Lucrare de Practica - Monografie BRD

Proiect
9.6/10 (10 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 106 în total
Cuvinte : 39397
Mărime: 1.29MB (arhivat)
Cost: 10 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan Chirilesan
Este proiectul de practica de specialitate, anul 3, Iasi

Cuprins

CAP I. PREZENTAREA ORGANIZATIEI 2

I.1 SCURT ISTORIC 2

I.2 FORMA SI STUCTURA CAPITALULUI SI A ACTIONARIATULUI 3

1. Capitalul social 3

2. Structura actionariatului 5

I.3 ORGANIZARE INTERNA 5

1. Conducerea BRD 6

2. Departamente si directii: 6

3. Directii si departamente suport 9

I.4 FUNCTII, ACTIVITATI SI OPERATIUNI BANCARE PE COMPARTIMENTE 13

I.5 CADRUL LEGISLATIV GENERAL SI SPECIFIC 17

I.6 ORGANISME DE CONTROL SI REGLEMENTARE 22

CAP II. SISTEMUL INFORMATIONAL BANCAR 25

II.1. SPECIFICITATEA SISTEMULUI INFORMATIONAL BANCAR 25

II.2 SISTEMUL INFORMATIONAL AL B.R.D. GSG 28

II.3 CIRCUITUL DOCUMENTELOR 36

1. Documentatia contabila bancara 36

2. Organizarea circuitului documentelor bancare 36

CAP III. DESCHIDEREA SI FUNCTIONAREA CONTURILOR BANCARE 40

III.1 PROCEDURI PENTRU DESCHIDEREA CONTURILOR BANCARE 40

III.2 CONTURILE DE DISPONIBILITATI BANESTI 41

1. Documentatia pentru deschiderea conturilor de disponibilitati 41

2. Aprobarea si deschiderea conturilor de disponibilitati 42

3. Operatiunile în contul de disponibilitati 42

4. Închiderea conturilor de disponibilitati 44

III.3 CONTURILE DE DEPOZIT 45

1. Deschiderea conturilor de depozite 45

2. Închiderea conturilor de depozit 45

III.4 CONTURILE DE CREDIT 45

1. Deschiderea conturilor de credite 45

2. Operatiunile în cont 46

3. Închiderea contului de credite 46

III.5 OPERTIUNI PRIN CONTURI AFERENTE CECURILOR, PROVIZIOANELOR, CARDURILOR BANCARE 46

1. Operatiuni pasive 47

2. Operatiuni active 48

3. Operatiuni comerciale si de comision 48

CAP IV. DECONTARILE FARA NUMERAR 50

IV.1 MODALITATI SI INSTRUMENTE DE DECONTARE UTILIZATE ÎN ACTIVITATILE DE DECONTARE 50

IV.2 DECONTAREAPE BAZA ACREDITIVULUI SI INCASSO-ULUI DOCUMENTAR 51

IV.2 DECONTAREA PE BAZA ORDINULUI DE PLATA SI A CECULUI 55

1. Ordinul de plata 55

2. Cecul 59

IV.3 DECONTAREA PE BAZA CAMBIEI SI BILETULUI LA ORDIN 64

1.Cambia 64

2. Biletul la ordin 67

CAP V. CREDITAREA BANCARA 68

V.1 ACTIVITATEA DE CREDITARE 68

V.2 CLASIFICAREA CREDITELOR 68

V.3 PROCEDURI DE ACORDARE A CREDITELOR 70

V.4 CATEGORII DE CREDITE ACORDATE DE BRD 71

1. Credite acordate persoanelor fizice si persoanelor fizice autorizate 72

Aplicatia de Scoring Transact 72

Creditul De CONSUM 76

Creditul EXPERT 79

Creditul STUDENT PLUS 84

Creditul 10 88

2. Credite pentru persoane juridice 92

Credite pentru DESCOPERIRE de CONT 93

LINIA de CREDIT 93

Credite de TREZORERIE 94

Credite pentru EXPORT 94

Credite pentru INVESTITII 95

LEASING FINANCIAR 96

PROGRAM INVESTPLUS 97

Credit SEZONIER 98

Credite acordate IMM-lor din Fonduri BEI cu Garantie FEI 100

BIBLIOGRAFIE 104

Extras din document

I. 1 SCURT ISTORIC

Istoria BRD a început în 1923, odata cu înfiintarea prin lege a Societatii Nationale pentru Credit Industrial ca institutie publica. Statul detinea 20% din capitalul social si BNR 30%. Restul de 50% era detinut de persoane particulare, printre care si un grup de fosti directori ai Marmorosch Bank&Co, prima banca moderna din România. Scopul noii institutii era finantarea primelor faze ale dezvoltarii sectorului industrial în România. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, în baza Legii privind nationalizarea din 11 iunie 1948, Societatea Nationala pentru Credit Industrial a fost nationalizata si redenumita Banca Nationala pentru Investitii.

În 1957, dupa reorganizarea sistemului financiar, când s-a introdus o specializare rigida pe sectoare, Bancii de Credit pentru Investitii i s-a oferit o pozitie de monopol în România în domeniul asigurarilor finantarii pe termen mediu si lung al investitiilor din toate sectoarele industriale, cu exceptia agriculturii si industriei alimentare, fiind redenumita Banca de Investitii.

Nasterea Bancii Române pentru Dezvoltare ca banca comerciala intervine în 1990. Preluarea activelor si pasivelor Bancii de Investitii constituie baza activitatii, dar autorizarea generala pentru activitatile bancare atribuita acestei entitati stimuleaza constituirea unei importante retele de agentii pe întreg teritoriul tarii. Este vorba, de asemenea, despre asigurarea prezentei BRD acolo unde se dezvolta activitatea industriala pentru a transmite din experienta în domeniul creditului de investitii. Astfel, unitatile sale se îndreapta în special, în afara atragerii depozitelor societatilor comerciale si persoanelor fizice, catre creditele pentru investitii destinate societatilor comerciale. Apar si operatiunile de schimb la vedere. BRD a depus eforturi speciale pentru creearea unei retele de sucursale, agentii si reprezentante la nivel national si pentru constituirea unei baze de depozite necesare pentru a pune capat dependentei de CEC si BNR în ceea ce priveste finantarea.

BRD a fost prima banca din România care a oferit servicii de factoring si forfeting, începând cu anul 1994 si respectiv 1997.

În 1997, Guvernul a hotarât sa privatizeze BRD si a numit o Comisie de Privatizare care sa supravegheze operatiunile de privatizare. Privatizarea urma sa se desfasoare în doua etape, în conformitate cu strategia de privatizare aprobata prin Hotarârea Guvernamentala nr. 428/1998, modoficata prin Hotarârea Guvernamentala nr. 169/2000; astfel în prima etapa (i) capitalul social urma sa fie majorat, iar 51% din capital urma sa fie vândut prin negocieri directe cu investitori strategici, (ii) aproximativ 5% din capitalul majorat urma sa fie vândut prin negocieri directe catre BERD si/sau IFC, si (iii) 10% din capitalul social existent urma sa fie vândut angajatilor, conducerii si pensionarilor BRD; în a doua etapa, capitalul social ramas detinut de FPS urma sa fie vândut prin oferta publica secundara pe pietele de capital interne si internationale.

În decembrie 1998 s-a încheiat contractul de vânzare-cumparare de actiuni (“Contractul de Cumparare de Actiuni”) între Société Générale si FPS prin care Société Générale a fost de acord sa subscrie pentru actiunile reprezentând o majorare cu 20% a capitalului social al BRD si sa cumpere de la FPS acel numar de actiuni necesare ca Société Générale sa devina proprietarul a 51% din capitalul majorat al BRD.

Înainte de finalizarea în martie 1999 a achizitiei de catre Société Générale, FPS vându-se aproximativ 8,33% din capitalul social al BNR conducerii, angajatilor si pensionarilor BRD cu conditia ca actiunile astfel achizitionate sa nu poata fi vândute înainte de martie 2001.

In 2001, BRD este listata la Bursa de Valori Bucuresti, devenind în scurt timp una din cele mai tranactionate societati.

In 2003, în urma unei campanii de rebranding, Banca Româna pentru Dezvoltare devine BRD- Groupe Société Générale. Noua identitate a bancii consolideaza astfel pozitia sa, facând mai vizibila identitatea Grupului mama.

Participatia Société Générale în capitalul BRD a crescut în 2004 de la 51% la 58,32%, prin cumpararea pachetului rezidual de actiuni detinut de statul român.

BRD – Groupe Société Générale este cea mai importanta banca privata si a doua banca din România, având a doua capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti (peste 3,5 miliarde € în aprilie 2005). Actionarul principal al BRD este Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro.

Prin intermediul filialelor sale specializate - BRD Sogelease, în domeniul leasing-ului operational si financiar, ALD Automotive, specializata în managementul flotelor de autovehicule, BRD / SG Corporate Finance, care acorda servicii de consiliere în domeniul privatizarilor, fuziunilor si achizitiilor, BRD Securities, una dintre primele societati de brokeraj de piata româneasca, BRD Finance Credite de Consum, prin care se deruleaza mare parte din activitatea de creditare a populatiei, BRD- Groupe Société Générale este capabila sa ofere o gama completa de produse si servicii de înalta calitate, care sa raspunda exigentelor clientilor sai persoane individuale si societati.

Conjugând dinamism comercial, proximitate si calitatea serviciului, reteaua BRD – Groupe Société Générale constituie un atu competitiv major. Sub auspiciile unei marci recunoscute si apreciate, BRD îsi desfasoara activitatea pe baza unei retele care numara peste 220 de agentii, raspandite în toate regiunile tarii.

În 2004 banca a lansat un program intensiv de deschidere de noi unitati, care continua si în prezent. Aceste unitati se integreaza usor în viata comunitatii, fiind situate in zonele rezidentiale ale clientelei individuale, în universitati, în galerii comerciale, în institutii publice. Pentru a retrage numerar, a obtine informatii cu privire la soldul conturilor de card sau pentru a plati facturile telefonice, reteaua de ATM-uri permite realizarea acestor operatiuni în deplina siguranta.

I. 2 FORMA SI STUCTURA CAPITALULUI SI A ACTIONARIATULUI

1. Capitalul social

Capitalul social al BRD Société Générale este de 696 901 518 RON constituit din 696 901 518 actiuni nominative ordinare, emise în forma dematerializata prin înscriere în cont, având o valoare nominala de 1 RON fiecare.

Preview document

Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 1
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 2
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 3
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 4
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 5
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 6
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 7
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 8
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 9
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 10
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 11
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 12
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 13
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 14
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 15
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 16
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 17
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 18
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 19
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 20
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 21
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 22
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 23
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 24
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 25
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 26
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 27
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 28
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 29
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 30
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 31
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 32
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 33
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 34
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 35
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 36
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 37
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 38
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 39
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 40
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 41
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 42
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 43
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 44
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 45
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 46
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 47
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 48
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 49
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 50
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 51
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 52
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 53
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 54
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 55
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 56
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 57
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 58
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 59
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 60
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 61
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 62
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 63
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 64
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 65
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 66
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 67
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 68
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 69
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 70
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 71
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 72
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 73
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 74
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 75
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 76
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 77
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 78
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 79
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 80
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 81
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 82
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 83
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 84
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 85
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 86
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 87
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 88
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 89
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 90
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 91
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 92
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 93
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 94
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 95
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 96
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 97
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 98
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 99
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 100
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 101
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 102
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 103
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 104
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 105
Lucrare de Practica - Monografie BRD - Pagina 106

Conținut arhivă zip

  • Lucrare de Practica - Monografie BRD.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect Economic Realizat la B.R.D. – G.S.G. Roman

PARTEA I CAP 1. MEDIUL DESFASURARII ACTIVITATII UNEI BANCI – B.R.D. – G.S.G. 1.1. Cadrul general de organizare si desfasurare a activitatii...

Practica Bancara - BRD

CAPITOLUL 1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Scurt istoric al Bancii Romane pentru Dezvoltare Istoria sistemului bancar...

Proiect de Practica - Realizat la BRD – GSG Agentia Pacurari-Vest

1. Sistemul informational bancar 1.1. Particularitatile sistemului informational bancar al BRD-GSG Sistemul informational bancar este constituit...

Raiffeisen Bank

CAPITOLUL I PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE 1.1 Istoric. Raiffeisen Bank este o banca universala, oferind o gama completa de produse si servicii...

Operatiuni Bancare cu Clientela cu Exemplificare la Bancpost

I. INTRODUCERE 1.1. INTRODUCERE Potrivit Legii 58/1998 privind activitatea bancara art. 1. activitatea bancarã în România se desfãsoarã prin...

Riscul de Creditare

Introducere Riscurile în activitatea de creditare. Consideraţii generale. Cel mai important risc în activitatea desfăşurată de o bancă este...

BRD - Produse și Servicii Bancare

Capitolul 1: Sistemul informaţional bancar 1.1.Documente şi programe informatice utilizate de B.R.D.- G.S.G Fiecare entitate are un server...

Proiect Practica BRD

1.Istoric-BRD Groupe Société Générale Istoria B.R.D. dateazǎ din anul 1923, când Societatea Naţionalǎ pentru Credit Industrial a fost înfiinţatǎ...

Ai nevoie de altceva?