Managementul Riscului de Lichiditate la Alpha Bank

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Managementul Riscului de Lichiditate la Alpha Bank.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Capitolul 1. Abordarea noţiunii de risc la Piraeus Bank 1
1.1.Scurtă prezentare a Grupului Piraeus Bank 1
1.2.Prezentare Piraeus Bank România 4
1.3.Aspecte generale 6
1.4.Riscurile aferente activităţii bancare Piraeus Bank 7
1.5.Riscul de lichiditate 8
1.5.1. Factori generatori ai riscului de lichiditate 9
1.5.2. Indicatori de lichiditate 10
1.5.3.Analiza lichidității în perioada 2005 – 2009 14
Capitolul 2. Administrarea riscului de lichiditate la Piraeus Bank 18
2.1.Strategii de contracarare a riscului de lichiditate pe timp de criză 18
2.2. Adecvarea capitalului 20
2.3. Tehnici de protecție utilizate de Piraeus Bank împotriva riscului de lichiditate 22
2.4. Relația Piraeus Bank România cu Banca Centrală și cu celelalte bănci din sistem 23
2.5.Relaţia între profit şi lichiditate 24
Concluzii 26
Bibliografie 27

Extras din document

Capitolul 1. Abordarea noţiunii de risc la Piraeus Bank

1.1.Scurtă prezentare a Grupului Piraeus Bank

Piraeus Bank Group este un grup financiar puternic, cu rădăcinile în Grecia. Piraeus Bank Group este astazi una dintre cele mai dinamice si active organizatii financiare din Grecia. Fondata in 1916, Piraeus Bank a trecut printr-o perioada in care a fost proprietatea si a fost condusa de catre Stat (1975-1991) inainte sa fie privatizata in decembrie 1991. De atunci, a crescut continuu ca marime si activitati.

Pe parcursul cresterii sale organice, Piraeus Bank a facut o serie de miscari strategice cu scopul consolidarii unei prezente puternice pe piata. Astfel, in 1998, Banca a absorbit activitatile Chase Manhattan din Grecia, a preluat controlul intereselor in Macedonia-Thrace Bank si a preluat banca specializata Credit Lyonnais Hellas. La inceputul lui 1999, Banca a preluat Xiosbank si a absorbit activitatile National Westminster Bank Plc din Grecia. In iunie 2000, Banca si-a unificat cele trei banci comerciale din Grecia (Piraeus Bank, Macedonia-Thrace Bank si Xiosbank), o fuziune incheiata cu succes, creand astfel una dintre cele 3 cele mai mari banci din sectorul privat din Grecia.

La inceputul lui 2002, Piraeus Bank a preluat Hellenic Industrial Development Bank (ETBAbank) de la Statul Grec, crescand astfel baza de capital a Grupului si cota de piata a acesteia. ETBAbank a fost absorbita cu succes de catre Piraeus Bank in decembrie 2003. De asemenea, la inceputul lui 2002, un acord de alianta strategica pentru piata Greciei a fost semnat intre Piraeus Bank Group si Grupul international bancar si de asigurari ING Group in domeniul asigurarii bancare care a fost reinnoit pentru inca 10 ani in Octombrie 2007. La inceputul lui iulie 2009, Piraeus Bank si BNP Wealth Management au anuntat ca au incheiat un parteneriat strategic in domeniul "Wealth Management". In cele din urma, la inceputul lui octombrie 2009, Piraeus Bank a anuntat ca a parafat un acord cu Victoria General Insurance Company SA - subsidiara a Ergo International in Grecia si membra a German Insurance Group Munich Re - pentru implementarea unei cooperari de 10 ani in domeniul asigurarilor.

La inceputul lui 2005, Piraeus Bank Group, implementandu-si strategia de expansiune in pietele Europei de Sud-Est, a preluat Eurobank din Bulgaria (redenumita Piraeus Bank Bulgaria), intarindu-si prezenta in Bulgaria, fuziunea dintre sucursalele Piraeus Bank si cele ale Eurobank a fost incheiata in 2006. In 2005 Piraeus Bank Group intra pe piata Serbiei prin preluarea Atlas Bank (redenumita Piraeus Bank Beograd) si pe piata din Egipt prin achizitionarea Egyptian Commercial Bank (redenumita Piraeus Bank Egipt).

In 2007 Piraeus Bank si-a extins prezenta sa internationala in Ucraina prin preluarea International Commerce Bank (redenumita Piraeus Bank ICB) si in Cipru prin achizitia retelei Arab Bank.

Astazi, Piraeus Bank conduce un grup de companii care acopera toate activitatile financiare si bancare de pe piata Greciei (banca universala).

Piraeus Bank poseda expertiza de valoare in particular in ariile de retail banking, intreprinderi mici si mijlocii (SMEs), piete de capital si de investitii, leasing.

Aceste servicii sunt oferite prin reteaua de sucursale ale Bancii si de asemenea prin reteaua de electronica bancara a Winbank. Aceasta a fost lansata la inceputul lui 2000, ca un serviciu bancar electronic complet in Grecia, oferind un set complet de servii prin 4 canale diferite de distributie (Internet, telefonie mobila, call center si ATM-uri).

Piraeus Bank Group are o prezenta internationala in plina crestere, concentrata in principal in Europa de Sud-Est si Estul Mediteranei, dar si in centrele financiare din Londra si New York. In particular, Grupul este prezent in Statele Unite prin Marathon Bank, cu sediul in New York, cu 13 sucursale, in Londra cu o sucursala Piraeus Bank, in Albania prin Tirana Bank cu 55 sucursale, in Romania prin Piraeus Bank Romania cu 187 sucursale, in Bulgaria cu 101 sucursale ale Piraeus Bank, in Serbia cu 47 sucursale ale Piraeus Bank Beograd, in Ucraina cu 54 de sucursale ale Piraeus Bank ICB, in Cipru cu 15 sucursale ale Piraeus Bank Cyprus si in Egipt cu 48 de sucursale ale Piraeus Bank Egipt.

Principalele obiective pe termen mediu ale Piraeus Bank Group sunt: pastrarea unui echilibru intre cresterea creditelor si a depozitelor, obtinerea unei eficiente ridicate si pastrarea calitatii activelor. Piraeus va continua focus-ul pe segmentele IMM si retail unde are expertiza.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscului de Lichiditate la Alpha Bank.doc