Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5809
Mărime: 60.80KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela C.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Socol Adela

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I. LITERATURA DE SPECIALITATE PRIVIND INSTRUMENTELE BANCARE CU ACCES LA DISTANȚĂ 4
  3. 1.1 Scurt istoric, noțiuni și concepte 4
  4. 1.2 Avantajele instrumentelor bancare cu acces la distanță 8
  5. 1.3 Cadrul legal în domeniul instrumentelor cu acces la distanță 9
  6. CAPITOLUL II. INSTRUMENTELE BANCARE CU ACCES LA DISTANȚĂ OFERITE DE BANCA TRANSILVANIA 11
  7. 2.1 Scurt istoric - Banca Transilvania 11
  8. 2.2 Instrumentele bancare 12
  9. 2.2.1 Internet banking - BT24 12
  10. 2.2.2 Mobile Banking și Mobile Banking web - BT24 13
  11. 2.2.3 #neoBT 14
  12. 2.2.4 eBTpay 15
  13. 2.2.5 Funcționalități 15
  14. 2.3 Caracteristicele site-ului web 17
  15. CONCLUZII 18
  16. BIBLIOGRAFIE 19

Extras din proiect

INTRODUCERE

Trăim momentul în care tehnologia evoluează cu o viteză superbă, și de altfel se face prezentă în viața noastră tot mai mult și mai mult. Băncile la rândul lor s-au reprofilat și și-au îndreptat mijloacele moderne pentru a facilita accesul tuturor serviciilor oferite. Acest proiect evidențiază importanța și actualitatea acestei temei, deoarece dezvoltarea tehnologiei este un process continuu, cu care trebuie să ținem pasul.

Pe lângă oferirea serviciilor clasice în sucursalele fizice, de ani buni ne bucurăm și ne folosim de instrumentele bancare cu acces la distanță. Facem toate operațiunile, dar de acasa, oficiu, sau oriunde nu am fi, economisind timp, și bani.

Aceste servicii sunt avantajoase atât pentru furnizor cât și pentru consuemator. Băncile și-au orientat serviciile mai mult spre mediul online, ca sa restranga contacul cu clienții, mai ales în perioada pandemiei COVID-19, dar și ca majoritata proceselor să fie procesate mult mai rapid și automatizat.

Astfel putem define internet banking-ul ca fiind acel serviciu pus la dispoziția clienților, ce le permite acțiuni asupra conturilor bancare la distanță, prin intermediul unui dispozitiv mobil, computer, ceas, ce au acces la o rețea de internet.

Scopul acestui proiect este de a forma o privire de ansamblu asupra instrumentelor bancare cu acces la distanța prin prisma analizării serviciilor oferite în acest domeniu de Banca Transilvania.

Obiectivele:

- Identificarea și caracterizarea tipurilor de instrumente bancare cu acces la distanță;

- Cunoașterea cadrului legal care stă la baza reglementării acestui domeniu;

- Identificarea, analizarea și caracterizarea serviciilor oferite de Banca Transilvania în domeniul e-banking, precum și a site-ului propriu zis;

Baza informațională o constituie legile, alctele normative care reglementează acest domeniu, suportul de curs, alte surse bibliografice, și nemijlocit site-ul oficial a Băncii Transilvania, care a fost obiectul analizei și cercetării, care includea în sinea sa rapoarte, date statistice. etc.

Conținutul lucrării include introducerea, 2 capitole, concluzia și bibliografia.

Capitolul I. LITERATURA DE SPECIALITATE PRIVIND INSTRUMENTELE BANCARE CU ACCES LA DISTANȚĂ - redă aspectele teoretice, noțiunile și cadrul normative.

Capitolul II. INSTRUMENTELE BANCARE CU ACCES LA DISTANȚĂ OFERITE DE BANCA TRANSILVANIA - este partea practică, care include analiza interfeței site-ului și a serviciilor prestate, precum și modalitatea de accesare.

CAPITOLUL I. LITERATURA DE SPECIALITATE PRIVIND INSTRUMENTELE BANCARE CU ACCES LA DISTANȚĂ

1.1 Scurt istoric, noțiuni și concepte

În lucrarea sa, Ligia Georgescu-Goloșoiu ,,Business of banking”, e-banking reprezintă, practic, un fel de ,,umbrelă” care acoperă întregul proces prin care un client poate să realizeze tranzacții bancare pe o cale electronică, fără a fi nevoie să viziteze banca. E-banking-ul este definit de Comitetul de Supraveghere Bancară cu sediul la Basle ca fiind activitatea de distribuire a serviciilor și produselor bancare detailiste de valori diferite, prin intermediul canalelor electronice.

Aceste produse și servicii bancare pot include: atragerea depozitelor bancare, acordarea împrumuturilor, managementul contabil, acordarea de consultanță financiară, precum și furnizarea altor servicii și produse de plată electronică, cum ar fi moneda electronică. Conceptul de bancă virtuală a fost definit în literatura de specialitate ca fiind “banca în care contactul poate fi făcut printr-o varietate de canale, dar menținând aceeași interfață și accesând aceleași servicii”.

Serviciile bancare la distanță (Remote Banking), realizate pe cale electronică (e-banking), au început să se dezvolte începând cu anul 1995, an în care banca americană Prezidențial Bank din Mariland a lansat primele servicii bancare prin Internet. La jumătatea anului 2004, peste 17% dintre americani utilizau serviciile bancare electronice (e-bancă). În prezent, serviciile bancare electronice sunt folosite foarte larg de practic toți deținătorii de conturi bancare .

În categoria instrumentelor de plată cu acces la distanță sunt incluse, în special, cardurile, altele decât cele ce fac parte din categoria instrumentelor de plată de tip monedă electronică (indiferent dacă sunt de debit, de credit etc.), precum și aplicațiile de tip Internet-banking, mobile-banking și home-banking.

Pe lângă operațiunile de transfer de fonduri, ce conferă deținătorului instrumentului de plată cu acces la distanță, posibilitatea transmiterii electronice a instrucțiunilor de debitare a contului curent propriu și a transcrierii mesajului dorit pe ordinul de plață care va fi generat automat de sistem, deținătorul poate efectua și operațiuni de schimb valutar, poate constitui depozite și poate obține informații privind situația conturilor și a operațiunilor efectuate .

Prin utilizarea serviciului "Personal Computer Banking" nu mai este nevoie ca să te deplasezi la bancă pentru a-ți ridica extrasele de cont, pentru a efectua plăți în lei sau valută și pentru a verifica dacă debitorii și-au onorat obligațiile. Toate aceastea se pot efectua de la birou, prin intermediul computerului. În plus, serviciul "Personal Computer Banking" este disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Și în România, serviciile bancare electronice s-au dezvoltat rapid în ultimii ani și sunt în continuare în curs de dezvoltare și extindere.

Accesul de la distanţă la serviciile de e-banking se poate face prin mai multe canale de acces, acestea fiind bazate, în principal, pe telefonul fix, telefonul mobil şi pe calculatorul personal. Prin aceste canale, se transmit mesajele şi datele de solicitare a serviciului, se desfăşoară dialogul între solicitant şi serviciu şi se primesc mesajele şi datele furnizate de serviciu. Astfel, serviciile bancare electronice pot fi împărţite în trei categorii:

Home Banking

Internet Banking

Mobile Banking

Bibliografie

I. Acte normative

1. Ordonanței Guvernului nr. 34/2014, disponibil online: https://anpc.ro/articol/697/despre-oug-34-2014-privind-drepturile-consumatorilor-in-cadrul-contractelor-incheiate-cu-profesionistii-publicata-in-monitorul-oficial-al-romaniei-nr--427--in-data-de-11-iunie-2014

2. Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronica, disponibil online: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/29903

3. Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 193/2002, disponibil online:http://legislatie.just.ro/ȚPublic/DetaliiDocument/40872

4. Legea Nr. 365/2002 privind comerțului electronic, disponibil online:http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/37273

5. Ordinului MCSI nr. 553/2019 disponibil online: http://legislatie.just.ro/

Public/DetaliiDocument/214993

II. Bibliografie

6. Socol Adela, Operațiunile instituțiilor de credit, Suport de curs, Alba Iulia, 2021

7. Goloșoiu-Georgescu Ligia, Business of banking, Editura ASE, București, 2002

8. Andreea Turcanu, Servicii de Internet Bancar, disponibil online: https://pdfcoffee.com/internet-banking--pdf-free.html

9. Anastasia Rotaru, E-banking, 2011, disponibil online: https://anastasiarotaru.wordpress.com/

2011/11/26/e-banking-realizari-in-republica-moldova/

10. Luca Ala, Serviciile de banking electronic în sistemul bancar autohton, Chișinău, 2017, disponibil online: http://biblioteca.uccm.md/

III. Webografie

11. https://www.juridice.ro/643507/procedura-de-avizare-a-instrumentelor-de-plata-electronica-cu-acces-la-distanta.html

12. https://beta.bancatransilvania.ro/relatii-investitori

13. https://www.bancatransilvania.ro/pentru-tine/internet-banking/bt24-mobile-banking/

14. https://www.bancatransilvania.ro/pentru-tine/internet-banking/

15. https://www.bancatransilvania.ro/pentru-tine/apps/

16. https://www.bancatransilvania.ro/files/bt24-internet-banking-persoane-fizice/manual_bt24.pdf

17. https://www.bancatransilvania.ro/securitatea-informatiilor/securitate-bt24/

18. https://www.bancatransilvania.ro/pentru-tine/bt24-mobile-banking-persoane-fizice/ghid-de-acces-in-aplicatia-bt24-mobile-banking/

Preview document

Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 1
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 2
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 3
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 4
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 5
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 6
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 7
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 8
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 9
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 10
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 11
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 12
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 13
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 14
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 15
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 16
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 17
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 18
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 19
Instrumente bancare cu acces la distanță Banca Transilvania - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Instrumente bancare cu acces la distanta Banca Transilvania.docx

Te-ar putea interesa și

Comerț electronic - actualitate și perspectivă

MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI Potrivit Web Internet Archive, primul magazin online din România a fost lansat de către PC Net în 1997 şi se numea...

Sisteme de Plăți

Platile electronice, aceasta semnificativa inventie a sfarsitului de secol XX, au aparut ca una din urmarile remarcabile ale dezvoltarii...

Impactul serviciilor e-banking asupra riscurilor bancare

Introducere În era informației precizia mesajului este elementul definitoriu al valorii lui pe lângă celelalte aspecte legate de momentul în care...

Lucrare de practică - Banca Transilvania SA - tehnică bancară

Capitolul I Scurt istoric al Bancii Transilvania SA Banca Transilvania SA este o bancă comercială cu capital integral privat, înfiinţată în anul...

Lucrare de practică - Banca Transilvania SA

Structura organizatorica a unitatii 1.1. Organizarea Bancii Transilvania SA Banca Transilvania SA este o banca comerciala cu capital integral...

Instrumente de plată internaționale

Introducere Lucrarea de fata prezinta schematic caracteristicile si perspectivele asupra evolutiei principalelor instrumente de plata...

Servicii de Internet Banking în România

1) Internet/online banking 1.1) De la electronic-banking la internet-banking Bancile romanesti au inceput abia in ultimii ani sa constientizeze...

Analiza Pieței Produselor și Serviciilor de Home Banking pentru Persoane Fizice în România

CAP. 1. Serviciul de home banking oferit persoanelor fizice în România 1.1. Scurtă prezentare Utilizarea Internetului a căpătat proporţiile unui...

Ai nevoie de altceva?