Istoria activității bancare și a apariției monedei

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4078
Mărime: 31.62KB (arhivat)
Publicat de: Eugenia Mihalache
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ionela Vlad

Cuprins

  1. Capitolul I: Antichitatea si Evul Mediu
  2. Sectiunea 1: Orientul Antic
  3. Sectiunea 2: Grecia Antica
  4. Sectiunea 3: Roma Antica
  5. Sectiunea 4: Evul Mediu Crestin
  6. Sectiunea 5: Bancherii Renasterii
  7. Capitolul II: Bancile de emisiune
  8. Capitolul III: Perioada moderna. Evolutia institutiilor
  9. bancare in secolul al XIX – lea
  10. Sectiunea 1: Aspecte generale
  11. Sectiunea 2: Institutiile bancare de emisiune
  12. Sectiunea 3: Casele bancare ( “ bancile private ” )
  13. Sectiunea 4: Bancile comerciale
  14. Sectiunea 5: Institutiile prebancare
  15. Capitolul IV: Moneda
  16. Sectiunea 1: Definitia monedei
  17. Sectiunea 2: Aspectul si aparitia monedei

Extras din proiect

Capitolul I. Antichitatea si Evul Mediu

Sectiunea 1. Orientul Antic

Originea bancilor se pierde in negura timpurilor.

In Antichitate, templele erau nu numai locase de cult, ci totodata si locuri de adapostire a bogatiilor. Imprumutand aceste bogatii, preotii realizau un dublu scop: obtineau recunostinta si un mic profit. In masura in care aceste temple depozitau si bunuri perisabile, cum sunt de pilda cerealele, singura modalitate de pastrare indelungata era tocmai imprumutul de consumatie, care se restituia din recolta urmatoare. Avantajul era reciproc. Pentru cei fideli se asigura plasarea bogatiei intr-un loc sigur iar pentru preoti se realize un profit substantial. Dovada sunt tablele de contabilitate descoperite de arheologi in Mesopotamia, sub ruinele templului Uruc. Acest templu rosu, datand din perioada anilor 3400 – 3200 i.e.n. este cel mai vechi edificiu bancar cunoscut.

Pe de alta parte, proprietarii de terenuri si negustorii isi rotunjeau veniturile practicand imprumuturi cu dobanda. Autoritatile aveau interesul sa controleze aceste practici pentru a evita ca ele sa genereze conflicte sociale intre bogati si saraci. Codul Hammurabi prevedea ca toate contractele de imprumut trebuie sa fie vizate de functionary regali, iar mai tarziu Biblia, in cartea “Exodul” edicta porunca potrivit careia: “Daca vei imprumuta cuiva din poporul meu, saracului de tine, nu te vei purta cu el ca un creditor si nu ii vei cere dobanda”. Remarcam ca interdictia se refera doar la conationali. Asadar nu era pacat sa pretinzi dobanda unui strain.

Sectiunea 2. Grecia Antica

Catre secolul al VI – lea i.e.n. fiecare oras commercial si fiecare sanctuar incepe sa emita moneda proprie ceea ce a dat nastere la numeroase schimburi. Zarafii incep si ei sa imprumute si pentru aceasta activitate cea mai mare atractie o exercita Atena, oras commercial unde legile lui Solon liberalizau dobanzile. La inceput acesti zarafi isi instalau o masa ( trapeza ) in Agora sau in piete, de unde li s-a tras si numele de trapezisti. Mai tarziu deschid pravalii devenind persoanje bogate si influente. Pledoariile celebrilor avocati Socrate si Demostene ne dezvaluie si minutiozitatea cu care trapezistii tineau conturile, buna cunoastere a lumii afacerilor, soliditatea retelei de corespondenta pe care o utilizau dar si discretia cu care tratau afacerile si marea lor influenata in societate.

In acelasi timp preotii din Delos si din alte temple faceau operatiuni de banca cu numerar sau cu bunuri, clienteala fiind formata din tarani si alti cetateni. Fenomenul impovararii cu datorii a populatie a generat critici la adresa bancherilor, laici sau preoti. Aristotel in “Politica” contesta insusi principiul dobanzii. Puterea banului trebuie sa ramana stabila, san u se multiplice odata cu trecerea timpului. Un teren sau o casa este logic sa aduca venituri dar nu si o suma de bani.

In scopul de a combate camata si pentru a se sustrage influentei exercitate de Atena si Delos mai multe cetati grecesti au decis, incepand din secolul al IV- lea sa constituie banci publice administrate sau controlate de functionari. Pe langa rolul propriu – zis bancar, aceste banci mai aveau sarcina strangerii impozitelor si dreptul de a bate moneda. In aceste imprejurimi, directorul bancii publice din Sinope considera ca usurarea monedelor va stimula activitatea economica. Consecinta a fost alta: cresterea brusca a preturilor si un val de revolta care i-a atras concedierea impreuna cu fiul sau Diogene. Acesta din urma reciclandu – se si venind la Atena si – a cucerit faima de filosof.

Sectiunea 3. Roma Antica

Fiind un popor mai degraba de agricultori decat de comercianti, romani nu s-au lasat atrasi, deodata cu grecii, de activitati bancare, preferand sa uzeze de forma credit mutual fara dobanda. Cuceririle romane au stability contacte intre Roma si popoarele mediteraneene si au reinviat curente de schimburi economice care au pus probleme concrete cum sunt schimbul de monede, ridicarea si transferul impozitelor, intretinerea armatelor de campanie. Astfel au aparut, dupa modelul grecesc, bancherii privati si bancile publice.

Bancherii privati, cei mai muti venind din Grecia si din sudul Italiei, s-au instalat in Forum, in mici birouri ( tabernae ) inchiriate de stat. de aici ei s-au raspandit in intreaga lume latina raspandirea fiind favorizata de faptul ca dobanda, limitata la Roma era in schimb liberalizata in provincie.

Bancile publice ( mensae ), imprastiate in provincie, aveau un birou central la Roma, colaboratorii lor fiind denumiti mensarii sau collectarii. Clientii lor puteau uza oricand de extrasul din cont ca mijloc de proba fata de terti iar bancile compensau sistematic creantele si datoriile de aceeasi natura, relevand numai soldul. Independent de bancherii privati si de bancile publice actionau manuitorii de bani denumiti negociatores care insoteau armatele romane in cautare de afaceri, practicand imprumuturi pe termen scurt si operatiuni de schimb. Cei mai multi erau de origine orientala: evrei, greci, sirieni.

Sectiunea 4. Evul Mediu Crestin

Adeptii noii religii crestine se ridicau impotriva ideii de dobanda care sta la baza bancilor si a finantelor, inspirandu-se din Evanghelia Sfantului Luca: “ Iubiti-va dusmanii, faceti numai bine si imprumutati fara a pretinde ceva”. Conciliul din Niceea (325) a interzis clerului sa acorde imprumuturi cu dobanda. Aceasta nu a impiedicat ca bancile sa cunoasca o prosperitate continua in Bizant unde, in secolul al VI-lea Justinian codifica uzurile romane in domeniul bancar, fixand dobanda la 6% anual, cu unele exceptii justificate ( imprumutul maritime poate urca dobanda pana la 12% pe cand cel acordat bisericilor nu poate depasi 3 % ). Dimpotriva, mai receptiv la poruncile bisericii, Occidentul adopta masuri drastice . In anul 789 Charlemagne extinde si asupra laicilor interdictia de a percepe dobanda. Masura mai usor de respectat decat in Bizant pentru ca Occidentul se caracteriza printr-o economie naturala in care nevoia de credit se facea resimtita mai putin. Totusi manastirile continua sa joace rolul de bancheri, asemenea templelor babiloniene sau elene din antichitate. Desigur ca oficial nu au dreptul sa perceapa dobanda, dar pot insoti creditul de o ipoteca imobiliara, rezervandu-se astfel dreptul de a percepe veniturile imobilului. In lipsa unei ipoteci, pot pretinde participarea la beneficiile pe care debitorul le realizeaza cu suma imprumutata sau pot cere sa fie despagubiti pentru folosul pe care l-ar fi putut realize daca ar fi pastrat suma acordata debitorului.

Schimbari profunde va cunoaste societatea medievala la sfarsitul secolului al XI – lea ca urmare a cuceririi normande si a cruciadelor. Biserica crestina, divizata de schisma dintre Roma si Bizant isi reafirma opozitia fata de practicarea dobanzii in Conciliul de la Latran ( 1179 ) si in cel de la Viena ( 1311 ), dar interdictia poate fi usor eludata cu ajutorul ideii de risc sau de prejudiciu; cel care acorda imprumutul isi asuma un risc ( damnum emergens ) sau pierde un castig posibil ( lucrum cesan ). Asa se explica renasterea comertului bancar in secolele XII – XIV in Europa Occidenatala. Impulsul vine din nordul Italiei ( Genova, Florenta). Conduse cu competenta de lombarzi, operatiunile de schimb cunosc o dezvoltare remarcabila odata cu utilizarea cambiei, prin care posesorul era creditat, pentru o anumita data, intr-o anumita moneda nationala sau straina, fata de un anumit corespondent. Tot acum se cristalizeaza terminologia: banca, bancher, bancruta.

Preview document

Istoria activității bancare și a apariției monedei - Pagina 1
Istoria activității bancare și a apariției monedei - Pagina 2
Istoria activității bancare și a apariției monedei - Pagina 3
Istoria activității bancare și a apariției monedei - Pagina 4
Istoria activității bancare și a apariției monedei - Pagina 5
Istoria activității bancare și a apariției monedei - Pagina 6
Istoria activității bancare și a apariției monedei - Pagina 7
Istoria activității bancare și a apariției monedei - Pagina 8
Istoria activității bancare și a apariției monedei - Pagina 9
Istoria activității bancare și a apariției monedei - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Istoria Activitatii Bancare si a Aparitiei Monedei.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Activitatea bancară în perioada de tranziție la economia de piața

I. CAPITOLUL I. BĂNCILE ŞI ROLUL LOR ÎN ECONOMIE 1.1. Activitatea bancară în plan istoric şi geografic Primele “operaţiuni bancare” apar cu 2000...

Piața monetară

Capitolul I. CARACTERIZAREA PIETEI MONETARE I.1 MONEDA, EVOLUTIA SI FORMELE EI Banii au aparut in urma cu peste 25 de secole,in epoca fierului,...

Originea, evoluția și funcțiile banilor

Originea, evoluţia şi funcţiile banilor 1. ORIGINEA BANILOR Banii reprezintă piatra de temelie a economiei. Ajută statele să strângă impozitele...

Banca Națională a României

1. INTRODUCERE Banca Naţională a României (BNR), este banca centrală a României, o instituţie publică independentă, singura autorizată şi...

Piața monetară în România și trăsăturile acesteia

CAPITOLUL I ACTORII PIEŢEI MONETARE 1.1. Piaţa monetară. Evoluţie şi caracterizare generală Piaţa monetară este o piaţă a capitalurilor pe termen...

Apariția băncilor și serviciile financiare la distanță

1. Apariţia şi dezvoltarea băncilor În istorie,băncile au un trecut foarte îndepărtat,fără a li se putea stabili cu precizie apariţia,însă cert...

Cursul de Schimb

• Evolutia indicatorului din anul 2000 pana in prezent Cursul de schimb sau cursul valutar este pretul la care moneda nationla se schimba cu o...

Banca Națională a Poloniei

„Banca Naţională a Poloniei o să devină banca centrală a Statului. Aceasta să deţină dreptul exclusiv asupra emisiunii monetare, dar de asemenea...

Ai nevoie de altceva?