Cuprins
Introducere . 2
Cap.1. Noţiunea de produs şi servicii financiar-bancare. 3
1.1. Caracteristicile serviciilor bancare. 3
1.2. Deosebiri între produse şi servicii bancare.5
Cap.2. Marketing-ul în activitatea bancară. 7
2.1. Conţinutul şi specificul marketing-ului bancar.7
2.2. Elementele esenţiale ale marketing-ului bancar. Politicile de marketing.10
2.3. Importanţa strategilor de marketing pentru instituţiile bancare. 22
Cap.3. Marketing-ul bancar în România.25
3.1. Politica de marketing în cadrul Băncii Române de Dezvoltare. 26
3.2. Politica de marketing în cadrul Băncii Comerciale Române. 32
3.3. Politica de marketing în cadrul Băncii Transilvania. 35
3.4. Politica de marketing în cadrul Băncii Raiffeisen. 36
Concluzii. 38
Bibliografie. 39
Extras din document
INTRODUCERE
Marketingul este arta de a crea şi oferi un standard de viaţă. La urma urmei, toţi suntem, sub o formă sau alta, consumatori de servicii financiar-bancare şi de asigurări. A învăţa despre facilităţile existente sau posibile constituie o sursă importantă de avantaj concurenţial, fie că vorbim despre persoane fizice, dar mai ales despre persoane juridice.
Marketing-ul este de natură să descopere noi oportunităţi prin studiul atent al pieţelor, clienţilor, obiceiurilor de consum şi al concurenţei asfel încât, deciziile strategice de dezvoltare şi poziţionare să fie luate la timp. Concurenţa pe piaţa financiar-bancară remodelează marketing-ul în sensul accentuării funcţiei de informare, educare, schimbare a comportamentului băncilor şi identităţii organizaţionale. Marketing-ul bancar este orientat spre client, urmând să identifice tendinţele în ceea ce priveşte nevoile de servicii ale consumatorilor, să definească modul de distribuţie şi tehnologiile de suport a noilor servicii, să poziţioneze strategic băncile în funcţie de dinamica cererii de consum.
Cap.1. Noţiunea de produs şi servicii financiar-bancare
În marketingul clasic definirea şi realizarea distincţiei între produse şi servicii se realizează în mod facil. Astfel, produsul este definit ca fiind un bun cu existenţă materială care este oferit pieţei pentru satisfacerea unor nevoi, în timp ce serviciul este reprezentat de o activitate prestată sau de un avantaj intangibil oferit unui consumator nerezultând, prin urmare, un obiect fizic din procesul de cumparare.
Produsul bancar poate fi privit sub un dublu aspect. Pe de o parte, produsul este destinat clientelei şi se defineşte în raport cu aceasta. Produsele bancare fiind imateriale, clientul este acela care, prin cererea sa, le dă naştere.
1.1. Caracteristicile serviciilor bancare
Serviciile bancare sunt născute din operaţiunile pe care banca le efectuează în contul clienţilor săi. Situaţia patrimonială a băncii nu este în mod obligatoriu afectată prin oferirea acestor servicii. Executarea unui ordin de virament, remiterea unui cec spre încasare, introducerea unui titlu la bursă, sunt servicii ale căror costuri afectează costurile de prelucrare nu şi costurile capitalurilor (costul unui virament este independentde suma viramentului).
Serviciile bancare implică un flux informaţional în sens dublu (între bancă şi client şi invers), astfel: clienţii vor vizita sucursalele, vor efectua tranzacţii, vor fi informaţi într-un mod profesionist, iar operarea acestor tranzacţii asigură posibilitatea obţinerii de către bancă a unor informaţii la zi despre clientul persoana fizică sau despre operaţiunile firmei-client al băncii.
În baza acestor considerente teoria marketingului serviciilor prezintă aceste diferenţe ca avându-şi esenţa în trasăturile generale ale serviciilor. Astfel, caracteristicile particulare care diferenţiază serviciile de produse şi trebuie luate în considerare în abordarea de marketing a unei societati financiar-bancare sunt:
- Intangibilitatea;
- Inseparabilitatea;
- Perisabilitatea;
- Varietatea;
- Gradul înalt de copiere.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Marketingul Produselor si Serviciilor Bancare.doc