Lucrare de Practica - Monografie BRD

Imagine preview
(9/10 din 10 voturi)

Acest proiect trateaza Lucrare de Practica - Monografie BRD.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 106 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dan Chirilesan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

CAP I. PREZENTAREA ORGANIZATIEI 2
I.1 SCURT ISTORIC 2
I.2 FORMA SI STUCTURA CAPITALULUI SI A ACTIONARIATULUI 3
1. Capitalul social 3
2. Structura actionariatului 5
I.3 ORGANIZARE INTERNA 5
1. Conducerea BRD 6
2. Departamente si directii: 6
3. Directii si departamente suport 9
I.4 FUNCTII, ACTIVITATI SI OPERATIUNI BANCARE PE COMPARTIMENTE 13
I.5 CADRUL LEGISLATIV GENERAL SI SPECIFIC 17
I.6 ORGANISME DE CONTROL SI REGLEMENTARE 22
CAP II. SISTEMUL INFORMATIONAL BANCAR 25
II.1. SPECIFICITATEA SISTEMULUI INFORMATIONAL BANCAR 25
II.2 SISTEMUL INFORMATIONAL AL B.R.D. GSG 28
II.3 CIRCUITUL DOCUMENTELOR 36
1. Documentatia contabila bancara 36
2. Organizarea circuitului documentelor bancare 36
CAP III. DESCHIDEREA SI FUNCTIONAREA CONTURILOR BANCARE 40
III.1 PROCEDURI PENTRU DESCHIDEREA CONTURILOR BANCARE 40
III.2 CONTURILE DE DISPONIBILITATI BANESTI 41
1. Documentatia pentru deschiderea conturilor de disponibilitati 41
2. Aprobarea si deschiderea conturilor de disponibilitati 42
3. Operatiunile în contul de disponibilitati 42
4. Închiderea conturilor de disponibilitati 44
III.3 CONTURILE DE DEPOZIT 45
1. Deschiderea conturilor de depozite 45
2. Închiderea conturilor de depozit 45
III.4 CONTURILE DE CREDIT 45
1. Deschiderea conturilor de credite 45
2. Operatiunile în cont 46
3. Închiderea contului de credite 46
III.5 OPERTIUNI PRIN CONTURI AFERENTE CECURILOR, PROVIZIOANELOR, CARDURILOR BANCARE 46
1. Operatiuni pasive 47
2. Operatiuni active 48
3. Operatiuni comerciale si de comision 48
CAP IV. DECONTARILE FARA NUMERAR 50
IV.1 MODALITATI SI INSTRUMENTE DE DECONTARE UTILIZATE ÎN ACTIVITATILE DE DECONTARE 50
IV.2 DECONTAREAPE BAZA ACREDITIVULUI SI INCASSO-ULUI DOCUMENTAR 51
IV.2 DECONTAREA PE BAZA ORDINULUI DE PLATA SI A CECULUI 55
1. Ordinul de plata 55
2. Cecul 59
IV.3 DECONTAREA PE BAZA CAMBIEI SI BILETULUI LA ORDIN 64
1.Cambia 64
2. Biletul la ordin 67
CAP V. CREDITAREA BANCARA 68
V.1 ACTIVITATEA DE CREDITARE 68
V.2 CLASIFICAREA CREDITELOR 68
V.3 PROCEDURI DE ACORDARE A CREDITELOR 70
V.4 CATEGORII DE CREDITE ACORDATE DE BRD 71
1. Credite acordate persoanelor fizice si persoanelor fizice autorizate 72
Aplicatia de Scoring Transact 72
Creditul De CONSUM 76
Creditul EXPERT 79
Creditul STUDENT PLUS 84
Creditul 10 88
2. Credite pentru persoane juridice 92
Credite pentru DESCOPERIRE de CONT 93
LINIA de CREDIT 93
Credite de TREZORERIE 94
Credite pentru EXPORT 94
Credite pentru INVESTITII 95
LEASING FINANCIAR 96
PROGRAM INVESTPLUS 97
Credit SEZONIER 98
Credite acordate IMM-lor din Fonduri BEI cu Garantie FEI 100
BIBLIOGRAFIE 104

Extras din document

I. 1 SCURT ISTORIC

Istoria BRD a început în 1923, odata cu înfiintarea prin lege a Societatii Nationale pentru Credit Industrial ca institutie publica. Statul detinea 20% din capitalul social si BNR 30%. Restul de 50% era detinut de persoane particulare, printre care si un grup de fosti directori ai Marmorosch Bank&Co, prima banca moderna din România. Scopul noii institutii era finantarea primelor faze ale dezvoltarii sectorului industrial în România. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, în baza Legii privind nationalizarea din 11 iunie 1948, Societatea Nationala pentru Credit Industrial a fost nationalizata si redenumita Banca Nationala pentru Investitii.

În 1957, dupa reorganizarea sistemului financiar, când s-a introdus o specializare rigida pe sectoare, Bancii de Credit pentru Investitii i s-a oferit o pozitie de monopol în România în domeniul asigurarilor finantarii pe termen mediu si lung al investitiilor din toate sectoarele industriale, cu exceptia agriculturii si industriei alimentare, fiind redenumita Banca de Investitii.

Nasterea Bancii Române pentru Dezvoltare ca banca comerciala intervine în 1990. Preluarea activelor si pasivelor Bancii de Investitii constituie baza activitatii, dar autorizarea generala pentru activitatile bancare atribuita acestei entitati stimuleaza constituirea unei importante retele de agentii pe întreg teritoriul tarii. Este vorba, de asemenea, despre asigurarea prezentei BRD acolo unde se dezvolta activitatea industriala pentru a transmite din experienta în domeniul creditului de investitii. Astfel, unitatile sale se îndreapta în special, în afara atragerii depozitelor societatilor comerciale si persoanelor fizice, catre creditele pentru investitii destinate societatilor comerciale. Apar si operatiunile de schimb la vedere. BRD a depus eforturi speciale pentru creearea unei retele de sucursale, agentii si reprezentante la nivel national si pentru constituirea unei baze de depozite necesare pentru a pune capat dependentei de CEC si BNR în ceea ce priveste finantarea.

BRD a fost prima banca din România care a oferit servicii de factoring si forfeting, începând cu anul 1994 si respectiv 1997.

În 1997, Guvernul a hotarât sa privatizeze BRD si a numit o Comisie de Privatizare care sa supravegheze operatiunile de privatizare. Privatizarea urma sa se desfasoare în doua etape, în conformitate cu strategia de privatizare aprobata prin Hotarârea Guvernamentala nr. 428/1998, modoficata prin Hotarârea Guvernamentala nr. 169/2000; astfel în prima etapa (i) capitalul social urma sa fie majorat, iar 51% din capital urma sa fie vândut prin negocieri directe cu investitori strategici, (ii) aproximativ 5% din capitalul majorat urma sa fie vândut prin negocieri directe catre BERD si/sau IFC, si (iii) 10% din capitalul social existent urma sa fie vândut angajatilor, conducerii si pensionarilor BRD; în a doua etapa, capitalul social ramas detinut de FPS urma sa fie vândut prin oferta publica secundara pe pietele de capital interne si internationale.

În decembrie 1998 s-a încheiat contractul de vânzare-cumparare de actiuni (“Contractul de Cumparare de Actiuni”) între Société Générale si FPS prin care Société Générale a fost de acord sa subscrie pentru actiunile reprezentând o majorare cu 20% a capitalului social al BRD si sa cumpere de la FPS acel numar de actiuni necesare ca Société Générale sa devina proprietarul a 51% din capitalul majorat al BRD.

Înainte de finalizarea în martie 1999 a achizitiei de catre Société Générale, FPS vându-se aproximativ 8,33% din capitalul social al BNR conducerii, angajatilor si pensionarilor BRD cu conditia ca actiunile astfel achizitionate sa nu poata fi vândute înainte de martie 2001.

In 2001, BRD este listata la Bursa de Valori Bucuresti, devenind în scurt timp una din cele mai tranactionate societati.

In 2003, în urma unei campanii de rebranding, Banca Româna pentru Dezvoltare devine BRD- Groupe Société Générale. Noua identitate a bancii consolideaza astfel pozitia sa, facând mai vizibila identitatea Grupului mama.

Participatia Société Générale în capitalul BRD a crescut în 2004 de la 51% la 58,32%, prin cumpararea pachetului rezidual de actiuni detinut de statul român.

BRD – Groupe Société Générale este cea mai importanta banca privata si a doua banca din România, având a doua capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti (peste 3,5 miliarde € în aprilie 2005). Actionarul principal al BRD este Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro.

Prin intermediul filialelor sale specializate - BRD Sogelease, în domeniul leasing-ului operational si financiar, ALD Automotive, specializata în managementul flotelor de autovehicule, BRD / SG Corporate Finance, care acorda servicii de consiliere în domeniul privatizarilor, fuziunilor si achizitiilor, BRD Securities, una dintre primele societati de brokeraj de piata româneasca, BRD Finance Credite de Consum, prin care se deruleaza mare parte din activitatea de creditare a populatiei, BRD- Groupe Société Générale este capabila sa ofere o gama completa de produse si servicii de înalta calitate, care sa raspunda exigentelor clientilor sai persoane individuale si societati.

Conjugând dinamism comercial, proximitate si calitatea serviciului, reteaua BRD – Groupe Société Générale constituie un atu competitiv major. Sub auspiciile unei marci recunoscute si apreciate, BRD îsi desfasoara activitatea pe baza unei retele care numara peste 220 de agentii, raspandite în toate regiunile tarii.

În 2004 banca a lansat un program intensiv de deschidere de noi unitati, care continua si în prezent. Aceste unitati se integreaza usor în viata comunitatii, fiind situate in zonele rezidentiale ale clientelei individuale, în universitati, în galerii comerciale, în institutii publice. Pentru a retrage numerar, a obtine informatii cu privire la soldul conturilor de card sau pentru a plati facturile telefonice, reteaua de ATM-uri permite realizarea acestor operatiuni în deplina siguranta.

I. 2 FORMA SI STUCTURA CAPITALULUI SI A ACTIONARIATULUI

1. Capitalul social

Capitalul social al BRD Société Générale este de 696 901 518 RON constituit din 696 901 518 actiuni nominative ordinare, emise în forma dematerializata prin înscriere în cont, având o valoare nominala de 1 RON fiecare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Lucrare de Practica - Monografie BRD.doc

Alte informatii

Este proiectul de practica de specialitate, anul 3, Iasi