Gestiunea Portofoliului de Titluri SC Antibiotice SA

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Gestiunea Portofoliului de Titluri SC Antibiotice SA.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 45 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Valeriu Stanciu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

CAP. 1 – Informatii generale 4
CAP. 2 – Managementul companiei 6
CAP. 3 – Produsele companiei 9
CAP. 4 – Piata companiei 13
Piata farmaceutica in anul 2007 13
Piata farmaceutica in anul 2008 14
Piata farmaceutica in anul 2009 19
CAP. 5 – Furnizorii si clientii societatii 23
CAP. 6 – Concurenta companiei 28
CAP. 7 Strategii si planuri de viitor 34
CAP. 8– Analiza indicatorilor companiei 37
A. Indicatori de rentabilitate 37
a) rata rentabilitatii economice 37
b) rata rentabilitatii financiare 38
c) rata rentabilitatii veniturilor 39
B. Indicatori de lichiditate 41
Lichiditatea generala 41
C. Indicatori de solvabilitate 41
a) solvabilitatea generala 41
b) solvabilitatea patrimoniala 42
D. Alti indicatori 42
a) activul net contabil 42
b) profitul net pe actiune 42
c) dividendul pe actiune 43
d) PVB (price to book value) 43
e) PER (price to earnings ratio) 43
Cap. 9 Bibliografie 45

Extras din document

ANTIBIOTICE S.A.

CAP. 1 – Informatii generale

Simbol : ATB

Nume : ANTIBIOTICE S.A.

Adresa : Str. Lupului, Nr.1, Iasi, Jud. Iasi

hS.C. ANTIBIOTICE S.A. Iasi, s-a înfiintat ca societate comerciala pe actiuni la data de 12.11.1990 prin preluarea integrala a patrimoniului Intreprinderii de Antibiotice Iasi. Intreprinderea a fost construita in perioada 1953 - 1955 si a fost pusa in functiune la 11 decembrie 1955 sub denumirea de Fabrica Chimica nr.2 Iasi, ulterior devenind Intreprinderea de Antibiotice Iasi.

S.C. Antibiotice S.A. funtioneaza ca persoana juridica, sub forma de societate pe actiuni. Aceasta este o societate de capitaluri, asociaţii răspund pentru pierderile societăţii doar în limita acţiunilor deţinute. Astfel spus, asociaţii nu pot pierde mai mult decât au investit, fapt ce este considerat un avantaj din punct de vedere al riscului asumat. Isi desfasoara activitatea potrivit legislatiei romane si in conformitate cu prevederile actului constitutiv. Firma ANTIBIOTICE S.A. a fost infiintata din anul 1990 conform Legii nr.15/1990 si a Hotararii Guvernului nr.1200/1990, prin preluarea intregului patrimoniului al Intreprinderii de Antibiotice, intreprindere a carei piatra de temelie a fost pusa in anul 1952. Activitatea sa este autorizata, face parte din sectorul “Farmaceutice si servicii medicale”, ramura “Medicamente”.

Este cel mai important producator roman de medicamente generice. Portofoliul de peste 120 de medicamente acopera o gama larga de arii terapeutice, strategia de dezvoltare a produselor fiind concentrata astazi pe medicamentele din clasele cardiovascular, antiinfectioase, sistem nervos central si tract digestiv. Pe piata interna, Antibiotice se diferentiaza ca principal producator de medicamente antiinfectioase si singurul producator de substante active obtinute prin biosinteza (Nistatina).

Obiectul de activitate al S.C. Antibiotice S.A. include: producerea si comercializarea de medicamente prin biosinteza si semisinteza, diverse forme galenice (unguent si supozitoare), principii active din plante medicinale si a altor produse chimice; activitate de import-export produse proprii, alimentare, produse industriale si produse farmaceutice; comercializarea en-gros si en-detail pentru produse proprii, produse alimentare, produse industriale si farmaceutice; prestari servici, intretinere, reparatii,constructii, transport marfuri si persoane intern; activitate de alimentatie publica.

In noiembrie 2008 - conform ultimului raport Cegedim, S.C. Antibiotice S.A. ocupa locul al noualea in randul producatorilor autohtoni de medicamente, cu o cota de piata de 2,8 % din punct de vedere valoric De asemenea, Antibiotice este unul dintre cei mai importanti exportatori romani de medicamente, produsele sale fiind distribuite in peste 40 de tari ale lumii. In 2008, compania numara peste 45 de parteneriate externe, fiind in continuare preocupata de extinderea pe noi piete de desfacere din Europa, Statele Unite ale Americii, Africa, Asia si Statele CSI. Existenta autorizarilor si certificarilor de calitate recunoscute pe plan international au permis inregistrarea a peste 40 de produse marca Antibiotice pe aproape toate continentele lumii.

Investitiile in cercetare, calitate precum si in modernizarea tehnologiilor de fabricatie au facut din Antibiotice o companie profitabila, dinamica, atractiva pentru investitori. Timp de trei ani consecutivi (2006, 2007, 2008) compania Antibiotice a fost inclusa in Top 100 al celor mai valoroase companii active in Romania, realizat de Ziarul Financiar, pe baza capitalizarii bursiere.

Actiunile companiei Antibiotice sunt listate la Bursa de Valori din Bucuresti, categoria I, din aprilie 1997. In acelasi an, actiunile companiei au fost incluse in componenta indicelui BET (Bucharest Exchange Trading Index). Din 2005 actiunile ATB intra in structura indicelui ROTX (Romanian Traded Index) al Bursei din Viena, iar in 2007 in cea a indicelui Dow Jones Wilshire Global Total Market Index al Bursei din New York. In prezent, pe piata BVB, actiunile Antibiotice sunt incluse in indicele BET-XT (ce reflecta evolutia preturilor celor mai lichide 25 de companii) si in BET-C (indicele compozit, ce inregistreaza evolutia preturilor tuturor companiilor listate, cu exceptia SIF-urilor).

Acţionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu o deţinere de 53,02%. SIF Oltenia (SIF5) deţine 10,10% din acţiunile Antibiotice Iaşi.

Structura actionarilor Antibiotice la 06.10.2009

Ministerul Sanatatii (*) 53,0173%

S.I.F. OLTENIA (*) 10,0954%

TOTAL 63,1127%

Alti actionari 36,8873%

TOTAL General 100,00%

Structura actionarilor societatii Antibiotice S.A Iasi este reprezentata grafic in figura urmatoare:

CAP. 2 – Managementul companiei

Managementul oricarei companii prezinta o importanta deosebita. Acest rol deosebit al managementului deriva si din definitia managerului, potrivit careia managerul este persoana investita cu autoritate si responsabilitate decizionala responsabila de performanta muncii unuia sau a mai multor indivizi care utilizeazaresurse materiale ( ca de exemplu tehnologie, materii prime , facilitati si bani) pentru a produce bunuri si servicii. Rolul managerului este de a ajuta firma sa atinga un nivel inalt de performanta, prin utilizarea resurselor umane si materiale, deci de a face lucrurile sa mearga bine prin intermediul altor oameni. Managerii sunt necesari firmelor de orice tip sau marime.

La nivelul Societatii Antibiotice S.A., echipa manageriala este formata din:

Ec. Ioan NANI, Director General, Presedinte al Adunarii Generale a. Actionarilor

Ioan Nani a preluat pozitia de Director General al Antibiotice Iasi si functia de presedinte al Consiliului de Administratie in anul 1998, dupa ce anterior a detinut timp de patru ani pozitia de Director Financiar Contabil in cadrul companiei. Ioan Nani are profesia de economist si a urmat numeroase cursuri de perfectionare in domeniile management si cultura organizationala, obtinand ceritificari in diverse programe internationale de training. Ioan Nani este vicepresedinte al UGIR 1903 Romania si presedinte al UGIR 1903 Iasi, fiind si membru al Asociatiei Producatorilor Romani de Medicamente.

Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Portofoliului de Titluri SC Antibiotice SA.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR FINANTE - BANCI