Impactul Mediului Virtual Asupra Domeniului Bancar

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Impactul Mediului Virtual Asupra Domeniului Bancar.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 19 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Banci, Marketing

Cuprins

1. Scurtă introducere
2. Mediul virtual – în viziunea sistemului bancar
3. Avantajele oferite sistemului bancar şi clienţilor de utilizarea serviciilor virtuale
4. Rolul mediului virtual şi importanţa sa în sistemul bancar
5. Impactul adus asupra domeniului bancar
6. Anexa 1 - Analiza sectorului financiar în spaţiul virtual
7. Concluzii
8. Bibliografie

Extras din document

1. Scurtă introducere

Pentru a putea vorbi despre impactul mediului virtual asupra domeniului bancar va trebui să amintim în primul rând ce reprezintă mediul virtual şi ce importanţă are în domeniul bancar, metodele prin care acesta se corelează cu domeniul bancar – aici vom aminti şi vom aduce idei noi despre nou trend pe care majoritatea băncilor din sistem îl promovează şi anume – Internet Banking, Mobile Banking precum şi Home Banking; cum acestea realizează cu uşurinţă interfaţa dintre client şi bancă şi cum un nou client ar putea avea acces la informaţii utile într-un timp cât mai scurt; precum vom vorbi şi despre avantajele sau dezavantajele existente date de utilizarea acestor servicii virtuale atât din punct de vedere al clientului cât şi din punctul de vedere al instituţiilor din sistemul bancar.

În ultima perioadă, tot mai multe servicii de informare sunt disponibile prin Internet. Numărul celor atraşi de serviciile de informare online este în creştere şi tot mai mulţi utilizatori ai internetului pot fi întâlniţi în mediile virtuale unde posibilităţile de comunicare, de interacţiune, de cunoaştere sunt mai bune. Astfel ei pot afla si detalii despre toate produsele si serviciile bancii fara a fi nevoie de o deplasare efectiva la una din sucursalele bancii respective.

Dintr-o perspectivă bazată pe marketing, institutiile bancare trebuie să-şi concentreze atenţia asupra satisfacerii nevoilor clienţilor, astfel, trebuie identificate mijloacele de a atrage oamenii către produsele oferite şi de a dezvolta strategii pentru a se asigura că utilizatorii serviciilor bancare oferite la domiciliu sunt satisfăcuţi de nivelul prestaţiei.

2. Mediul virtual – în viziunea sistemului bancar

În ziua de astăzi, mediul virtual are o mare influenţă pentru orice persoană care are ceva de căutat, cît şi pentru cei care au ceva de oferit, aceştia având posibilitatea de a utiliza internetul pentru aceste nevoi, fără a fi nevoie de a căuta alte surse. În domeniul bancar, mediul virtual reprezintă drumul cel mai scurt între bănci şi clienţii săi, existând o mulţime de site-uri specializate în informaţii financiar-bancare, care se bucură de un real succes. Interesul manifestat de utilizatorii de internet pentru informatii despre bănci şi produsele lor este un factor important în decizia mai multor instituţii de credit de a-şi extinde sau de a-şi intensifica prezenţa în spaţiul virtual.Majoritatea instituţiilor bancare au profitat de faptul că din ce în ce mai multe persoane folosesc internetul pentru a afla informaţiile necesare din diferite domenii, şi au creat propriile site-uri prin intermediul cărora clienţii pot utiliza servicii on-line, dar pot afla şi detalii despre toate produsele şi serviciile bancii, puse la dispoziţia clienţilor, fără a fi nevoie de o deplasare efectivă la una din sucursalele băncii respective.

• Mobile Banking asigură o legatură permanentă între client şi bancă prin

intermediul unui telefon mobil. Este disponibil prin serviciul WAP/HTML furnizat de operatorii de telefonie mobilă din România şi străinătate. Având în vedere creşterea numărului de utilizatori de telefonie mobile (10.5 milioane), serviciile de tip Mobile Banking vor fi din ce in ce mai cautate de clienti.

• Servicii bancare la domiciliu (home banking) Home banking defineşte

accesul la serviciile bancare din exteriorul sediului unităţii bancare. Acest acces se poate realiza prin intermediul unui simplu telefon conectat la o centrală telefonică digitală sau prin intermediul unui calculator personal. Accesul la servicii bancare prin intermediul unui calculator personal presupune conectarea calculatorului personal al clientului băncii prin intermediul unei linii telefonice şi a unui modem la calculatorul băncii. Comunicaţia şi accesul la serviciile bancare sunt controlate de un program specializat furnizat de bancă, instalat pe calculatorul clientului. De fapt, calculatorul clientului devine un ATM virtual. Se pot ordona plăţi, se pot obţine informaţii privind starea contului etc. Acest gen de serviciu este puţin utilizat în ţara noastră.

• Internet Banking, sau Online Banking, este un termen folosit pentru

efectuarea de tranzacţii bancare prin intermediul Internetului. Aceasta permite clienţilor să deruleze operaţiunile cu banca şi în afară de orele de program ale băncii, de oriunde au acces la internet. În cele mai multe cazuri pentru aceste operaţiuni se utilizează un browser de web obişnuit şi o conexiune de internet obişnuită. Nu este necesară utilizarea nici unui hardware (echipament) sau software (pachet de programe) special.

Termenul mai larg utilizat în România pentru astfel de servicii este Internet Banking, însă există o serie de bănci, în special cele străine cu reprezentanţe în România care utilizează şi Online Banking pentru a descrie aceste servicii pe care ele le oferă clienţilor. Din punct de vedere al clientului, Internet Bankingul este un instrument de comunicare cu banca, o modalitate prin care el comunică teoretic în permanenţă cu banca ('chiar şi în afara orelor de program' ) pentru a transmite instrucţiunile sale către aceasta. Vice versa, din punct de vedere al băncii, Internet Bankingul este un serviciu cu valoare adăugată pe care banca îl oferă clienţilor săi, însă este şi o modalitate prin care banca transfera o parte din operaţiunile sale curente de la ghiseul sucursalei către un alt canal de comunicare. La limită, un serviciu de Internet Banking din punct de vedere al clientului-utilizator este o pagina de internet prin care el ordonă plăţi şi îşi consultă situaţia conturilor deschise la bancă.

• Electronic-banking-ul sau E-banking-ul este primul dintre aceste

servicii virtuale care îl scutesc pe omul de afaceri de drumurile zilnice la bancă. E-banking-ul permite utilizatorului să facă de acasă, din faţa calculatorului, operaţiuni în contul bancar. Astfel, omul de afaceri nu mai este obligat să meargă la bancă, să stea la coadă la ghişeu să completeze formulare, să le semneze, să le ştampileze, să le înmâneze funcţionarului bancar, într-un cuvant, să piardă timp foarte preţios.

Fisiere in arhiva (2):

  • Impactul Mediului Virtual Asupra Domeniului Bancar.doc
  • Impactul Mediului Virtual Asupra Domeniului Bancar.ppt