Monografia sistemului bancar din Danemarca

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Monografia sistemului bancar din Danemarca.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Asist. univ. dr. Constantin-Marius Apostoaie

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1. Descrierea sistemului bancar din Danemarca
2. Banca Centrală a Danemarcei
3. Prezentarea a două bănci reprezentative din Danemarca

Extras din document

Sistemul bancar este ansamblul instituțiilor, relațiilor financiar-bancare, normelor, infrastructurilor, tehnicilor ce interacționează în mod complex, cu scopul de a mobiliza sub formă de depozite și de a distribui, sub formă de credite, fonduri financiare, precum și de a oferi facilități, inclusiv sisteme de plăți, pentru diverși agenți economici, financiari sau nefinanciari, inclusiv persoane fizice. Sistemul bancar este o componentă a sistemului financiar al unei țări.

Sectorul bancar din Danemarca este relativ mare, universal și destul de concentrat. Pe baza raportului dintre activele bancare consolidate și PIB, sectorul este de trei ori mai mare decât economia națională. Băncile interne din Danemarca dețin 87,52% din activele totale ale industriei, în timp ce băncile străine dețin doar 12,48%.

Există un grad ridicat de concentrare în sectorul bancar, cele mai mari trei bănci - Danske Bank, Nykredit Realkredit și Realkredit Danmark - controlând 50% din totalul activelor bancare din țară.

În Danemarca, există un sistem bancar numit "bănci sistematice". Băncile importante sunt identificate sistematic în fiecare an pe baza unor criterii:

- Creditarea băncii trebuie să fie mai mare de 5% din totalul împrumuturilor sectoriale.

- Bilanțul băncii ar trebui să fie mai mare de 6,5% din PIB-ul total.

- Depozitele băncii ar trebui să fie mai mult de 5% din totalul depozitelor sectoriale.

Pentru a fi numită bancă "sistematică", fiecare bancă ar trebui să adere la unul dintre criteriile de mai sus cel puțin pentru doi ani consecutivi. În prezent, în Danemarca, există patru bănci sistematice - Danske Bank, Nykredit Bank, Jyske Bank și Sydbank.

La sfârșitul anului 2017 în Danemarca erau 108 bănci din care 79 sunt bănci naționale, iar 29 cu capital străin. Aceste 29 de bănci străine includ, de asemenea, 15 filiale și sucursale ale băncilor suedeze.

În ansamblu, sectorul bancar danez este robust, iar băncile și-au majorat capitalizarea de la începutul crizei financiare. În anul 2016, sectorul bancar danez a avut un nivel global de solvabilitate de 23,2%, ceea ce este cu 9,1 puncte procentuale mai mare decât în 2008. În plus, rata capitalului de bază a crescut de la 10,8% în 2008 la 20,7% în 2016.

Băncile daneze gestionau active de 482 miliarde EUR la sfârșitul anului 2016. În plus, activele instituțiilor ipotecare daneze gestionează o sumă similară; în 2016 acestea s-au ridicat la 490 miliarde EUR. Activele totale pentru întreaga industrie au fost astfel 972 miliarde de euro.

Istoric:

Danemarca este țara cu una dintre cele mai vechi tradiții în activitatea bancară și chiar locul unde au fost inventate noi tehnici ale activității bancare. Perioada 1960-1990 a fost marcată de o raționalizare a sistemului bancar.

- În anul 1950, numărul de bănci din Danemarca a atins apogeul cu aproximativ 160 de bănci comerciale și 475 bănci de economii.

- De la mijlocul anilor 1980, numărul băncilor a scăzut drastic.

- În 1989, șase din cele mai mari bănci au fuzionat în două mari bănci comerciale: Danske Bank și Unibank.

- În 2001 au fost cele mai recente fuziuni. Danske Bank a fuzionat cu a treia mare bancă din Danemarca, BG Bank, iar Unibank a fuzionat cu banca finlandeză-suedeză Merita-Nordbanken pentru a forma Nordea.

- În 2002 erau aproximativ 186 de bănci, iar primele 5 au obținut împreună o cotă de piață de 81% în funcție de volumul de creditare.

- În 2004 numărul băncilor era de aproximativ 160, iar primele 5 au obținut 82% din cifra de afaceri pe piață.

De la începutul crizei financiare, băncile daneze s-au recuperat încet. Au plătit rentabilitate negativă a capitalului propriu în 2008 (-2,6%) și în 2009 (-6,5%). Astăzi, cifra de afaceri s-a îmbunătățit, iar rentabilitatea capitalului propriu a fost de 10,5% în 2016.

Tipuri de instituții: Sistemul bancar din Danemarca cuprinde banca centrală, băncile comerciale, de depozit, de credit, ipotecare etc. Banca centrală a Danemarcei este Danmarks Nationalbank.

Principalele bănci din Danemarca sunt:

- Danske Bank: cea mai mare bancă din sistem, de asemenea jucător de top pe piețele financiare scandinave.

- Nordea Bank: a doua mare bancă din clasament, avand o rețea natională de 344 de sucursale.

Factori de influență: Dezvoltarea sistemului bancar danez a fost influențată de următorii factori :

1. Factori internționali :

- accenturarea polarizării economiei mondiale;

- dezmembrarea CAER;

- consolidarea procesului de integrare europeană;

- globalizarea economiei mondiale;

- reorientarea fluxurilor financiare monetare;

- recesiunea economică.

2. Factori naționali:

- impactul evoluțiilor economice-sociale;

- politica bancară și reglementările băncii.

3. Factori specifici mediului bancar:

- tipul de management;

- mărimea băncii;

- nivelul de pregătire profesională;

- norme și metodologii interne.

Tendințe

În a doua jumătate a anului 2017 economia daneză a intrat într-o fază de boom cu presiuni crescânde pe piața muncii. Extinderea a fost echilibrată până în prezent, susținută parțial de reformele anterioare care au sporit oferta de forță de muncă. Creșterea PIB-ului este estimată la 1,9% în acest an și puțin mai mică în următorii doi ani. Economia este bine pregătită pentru boom-ul, care se poate dezvolta fără acumularea de dezechilibre, însă experiența arată că economia se poate supraîncălzi brusc și violent. Guvernul ar trebui să fie pregătit să introducă o întărire fiscală preventivă pentru a atenua creșterea cererii dacă există semne de supraîncălzire.

2. Banca Centrală a Danemarcei

Danmarks Nationalbank este banca centrală a Danemarcei și este o instituție autonomă. Independența Danmarks Nationalbank este încorporată în Legea din Danmarks Nationalbank din 1936, prin faptul că Consiliul guvernatorilor băncii este singurul responsabil pentru stabilirea ratelor dobânzilor de politică monetară.

Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia sistemului bancar din Danemarca.docx

Bibliografie

- Capraru, B., Activitatea Bancara. Sisteme, operatiuni si practici, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2014
- http://www.nationalbanken.dk/en
- https://danskebank.com/
- https://www.nordea.com/en/
- http://www.fundinguniverse.com/company-histories/
- https://www.ebf.eu/denmark/