Monografie Alpha Bank

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 26825
Mărime: 109.86KB (arhivat)
Publicat de: Marcheta Stanciu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Apostoaie Marius

Cuprins

  1. 1. Prezentarea și organizarea societăţii bancare 2
  2. 1.1. Scurt istoric şi evoluţia băncii în cadrul sistemului bancar românesc 2
  3. 1.2. Structura capitalului şi a acţionariatului 3
  4. 1.3. Structura organizaţională a băncii şi a agenţiei/sucursalei unde se realizează practica 4
  5. 1.4. Importanţa băncii analizate în cadrul sistemului bancar românesc din perspective volumului activităţilor şi volumului activelor 5
  6. 2. Principii utilizate în practica bancară 6
  7. 2.1. Legislaţia financiar-bancară din România aplicată instituţiilor de credit 6
  8. 2.2. Regulamentele comunitare aplicabile instituţiilor de credit din România 7
  9. 2.3. Legislaţia internă a băncii 9
  10. 3. Instrumente bancare 11
  11. 3.1. Transferul de credit realizat prin ordinul de plată şi acreditivul documentar 11
  12. 3.2. Transferul de debit realizat prin: debitarea directă, plăţile programate, cecul, cambia şi biletul la ordin 14
  13. 3.2.1 Debitarea directă 14
  14. 3.2.2. Plățile programate 16
  15. 3.2.3. Cecul 16
  16. 3.2.4. Cambia 19
  17. 3.2.5. Biletul la ordin 20
  18. 3.3. Instrumente electronice de plată 20
  19. 3.4. Alte instrumente bancare – SGB, scrisoarea de confort, scrisoarea de bonitate, incasso-ul 23
  20. 3.4.1. Scrisoarea de garanție bancară (SGB) 23
  21. 3.4.2. Scrisoarea de confort 23
  22. 3.4.3. Scrisoarea de bonitate/referință 24
  23. 3.4.4. Incasso-ul 25
  24. 4. Conturile bancare 27
  25. 4.1. Deschiderea conturilor bancare 27
  26. 4.2. Tipologia conturilor bancare 29
  27. 4.3. Operatiuni realizate prin conturile bancare 32
  28. 4.4. Servicii conexe ataşate conturilor bancare 34
  29. 4.5. Incidente în funcţionarea conturilor bancare 35
  30. 4.6. Inchiderea conturilor bancare 36
  31. 5. Plasamente bancare şi operaţiunea de creditare bancară 37
  32. 5.1. Tipologia plasamentele bancare 37
  33. 5.2. Constituirea plasamentelor bancare 38
  34. 5.3. Creditele bancare acordate persoanelor fizice şi persoanelor juridice 41
  35. 5.4. Simularea unui proces de creditare bancară 46
  36. Bibliografie: 50

Extras din proiect

1. Prezentarea și organizarea societăţii bancare

În acest capitol vom prezenta evoluţia băncii în cadrul sistemului bancar românesc.

Totodată, vom încerca să punem în evidență structura capitalului şi structura organizaţională a băncii şi a agenţiei/sucursalei unde se realizează practica. Pe lângă acestea vom specifica importanţa băncii analizate în cadrul sistemului bancar românesc din perspectiva volumului activelor.

1.1. Scurt istoric şi evoluţia băncii în cadrul sistemului bancar românesc

Alpha Bank Group a fost fondată în 1879 de către John F. Costopoulos, care a înfiinţat o societate comercială de mici dimensiuni în oraşul Kalamata.

Alpha Bank Group începe un program de extindere internaţională, în care se concentrează asupra zonei din Balcani iar în anul 1993, Credit Bank (numele pe care îl avea societatea înainte de a-l schimba în Alpha Bank) împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi un număr mic de investitori greci, au înfiinţat în 1993 Banca Bucureşti SA, ca bancă comercială; ea şi-a început activitatea un an mai târziu.

În anul 1998 sunt înființate compania de leasing a Grupului, denumită în prezent Alpha Leasing România IFN, și compania de consultanță strategică a Grupului, în prezent Alpha Advisory România. La începutul anului 2000, Banca București este redenumită Alpha Bank România. Bucharest Investment Group Brokerage devine Alpha Finance Romania. În același an compania acționează ca unic consultant pentru Guvernul României la vânzarea pachetului de acțiuni pe care acesta îl mai deținea la Banca Română pentru Dezvoltare - SocGen, operațiune care a dus la cea mai mare ofertă publică secundară de până atunci pe piața românească de capital.

În anul 2001 este lansat creditul Alpha 810 Housing, primul credit ipotecar pe o perioadă de 10 ani. Se semnează acordul cu BERD pentru o linie de credit destinată finanțării IMM-urilor. Sunt emise primele carduri AlphaCard Visa Classic și AlphaCard Visa Electron. Iar din 2003 Alpha Bank România încheie al doilea acord cu BERD pentru finanțarea IMM-urilor. Sunt introduse în oferta băncii creditele de consum. În numai șase luni de zile, peste 50.000 persoane beneficiază de acest produs.

În 2004 rețeaua de unităţi Alpha Bank România ajunge la 19, iar din 2005 devine acționar majoritar, deţinând 99,43% din acțiunile Alpha Bank România. De asemenea este lansat Alpha Click, serviciul de Internet Banking pentru persoane fizice și juridice.

În 2006 este lansată Alpha Insurance Brokers, compania specializată în asigurări generale și de viață. Iar în 2008 este lansat contul cu facilități de depozit Alpha Premier. Alpha Bank aduce Sports Panorama în România, promovând sportul și spiritul olimpic. Trei noi produse sunt puse la dispoziția IMM-urilor: creditul AlphaIMMdecide, contul AlphaIMMpremier și cardul AlphaIMMbusiness. Sunt lansate noile carduri AlphaCard Visa Gold și Alpha MasterCard Credit. Rețeaua Alpha Bank România ajunge la 200 de unități.

În 2009 începe distribuția a opt fonduri mutuale administrate de Alpha Asset Management A.E.D.A.K. Banca începe să ofere serviciul de acceptare a plăților cu card la comercianți prin intermediul POS-ului. Este lansat Alpha Administrator, primul produs din România dedicat Asociațiilor de Proprietari. Este lansat si depozitul aniversar Alpha Anniversary, cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate în România.

În anul 2010, Alpha Bank a primit premiul pentru cel mai bun produs bancar, pentru cel mai inovator produs, pentru iniţiativa anului în domeniul cardurilor de credit, pentru cea mai complexă şi rapidă implementare a unui nou sistem informatic bancar în România, pentru cea mai bună adaptare a unui serviciu de Internet Banking, pentru plata utilităţilor.

În anul 2011, banca şi-a menţinut statutul de bancă cu cel mai bun produs bancar din România, cu cele mai eficiente unităţi ale unei bănci din Top 10, banca cu cea mai mare frecvenţă de utilizare de către clienţi a serviciului de Internet Banking şi a mai primit premiul pentru cardul Cosmote Alpha MasterCard Credit denumit "Cardul Co-Brand al Anului 2010". La finele luni august, banca a încercat să fuzioneze cu grupul bancar elen EFG Eurobank (în România, Bancpost), fuziune ce ar fi dus la formarea celei mai mari bănci din sud-estul Europei, iar în România ar fi primit locul trei. Proiectul fuziunii dintre cele două grupuri a supravieţuit 6 luni, fiind revocată decizia din data de 15 noiembrie 2011 (data la care fuziunea fusese aprobată de către acţionari). Această decizie nu a creat niciun fel de probleme entităţii, Alpha Bank România încheind anul 2011 pe locul 8, după active.

În 2012, activitatea din România a băncii a fost la fel de recunoscută ca şi în anii anteriori, primind diverse premii şi distincţii ca drept recunoaşteri ale performanţelor băncii sau ale produselor şi serviciilor oferite clienţilor.

1.2. Structura capitalului şi a acţionariatului

Alpha Bank România un capital social 958.811.443,20 RON şi are următoare structură a acţionariatului ALPHA BANK AE 99.91838% şi EIRINI BRINTAKIS 0,08162%.

Grupul elen Alpha Bank a fost înfiinţat în anul 1879 şi se află pe locul doi, ca mărime, în Grecia, cu peste 450 de sucursale. Are în spate o experienţă de peste 130 de ani în care a suferit numeroase modificări asupra capitalului, sediului social, a extinderii pe plan internaţional şi a denumirii (de la denumirea de Banca Kalamata, după numelui oraşului în care banca a luat fiinţă, până la Alpha Bank, nume pe care l-a preluat după ce a avut loc procesul de fuziune prin absorbţie a Băncii Populare Ioniane). Instituţia este condusă în prezent de Yannis Costopoulos, nepotul fondatorului băncii.

După programul început în 1990, de extindere internaţională, societatea bancară Alpha Bank a înfiinţat alături de BERD „Banca Bucureşti” în cadrul căreia deţinea aproximativ jumătate dintre acţiunile noii instituţii. În anul 2000, aceasta şi-a schimbat denumirea în Alpha Bank România.

În anul 2010, conform declarației președintelui executiv Sergiu Oprescu, Alpha Bank Romania și-a majorat capitalul social cu 288,37 milioane lei (aproximativ 70 milioane de euro), de la 670,43 milioane lei la 958,8 milioane de lei. În urma operațiunii, Alpha Bank AE, acționarul principal al băncii deține 99,59% din capitalul social al instituției de credit.

Alpha Bank România are ca preşedinte al Consiliului de Administraţie pe Christos Giampanas, Sergiu Bogdan Oprescu – membru şi preşedinte executiv, Stere Farmache – membru şi prim vicepreşedinte executiv, Evangelos Kalamakis – membru, Lazaros Papagaryfallou – membru, Nikolas Zagorisios – membru, Georgios Michalopoulos – membru, Spyridon Andronikakis – membru, Vasileios Rizopoulos – membru.

În prezent, Alpha Bank România printr-o largă reţea de sucursale şi agenţii cu peste 2500 de angajaţi, oferă o gamă variată de servicii şi produse atât pentru segmentul de piaţă dedicat persoanelor fizice cât şi pentru sectorul de corporate. Dezvoltarea puternică și performanțele situate la un nivel înalt se datorează în principal avantajelor competitive, cum ar fi: acționari puternici și implicați, capital puternic și un brand cu reputație internaţională, inovație și creativitate, eficiența operațională, echipă de calitate, produse variate și flexibile ce se adresează atât persoanelor fizice cât și companiilor mici, mijlocii sau corporațiilor și un foarte bun Customer Service (răspuns rapid, flexibilitate, politețe).

Preview document

Monografie Alpha Bank - Pagina 1
Monografie Alpha Bank - Pagina 2
Monografie Alpha Bank - Pagina 3
Monografie Alpha Bank - Pagina 4
Monografie Alpha Bank - Pagina 5
Monografie Alpha Bank - Pagina 6
Monografie Alpha Bank - Pagina 7
Monografie Alpha Bank - Pagina 8
Monografie Alpha Bank - Pagina 9
Monografie Alpha Bank - Pagina 10
Monografie Alpha Bank - Pagina 11
Monografie Alpha Bank - Pagina 12
Monografie Alpha Bank - Pagina 13
Monografie Alpha Bank - Pagina 14
Monografie Alpha Bank - Pagina 15
Monografie Alpha Bank - Pagina 16
Monografie Alpha Bank - Pagina 17
Monografie Alpha Bank - Pagina 18
Monografie Alpha Bank - Pagina 19
Monografie Alpha Bank - Pagina 20
Monografie Alpha Bank - Pagina 21
Monografie Alpha Bank - Pagina 22
Monografie Alpha Bank - Pagina 23
Monografie Alpha Bank - Pagina 24
Monografie Alpha Bank - Pagina 25
Monografie Alpha Bank - Pagina 26
Monografie Alpha Bank - Pagina 27
Monografie Alpha Bank - Pagina 28
Monografie Alpha Bank - Pagina 29
Monografie Alpha Bank - Pagina 30
Monografie Alpha Bank - Pagina 31
Monografie Alpha Bank - Pagina 32
Monografie Alpha Bank - Pagina 33
Monografie Alpha Bank - Pagina 34
Monografie Alpha Bank - Pagina 35
Monografie Alpha Bank - Pagina 36
Monografie Alpha Bank - Pagina 37
Monografie Alpha Bank - Pagina 38
Monografie Alpha Bank - Pagina 39
Monografie Alpha Bank - Pagina 40
Monografie Alpha Bank - Pagina 41
Monografie Alpha Bank - Pagina 42
Monografie Alpha Bank - Pagina 43
Monografie Alpha Bank - Pagina 44
Monografie Alpha Bank - Pagina 45
Monografie Alpha Bank - Pagina 46
Monografie Alpha Bank - Pagina 47
Monografie Alpha Bank - Pagina 48
Monografie Alpha Bank - Pagina 49
Monografie Alpha Bank - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Monografie Alpha Bank.docx

Te-ar putea interesa și

Studiu Monografic - SC Alpha Bank România SA

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE 1.1. Momentul istoric al înfiinţării Alpha Bank a fost fondată în 1879 de catre John F. Costopoulos,...

Elementele esențiale ale tehnicilor bancare practicate de băncile comerciale românești

Introducere 1.Caracteristicile economice ale pieței persoanelor fizice și a firmelor Alpha Bank își face simțită prezența încă din anul 1994 când...

Elementele esențiale ale tehnicilor bancare practicate de băncile comerciale românești - Sucursala Alpha Bank Iași

Introducere În prezentul proiect ne-am propus să descriem activitatea de practică pe care am susținut-o timp de 8 săptămâni în cadrul sucursalei...

Monografie Alpha Bank

I.PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE Alpha Bank a fost fondată în 1879 de către John F. Costopoulos, care a înfiinţat o societate comercială de mici...

Studiu Monografic Realizat la Alpha Bank

CAPITOLUL 1. Prezentarea şi organizarea societăţii bancare 1.1 Scurt istoric şi evoluţia băncii în cadrul sistemului bancar românesc Alpha Bank...

Studiu monografic Agenția Alpha Bank

Capitolul 1. Prezentarea şi organizarea unităţii Alpha Bank România 1.1Scurt istoric şi evoluţia băncii în cadrul sistemului bancar românesc...

Monografie unitatea bancară Alpha Bank

Capitolul 1 : PREZENTAREA BĂNCII 1.1. Istoricul Băncii În 1994, unul dintre cele mai importante grupuri financiare private elene – Alpha Bank...

Studiul monografic, economie bancară - Alpha Bank România SA

Capitol I. Prezentarea și organizarea societății bancare Alpha Bank S.A. 1.1 Scurt istoric și evoluția băncii în cadrul sistemului bancar românesc...

Ai nevoie de altceva?