resurselor astfel încât acţiunile proprii să se finalizeze cu profit. Acest obiectiv este un atribut al managementului bancar, sprijinit pe instrumente adecvate fiecărui gen de activităţi.

După numeroşi economişti occidentali, în economia contemporană rolul băncilor este unic sau special, comparativ cu alţi agenţi economici din sectorul real sau financiar, dezvoltarea bancară asigurând, în ultimă instanţă, structura necesară funcţionării economiei de piaţă. Afirmarea rolului unic al băncii este dată, în noile condiţii, de funcţiile principale ale băncilor, care privesc: o eficientă alocare a disponibilităţilor băneşti, prin furnizarea de credit către economia reală, un transfer monetar între instituţii şi agenţi economici, potrivit unei politici monetare adecvate a Băncii Centrale prin intermediul cerinţelor sale de rezerve şi a operaţiunilor de „open market”, precum şi funcţia de a asigura operaţiuni de depozit pentru agenţi economici, ca o dovadă de încredere în stabilitatea şi lichiditatea sistemului bancar.

Toate acestea sunt preocupări ale managementului bancar şi nu fac decât să arate în rolul crucial al unui sistem bancar în economie, în general dar mai ales în condiţiile actuale din ţara noastră în susţinerea reformei, în mod special.

Tocmai datorită importanţei şi rolului major al sistemului bancar şi ca urmare şi a managementului acestuia am ales să abordez o serie de aspecte ale acestui domeniu.

Dar pentru că managementul bancar, în ansamblul său, este deosebit de vast lucrarea de faţă se ocupă doar de o componentă a managementului bancar, şi anume managementul operaţiunilor de creditare.

Am ales studiul acestui segment al managementului bancar întrucât creditul este considerat principalul produs al băncilor comerciale şi este interesant de văzut modul cum managerii de bancă gestionează în mod eficient creditele acordate, precum şi toate aspectele care ţin de operaţiunile de creditare.

Lucrarea de faţă intitulată „Gestiunea operaţiunilor de creditare” îşi propune să prezinte aspectele cele mai importante care ţin de operaţiunile de acordare a creditelor de către bănci: cine sunt clienţii băncii, sursele de informare cu privire la clienţii băncii, analiza economico-financiară a activităţii solicitanţilor de credite, calculul indicatorilor de bonitate, documentaţia de credite, rambursarea acestora etc.

Bineînţeles că nu a putut fi cuprinsă în lucrare toată problematica activităţii de creditare a băncilor comerciale şi toţi factorii direcţi şi indirecţi, interni şi externi care influenţează această activitate. Dar am încercat să prezentăm ceea ce este esenţial în acordarea creditelor de către băncile comerciale.

Preview document

Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 1
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 2
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 3
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 4
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 5
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 6
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 7
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 8
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 9
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 10
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 11
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 12
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 13
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 14
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 15
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 16
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 17
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 18
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 19
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 20
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 21
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 22
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 23
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 24
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 25
Gestiunea operațiunilor de creditare - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Gestiunea Operatiunilor de Creditare.docx

Te-ar putea interesa și

Creditul

ACTIVITATEA BANCARA SI SISTEMUL BANCAR DIN ROMÂNIA 1.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND CONCEPTUL DE “BANCA” SI EVOLUTIA LUI ÎN TIMP Originea...

Leasingul

CAPITOLUL I ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERATIUNILE DE LEASING 1.1 Definitia leasingului Leasingul reprezinta o noua metoda de finantare a...

Proiect de practică la BRD în 2007

INTRODUCERE Am ales să fac practica de vara la banca BRD- GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE la Agentia Nicolina din Iasi. Această agenţie a fost înfinţată...

Practică la tehnică bancară - Unicredit

PREZENTARE GENERALA SCURTA DESCRIERE UniCredit Tiriac Bank este membra a Grupului UniCredit, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata...

Proiect de practică - BC Moldova-Agroindbank

INTORDUCERE B.C. „Moldova-Agroindbank” S.A. a fost creată la 8 mai 1991, în baza băncii Republicane „Banca Agroindustrială”, a fostei URSS. Pe...

Active și pasive bancare. corelarea operațiunilor active cu cele pasive

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE 1.1 O SCURTA ANALIZA A SISTEMULUI BANCAR ROMANESC Sistemul bancar romanesc este inca subdezvoltat si expus multor...

Riscul în Activitatea de Credit

Capitolul 1. CREDITAREA, PARTE COMPONENTA DE BAZA A TEHNICII SI OPERATIUNILOR BANCARE 1.1Necesitatea diversificarii operatiunilor, tehnicilor,...

Analiza fluxurilor de trezorerie a întreprinderii

1. Probleme generale privind trezoreria intreprinderii Trezoreria unei intreprinderi reprezinta fluxurile de incasari si plati care se deruleaza...

Ai nevoie de altceva?