Monografie la Banca Israelului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Monografie la Banca Israelului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Cuprins 2
1. Istoricul Băncii Israelului 3
2. Guvernatorul Băncii Israelului 4
2.1. Entităţile de Consultanţă ale Băncii 5
3. Funcţiile Băncii Israelului 5
3.1. Stabilirea şi conducerea politicii monetare 5
3.2. Consultanţă economică pentru Guvern 8
3.3. Supravegherea pieţei schimbului valutar şi managementul rezervelor valutare internaţionale 8
3.4. Monitorizarea şi analiza activităţii de comerţ exterior 9
3.5. Supraveghere şi control bancar 10
3.6. Promovarea stabilităţii financiare 12
3.7. Emisiunea monetară 13
3.8. Bancă a statului şi bancă a băncilor 15
3.9. Reprezintă Israelul în cadrul instiţutiilor internaţionale 16
4. Structura organizatorică 17
4.1.Resursele Administrative 18
4.2.Tehnologia Informaţională 18
4.3. Departamentul legal 19
4.4.Deparatamentul Purtătorilor de Cuvânt 19
4.5.Biblioteca Băncii Israelului 19
4.6.Auditul intern 19
4.7. Organigrama 19
6. Jubileul Băncii Israelului 20

Extras din document

1. Istoricul Băncii Israelului

Problema înfiinţării unei bănci a statului Israel a fost dezbătută în 1948 de Ministerul de Finanţe, imediat după formarea statului Israel. Problema a fost rezolvată sub presiunea evenimentelor, dar era necesară luarea unei decizii imediate, mai ales în ce priveşte problema emisiunii de monedă pentru noul stat.

Astfel, a fost introdusă Ordonanţa nr. 5708 din 1948 cu privire la banii de bancă. Ea definea autoritatea emisiunii de bancnote printr-un document semnat de Guvern si Banca Anglo-Palestiniană. Termenii actului determina Banca Anglo- Palestiniană la infiinţarea unui departament special- Departamentul de Emisiune- ale cărui atribuţii erau emisiunea bancnotelor. În acelasi timp, Banca a format de asemenea un departament care se supune legilor statului.

Procesul înlocuirii bancnotelor emise anterior de Consiliul Israelian al Bancnotelor cu cele nou emise de Banca Anglo- Palestiniană a început imediat după intrarea în vigoare a Ordonanţei Banilor de Bancă. În cazul altor funcţii pentru care o bancă centrală este responsabilă- politica monetară, supraveghere bancară- erau în acel timp responsabilităţile Ministerului de Finanţe.

În martie 1951, Ministul Finanţelor, Eliezer Kaplan, numeşte Comisia responsabilă cu demersurile pentru înfiinţarea Băncii Statului. Această Comisie şi-a încheiat activitatea în septembrie 1952. Concluziile formulate constau în recomandări în privinţa a două arii: organizarea băncii şi relaţiile dintre bancă şi Guvern. Raportul conţine baza pentru pregătirea Legii Băncii Israelului, care a fost iniţiată si coordonată de Primul Director General al Ministerului de Finanţe- David Horowitz, care a a devenit apoi primul guvernator al Băncii Israelului. Principala problemă cu care s-a confruntat a fost definirea relaţiei dintre Bancă şi guvern şi garantarea independenţei Băncii.

Odată înfiinţată, în 1954, Banca Israelului a preluat respnsabilităţile Departamentului de Emisiune a Băncii Leumi L-Israel B.M şi a Departamentului de Supravegehere Bancară din cadrul Ministerului de Finanţe. Controlul asupra schimbului valutar a fost preluat de Bancă în 1978.

Banca Israelului este situată în Kiryat Ben Gurion în Ierusalim, în apropierea Parlamentului Israelului (Knesset), Curţii Supreme şi Guvernului. Are de asemenea o sucursală în Tel Aviv situată pe strada Lilienblum.

Numărul angajaţilor este de apoximativ 800, 300 dintre ei au studii superioare în domeniul economic, contabil, drept, etc.

În anii 1980 si 1990 Banca a suferit o serie de restructurări radicale iar numărul salariaţilor a scazut cu 1/3. Această scădere a fost rezultatul unor metode de muncă eficiente, imbunătăţirile aduse sistemului informatic dar şi unele reforme de pe piaţa capitalurilor care a redus implicarea Băncii pe piaţa creditului.

2. Guvernatorul Băncii Israelului

Legea Băncii Israelului accentuează partea legată de independenţa Băncii. Cu toate acestea Guvernatorul Băncii este numit în funcţie de preşedintele Israelului pentru un mandat de 5 ani.

Funcţiile Guvernatorului includ în principal conducerea Băncii Israelului dar şi alte responsabilităţi cum ar fi:

 Coordonarea politicii monetare şi de schimb;

 Managementul rezervelor valutare internaţionale;

 Emisiunea monetară;

 Supravegherea şi controlul bancar.

Prin lege, Guvernatorul este şi consilier economic pentru guvern în probleme economice şi monetare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie la Banca Israelului.doc