Impactul euro asupra piețelor financiare europene

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3498
Mărime: 54.70KB (arhivat)
Publicat de: Romulus Sârbu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Irina Bilan, Ovidiu Stoica

Cuprins

  1. Capitolul 1- Aspecte generale privind adoptarea monedei euro în Europa
  2. 1.1 Ce este euro?.2
  3. 1.2 Țări care au adoptat ca monedă unică, moneda euro.3
  4. 1.3 Obiectivele și efectele monedei unice pe piețele europene financiare.3
  5. Capitolul 2- Impactul introducerii monedei euro asupra piețelor de capital din Europa
  6. 2.1 Impactul monedei unice asupra pieței acțiunilor.5
  7. 2.2 Impactul monedei euro asupra pieței obligațiunilor.6
  8. Capitolul 3- Impactul introducerii euro pe piața monetară.8
  9. Capitolul 4- Introducerea monedei euro pe piața bancară.10
  10. Concluzii și sugestii.12
  11. Bibliografie

Extras din proiect

Capitolul 1. Aspecte generale privind adoptarea monedei euro în Europa

1.1 Ce este euro?

Anul 1999 a fost marcat de introducerea monedei unice euro, inițial ca o monedă scripturală, ulterior sub formă de bancnote și monede. Euro este moneda care a înlocuit vechea unitate monetară europeană (ECU- European Currency Unit).

Monedele euro au o față comună, cu o față specifică fiecărei țări în care este emisă, iar bancnotele sunt construite după o machetă comună și specifică zonei euro.

Simbolul monedei unice europene este corelat cu inițiala continentului european, cele două bare paralele reflectând stabilitatea și siguranța pe care o oferă adoptarea monedei euro pentru o țară care aderă la zona euro.

Conform tratatelor aflate în vigoare, statele membre Uniunii Europene vor adopta euro ca monedă unică, din momentul în care îndeplinesc criteriile de convergență, stabilite prin Tratatul de la Maastricht, excepție făcând Marea Britanie, Danemarca și Suedia.

Criteriile de convergență care trebuiesc îndeplinite de țările doritoare, reprezintă o asigurare că statul respectiv este pregătit pentru intrarea în regimul monetar al monedei euro. Se cunosc 4 criterii economice de convergență nominală, care fac referire la nivelul prețurilor, nivelul dobânzilor și al cursului de schimb specific țării membre UE și la politica monetară:

1. Stabilitatea prețurilor, acest prim criteriu face referire la rata inflației care nu trebuie să fie mai mare cu 1,5% peste rata primelor 3 state care înregistrează cele mai bune rezultate economice

2. Stabilitate la nivelul finanțe publice solide, făcând referire la deficitul bugetar care nu poate să depășească 3 % din PIB, iar datoria publică nu poate înregistra o valoare mare decât 60 % din PIB.

3. Stabilitatea pentru cursului de schimb, țara candidată trebuie să participe la cursul de schimb ERM II cel puțin doi ani, fără devieri semnificative constatate de la cursul central ERM II și fară să înregistreze o devalorizare a cursului central bilateral în raport cu moneda euro.

4. Ratele dobânzilor pe termen lung să nu fie mai mari cu 2% decât rata celor 3 state membre care prezintă cele mai bune rezultate privind stabilitatea prețurilor.

1.2 Țări care au adoptat ca monedă unică, moneda euro

În momentul lansării, euro a fost adoptată de către 11 state, ca monedă oficială. În prezent, 19 țări sunt membre Zonei Euro și au adoptat moneda euro ca monedă unică, printre care menționăm: Austria, Cipru, Finlanda, Estonia, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia și Slovacia. De asemenea, pe lângă aceste 19 state membre UE, încă 4 state, folosesc ca monedă națională, moneda euro, state atașate vecinilor lor, dar cu care au încheiat acorduri monetare. Cele patru state care folosesc euro, dar nu fac parte din zona euro sunt: Andorra, Monaco, San Marino și Vatican.

1.3 Obiectivele și efectele monedei unice pe piețele europene financiare

Prin adoptare monedei unice de către statele din Europa, continentul european și-a câstigat un renume, fiind un al doilea pol financiar din lume, înaintea celui japonez și astfel urmărește crearea unor noi condiții pentru o bună dezvoltare a concurenței la nivel mondial.

Euro constituie elementul de la baza Uniunii Europene și introducerea acestuia în rândul piețelor din Europa a reprezentat și constituit pentru cetățenii europeni stabilitate economică și câștig. Apariția euro constituie un fundament de dezvoltare pentru piața financiară, aducând schimbări pentru țările membre, conducând la posibilitatea construirii unei piețe unice care ar putea favoriza și eficacitatea și transparența pieței.

Piețele financiare europene sunt caracterizate de un ridicat grad de lichiditate, de existența unei bănci centrale independente și de stabilirea unui obiectiv general de a menține stabilitatea prețurilor. Astfel, moneda unică urmărește să mențină prețuri stabile în rândul consumatorilor și cetățenilor, prin variația de oferte, să pună la dispoziția întreprinderilor și piețelor mai multe oportunități și un grad ridicat de securitate, să se constate și să se mențină o creștere economică, să se constituie piețe financiare mai integrate a statelor membre UE în economia globală.

Așadar, moneda euro poate fi considerată o nouă forță care vizează oportunități noi de devoltare, promovând comerțul și învestițiile, asigurând o poziție mai puternică în cadrul piețelor financiare.

Euro prezintă implicații la nivelul activității firmelor, astfel , elimină fluctuațiile prezente la cursurile valutare și se asigură de prezența unei unități comune pentru evidențierea activităților comerciale, euro putând să amelioreze funcționarea unei piețe unice.

Instituțiile nebancare vor fi afectate sub următoarele aspecte:

- Transparență între prețurile dintre țări care poate înregistra o creștere, odată cu adoptarea monei euro, firmele vor fi nevoite să nu mențină prețuri diferite, deși piețele sunt fragmentate, se va constata o presiune asupra bunurilor din regiunile din apropierea granițelor, deoarece acestea vor fi mai ușor de transportat.

- Dublă exprimarea prețurilor care conduce și la întâmpinarea unor dificultăți considerabile pentru adaptarea la noua structură a prețurilor, utilizându-se Euro și în monedă națională.

- Implicații majore pentru departamentul de finanțe și trezorerie, deoarece prin eliminarea costurilor din tranzacțiile valutare și a riscului valutar, dacă euro câștigă teren ca monedă de tranzacționare pe plan internațional, avantajele pot depăși granițele UE.

- Modificare la nivelul piețelor financiare. Sub acest aspect, firmele active pe piața de capital vor trebui să ia în considerare impactul monei Euro supra piețelor financiare, întrucât piata națională poate fi ușor absorbită de Euro.

- Impactul pe care îl are euro asupra sistemelor și tehnologiei informatice (IS/IT9. Toate programele, fișierele, bazele de date și rapoartele care conțin informații cu caracter financiar vor fi modificate.

Bibliografie

Cărți:

1. Christian N.Chabot, Euro monedă europeană, Ed. Teora.

2. Anghelache Gabriela, Piaţa de capital în context european, Ed. Economică, Bucureşti, 2009.

3. Economie Mondiala –Ion Ignat , Spiridon Pralea ,Ed.Sedcom Libris 2006

Site-uri:

1. http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/index_ro.h

2. http://www.consilium.europa.eu/ro/policies/joining-euro-area/convergence-criteria/

Preview document

Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 1
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 2
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 3
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 4
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 5
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 6
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 7
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 8
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 9
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 10
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 11
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 12
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 13
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Impactul euro asupra pietelor financiare europene.docx

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Probleme, riscuri și avantaje ale unificării monetare europene

INTRODUCERE Având în vedere rolul pe care îl deţine moneda unică europeană EURO în cadrul ţărilor din Zona EURO, dar şi în cadrul ţărilor care nu...

Euro - monedă internațională și implicațiile sale

Introducere Euro este moneda unică a Uniunii Monetare Europene (European Monetary Union - EMU), adoptată de 11 State Membre UE de la 1 ianuarie...

Impactul crizei economice asupra economiilor țărilor din Uniunea Europeană. o perspectivă comparativă

INTRODUCERE Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în interiorul lui şi,...

Impactul Euro asupra piețelor financiare europene

Capitolul 1- Euro și piața financiară europeană Înfăptuirea monedei europene - EURO - constituie dezideratul conducerii Uniunii Europene. Asupra...

Moneda unică europeană

1. Istoricul monedei EURO Moneda ramane unul dintre cele mai importante simboluri ale suveranitatii nationale si astfel, dupa cum arata istoria,...

Impactul euro asupra piețelor financiare europene

Cap. I. Introducere pe piaţa financiară europeană Crearea monedei unice europene - EURO - reprezintă dezideratul principal al conducerii Uniunii...

Impactul euro asupra piețelor financiare europene

1. Euro și piața financiară europeană Introducerea monedei unice euro mai întâi ca monedă scripturală în 1999 și mai târziu în 2002 sub forma...

Impactul euro asupra piețelor financiare europene

Capitolul 1 .Efectele introducerii monedei unice pe piețele financiare Adoptarea monedei unice presupune formarea unei economii ample prin...

Ai nevoie de altceva?