Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 8722
Mărime: 44.49KB (arhivat)
Publicat de: Antonie Păun
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anton Sorin
UNIVERSITATEA “AL.I.CUZA”, IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR FINANȚE - ASIGURĂRI

Cuprins

  1. I Abordări teoretice privind derivatele de credit 3
  2. II Principalele riscuri cu care se confruntă sectorul bancar 6
  3. III Cele mai utilizate derivate de credit în activitatea bancară 15
  4. Credit default swap (CDS) 16
  5. Total return swap 16
  6. Credit-linked notes 17
  7. Credit spread options 17
  8. IV Rolul instrumentelor financiare derivate de credit în activitatea bancară.17
  9. Concluzii 22
  10. Bibliografie.23

Extras din proiect

Capitolul 1 Abordări teoretice privind derivatele de credit

Potrivit concepţiei economice tradiţionale, rolul sistemului bancar, respectiv al pieţei financiare şi de capital, este alimentarea economiei reale cu capital. În lumea globalizării se lărgesc posibilităţile pieţei financiare şi de capital. În ultimele decenii, odată cu apariţia noilor instrumente, cu liberalizarea fluxurilor de capital, scad posibilităţile de arbitraj. În aceste condiţii, specialiştii în domeniul financiar se confruntă cu următoarele două procese:

• cu un spread descrescător, odată cu creşterea ratei aşteptate a profitului

• cu dezvoltarea pieţei de capital cresc posibilităţile firmelor mari de a se alimenta cu capital.

Dezvoltarea pieţei financiare şi de capital se datorează următorilor factori. Primul este faptul că relaţia dintre piaţa financiară şi cea de capital a devenit mai strânsă datorită noilor instrumente. Ca urmare a acestui fapt, firmele mari au posibilitatea de a se finanţa direct de pe piaţa de capital. Al doilea factor este faptul că riscul portofoliilor băncilor a crescut odată cu scăderea raportului clienţilor solvabili. Apariţia noilor instrumente a făcut posibilă gestionarea riscului de credit tot mai mare. Metodele vechi de gestiune a portofoliilor au fost revoluţionate.

Răspândirea utilizării instrumentelor financiare noi - produsele derivate - constituie principala caracteristică a mediului financiar modern.

Studiul FMI, din 1993, intitulat International Capital Markets, Part II: Systemic Issues în International Finance, analizează expansiunea acestor instrumente, dar şi raţiunile pentru care autorităţile monetare sunt preocupate de noile riscuri financiare, datorită prezenţei deosebit de active a băncilor pe aceste pieţe.

Pentru finanţişti, multe lucruri au valoare: acţiunile, obligaţiunile, valutele, mărfurile, numerarul, creditele. Secretul instrumentelor financiare derivate este posibilitatea de a avea o parte din valoarea acestor active fără a le deţine în mod concret . Astfel, ele acţionează ca un fel de asigurare. Dacă cineva consideră că va trebui să împrumute o sumă de bani peste şase luni, nu trebuie să facă acest lucru la dobânda valabilă la momentul când a luat decizia şi să păstreze banii timp de o jumătate de an, ci poate să încheie un contract pentru acest împrumut, la o rată a dobânzii care poate fi apoi inclusă în buget.

Ideea care a atras cel mai mult atenţia a fost asocierea instrumentelor financiare derivate cu creditul. Una dintre problemele spinoase pentru agenţii economici este riscul de credit. Ca urmare, băncile au început să analizeze posibilitatea creării unor instrumente financiare derivate care să mizeze pe performanţa obligaţiunilor şi a creditelor. La început, nu se ştia cum să fie stabilit preţul unui astfel de contract şi nici ce formă legală să aibă acesta.

Banca care a introdus inovaţia, JP Morgan, a creat un contract care o proteja în cazul neperformanţei unui coş de obligaţiuni. Contractul stipula ca în cazul neperformanţei uneia

dintre obligaţiuni, un investitor să plătească băncii o compensaţie. În cazul când nu s-a întâmplat ca obligaţiunile să fie neperformante, investitorul câştigă pentru că a primit o primă pentru asumarea riscului. Ca urmare, atât timp cât se poate stabili un preţ care să mulţumească toată lumea, banca îşi reduce riscul, iar investitorul dobândeşte un profit.

În 1997 JP Morgan a lansat un produs numit Bistro (prescurtare pentru Broad Index Secured Trust Offering), prin care instrumentul derivat al creditului era folosit pentru „curăţirea” bilanţului băncii. S-a pornit de la un coş de credite şi s-a făcut distincţia (în termeni contabili) între riscul teoretic ca aceste credite să devină neperformante şi creditele ca atare. Acest risc de neperformanţă se vindea unei companii „de hârtie”, cunoscută ca vehicul de scop special, care la rândul ei emitea obligaţiunile pe care investitorii să le poată cumpăra. Dacă multe dintre credite devin neperformante, bineînţeles că valoarea obligaţiunilor scade, însă, dacă aceasta nu se întâmplă, obligaţiunile sunt sigure pentru investitori.

În orice caz, ideea este că oricine cumpără astfel de obligaţiuni, mizează pe riscul neperformanţei creditelor. În măsura în care tranzacţia este structurată astfel încât să facă obligaţiunile să pară ieftine în raport cu riscul de neperformanţă, investitorii vor gândi că au făcut o afacere bună. Afacerea pare şi mai bună pentru banca care a iniţiat-o.

Vânzarea riscului de credit unor noi investitori are implicaţii de cea mai mare importanţă din punct de vedere al reglementării. Normele internaţionale impun băncilor un anumit nivel de rezerve pentru riscul de credit. Dar, vânzând riscul altcuiva, băncile ar putea susţine că nu au nevoie de aceste rezerve. Autorităţile de reglementare au acceptat argumentul, din moment ce din punct de vedere contabil riscul a fost înlăturat. În acest fel, băncile dispun de mai multe fonduri pentru credite.

JP Morgan a început să utilizeze Bistro pentru a-şi curăţa propriul portofoliu de credit, pentru ca apoi să ofere acest instrument şi altor bănci. Ulterior, JP Morgan a decis să colaboreze cu rivalii pentru construirea unei infrastructuri care să creeze o piaţă cât mai mare posibilă. Succesul implică şi un cost. Pe măsură ce derivatele de credit s-au răspândit, ele au devenit banale, aşa cum s-a întâmplat cu swap-urile.

Bibliografie

1. Anton, S.G., Gestiunea riscurilor financiare. Abordări teoretice şi studii de caz, Editura Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi, 2009.

2. Ashcraft, A., Santos, J. – “Has the credit Default Swap Market Lowered the Costs of Corporate Debt?” Federal Reserve Bank of New York Staff Report no. 290, 2007

3. Bucătaru, D. - Finanţele întreprinderii, Editura Junimea, Iaşi, 2008

4. Cezar Augustin Vasile Gotcu, Evaluarea şi prevenirea riscului în activitatea de creditare – Metode financiar – contabile, Editura Tehnopress, Iaşi, 2008

5. Greenspan, A. – “ Economic flexibility”, discurs la HM treasury Entreprise Conference, London, 2004

6. Moinescu B., Codirlasu A., Strategii şi instrumente de administrare a riscurilor bancare, Editura ASE, Bucureşti, 2009

7. Nicolae Danila, Retail Banking, Editura Expert, Bucuresti, 2004

8. Sorin V. Mihaescu, Controlul financiar în firme, bănci, instituţii, Editura SedcomLibris, Iaşi, 2006

9. Van Greuning, H., Brajovic Bratanovic, S., Analiza si managementul riscului bancar – Evaluarea guvernantei corporatiste si a riscului financiar, Editura Irecson, Bucuresti, 2004

10. Adrian Ionut Codirlasu, Utilizarea instrumentelor financiare de credit pentru hedging-ul riscului de credit http://www.dofin.ase.ro/acodirlasu/lect/riskmgdofin/creddrv.pdf

11. Conf. Univ., dr. Ilinca Gorobet, Gestiunea riscurilor financiare – Gestiunea riscului creditar http://www.ilincagorobet.ase.md/modules/mydownloads/singlefile.php?lid=7

http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_derivative

Preview document

Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 1
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 2
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 3
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 4
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 5
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 6
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 7
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 8
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 9
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 10
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 11
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 12
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 13
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 14
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 15
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 16
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 17
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 18
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 19
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 20
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 21
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 22
Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Implicatii ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activitatii Financiar - Bancare.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Constituirea, Utilizare, Regularizarea și Contabilizarea Provizioanelor Specifice de Risc de Credit

INTRODUCERE Domeniul financiar bancar reprezintă unul din cele mai importante domenii ale activităţii economice. Activitatea de creditare bancară...

Studiul Statistic al Riscului Activității Bancare de Creditare

domenii ale activitatii economice. Activitatea de creditare bancara prezinta importanta atqt in tarile dezvoltate, cqt si in tarile aflate in...

Utilizarea produselor financiare derivate în cadrul activității bancare

INTRODUCERE Dezvoltările actuale pe piețele financiare naționale, cât și la nivelul pieței internaționale, marchează o perioadă de mari schimbări....

Riscul Valutar Bancar

CAPITOLUL 1 ELEMENTE CONCEPTUALE: RISCUL, DEFINIREA LUI, CATEGORII DE RISCURI 1.1 Noțiunea de risc bancar 1.1.1Scurt istoric Caracteristica...

Implicații ale Instrumentelor Financiare Derivate de Credit Asupra Activității Bancare

Activitatea bancară este supusă unei game largi de riscuri, cum ar fi riscul de credit, riscul de lichiditate, riscul de piaţă. Pentru aceste...

Gestionarea operațiunilor de plasament la Alpha Bank SA

Cap. I CONŢINUTUL ŞI OBIECTIVELE MANAGEMENTULUI BANCAR 1.1 Conţinutul şi obiectivele managementului bancar Managementul bancar a apărut şi s-a...

Analiza Stadiului de Dezvoltare a Gestiunii Riscurilor Financiare în România

INTRODUCERE În opinia unor autori , riscul financiar este un risc adiţional riscului de afaceri pe care şi-l asumă proprietarii întreprinderii...

Implicații ale Instrumentelor Derivate de Credit Asupra Activității Financiar - Bancare

I Abordări teoretice privind derivatele de credit Potrivit concepţiei economice tradiţionale, rolul sistemului bancar, respectiv al pieţei...

Ai nevoie de altceva?